Белодробна хипертония: симптоми, лечение, степен, прогноза

Белодробна хипертония (LH) е характерна за болести, напълно различни като причини за възникването им, така и за определяне на черта. LH е свързана с эндотелием (вътрешен слой) на белодробни съдове: разширяване, той намалява клирънса седмица и нарушава притока на кръв. Заболяването се среща рядко, общо 15 случая на 1 000 000 души, но преживяемостта е много ниска, особено при първична форма на LH.

Повишава се съпротивлението в малък кръг на кръвообращението, десен желудочек сърцето принудително повишава намаляване, за да се прокара кръвта в белите дробове. Въпреки това, той е анатомично не е пригодена за продължително натоварване на налягане, а при LH в системата на белодробната артерия се издига над 25 mm hg.календар. в покой и 30 мм живачен стълб при физическо напрежение. Първо, в краткият период на обезщетение, се наблюдава удебеляване на миокарда и увеличаване на десните отдели на сърцето, а след това – драстично намаляване на силата на честота (дисфункция). Резултатът – преждевременна смърт.

Защо се развива LH?

Причини за развитието на LH все още окончателно не са идентифицирани. Например, през 60–те години в Европа се наблюдава нарастване на броя на заболелите, свързани с неумеренным прием на контрацептиви и средства за намаляване на теглото. Испания, 1981 година: усложнения във вид на поражението на мускули, започна след популяризиране на рапично масло. Почти 2,5% от 20 000 болни е с диагноза артериална белодробна хипертония. Корена на злото се оказа имевшийся в масло триптофан (аминокиселина), научно е доказано много по-късно.

Нарушение на функцията (дисфункция) ендотел съдове на белите дробове: причина може да е генетично предразположение или влиянието на вредните външни фактори. Във всеки случай се променя нормалния баланс обмен на азотен оксид, се променя тонуса на кръвоносните съдове към спазъм, а след това – възпаление, започва разрастване на ендотел и намаляване на лумена на артериите.

Повишаване на съдържанието на эндотелина (сосудосуживающее вещество): причинява или увеличаване на неговата производство в эндотелии, или намаляването на разпадането на веществото в белите дробове. Празнува се при идиопатична форма на LH, вродени дефекти на сърцето при деца, на системни заболявания.

Нарушение на синтеза или наличността на азотен оксид (NO), намаляване на нивата на производство на простациклина, допълнително отделяне на йони на калия – всички отклонения от нормата да доведе до артериальному спазму, разрастването на мускулната стена на кръвоносните съдове и ендотел. В никакъв случай краят на развитие се превръща в нарушение на притока на кръв в системата на белодробната артерия.

Признаци на заболяването

Разумни белодробна хипертония не дава никакви явни симптоми, това е основната опасност. Признаци изразена белодробна хипертония определят само в късните периоди на неговото развитие, когато легочное кръвното налягане се издига, в сравнение с нормата, в два и повече пъти. Норма на налягането в белодробната артерия: систолично 30 мм hg.ст., диастолното 15 мм hg.календар.

Първоначалните симптоми на белодробна хипертония:

 • Необяснима недостиг на въздух, дори при малка физическа активност или в пълен покой;
 • Постепенното намаляване на масата на тялото дори при нормално, пълноценно хранене;
 • Астения, постоянно чувство на слабост и безсилие, потиснато настроение – независимо от сезона, метеорологичните условия и време на денонощието;
 • Постоянна суха кашлица, гласът охрипший;
 • Дискомфорт в областта на корема, чувство на тежест и «распирания»: моделът на застой на кръвта в системата на порталната вена, която провежда венозную кръвта от червата към черния дроб;
 • Виене на свят, загуба на съзнание – прояви на кислороден глад (хипоксия на мозъка;
 • Сърцебиене, с течение на времето на шията става забележим пулсация на venas на виена.

По-късните прояви на LH:

 1. Храчки с жилки кръв и hemoptysis: сигнал за нарастающем отеке на белите дробове;
 2. Пристъпи на стенокардия (болка зад гръдната кост, студена пот, чувството на страх от смъртта) – признаци на исхемия на миокарда;
 3. Аритмии (нарушения на сърдечния ритъм) според вида на мерцательных.

Болки в подреберье вдясно: в развитието на венозна стагнация вече включва големият кръг на кръвообращението, черния дроб се увеличава и нейната обвивка (капсулата) разпределени – ето защо се появява болезненост (самият черен дроб не притежава рецептори за болка, те са разположени само в капсула)

Подуване на краката, в областта на долната част на краката и ходилата. Натрупване на течност в корема (асцит): проява на сърдечна недостатъчност, периферический застой на кръвта, фаза декомпенсации – пряка опасност за живота на пациента.

READ  Анален цепка при деца (задния проход): симптоми, лечение

Системата терминал етап на LH:

 • Тромбы в артериолах на белите дробове, водят до смърт (инфаркт) активна тъкан, покачване на опасността от задушаване.

Гипертонические кризы и пристъпи на остър оток на белия дроб: по-често се появяват през нощта или сутрин. Започват с чувства остър недостиг на въздух, след това се присъединява кашлица, се откроява кровянистая храчки. Кожата придобива синкав оттенък (цианоза), вените на врата пульсируют. Болен възбудени и уплашени, губи самоконтрол, може хаотично се движи. В най-добрия случай на криза ще приключи обилно отделяне на светла урина и неконтролируемо изхвърлянето на изпражнения, в най-лошия – фатален. Причината за смъртта може да се припокриват с тромб (тромбоэмболия) белодробната артерия и вследствие на остра сърдечна недостатъчност.

Основни форми на LH

 1. Начална, идиопатическая белодробна хипертония (от гръцки idios и pathos – «един вид болест»): се определя отделна диагноза, за разлика от двойна с други болести, вторична на LH. Възможности за първична LH: семейна LH и генетично предразположение съдове за разширяване и кървене (геморрагические телеангиоэктазии). Причината – генетични мутации, честотата на 6 – 10% от всички случаи на LH.
 2. Вторична ЛГ: проявява като усложнение на основното заболяване.

Системни заболявания на съединителната тъкан – склеродермия, ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус.

Вродени пороци на сърцето (с разпореждане на кръв от ляво на дясно) при новородени, срещани в 1% от случаите. След корректирующей притока на кръв операция, преживяемост при тази категория пациенти е по-висока, отколкото при деца с други форми на LH.

Късен стадий на нарушения на функцията на черния дроб, легочно – чернодробни съдови патологии в 20% дават усложнение под формата на LH.

ХИВ – инфекцията: LH се диагностицира в 0,5% от случаите, способността за оцеляване в продължение на три години пада до 21% в сравнение с първата година – 58%.

Интоксикация: амфетамини, кокаин. Рискът се увеличава в три от една дузина пъти, ако тези вещества са били използвани повече от три последователни месеца.

Болести на кръвта: при някои видове анемия в 20 – 40% диагноза LH, че увеличава смъртността сред пациентите.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), причина — продължително вдишване на частици въглища, азбест, шисти и токсични газове. Често се среща като професионално заболяване сред миньори, работници от вредни производства.

Синдром на нощно сънна: частично спиране на дишането по време на сън. Това е опасно, установена при 15% от възрастните. Следствие може да стане LH, инсулт, аритмия, артериална хипертония.

Хронична тромбоза: белязана от 60% след проучване на пациенти с белодробна хипертония.

Поражението на сърцето, лявата му половина: придобити пороци, коронарна болест, хипертония. Около 30% е свързано с белодробна хипертония.

Диагностирование белодробна хипертония

Диагностика прекапиллярной LH (свързано с хронична обструктивна белодробна болест, белодробна артериална хипертония, хронични тромбозами:

 • Налягане в белодробната артерия: средно ≥ 25 мм живачен стълб на мира, повече от 30 мм — при напрежение;
 • Увеличаване на налягането на заглушаване белодробната артерия, налягането на кръвта във вътрешността на левия предсердия, крайния диастолното ≥15 мм, съпротивлението на белодробни съдове ≥ 3 мер. Wood.

Посткапиллярная LH (при заболявания на лявата половина на сърцето):

 1. Налягане в белодробната артерия: средно ≥25 (mm hg.ст.)
 2. Първоначалното: >15 мм
 3. Разликата ≥12 mm (пасивна LH) или >12 мм (реактивна).

ЕКГ: претоварване на дясно: увеличаване на камера, удължаване и сгъстяване на предсердия. Экстрасистолия (извънредно намаляване на сърцето), фибрилляция (хаотичное намаляване на мускулните влакна) и двете мъждене.

Рентген — изследвания: повишена периферна прозрачност полета на белите дробове, корените на белия дроб се уголемява, на границата на сърцето изместени надясно, сянка от дъгата на засилено белодробната артерия се вижда от ляво на сърдечен контур.

Функционални дихателни тестове, качествен и количествен анализ на състава на газове в кръвта: запис на нивото на недостатъчност на дишането и тежестта на заболяването.

Ехо-кардиография: метод е много информативен — позволява да се изчисли стойността на средното налягане в белодробната артерия (СДЛА), диагностика на почти всички пороци и сърцето. LH се признае вече в началните етапи, когато СДЛА ≥ 36 – 50 мм.

READ  Повишено ниво на левкоцити в кръвта: причини, има дете, и мъже, и жени, при бременност, след раждане, лечение

Сцинтиграфия: при LH с припокриване на лумена на белодробната артерия с тромб (тромбоэмболии). Чувствителността на метода 90 – 100%, специфичен при тромбоэмболии на 94 – 100%.

Компютърна (КТ) и магнитно-резонансната томография (MRI): по-висока резолюция, в комбинация с използването на контрастни вещества (при КАТ), позволяват да се направи оценка на състоянието на белите дробове, на големи и малки артерии, стените и кухините на сърцето.

Въвеждане на катетър в кухината на «дясното» на сърцето, тест на реакция на кръвоносните съдове: определяне на степента на LH, проблеми на притока на кръв, оценка на ефективността и приложимостта на лечение.

Лечение на LH

Лечение на легочную гипертензию е възможно само в луксозен комплекс, съчетаващ общи насоки за намаляване на рисковете от изостряне; адекватна терапия на основното заболяване; симптоматические средства за въздействие върху общите прояви на LH; хирургични методи; лечение на народни средства за защита и нетрадиционни методи – само като помощни.

Препоръки за намаляване на рисковете

Ваксинация (грип, пневмококковые инфекция): за пациенти с автоимунни системни заболявания – ревматизъм, системен лупус еритематозус и т.н., за предотвратяване на изостряне.

Контрол на храненето и дозированная физическо натоварване: при поставена диагноза сърдечно-съдовата недостатъчност всеки генезиса (произход), в съответствие с функционално състояние на болестта.

Предпазване от бременност (или по показания, дори го прекъсва): системата на кръвообращението на майката и на детето са свързани заедно, и увеличаване на натоварването на сърцето и кръвоносните съдове на бременна жена с LH може да доведе до смърт. По законите на медицината, приоритет за спасяване на живота винаги принадлежи на майката, ако не успява да спаси веднага и двете.

Психологическа подкрепа: всички хора с хронични заболявания постоянно изпитват стрес, нарушен баланс на нервната система. Депресия, чувство за ненужности и обременительности за околните, раздразнителност неща – типичните психологически портрет на всеки «хроничен» на пациента. Такова състояние се влошава прогнозата при всяка диагноза: човек трябва непременно да искат да живеят, в противен случай медицина не може да му помогне. Разговори с терапевт, нещо за душата, активно общуване с другари по нещастие и здрави хора – добра основа, за да усетите вкуса към живота.

Поддържаща терапия

 • Диуретици препарати произтичат скопившуюся течност, намаляване на натоварването на сърцето и намаляване на отока. Задължително да се контролира от електролитния състав на кръвта (калий, калций), кръвното налягане и работата на бъбреците. Предозиране е изправен пред прекалено голяма загуба на вода и спад на налягането. При намаляване на нивото на калий започват аритмия, намаляване на нивото на калций обозначават мускулни спазми.
 • Тромболитики и антикоагуланти се разтваря вече се формира тромбы и пречат на образуването на нови, осигуряване на проходимост на кръвоносните съдове. Необходим е постоянен контрол на състоянието на системата на кръвосъсирването (тромбоцити).
 • Кислород (оксигенотерапия), по 12 – 15 литра на ден, чрез овлажнител: за пациенти с хронична обструктивна болест на белия дроб (хронична обструктивна белодробна болест) и ишемией на сърцето, помага за възстановяване на насищане на кръвта с кислород и стабилизиране на общото състояние. Трябва да запомните е, че твърде голяма концентрация на кислород се инхибира сосудодвигательный център (СДЦ): забавяне на дишането, разширява кръвоносните съдове, с налягане пада, човек губи съзнание. За нормалното функциониране на организма е необходима на въглероден диоксид, точно след увеличаване на неговото съдържание в кръвта СДЦ «дава команда» направи дъх.
 • Сърдечни гликозиди: активни съставки се отделят от дигиталис, от лекарства, най-известен с Дигоксин. Подобрява работата на сърцето, повишаване на притока на кръв; се борят с аритмиями и съдови спазми; намалява отоци и задух. В случай на предозиране е повишена възбудимостта на сърдечния мускул, нарушения на ритъма.
 • Сосудорасширяющие: отпуска мускулната стена на артериите и седмица, се увеличава своя просвет и ток на кръвта се подобрява, намалява налягането в системата на белодробната артерия.
 • Простагландин (ПГ): групата на активните вещества, произвеждани в човешкото тяло. При лечение на LH използват простациклины, те премахват съдовата и бронхиальный спазъм, предупреждават образуването на кръвни съсиреци, блокират разрастването на ендотел. Много обещаващи лекарства, ефективни при ЛГ на фона на ХИВ, системни заболявания (ревматизъм, склероза и т.н.), пороци на сърцето, както и на семейния и идиопатична форми на LH.
 • Антагонисти на рецепторите на эндотелина: разширяване на кръвоносните съдове, потискане на разпространението (пролиферация) ендотел. При продължителна прилагането намалява недостиг на въздух, човек става по-активно, налягане се нормализира. Нежелани реакции към лечението, отоци, анемия, нарушение на работата на черния дроб, така че употребата на лекарства, е ограничен.
 • Азотният оксид и инхибитор на PDE тип 5 (фосфодиестераза): използва се главно при идиопатична LH, ако на стандартната терапия не е оправдано, но на отделни лекарства, ефективни при всяка форма на LH(Sildenafil) Действие: намаляване на съдово съпротивление и свързани с него хипертония, намаляване на притока на кръв, в резултат на това се увеличава устойчивостта към физическо натоварване. Азотният оксид се вдишват ежедневно по 5 – 6 часа, до 40 ppm, курс 2 – 3 седмици.
READ  Как се отразява хемороиди на потентността при мъжете, има ли връзка?

Хирургични методи за лечение на LH

Балонна предсердная септостомия: се провежда, за да се улесни нулиране на богата на кислород кръв вътре в сърцето, от ляво на дясно, за сметка на разликата в систоличното налягане. В лявото предсърдие се въвежда катетър, с баллоном и острие. Острието плячкосване преграда между предсердиями, а раздувшийся балон разширява дупката.

Трансплантацията на белите дробове (или комплекс белите дробове, сърцето): изработва се по жизнения показанията, само в профила на медицински центрове. За първи път операцията е била извършена през 1963 г., но вече до 2009 всяка година направих над 3000 успешни трансфери на белите дробове. Основният проблем – недостига на донорски органи. Белите дробове вземат само 15%, на сърцето – при 33% , а черният дроб и бъбреците – 88% донори. Абсолютни противопоказания за трансплантация: хронична бъбречна и чернодробна недостатъчност, ХИВ – инфекция, злокачествени тумори, хепатит С, наличието на HBs антиген, както и тютюнопушенето, употребата на наркотици и алкохол в продължение на шест месеца преди операцията.

Лечение на народни средства за защита

Използват само в комплекса, като допълнителни средства за подобряване на цялостното здраве. Никакво самолечение!

 1. Плодовете от червена офика: една супена лъжица на чаша вряла вода, ½ чаша три пъти на ден. Съдържащи се в плодовете съдържат амигдалин намалява чувствителността на клетките към хипоксия (намаляване на концентрацията на кислород), намалява отока чрез диуретично действие, а витамин с – минерален набор от благоприятен ефект върху целия организъм.

 2. Адонис (пролетта), трева: една чаена лъжица на чаша вряла вода, 2 часа, настояват, че до 2 супени лъжици на празен стомах, 2-3 пъти на ден. Използва се като диуретично, болкоуспокояващо.
 3. Сок от прясна тиква: по половин чаша на ден. Съдържа много калий, полезни при някои видове аритмии.

Класификация и прогноза

Класификацията се основава на принципа на функционални нарушения при LH, вариант на модифицирано и е свързан с прояви на сърдечна недостатъчност (WHO, 1998):

 • Клас I : LH с нормална емисии активност. Стандартни натоварването се прехвърля добре, лесен за LH, недостатъчност на 1 степен.
 • Клас II: LH плюс активност е намалена. Комфорт в спокойно положение, но виене на свят, задух и болки в гърдите започват вече при нормално напрежение. Разумни белодробна хипертония, нараства симптоми.
 • Клас III: LH с намаляване на инициативността. Проблеми дори и при малки натоварвания. Висока степен на нарушения на притока на кръв, влошаване на прогнозата.
 • Клас IV: LH с непоносимост минимална активност. Недостиг на въздух, умора се усеща и в пълен покой. Признаци на високо недостатъчност на кръвообращението – в застой прояви под формата на асцита, гипертонические кризы, оток на белите дробове.

Прогнозата ще бъде благоприятнее, ако:

 1. Скорост на развитие на симптоми на LH е малък;
 2. Провеждано лечение подобрява състоянието на пациента;
 3. Налягането в системата на белодробната артерия намалява.

Неблагоприятна прогноза:

 1. Симптомите на LH динамично се развива;
 2. Признаци декомпенсации на системата на кръвообращението (оток на белия дроб, асцит) нараства;
 3. Ниво на налягане: в белодробната артерия е по-голям от 50 мм живачен стълб;
 4. При първична идиопатична на LH.

Общ прогнозата при белодробна артериална хипертония свързан с формата на LH и фазата на превалирующего заболявания. Смъртността за една година, при сегашните методи на лечение, се равнява на 15%. Идиопатическая ЛГ: преживяемостта на пациентите след година-68%, след 3 години – 48%, след 5 години — само 35%.

Видео: белодробна хипертония в програма «Здраве»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00095 sec