Биохимичен анализ на кръв (биохимия): нормата, дешифриране

Биохимичен анализ на кръв (или по-запознати за пациента «биохимия на кръвта») се използват в първия етап диагностика на всички патологични състояния. Обикновено причината за назначаването му не са съвсем добри резултати общ анализ, на годишната диспансеризация на населението (при наличие на хронични заболявания) или профилактично изследване на лицата, заети на вредни производствени процеси.

Биохимичен анализ на кръв (РЕЗЕРВОАР) включва множество различни показатели, определящи работата на един или друг орган, назначен от вашия лекар, въпреки че и самият пациент по свое желание може да се обърнете към платена лаборатория, за да направи биохимията. Стойности на нормите на традиционно използваните тестове на холестерола, билирубина, активността аминотрансфераз са известни на много хора без медицинско образование, но активно се интересуват от здравето си.

Таблица норми биохимични анализ на кръвта

Като се има предвид многогранность провеждани изследвания на биохимични лаборатории и голям интерес на пациентите до тази тема, ние ще се опитаме да обобщим данните от тестове, но се ограничаваме най-често срещаните показатели, имена, мерни единици и норми, в които ще представим в табличен, максимално близко до официалния blanc резултати РЕЗЕРВОАР.

Трябва да се има предвид, че нормите на много показатели при възрастни и при деца по-различно, а, освен това, често зависят от пола, функции и възможности на един или друг организъм. За таблицата не утомила на читателя, правилата ще са предимно за възрастни, споменавайки стойности на показатели при деца (до 14 години), мъже и жени поотделно, ако в това ще се появи необходимост.

Показатели Единици за измерване Норма Забележка
Общ белтък г/л 64 – 83 (възрастни)

58 – 76 (при деца)

Албумин г/л 35 – 50 (при възрастни)

38 – 54 (при деца)

Миоглобин мкг/л 19 – 92 (мъж)

12 – 76 (мъж)

Трансферин г/л 2,0 – 4,0

 

при бременни количеството е по-висока в старци, а напротив – нейните стойности са намалени в сравнение с тези в норма
Феритин мкг/л 20 – 250 (м)

10 – 120 (w)

ОЖСС мкмоль/л 26,85 – 41,2

 

повдига физиологично с едновременния спад в нивото на желязо при бременни жени
CRP мг/л. до 0,5 (за всички) показател не зависи от пол и възраст
Ревматоиден фактор Iu/мл до 10 (за всички) не зависи от пол и възраст
Церулоплазмин мг/л. 150,0 – 600,0
Общ холестерол ммол/л до 5,2 за определяне на липидния спектър в РЕЗЕРВОАР включени HDL и LDL
Триглицериди ммол/л 0,55 – 1,65 по туморът е доста условна, тъй като нивото на Т.Г., се променя в посока на увеличаване на всеки 5 години, но не трябва да надвишава 2,3 ммол/л
Урея ммол/л 2,5 – 8,3 (възрастни)

1,8 – 6,4 (деца)

Креатинин мкмоль/л при възрастни:

62 – 115 (м)

53 – 97 (w)

при деца — от 27 до 62

Пикочната киселина ммол/л 0,24 – 0,50 (м)

0,16 — 0,44 (w)

0,12 – 0,32 (деца)

Билирубин общ

свързани

свободен

мкмоль/л 3,4 – 17,1

25% от общия

75% от общото

в други източници норма до 20,5 мкмоль/л
Глюкоза мол/л възрастни: 3,89 – 5,83

деца: 3,33 – 5,55

над 60 години — до 6,38

 

Фруктозамин ммол/л до 280,0 при диабетици диапазон-от 280 до 320 говори за задоволително регулация въглехидрати метаболизъм
Аспартатаминотрансфераза (Ast) U/л при възрастни (37°С):

до 31 при жените

до 35 при мъжете

при деца: в зависимост от възрастта

показатели норма зависи от температурата на инкубация на пробите, при деца са зависими от възрастта, но, като цяло, по-висока норма на
Аланинаминотрансфераза (АлАТ) U/л при възрастни:

до 31 при жените

до 41 при мъжете

при 37°С, при децата нормалните стойности малко по-високи
Алкална фосфатаза (ОПИСАНИЯТ U/л 20 – 130 (за възрастни)

130 – 600 (деца)

при 37°С
α-амилаза U/л до 120 (при възрастни и при деца след година) при деца до една година – до 30 U/l
Липазата U/л 0 — 417
Креатинкиназа (КК), креатинфосфокиназа (CPK) U/л до 195 при мъжете

до 170 при жените

при 37°С
MV-фракция на КК U/л по-малко от 10 Iu/l
Лактатдегидрогеназа (LDH) U/л 120 — 240

при деца в зависимост от възрастта:

1 месец — 150 — 785,постепенно намаляване до година, до 145 – 365, до 2 години – до 86 – 305, при деца и юноши нормата е от 100 до 290 Iu/л

при 37°С
Гама-глютамилтранспептидаза (ГГТП) U/л при възрастни:

11 – 50 (m)

7 – 32 (w)

при деца:

до един месец – до 163

до една година – по-долу 91

до 14 години – по-ниска от 17 Iu/л

при 37°С
Натрий ммол/л 134 – 150 (възрастни)

при деца – 130 — 145

Калий ммол/л при възрастни: 3,6– 5,4

при деца:

до 1 месец. -3,6 – 6,0

до година – 3,7 – 5,7

до 14 години – 3,2 – 5,4

Хлориди ммол/л 95,0 – 110,0
Фосфор ммол/л 0,65 – 1,3 (възрастни)

от 1,3 до 2.1(деца)

Магнезий ммол/л 0,65 – 1,1
Желязо мкмоль/л при възрастни:

11,64 – 30,43 (м)

8,95 – 30,43 (w)

при деца:

до година — 7,16 – 17,9

до 14 години — 8,95 – 21,48

Калцият ммол/л 2,0 – 2,8
Цинк мкмоль/л 11 — 18 (възрастни)

11 — 24 (при деца)

Бих искал да обърна внимание на читателя, че в различните източници могат да се срещнат и други ценности норми. Това се отнася особено за ензими, например N АлАТ — от 0,10 до 0,68 mmol/(ч. л), Ast – от 0,10 до 0,45 mmol/(ч. л). Това зависи от мерните единици и температура на инкубация на пробите, което обикновено се отразява в бланка анализ, точно както и референтные значение на тази КДЛ. И, разбира се, съвсем не означава, че целият този списък е за всеки пациент е задължително, защото няма смисъл да зададете всички в куп, ако отделните показатели при съмнение за определена патология никаква информация не се изпълняват.

Лекарят, след като изслуша оплакванията на пациента и на базата на клиничните прояви при пациенти с артериална хипертония, най-вероятно, на първо място ще проучи липиден спектър, а при съмнение за хепатит ще билирубин, Alt, Ast и, може би, алкална фосфатазу. И разбира се – първият признак на захарен диабет (неумеренная жажда) е повод за изследване на кръв за захар, а явни признаци на анемия, за да принуди се интересуваме от желязо, ферритином, транферрином и ОЖСС. При получаване на не много добри резултати и биохимични изследвания винаги може да се продължи, разшири за сметка на допълнителни анализи (по преценка на лекар).

Основните показатели, биохимични анализ на кръвта

По измененному общ анализ на кръвта се съди за наличието на патология, която трябва да се търси. Биохимичен анализ, за разлика от общеклинического, показва нарушение на функцията на даден орган в резултат на патологични промени, които на самия човек все още не са изтълкувани, т.е. на етапа на скрито протичане на болестта. Освен това, РЕЗЕРВОАР помага да се установи, достатъчно ли на организма витамини, микроелементи и други необходими вещества. Така че, на основните показатели биохимични анализ на кръвта включват редица лабораторни тестове, които за удобство на възприятие трябва да бъдат разделени на групи.

Протеини

Тази група в РЕЗЕРВОАРА представляват и протеини, без които животът на тялото е невъзможна, и специфични протеинови структури, възникнали в сила специфични (екстремни) ситуации:

 • Общ белтък, промяна на неговото ниво може да е сигнал за развитието на патологични процеси, включително и онкологични, в някои вътрешни органи (черен дроб, на бъбреците, на стомашно-чревния тракт) и съединителната тъкан, но трябва да не забравяме, че намаляването на съдържанието на общ белтък може да стане в резултат на неадекватно неговото постъпване с храната. Често заедно с общия белтък проучени и белтъчни фракции (α, β, структурите и), в края на краищата, намаление и увеличение на съдържанието на различни протеини, в нарушение на съотношението между тях са спътници на много патологични състояния.
 • Албумин, като ви позволява да намирате патология на паренхимни органи (черен дроб, бъбреци), диагностициране на ревматични заболявания и новообразувания, както и идентифициране на действие на хормонални препарати в организма, или последиците от гладните диети.
 • Миоглобин се използва за откриване на патологични промени в мускулите на сърцето и скелетната мускулатура. Причина за повишаване на този показател могат да бъдат травми, термични загуби и чести спазми.

 • Трансферин – съединител и транспортирующий желязо протеин, промяна на стойности, на които могат да насочат към намаляване на функционалните способности на черния дроб.
 • Феритин – протеин, проектиран, за да създаде резервен запас от желязо в организма, нивото му се изследват за диагностициране на анемий различен произход (желязодефицитна или свързана с друга патология: инфекции, ревматизъм, злокачествени заболявания);
 • ОБЖЖ (общи железосвязывающая способността серум), показваща състоянието на протеини, които са отговорни за споделяне, свързване и транспорт феррума в организма. ОЖСС се променя при заболявания на черния дроб, анемиях, неопластични процеси.
 • Церулоплазмин – протеин, переносящий йони на медта. Повишена активност на ПРОЦЕСОРА се наблюдават при инфаркт на миокарда, възпалителни процеси и злокачествени новообразованиях с различна локализация, но повече от всичко на този лабораторен тест се използва за диагностициране на болестта Коновалова-Уилсън – тежка гепатоцеребральной патология.
 • CRP (С-реактивен протеин) – специфичен белтък, който се появява в кръвния серум на болния човек (проникване на инфекциозни агенти, възпаление, травма, туберкулоза, септичен, онкология процеси, менингит, инфаркт на миокарда, усложнения след оперативни интервенции).
 • Ревматоиден фактор – група на специфични имуноглобулини (автоантитела), синтезирующихся при развитието на ревматоиден артрит и други патологични състояния (системен лупус еритематозус, септичен ендокардит, туберкулоза, инфекциозна мононуклеоза, отделни гематологические болест). При ревматоиден артрит често се наблюдава увеличаване на активността на антистрептолизина ЗА (АСЛО), обаче, АСЛО в по-голяма степен е маркер сенсибилизации до стрептококковой инфекция с развитието на ревматизъм, който дава по-висока стойност на показателя от РА.

Ензими

Ензими в биохимично анализ на кръвта по-често представени «печеночными пробами» (Alt и Ast) да амилазой, значително нараства при проблеми с панкреаса. Междувременно, списък на ензими, които могат да разкажат за състоянието на организма е значително по-широко:

 1. Аланинаминотрансфераза (Alt) – включена в посочените по-горе «чернодробни проби», тъй като на първо място е показател за функционални способности на черния дроб, а след това вече е характерно за други органи.
 2. Аспартатаминотрансфераза (Ast) — освен откриване на болести на черния дроб, прилага се при диагностиката на сърдечна болест (инфаркт на миокарда, ревмокардит, ангина) и някои инфекциозни процеси.
 3. α-амилаза и панкреатическая амилаза – тези показатели най-често са свидетели на възпалителни процеси в панкреаса, въпреки че активността на амилаза може да се увеличи и в други случаи: эпидемический паротит, оперативни интервенции на органите на коремната кухина, бъбречна недостатъчност, прием на големи дози алкохол, прилагането на лекарства отделни фармацевтични групи лекарства, хормони, салицилати).

 4. Креатинкиназа (КК) – ензим, който отразява енергийния обмен, която се извършва в клетки на различни тъкани (нервна, мускулна). Завишени стойности на MV-фракция креатинкиназы (важен лаборатория за изпитване на сърдечна практика) позволяват да се диагностицира и самият инфаркт на миокарда, и да се определи неговата прогноза, като по този начин лекар, да изберете най-подходящата лечебна тактика.
 5. Лактатдегидрогеназа (LDH) – внутриклеточный ензим, повишена активност която се наблюдава при инфаркт на миокарда, отделните видове анемий (хемолитична и мегалобластная), гепатитах. Значителен ръст характерен за злокачествени новообразувания и, особено, ги метастазирования.
 6. Гама—глютамилтранспептидаза (ГГТП) – определяне на активността на този ензим оказва значителна помощ при диагностициране на възпалителни (остри и хронични) заболявания на черния дроб, протичащи без изразени клинични прояви.
 7. Липаза – ензим, участващ в разделяне на неутрални мазнини. Важна роля принадлежи на липазе панкреатической, която е особено значима, придобити в гастроентерология, тъй като в своите диагностични възможности (заболяване на панкреаса) надхвърля този процент, като амилаза.
 8. Алкална Фосфатаза – предназначението му е подходящо при заболявания на костната система, на черния дроб и жлъчните пътища.
 9. Кисела Фосфатаза — увеличаване на активността на този ензим се наблюдава предимно при тежки случаи на простатната жлеза.
 10. Холинэстераза — нивото му на активност отразява синтетична способност чернодробна паренхим, но трябва да се отбележи, че цифровото израз на този ензим значително намалява при значително поражение на черния дроб (тежко заболяването). Освен това, активността на ензими намалява с тромбоэмболии белодробната артерия (ТЭЛА), инфаркт на миокарда, злокачествени новообразованиях, миеломе, ревматизъм, възпалителни процеси в бъбреците. Едва ли изброените състояния могат да бъдат отнесени към категорията на белите дробове, затова е разбираемо защо активността на холинестеразата интересува предимно лекари, болнични, отколкото клиники.

Липиден спектър

Диагностика на заболявания на сърдечно-съдовата система, като цяло, не се ограничават само до назначаването на общия холестерол, за кардиолог този показател в изолирана форма няма специална информация не носи. За да разберете в какво състояние се намира съдовите стени (а те могат да бъдат докоснати от атеросклероза), дали няма признаци на развитие на ИБС или, дай Боже, ясно е пред инфаркт на миокарда, най-често се използват биохимичен тест, наречен липидным гама, която включва:

 • Холестерол е общ;
 • Липопротеини с ниска плътност (XC-LDL);
 • Липопротеини с висока плътност (XC-HDL);
 • Триглицериди;
 • Този атерогенности, който се изчислява по формулата, въз основа на цифрови стойности на показателите, посочени по-горе.

Мисля, че няма особена необходимост за пореден път се опише характеристиките, клиничното и биологично значение на всички компоненти на липидния спектър, те са достатъчно подробно описани в съответните теми, които се хостват в нашия сайт.

Въглехидрати

Може би най-често анализа, включително показатели, биохимия на кръвта е съдържанието на глюкоза («захар»). Този тест в допълнителните коментари не е необходимо, всички знаят, че се извършва единствено на празен стомах, както показва той, не заплашва ли човек захарен диабет. Въпреки че, трябва да се отбележи, че съществуват и други причини за повишаване на този показател не са свързани с наличието на грозни заболявания (травми, изгаряния, чернодробна патология, заболявания на панкреаса, прекомерно яденето на сладки храни).

Въпроси у младите, още неинформиран в «захарен» истината на пациентите, може да предизвика провеждане на глюкозонагрузочного тест (захарно крива), която се предписва главно за откриване на скрити форми на диабет.

За сравнително нови тестове, са призовани да се определи поведението на въглехидрати в организма, може да се дължи гликированные протеини (или гликозилированные – че е едно и също):

 1. Гликированный албумин (в РЕЗЕРВОАРА, той е определен като фруктозамин);
 2. Гликированный на хемоглобин;
 3. Гликозилированные липопротеини.

Пигменти

Билирубин – продукт на разпадането на хемоглобина на червените кръвни клетки, му повишени показатели са характерни за широк спектър от патологични състояния, така че за диагностика използват три варианта гемоглобиногенного пигмент:

 • Билирубин общ;
 • Директен или трикотажни, конъюгированный;
 • Непреки (безплатно, несвязанный, неконъюгированный).

Заболявания, свързани с повишаване на този пигмент, могат да бъдат от най-различен произход и характер (от наследствена патология до несъвместими преливания на кръв), така че диагнозата в по-голяма степен се основава в зависимост от съотношението на фракции на билирубина, а не от общата стойност. Най-често този лабораторен тест помага за диагностициране на аномалии, причина за които е увреждане на черния дроб и жлъчните пътища.

С ниско молекулно тегло азотни вещества

Низкомокулярные азотни вещества в биохимично изследване на кръвта, представени такива показатели:

 1. Креатинин, което позволява да се определи състоянието на много органи и системи и разкаже за сериозни нарушения в тяхната функция (тежки поражения на черния дроб и бъбреците, тумори, захарен диабет, намалена функция на надбъбречните жлези).
 2. Урея, която е основният анализ, сочещ към развитие на бъбречна недостатъчност (уремический синдром, «мочекровие»). Подходящо ще бъде определяне на карбамид за определяне на функционални способности на други органи: черния дроб, сърцето, стомашно-чревния тракт.

Микроелементи, киселини, витамини

В биохимично изследване на кръвта често могат да бъдат намерени тестове, които определят нивото на неорганични вещества и на органични съединения:

 • Калцият (Ca) — внутриклеточный», катион, основното място на концентрация на които е костната система. Стойности на индекса се различават при заболявания на костите, щитовидната жлеза, черния дроб и бъбреците. Калций служи като основен диагностично-тест за откриване на патология в развитието на костната система при децата;
 • Натрий (Na) се отнася до основните внеклеточным катионам, пренася вода, промяна на концентрацията на натрий и излизане извън допустимите граници може да доведе до сериозни патологични състояния;
 • Калий (K) – промяна на ниво в посока към намаляване може да спре работата на сърцето в систоле, както в посока на увеличение – диастоле (и това, и друго – лошо);
 • Фосфор (P) е химичен елемент, здраво свързани в тялото с калций, или по-скоро, с обмяната на веществата на последния;
 • Магнезий (Mg) – и недостатък (обызвествление артериалните съдове, намаляване на притока на кръв в микроциркуляторном начин, развитие на артериална хипертония), излишък («магнезиальный анестезия», блокада на сърцето, кома) води до нарушения в организма;
 • Желязо (Fe) може да мине без коментар, този елемент е съставна част на хемоглобина – от тук основната си роля;
 • Хлор (Cl) – основната внеклеточный осмотически активен анион плазма;
 • Цинк (Zn) – липсата на цинк забавя растежа и половото развитие, увеличаване на далака и черния дроб, спомага за появата на анемия;
 • Цианокобаламин (витамин В12);
 • Аскорбинова киселина (витамин С);
 • Фолиева киселина;
 • Кальцитриол (витамин D) – дефицит на затормаживает образуването на костна тъкан, води до рахит при децата;
 • Пикочна киселина (продукт на обмяната на пуриновите основи, играе важна роля във формирането на такива заболявания, като подагра).

Централно място в лабораторната диагностика

Някои лабораторни тестове, макар и включва в раздел биохимия, стоят като било сам, и се възприемат поотделно. Това се отнася, например, такъв анализ, като коагулограмма, който изследва система за хемостаза и включва изследване на фактори на съсирване на кръвта.

При описанието на БАК много лабораторни тестове (протеини, ензими, витамини) са оставени без внимание, но, общо взето, тестове, възложени в редки случаи, така че те едва ли ще предизвика интереса на широк кръг читатели.

Освен това, следва да се отбележи, че изследванията на хормони или определяне на нивото на имуноглобулини (IgA, IgG, IgM) – това също е биохимичен анализ на кръвта, който, обаче, се извършват предимно по метода ELISA (имуносорбентен анализ) в лабораториите на малко по-различен профил. Като цяло, пациентите с обичайното биохимией си, като не се свързват, да, и на нас, засяга ги в тази тема, би трябвало да се изготви обемисти и неясни таблица. Въпреки това, в кръвта на човека може да се определи почти всяко вещество, присутствующее в нея постоянно или случайно там проникшее, въпреки това, всяка от тях се разгледа внимателно, би трябвало да пишат по-голяма научна работа.

За основния и съща оценка на състоянието на здравето на човека обикновено се използват следните показатели:

 1. Общ белтък;
 2. Албумин;
 3. Урея;
 4. Пикочна киселина;
 5. Ast;
 6. АлАТ;
 7. LDH;
 8. ОПИСАНИЯТ;
 9. Глюкозата;
 10. Билирубин (общ и е свързан);
 11. Холестерол общия и HDL;
 12. Натрий;
 13. Калий;
 14. Желязо;
 15. ОЖСС.

Въоръжени с данни списък, пациентът може да отиде в платената биохимична лаборатория и да се отдадете на биологичен материал за изследвания и ето резултатите трябва да се консултирате със специалист, който ще интерпретация на биохимични анализ на кръвта.

Различен подход към един проблем

Интерпретация на биохимични анализ на кръвта, както и други лабораторни тестове, се занимава с лекар лабораторната диагностика или лекар. Въпреки това, може да се разбере интерес и загриженост на пациента, получил на ръка отговор резултатите от изследванията си, на собствената си кръв. Не всеки е в състояние да изчакат какво ще каже д-р: повишени показатели или, напротив, те са под допустимите стойности. Лекарят, разбира се, ще ви обясни, подчертани в червено или специализирани друг начин цифри и да ти кажа какви болести могат да се крие зад отклонения от нормата, обаче консултиране може да бъде, утре-вдругиден, а резултатите — ето ги и тях: в свои ръце.

С оглед на факта, че пациентите днес в по-голямата си част хората са доста грамотни и в областта на медицината много «грамотни», ние се опитахме заедно да решат най-често срещаните варианти на РЕЗЕРВОАРА, но-отново – единствено с цел проучване. Във връзка с това искам повишено внимание на пациенти от самостоятелна декриптиране биохимични анализ на кръвта, защото споделят една и съща величина РЕЗЕРВОАР може различни хора да се говори за различни заболявания. За да разбере това, лекарят обръща към диагностическому намиране на други лабораторни тестове, на инструментални методи, пояснява анамнеза, назначава консултации свързани с тях специалисти. И само събиране на всички фактори, взети заедно, в това число и биохимическое изследване на кръвта, лекарят слага на присъдата (установява диагноза).

Пациентът към този въпрос се подхожда по различен начин: не като специални знания, оценява резултатите от неуравновесен: индикатор за повишен – значи, на пациента (име на болестта намерите лесно). Но това е още полбеды, по-лошо, когато, като се позовава на резултатите от анализите и собствени разсъждения, човек определя себе си лечение. Това е неприемливо, тъй като това може да се лишите от време, ако човек е наистина болен, или да навреди на тялото си, с помощта на вычитанные в съмнителни източници, методи за лечение. А ето какво трябва наистина да се знае и помни пациента – така е, как правилно да се подготвят за биохимическому изследване на кръвта.

Избягване на излишни разходи

Биохимични изследвания на кръвта се провеждат винаги на празен стомах, тъй като те са много чувствителни към различни вещества, попаднали в организъм, в навечерието на анализ (хранителни продукти, фармацевтични продукти). Особено устойчив на различни външни и вътрешни влияния на хормоналния фон на човека, така че отивате в лабораторията, трябва да се вземат предвид подобни нюанси и да се опита да се подготви правилно (анализ на хормони не са много евтини).

За изследвания, биохимия на кръвта е необходимо за покупката си от лакътната вена в количество не по-малко от 5 мл (при тестване на серуми на автоматичен анализаторе можете да направите и по-малка доза). Човек, дошъл на анализ, трябва да бъде съзнателно информирани и подготвени за важна процедура:

 • Вечерта да си позволи лека вечеря, след което може да се пият само чиста вода (пиене на алкохол, чай, кафе, сокове към разрешени напитки не се включват);
 • Отмени вечерно бутам (се изключи повишена физическа активност), тъй като тя е насрочено за режима;
 • Да откаже удоволствието да вземе гореща вана през нощта;
 • Смело издържат 8-12 часово гладуване (за липидния спектър не се препоръчва да се приема храна 16 часа);
 • На сутринта не се вземат хапчета, не се занимават с презареждане;
 • Преждевременно не се изнервят, за да е в спокойно състояние да пристигнат в лабораторията.

В противен случай ще трябва да посетите КДЛ отново, което ще доведе до допълнителни нервни и материални разходи. Не е необходимо особено да се сравняват биохимията от цялостния анализ на кръвта, където се изучава клетъчния състав. Там, макар и да се изисква подготовка, но не е толкова строга, яде всичко парче на нещо вкусно може да не и повлияе на крайния резултат. Тук по различен начин: биохимични показатели са представени метаболитами и биологично активни вещества, които няма да могат да останат «безразлични» дори и към най-малките промени във вътрешността на тялото или около него. Например, един бонбон, съеденная за закуска, ще доведе до увеличаване на захар в кръвта, количеството инсулин, активиране на ензимите на черния дроб и задстомашната жлеза и така нататък… Може би, някой няма да повярва, но всяко наше действие ще намери отражение в биохимично анализ на кръвта.

Видео: биохимичен анализ на кръв в програмата «най-важното»

READ  Първата отрицателна кръвна група: рядка или не, характеристики, съвместимост, мъже, жени, по време на бременност, хранене и диета

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00088 sec