Блокада на сърцето: 1, 2, 3 степен, частична, пълна, има дете, причини, лечение

Какво е блокиране на сърцето

Сърце, без съмнение, е един от най-важните органи в човешкото тяло. И главното, ако говорим за сърдечно-съдовата система – като своеобразна помпа, то изпомпва кръвта през съдовете, осигуряване на тъкани с хранителни вещества и кислород. Така че за човека е необходимо, за сърцето работи правилно и без проблеми. Но, за съжаление, това не винаги е така. Един от заболявания е блокиране на сърцето.

Причини

За да разберат причините за блокада на сърцето, първо трябва малко да се оправи, как работи той. Нормалното функциониране на сърцето се извършва за сметка на электроимпульсов, изходящи от синусно-предсердного възел. Те, от своя страна, идват в предсердия, които в отговор отрязан и го предава по-нататък, в посока на малки разклонения, което води до сърдечни съкращения.

Какво е блокиране на сърцето и защо това се случи? Така се нарича едно от нарушения на този процес, характеризиращо се с намалена активност на посочените по-горе предсердного възел — като в резултат на интервал между съкращения се увеличава значително.

Предпоставки за появата на симптоми на сърдечна блокада служат на други заболявания, които така или иначе са свързани с кръвоносната система или проводимост в тъканите. До него може да се дължи на болести като тумори на сърцето, микседем, дифузни заболявания на съединителната тъкан, сърдечни заболявания, инфаркти миокардка, някои видове миокардита и други. Така също развитието на блокада може да доведе до медикаментозно отравяне с някои лекарства за сърце или съответното хирургическа намеса.

При здрави хора при честа ускоряваща на vagus нерв може да се развие част сърдечна блокада: я провокира излишните физически натоварвания, по-малко стрес. В много редки случаи е изобразено вродена, при поява на внутриутробных заболявания – на детето в такива случаи незабавно да сложи диагноза порок на сърцето.

Видове

Колкото и да е странно, блокада на сърцето е различна и се проявява всеки в различна степен, която зависи от индивидуалната предразположеност, небрежност заболявания и много други фактори. Ако говорим конкретно за пагубности нарушения честота на сърцето, а след това има два основни вида течения заболявания: частична и пълна блокада на сърцето.

Частична блокада на сърцето се изразява само в slow проходимостта на пулса. Опасността е, че човек рядко когато придава значение на незначителни нарушения: симптомите са много подходящи под най-обикновена умора или състояние след стресово ден.

Често те са съвсем незначителни или се изразяват под формата на нежния виене на свят или леко неразположение. Разкриват трясък ритъм възможно ли е, че на ЕКГ на сърцето, прием на кардиолог или при работа в клиниката.

READ  Атеросклерозата на кръвоносните съдове на долните крайници: причини, симптоми, степен, лечение, хранене

На пръв поглед изглежда незначително и като цяло особена опасност не съществува, но не е напразно фраза блокада на сърцето звучи толкова страшно – всички нарушения на кръвоносната система се отразява върху човека и могат да се усложнят.

Понякога при възникване на повреда в работата на възел или се представяща система импулс съвсем не се провежда. В резултат на желудочки на сърцето, не се свиват. Настъпи дълга пауза, наречена асистолией или период на Венкебаха – сърцето набързо се възстановява на работа эктопическим ритъм, което води до намаляване на емисиите. Така се проявява пълна блокада на сърцето, създаващ брадисистолию.

И вече от тук превежда нови симптоми и заболявания:

 • появата на симптоми на недостиг на въздух;
 • потъмняване на очите;
 • различни степени на световъртеж;
 • хронична умора.

Всички те така или иначе са свързани с нарушение на кръвообращението: на сърцето става не е в състояние в достатъчна степен да снабдяват организма с кислород. Друга опасност от остро блокада на сърцето е исхемия на мозъка, причиняваща пристъп на УО (синдром на Morgagni-Адамс-Стоукс), загуба на съзнание, придружени от сходни с епилептични спазми. Предпоставки за такъв пристъп служат: силна топлина в главата, слабост, силна бледност и загуба на съзнание. В такъв случай на блокада се нарича вече не е пълна, а миг – нарушения в сърдечния ритъм от време на време преминават в периодични, показват вече на нивото на автоматичност. Често систематични прояви на УО завършват със смъртта на пациента.

Степен

Освен общите раздели на блокада на сърцето на пълна и частична, тя се класифицира в няколко разновидности, в зависимост от това в коя част на сърцето е нарушена проводимост.

Само четири степени на блокада на сърцето:

 • Атриовентрикулярная блокада;
 • Синоатриальная;
 • Внутрижелудочковая;
 • Внутрипредсердная.
 • Атриовентрикулярная сърдечна блокада възниква при нарушаване на проходимостта на пулса, чрез така наречените връзка Гиса.

Има три вида от тежестта на заболяването:

 • Блокада на сърцето 1 степен – се изразява бавно преминаване на импулс, което може да се открие само с помощта на ЕКГ. За разлика от нормата на времето за преминаване на 0,18 секунди, при развитието на подобен тип блокада това време се увеличава два пъти или дори по-високи.
 • Блокада на сърцето 2 степен – при още по-голямо увеличаване на интервала нарушение преминава във втора степен, на свой ред с три подтипа Мобитц. На този етап недостатъчност съкращения се превръща в патология.
 • Блокада на сърцето 3 степен – влошаване на съществуващите заболявания на проводимост, импулс престава да дойдат на предсердно-желудочковый възел. Тогава той започва да се свие в себе си, асинхронно с посылаемым импулс.
READ  СМАД, дневния мониторирование на кръвното налягане - проучване и резултатите от него

Диагностика

Уникално диагностицира блокада на сърцето може да «загуби» част съкращения камерна, че можете да видите това дори и при сравнително леко отклонение от нормата.

За по-специфична диагностициране и откриване на причината за появата му, д-р често прибягват до проба, атропином. Той се инжектира на пациента и, ако блокада на сърцето ограничен или никакъв начин няма отношение към сериозни за здравето патологиями, нейните симптоми изчезват в рамките на половин час.

По-нататъшното проучване на нарушения се извършва въз основа на електрокардиограма: в случай на прекъсване на работа сокращающего импулс веднага ще се види, че той много бавно минава от предсердия до желудочку.

Лечение на

Най-важното в случай на подобни заболявания – никога не прави самолечение. Задължително е необходима консултация с кардиологом.

Лечение блокада на сърцето зависи от това, какви са причините му са провокирани и от какъв тип. Например, антриовентрикулярная блокада на 1 степен, в лечението, като такива, не е необходимо – достатъчно наблюдение от човек специалист. Само в случай на влошаване или поява на усложнения, може да се започне медикаментозна терапия. В случай, че запушването е провокирано от някаква друга болест, тогава основните сили трябва да се хвърлят върху него, като на източник на проблеми.

За други степени на сърдечна блокада на лечение се подбират индивидуално. Например, за пароксимальной – това е симпатомиметические лекарства или атропин, но за дисталната — хапчета изобщо не могат да окажат необходимия ефект и може да се наложи електро. В случай на рязко инфаркт може да отнеме цяла или половин хапче «Эуспирана». Често болните се инжектира атропин. Не трябва да се пренебрегва едно лечение, то може да спомогне за прехода пълна блокада на частично.

Народни средства за защита

При наличие на не твърде силни патологии или за предотвратяване на така може да бъде ефективно лечение за блокада на сърцето на народни средства за защита. Първото нещо, което трябва да направите е да промените хранителния си режим и начин на живот. Трябва да изкореняване на лоши навици, за да се намали вероятността от поява на усложнения. И не бива да се пренебрегва симптомите на сърдечна блокада прояви на сърдечна блокада.

При внезапна виене на свят или остри признаци на умора се препоръчва да спре, а по-добре да седнете или легнете, след като направите проста манипулация: поемете дълбоко дъх, холдинг дъх, доколкото това е възможно, след което издишайте. Правя това стои дотогава, докато главата ще престане кружиться.

READ  Понижени, моноцити в кръвта: причини за увреждания при възрастни и деца, корекция норми

Ефективен при превенция на частична блокада е настойка от цветовете на момина сълза вода или алкохол. Полезна глог.

Рецепта тинктура: цветя, момина сълза настаиваются на водка 10 дни в съотношение 1:3. Взето от: 10 капки в половин чаша. Ако на вода: 1з.л. момина сълза залейте с чаша вряла вода – един час по-късно му може да се пие по 2 супени лъжици. л. до пет пъти на ден.

При деца

Блокада на сърцето на детето може да бъде само в случай на наличие у него на вродени заболявания, причината за която е развитието на патологии преди раждането. Тяхното наличие е една от най-честите причини за смъртта на новородени деца.

Разпознават симптомите на блокада на сърцето при деца е лесно. Болните имат нездравословен, синкав цвят на тялото/на устните (акроцианоз на кожата), също са неспокойни или муден. Така те, като правило, учащено сърцебиене, те силно се потите.

Но по-леки форми блокада на сърцето, лечението с лекарства не е необходимо, въпреки, че не си струва да пусне всичко на случайността – като минимум, за детето трябва да се следи внимателно кардиолог.

С пълна вродена блокадой всичко е много по-трудно. Състоянието на бебето също трябва внимателно да следите с помощта на ЕКГ и кардиолог, да вземат предписани лекарства. Като правило, това са специални хормонални лекарства, ноотропы, антиоксиданти и дори елементарно, витаминни комплекси. Задължително подбрани от квалифициран специалист. Ако такава терапия е неефективна, е необходима настройка на пейсмейкър.

При пристъп на УО на детето може да помогне на непреки масаж на сърцето, атропином или въвеждането на адреналин.

Прогноза

Утешителна прогноза за блокада на сърцето се случва само при наличието на пациента за симптоми на частично неговите проявления. При друго развитие на болестта, блокада на сърцето може да доведе до пълна неработоспособност, особено на фона на други нарушения на работата на сърдечно-съдовата система.

Единственият вариант в този случай е само вживление электрокардиостимулятора, който може да помогне да върнем поне частично работоспособността.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00114 sec