Безсъние, нарушения на съня-причини, лечение, средство

Това е ужасно, когато стрелката часа, отстукивая секунди в тишината на нощта, неумолимо се приближава към сутрешното си извисяване, а на сън, като казват, нито с едното око. Повечето млади здрави възрастни хора (при деца и юноши на техните проблеми) такова явление като безсъние, все още не знаем, поради крехката си възраст и се отнася към нея с известна ирония. Заедно с това, докато сте отседнали заедно с роднини, по-големи или са в напреднала възраст, много от тях трябва да наблюдава нарушение на съня, от външната страна. Нощни разходки, непотушенный в стаята на страдалеца на светлината, се опитва да включва телевизора или слушане на музика (внезапно, това ще помогне?) и много други средства.

Атакува се появява тази, на пръв поглед, на празно място, така че свързват го често с напредване на възрастта, както и при хора на възраст, както е известно, всичко започва да не е така. Междувременно, инсомния, тъй като безсъние, призната от медицината болест, която има своите причини, които в други случаи да разбера е много проблематично (начална инсомия). Няма особена надежда за лечение — то е сложно, продължително и, понякога, неефективно е: «презасаждане» един ден на хапчета, «разстояние» с тях е не толкова лесно.

Нарушение на съня

Нарушение на съня е различно: на някой трудно да заспя, някой е равносилно на изтезание сутрин изкачване, а някой по няколко пъти на нощ преминал у дома, констатируя, че тормози безсъние и наричайки себе си с тъга «лунатиком». Макар и да се казва, че всеки има своя собствена продължителност на нощна почивка, но хората, които могат да спя през ден в един ред, също са изложени на риск да имате нарушение на съня след това.

За да не се пропуснат първите симптоми на заболяването и може да предприеме някакви мерки, които може да помогне за регулиране на редуване на активна трудова дейност и пълноценен, с изключване от околния свят, почивка, трябва да се обърне внимание на първите симптоми на нарушения на съня:

 1. Проблеми със заспиването: като че ли всичко е нормално, нервната система спокойни, всички дела дневни направени легло в умерено меко, топло одеяло, възглавница хладно. Междувременно, лека дремота не се превръща в дълбоко потапяне в света на приятните сънища, започнете търсенето на удобни пози, става нещо горещо, нещо студено, а след това и мисли всякакви изкачване в главата – сън както в ръка, облекчава;
 2. Заспа бързо, а след кратко време се събужда мистериозен страх или изобщо кошмар – отново се спи, като че ли, и не съм спал изобщо. Въпреки това, да се отпуснете на лов, а сън, нито в какво не върви и пак: същите търсене на удобна позиция, същия «нервоз», на един и същ краен резултат – съкрушеност, раздразнителност, умора;
 3. Или така: заспал, подремнал някакви 2-3-4 часа, които очевидно не са достатъчни за пълноценна почивка, а след това се безпокойте липсата на сън и макар книгата да се чете, макар музика слушай – заспите отново, не винаги се получава, а на работа трябва да ставам.

Горните симптоми се появяват в началото на периодично, но ако това се случва през ден в продължение на месец, след това диагнозата инсомии вече е зад ъгъла, плюс това се образуват още и признаци на неврологични нарушения:

 • Изпитват постоянен дискомфорт през нощта, без да има възможност да се отървете от безсъние собствените си сили (работа или обучение не може да отмени, а с лекарство точно проспишь), човек променя поведението си през деня: нарушения на нервната система расшатывается, успехи в работата, все по-малко, се появява раздразнителност, неудовлетвореност, лошо настроение;
 • Хроничното безсъние снася отпечатък върху умствените способности на пациента, на ден, той иска да спи, така че мыслительная дейност е прекъсната, внимание и концентрация намалява, запаметяване (студенти) се дава с труд, което води до спад в постиженията и професионална дейност, за която се изисква «включване на главата» в работния процес;
 • Продължителната липса на сън, лесно може да доведе до депресивно състояние, въпреки че често е трудно да се определи, че е на първо място, че за втори път: депресия стана причина за безсъние или безсъние така измотала човек, че той е загубил всякакъв интерес към живота.

В опит да се отървете от безсъние, не е желателно да върви по пътя на най-малкото съпротивление и веднага купуват хапчета, принуждавайки тялото да потъне в сън. Те често предизвикват пристрастяване, възниква зависимост и необходимостта от увеличаване на дозата.

Инсомния, като всяка болест изисква установяване на причините, която друг път помага в борбата с безсъние с помощта на специални събития или народни средства за защита, анулиране на които човек не може да загуби способността самостоятелно да заспи. Като цяло, проблемът се нуждае от обучение, така че е силно препоръчително да спрете на нея причини.

Защо си отива сън?

Всички процеси, протичащи в организма, намират под контрола на централната нервна система, мечта, страда при всяко отклонение от нормалната дейност на ЦНС, така че безсъние и води до такова многообразие от причини:

 1. Стрес, постигане на човек на всяка крачка и реакция на тях, които в голяма степен зависи от психотипа (един за всички «паралелно», друг всякакви дреболии взема присърце).
 2. Некомфортные условията за изхвърлянето на сън: шум-дъвка (в общежитието, във влака, в панелен блок с тънки стени и скандальными съседи), светлина (за сън се нуждаят от тъмнина), силна музика, душная натопленная стая или, напротив, студено помещение, непривычная обстановка далеч от «любимата яслите».
 3. Промени в графика за работа или обучение (нощни смени, обучение на отговорни изпити), които нарушават обичайния ритъм на живот.

 4. Смяна на климатични и часови зони (бързо преминаване от зима в лято, от нощта в ден, от равнините области в планински терен) – адаптиране друг път се случва дълго и болезнено и протича с нарушение на съня.
 5. Прилагането на лекарствени средства, които възбуждащо действие на ЦНС.
 6. Навик плътно вечеря преди лягане. Снабдив хранене алкохол, запив силно кафе или чай с шоколадкой, едва ли може да се разчита на бързо безпроблемно под спи. Нищо добро не трябва да се чака и от любимата на много от кока-кола.
 7. Нощни интересни сериали, особено подходящо съдържание, заставляющего да съчувства и се вълнувам, телевизионни предавания, изискващи макар и дистанционно, но участие, компютърни игри и просто работа, с помощта на монитора и клавиатурата могат в крайна сметка да доведе до състояние, наречено силна безсъние. Такива хора по-рано от други преминават на успокоителни, тъй като конкретна причина да не спи през нощта, не се виждат (нищо не ме боли, по време на работа всичко е в ред, личен живот не жали).
 8. Заболяване на щитовидната жлеза (като с увеличение, така и с намаляване на неговите функционални способности).
 9. Не ще да заспи всяка болка (корема, главата, кръста, крайник, гърлото, ушите… така че всичко!).
 10. Появяващите се през нощта синдроми: спазми прасци, синдром на неспокойните крака, спиране на дишането (апнея).
 11. Болестно състояние на дихателната система (астма не може да спи, поради страх от инфаркт пациентите с хронични обструктивными процеси кашлица не дава);
 12. Заболявания на стомашно-чревния тракт (дискомфорт в стомаха и червата, дори и без болка съвсем не предразполага към приятен потъващ в съня).
 13. Много заболявания, включени в компетентността на невролог (паркинсонизъм, последиците от ОМТ, остеохондроза на шийния и други отдели на гръбначния стълб, високо кръвно налягане, пренесени инсулти) и кардиолог (сърдечни заболявания, аритмия, сърдечен инфаркт в миналото и др).
 14. Разстройства, свързани към категорията на психичните (депресивни и невротични състояния, придружени от повишена тревожност).
 15. Алкохолизъм. Сложете човека да избяга от запоя (абстиненция), се случва да не е по силите на доста мощен приспивателни медикаменти.
 16. Пушенето. Пушачите заспивам трудно и не спя лошо, освен това, те все още и може да влоши ситуацията: ако не успее да заспи – отиват дим, влачени по този начин времето за настъпването на съня.
 17. Възрастови периоди: детска и юношеска възраст, менопауза, бременност. Редки хора в напреднала възраст спят здраво и безмятежно, освен това, голяма част, страдащи от безсъние, са жени, което е напълно обяснимо: бременност, раждане, след които жените, провокирана от майчинския инстинкт, губят нормалния сън за дълго, ако не завинаги.

Безсъние – ранен знак за бременност?

Почти всички жени (до 80%) състояние е в света на детето се сблъскват с нарушения на съня, чак до силна безсъние.

Проблемът за нощно бягство по време на бременност също се дължи на много обстоятелства:

 • Хормонална корекция на организма в първия триместър и подготовка за важно събитие – третото;
 • Социалното и материалното положение на жените, околната обстановка, кариерата ръст – причини за безпокойство много, а понякога дори повече, отколкото трябва да бъде, защото бременността може да бъде непланирано, личен живот неустроенной, образование незавършено. В този случай от съществено значение е склад на характера на жените: някои доста твърдо да понасят всякакви житейски ситуации, те спят по-добре, други са толкова остро възприемат случващото се, че губят способността за нормално да заспите и се отпуснете през нощта;
 • Различните прояви на токсикоза. Гадене, киселини в стомаха, дискомфорт, повишаване или понижаване на кръвното налягане, тахикардия и други фактори затрудняват под спи и пречат за почивка по време на сън;
 • Увеличаване на тегло, тежест в цялото тяло и с отоци, носещи допълнително натоварване върху сърдечно-съдовата и дихателната система;
 • Увеличаването на размера на матката, която започва да притиска съседните органи, което е трудно дишането, кръвообращението и, че винаги казват самите жени – уриниране. Поминутное посещение на тоалетната е истинско изпитание в последните месеци на бременността. И макар да се възползват от тези посещения е – чувство на удовлетворение не идва, остава усещането, че походът е бил напрасным, защото на пикочния мехур все още не дава да спи;
 • Загубата на микроелементи (калций, магнезий) и появата на нощни спазми във връзка с това;
 • Активност на плода в нощните часове (шевеление);
 • Ломотой и болка в лумбалната област.

По този начин, основните причини за нарушения на съня по време на бременност смятат, че хормоналната перестройка, нарастващата матката и снабдяване на плода с хранителни вещества за неговото формиране и развитие.

Да се бори с безсъние всички известни традиционните начини за бременни е забранено, проблемът изисква специален подход и никакво прилагане на медикаменти по своя собствена инициатива, в края на краищата, всичко, което е необходимо на една жена, така или иначе попада на детето и това «всичко» може да се окаже съвсем не е полезно.

От люлката до училище

Безсъние при дете до една година по – голям проблем за родителите, защото за своите тревоги, той все още не може да се каже, така причина за безпокойство, може само да гадаем:

 1. Той се разболява и болестта е още по пътя;
 2. Боли корема, може би, кърмеща майка е нарушила диета или «не отидох на» допълващи храни;
 3. В детето са зъби, казват, болка при тази ужасна;
 4. Не дай Боже продуло, и с ушите си;
 5. Промени времето;
 6. Детето излишно е топло облечен;
 7. Той се поставя да спи в задушават непроветренной стая.

Ето и гадает мама, че с малко дете и защо той не спи, сок го укропной водичкой, купает в настоях билки, поставя свещ, дава сиропи и чака, че в годовалом възраст всичко ще се промени…

Не спят някои деца и след година, въпреки че зъбите прорезались, корема дойде в ред, детето показва, където боли, но въпреки това спят лошо, дори ако външно здрав. А лошо е заспал, значи е лошо расте и се развива, не желаят да изземе нови знания и умения. И отново измислят причини: Времето? Пек? Болестта? Перевозбуждение? Нерви? Силни звуци? Ярки светлини? Неудобната леглото?… и много други.

Често проблемите със съня остават почти до най-училище. Причина за лош сън при бебето-preschooler и младши ученик може да бъде:

 • Екшън игри вечер (перевозбуждение не преминава спокойно под спи);
 • Силни емоции, а за бебето е съвсем без значение положителни или отрицателни: и плач, и смях на нощ в излишни дози дават приблизително еднакъв резултат;
 • Въображението и детски фантазии, наложени на страшно комично или екшън филми, не предвещават нищо добро през нощта;
 • Началото на лудост, компютъра, таблета, телефона и всичко останало, към което често имат достъп до съвременните деца;
 • Нервна обстановка в семейството, скандали, разговор от повишените тонове имат отрицателно действие върху деликатната детска психика;
 • Силни звуци зад стената, ярка светлина, неудобно легло, непроветренная стая и, разбира се, болестта на.

Лечение на детска безсъние, насочени към премахване на причините, които предизвикват я. Използва се за масаж, лечебна физкултура, дихателна гимнастика, ароматни бани и различни методи на психотерапия. Хапчета нарушение на съня при децата се лекуват изключително рядко, в особени случаи и само специалисти, а не от роднини и съседи на малко дете.

Нарушения на съня. Юношество, младост

Има нарушения на съня и при подрастващите. С тях е особено трудно – преходен възраст, който най-често и е причина за безсъние и други състояния, наречени патология пубертатного период. Да говорите с вашия тийнейджър, съветва му даде нещо, да се опита да се лекува – това е цяла наука. В тази възраст насила в леглото и да не прибират, от монитора не се сваля, а нравоучения може да предизвика агресия. Всеки случай е индивидуален, но ако мама не намира в себе си сили да се справят със ситуацията сами, ще се нуждаят от помощ, медицински психолог, обаче внимание, грижа, обич към този на детето от страна на родителите трябва да предоставят.

След завършване на своето формиране, тялото на човека, ако той е здрав, да влезе в период, в който рискът от нарушения на съня, клони към нула. Междувременно, много от младите хора сами незабавно време, когато сънят става проблем. Активна почивка сред природата предпочитаются различни занимания, за които в миналия век дори и не са чували.

Много жени се оплакват, че не могат да сваля мъжете от поглотивших огромна част от мъжкото население «на танковите битки» и други компютърни игри. И често всички претенции към главата на семейството завършват с факта, че една жена също започва внимателна «застреляй врага», забравяйки за домашни дела и «не гледам часа». Подобни развлечения, заполняющие свободното време на човека, засягат не само него самия, но и на живеещите с него хора: скоро място, в близост до играющими родителите заемат техните деца.

Тормози силна безсъние – какво да правя?

Да се бори с безсъние е много трудно, обаче някои хора, без което е трудно себе си излишно търсене на средства от нея, опитвайки се да намери хапчета, които нито какви действия не са принудени от: пиеше и след двадесет минути потъна в дълбок сън. Такива хапчета, разбира се, има, но те не трябва да отпускаться без рецепта, така че трябва да отидете на лекар (за предпочитане сомнологу) и да обоснове искането си ги напиша.

Хапчета – последното нещо, за да започнете да се опита да се бори с безсъние и други начини:

 1. Разработване на индивидуален режим на труд и почивка, ясно идентифициране на време, заминаващи за сън (организмът ще свикне и сам ще започне да питам в леглото в един и същи час);
 2. Няма перееданий, тоник алкохолни и неалкогольных напитки, стимулиране на нервната система хапчета и цигари;
 3. Е чак толкова гладен стомах също не е особено ще се спеше, така че да го «заблуди», може да се пие чаша топло мляко или кисело мляко или да се консумира лека закуска, без остри сосове и подправки;
 4. Преди лягане полезни разходка, специална гимнастика и масажи, няма да попречи на вани с ароматни билки;
 5. Активна мозъчна дейност, пречи на нормалното засыпанию, такава работа е по-добре да спрете за няколко часа преди сън, завладяващ роман, също едва ли ще бъде от полза (много обичат да четат преди лягане);
 6. Телевизор, компютър, приложения за мобилен телефон, точно както разговорите с помощта на тези средства, да се отложи за сутринта;
 7. Спи нужда, чрез създаването на себе си благоприятни условия в добре проветренной, прохладна стая на леглото умерена мекота, задернув завеси и потушив светлина.

Ако всички правила се спазват, съседите не са шумни, не галдят и купа не се удря, но сънят пак не идва, че след половин час трябва да се върна (лошо няма), какво да правите някакъв спокоен афера, а по-добре да включите приятна музика за сън и спокойно да слушате, докато отново не се появи чувство на сънливост.

«Калыханка» за възрастни и народни средства за защита

Някои, опитвайки се да се отървете от безсъние, използват един вид «калыханку» (калыханка – беларус lullaby песничка), а именно – музика за сън. Подбрани споразумения, от пеене на птици, шум на прибоя, шелеста листа, овкусени с луксозен мъжки глас lulls и, без съмнение, в много случаи достига целта си – човек потъва в сън. Ще помогне ли за всеки? Тук е много индивидуално, защото е нарушение на сън предизвиква различни причини. Мъчително соул или физическа болка може да блокира всички усилия музика. Въпреки това, ако човек е взел за обикновено преди сън се отпуснете, да слушате музика по време на сън, на сутринта се чувствате енергични и весели – може само да се приветства. Постепенно тези действия ще вечерен ритуал, който допринася за пълноценната почивка.

Видео: релаксираща музика от безсъние

Много в опит да се пребори с безсъние търсят рецепти народни средства. Ние също даваме някои обаче предупреждават, че не е толкова безвреден, колкото пишат от неизвестни автори. Всички настойки, приготвени от алкохол, съдържа известно количество алкохол (макар и малко). Не е ли това винаги е полезно? Освен това, някои растения, като действа върху централната нервна система, проявяват никакъв случай не е безвредна свойства. Те при продължителна употреба или превишаването на дозата може да се готви «изненада» полагаме, да не говорим за дете, така че преди да се пристъпи към лечението на подобни средства от безсъние, трябва добре да проучи техния състав и свойства, начин на приготвяне, допустимата дозировката и възможните странични ефекти.

Въпреки това, за да изпълни обещанието:

 • Вземаме 50 грама семена от копър, налива се в половин литър църковно вино («Cahors»), се слага на котлона, оставете да заври и постепенно варете в продължение на 15 минути. Извадете, не бързам да се охлади, даваме да се влеят още един час на топло място. Се филтрира, а да добре не си е отишъл, още и стиснете. Приемаме преди лягане по 50 грама. Едва ли тази рецепта е подходяща за лечение на безсъние при детето, макар и със съжаление трябва да се отбележи, че и в днешно време някои родители практикуват подобни методи.
 • На парче захар рафинирана захар kapnut 3-5 капки масло от лавандула. Бавно смучат полученото лекарство, когато отивам да спя. Глюкоза и себе си, първи в кръвта, дава някакъв снотворный ефект, но въпреки това на пациентите със захарен диабет подобни експерименти трябва да се избягва.
 • Пият вечер чаша топло мляко с лъжичка мед. Лекарството е подходяща дори за деца, ако няма алергична реакция към мед.

В нощта На полезни релаксираща ароматна вана на цялото тяло или само на топли за краката, една вечер на самовъзпитанието за да дишат чист въздух без последващи кафе, чаепитий и обилна вечеря.

И не забравяйте: прилагането на всички средства от безсъние по педиатрия винаги е под въпрос, както съдържащи алкохол – под забрана! За съжаление, все по-често по телевизията виждаме обратната картина: за детето е по-добре спеше, му даде дори и спиртни напитки. А колко детето трябва? Дори съвсем малки (с оглед на възрастен) дози водят до отравяне, кома, на абстиненция. Прилагането на реанимационных дейности и интензивна терапия, за съжаление, не винаги се оказва всесильной.

Хапчета от безсъние – последна сделка

Прилагането на лекарства за лечение на безсъние също на първо място е насочено към отстраняване на причините. Лечение на болката и други симптоми, предизвикани от различни нарушения, се опитват да се приведе в нормално състояние на нервната система, ако са на мястото на нейното разстройство, а понякога прибягват до удобния и лесно метод за борба с нарушение на съня – предписани приспивателни таблетки, наречени гипнотиками. Междувременно, лекарите не се опитват да хвърлят подобни рецепти и само в случай на хронично, продължително протичаща безсъние предлага на пациента това лечение, но винаги предупреждават:

 1. Хипнотици, които не са съвместими с алкохол и много лекарствени средства други фармацевтични групи;
 2. Засилват действието на много нейролептиков и антидепресанти, които сами по себе си, между другото, често дават седативен ефект;
 3. На хапчета за сън е строго противопоказно за бременни жени и деца;
 4. Хипнотици лекарства забавят реакцията, отслабват внимание, така че не могат да се прилагат от хора, чиито професии изискват бърза реакция (шофьори транспорт);
 5. Хапчета от безсъние предизвикват пристрастяване, изискват повишаване на дозата, така че да ги използват непрекъснато за повече от 3 седмици не се препоръчва.

Тъй като без хапчета човек не може, а за начало може да опитате да възстановите нормалния сън лекарства, които най-често се отнасят до биологично-активни добавкам контролният много процеси в организма, включително и нощен почивка:

 • Валериан в кафяви таблетки (200 мг), за една нощ може да се консумира 2 броя;

 • Нейростабил, съдържащи в състава си motherwort, хмел, цъфтят сали, риган, витамини от група В;
 • Антистрессороз (голям състав от растителни компоненти — плодове от глог, хмел, мента, motherwort и др);
 • Femina Альга (за жени);
 • Нормоксан, съдържащ шлемник байкальский, която в неговите седативни свойства превъзхожда познатата на всички валериана се използва;
 • Различни успокояващи фиточаи с мента, риган, каркадэ);
 • Лекарства, съдържащи магнезий.

Без рецепта в аптеката и се отпускат такива лекарства, като мелаксен, мелотон, юкалин, циркадин. Е — мелатонин, регулатор на циркадните ритми, кръвното налягане и работата на ендокринната система.

Мелатонинът се произвежда в нощта на самия организъм, за да напомня на човек, когато е нощ на двора, а когато дойде време да ставам. Лекарство на базата на мелатонин, закупени в аптека, за да изпълнява работата, за която по някаква причина неук, правят тялото, но това не снотворный лекарство, макар и да може да поеме функцията на гипнотика, ако човек е объркан ден с нощ, че често се случва при смяна на часовите зони.

Видео: мелатонин — лек от безсъние поради липса на ритъм, програма «най-важното»

И накрая, най-истинските лекарства, хипнотици или лекарства, притежаващи такъв ефект:

 • Бензодиазепиновые транквиланти (феназепам, реланиум, диазепам);

 • Зопиклон (золпидем, соннат, сонекс, сомнол);
 • Барбитурати (фенобарбитал, этаминал натрий);
 • Блокери N1 гистаминовых рецептори (димедрол, пипольфен).

Като се има предвид тези обстоятелства, че данните са лекарствени средства се издават само по лекарско предписание и не е в липсата му, ние няма да ги класифицира по групи, да ги въвеждате параметри на дозата и всякакви добродетели, които са ги опитвали – и сам знае. Важното е, че читателят помни: приемат тези хапчета единствено по предписание на лекар и за постоянно прилагане далеч не всички и не винаги са подходящи. Наличието им в домашната аптечка, за да се контролира движението им, да не допуска използването на други лица, да се съхранява в място, където при никакви обстоятелства не може да се достигне любопитни малки деца.

Видео: безсъние — мнение на специалист

Видео: безсъние в програма «Живо страхотно!»

READ  Венозен застой на кръвта: в главата, краката, малък таз, белите дробове, причини, симптоми, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00465 sec