Бигеминия и тригеминия: причини, симптоми, диагностика, лечение, усложнения и прогноза

Какво е бигеминия и тригеминия

Экстрасистола – това е извънредно съкращение на сърцето, при което възбудата се появява в различни части на проводната система. Бигеминия и тригеминия – това са разновидности на экстрасистол, при които възбуда се случва в желудочках.

Какво е това

Заслужава да се решат поотделно, какво е бигеминия и тригеминия.

Бигеминия – това е такава желудочковая экстрасистолия, при която на едно нормално намаляване на сърцето съставлява една экстрасистола (едно към едно).

Тригеминия – това е желудочковая экстрасистолия, която се редува с нормални съкращения в съотношение две към едно. Има и квадригеминия (три към едно) и пентагеминия (четири към едно). Правилния ред на нормални контракции и экстрасистолических се нарича аллоритмия.

Желудочковые экстрасистолы могат да се сдружават на групи от по няколко в един ред, такива групи се считат за пробежками камерна тахикардия съдови заболявания (ЖТ).

Экстрасистолы – това е доста често явление. Те се предлагат в повече от половината от всички хора и повечето экстрасистол желудочкового произход. Особено често такива желудочковые нарушения ритъм могат да се срещнат при пациенти, страдащи от исхемична болест на сърцето и след инфаркт.

Причини

При здрави хора могат да бъдат единични экстрасистолы от различен произход, които не причиняват особени неудобства. За тях не си струва да се обърне специално внимание. А ето честа желудочковая экстрасистолия в правилния ред или групово экстрасистолы вече могат да предизвикат опасения.

Основните причини за бигеминии и тригеминии:

 • остри нарушение на коронарното кръвообращение (инфаркт на миокарда);
 • прекомерната употреба на сърдечни гликозиди (дигоксин и други);
 • стеноза или недостатъчност двустворчатого клапа или аортната;
 • различни последствия ревматизъм (възпаление на эндокарда и други);
 • последици от възпалителни процеси в миокарда и склерозирала явления след тях;
 • белези на сърцето след инфаркт на миокарда.
READ  Постинфарктный кардиосклероз: етап, симптоми, причината за смъртта, перспективите за оцеляване

При липса на всякакви органични причини и наличието на чести экстрасистол си струва да мисля за много разстройства на вегетативната инервация на сърцето, вследствие на нейроциркуляторной дистония. В този случай болните се изпраща за проучване невролог.

Симптоми

Всички симптоми бигеминии и тригеминии могат да бъдат разделени на тези, които произтичат от страна на сърдечно-съдовата и централната нервна система.

От страна на сърцето, болни пациенти притеснява ощущаемые прекъсвания в работата си, епизоди на «замирания» на сърцето, неприятни усещания в сърдечната област с усещане за натиск или парене. Пациентите може да се разклаща, те чувстват, че те «да диша».

Симптоми бигеминии и тригеминии от страна на централната нервна система се появяват вследствие на хипоксия на мозъка, дължащи се на работата на сърцето и намаляване на притока на кръв към ЦНС. Болните усещат забавяне, неразположение, да ги цели с това в сън, появяват се мухи в очите. В редки случаи е възможно кратка загуба на съзнание.

Кръвното налягане по време на тези прояви може да се увеличи или намали. В зависимост от състоянието, в тези случаи болните трябва да се потърси помощта на себе си или да се обадя на бърза помощ.

Диагностика

Основен метод на изследване при данни за нарушения на ритъма е электрокардиография, която в повечето случаи дава възможност да се постави сигурен диагноза. Ако периоди екстрасистоли се появяват епизоди, диагностика бигеминии и тригеминии е холтеровском продължително изследване електрокардиограма и на кръвното налягане. Открити экстрасистолы класифицират по специални стандарти (Lown, Rayn).

Когато се проведе диагностика алоаритмии вие трябва да разберете причината за него.

READ  Печат на аортата: флюорографии, рентген, лечение, причини, симптоми и диагноза

За тази цел се провеждат:

 • Лабораторни изследвания (общ анализ, биохимия на кръвта, липидограмма) за откриване на възпаления, намиране на вероятността за атеросклеротични промени, ИБС.
 • Ултразвуково изследване на сърцето – за откриване на различни пороци, парцели гиподинамии на сърдечния мускул (след инфаркт) и други отклонения в морфологията на сърцето.
 • Функционални проби (велоэргометрия и т.н.) позволяват да се оцени толерантността към физически натоварвания, да се разбере на какъв етап възниква бигеминия и тригеминия.

Лечение на

Ако всички видими основната причина липсва, може би трябва да пролечить нарушения на вегетативната инервация при невропатолога.

Пациентите трябва да водят здравословен начин на живот с правилна диета, умерени физически натоварвания, достатъчен сън, отказ от вредни навици и избягване на стресови ситуации.

Ако бигеминия и тригеминия са се появили в резултат на някаква болест, тя трябва да започне да се лекува.

Лечение бигемении и тригеминии е да се използва антиаритмических лекарства, като бетаблокаторы (бисопролол, анаприллин) и антагонисти на калций (нифедипин, дилтиазем). Те урежают пулса на лицето и намаляват провеждане на эктопического възбуда.

За спешни вендузи пристъпи на камерна екстрасистоли се прилагат амиодарон, лидокаин и хинидин.

Ако болните не реагира добре на лечението или тя няма да има желания ефект, трябва да помислите за оперативно лечение с помощта на радиочестотна абляции на сърцето, в хода на която прижигаются парцели на проводната система, от които идва болестно възбуда.

Усложнения

Бигеминия и тригеминия може да бъде сложно желудочковыми нарушения на ритъма (на трептене камерна, ЖТ), които заплашват прекратяване на сърдечната дейност. За да се избегне това е необходимо навреме пролечивать заболявания, водещи до аллоаритмии.

READ  Левкемия: остър и хроничен - симптоми, лечение

Прогноза

Прогноза за бигемении и тригеминии, зависимост от функционален клас экстрасистол по Лауну:

 • 1 — до 30 единични в час;
 • 2 — повече от 30 минути на датата на час;
 • 3 – экстрасистолы различни помежду си по морфология и мястото на произход на възбуждане;
 • 4А — экстрасистолы, обединените в двойки;
 • 4D – група экстрасистол;
 • 5 – ранните экстрасистолы.

Экстрасистолы на първия и втория клас се считат за безопасни, а от трета, те могат да доведат до негативни последици. В случаите, когато е нарушена вегетативна на инервация, ритъм, обикновено, лесно се възстановява правилното лечение.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00125 sec