Блокада на сърцето: видове/класификация, симптоми, лечение

Нарушения на преминаване на импулса между синусно-предсердным възел и началото на разклоненията гисовского лъч, което се нарича блокадой на сърцето, предизвикват смущения в сърдечния ритъм и намаляване на кръвоснабдяването на мозъка.

Блокада на сърцето, при която се случва забавяне на проходимостта на пулса на вълнение, се смята за частична. Ако пулсът престава да се предава напълно, а след това се формира пълна сърдечна блокада.

При възникване на частична блокада на повечето пациенти се чувстват напълно здрави, списывая леко неразположение, умора след напрегнат ден на работното място, стрес и други подобни, тъй като съществени нарушения в сърдечната дейност, те не се усещат. В много случаи тя запис на ЕКГ по време на следващия профилактични проверка или при прилагане на медицинска помощ. При тази дума «блокада» много причинява паника. И така, какво е това заболяване и каква опасност представлява за хората? Ще се опитаме да обясни.

Какво е блокиране на сърцето?

Да започнем с това, че нормалната работа на сърцето допринасят за электроимпульсы, образувани в синусно-предсердном възел. От него те се разпределят по предсердиям, които допринасят за намаляване на предаването на импулса по-далеч, чрез атриовентрикулярный възел към предсердно-желудочковому гисовского сноп. От него той се разпределя на части чрез по-малки разклонения. При намаляване на това синусового възел преминаване на импулса се забави, има увеличение (удължаване) на интервала между предсердно-желудочковыми съкращения.

Понякога импулс съвсем не минава по представяща система. В този случай, не се случва за намаляване мъждене или камерна. Настъпи дълга пауза (предсердная асистолия), която е име на период Венкебаха. При възникването му проводимост отново се възстановява, благодарение на эктопическому на ритъма, който е наречен «едно лице за спестяване». И следващия предсердно-желудочковый интервал вече е нормалната дължина. Симптоми при непълно (частично) блокада на сърцето почти напълно липсват, тъй като тя не нарушава снабдяването с кръв за мозъка. Най-често частична блокада на сърцето е съпроводено с лек световъртеж и малко недомоганием.

Блокада на сърцето пълно се характеризира с появата на брадисистолии — рязко намаляване на броя на камерна честота (30-40), когато броят на предсердных честота остава в норма. Това почти винаги става причина за значително нарушение на кръвообращението. Пациентите се оплакват от недостиг на въздух, виене на свят, те изведнъж потъмнява в очите.

Понякога спад на сърдечната дейност (рязко намаляване на честота камерна до 15 в минута) причинява ишемию на мозъка. При това възниква пристъп на Morgagni-Адамс-Стоукс (УО): развитие на эпилептиформные спазми, и лицето, на няколко минути се губи съзнание. Преди появата му у него се появява слабост, в главата ми се появява чувство на силна топлина, след това той рязко се избледнява и губи съзнание. Това състояние се нарича миг блокадой. Тя се развива, когато за нарушение на синусового ритъм преминава в желудочковый автоматизм. Повтарящи се многократно пристъпи на УО често стават причина за смърт.

Видео: блокада на сърцето с ЕКГ

Във видеоклипа се отрази интермиттирующая (интермитентно) блокиране, а след това с десния, след това левия бедрен блок

Сърдечни блокада — накратко за сортовете

От това къде локализуется възникнали препятствия, които причиняват нарушаване на проходимостта на инерция, има следните видове блокада.

Синоатриальная блокада

Синоатриальную (SA) на блокадата обикновено предизвиква прекомерна възбуда на vagus нерв, или органично поражение синусового възел. За нея е характерно нарушение на проводимостта участък между предсердиями и синусно-предсердным възел, придружена от загубата на пълен сърдечен намаляване, което влиза в действие при преслушване (выслушивании). Естеството на проблемите — нередовен.

Синоатриальные блокада също се развиват под въздействието на гликозиди, се предписва за лечение на сърдечно-съдови заболявания, лекарства, калий и хинидина. Тя се среща и при хора с отлично здраве, занимаващи се с различни видове спорт, в момент на увеличаване на физическото натоварване.
Частично (непълно работно време) блокиране е свързана с намаляване на активността синусно-предсердного възел, безсимптомно. Лечение за този вид блокада не се изисква. При значително намаляване на активността синусового възел, причинени от повишена возбудимостью на vagus нерв, провежда курс на терапия атропином въведе подкожно, можете да използвате симпатикомиметична.

Внутрипредсердная блокада

При възникване на проходимостта на възбуда, нарушен вътре мъждене.

Атриовентрикулярная блокада

Причина за появата на атриовентикулярных (AB) блокади е патология на преминаване на вълнуващи желудочки импулс едновременно и на трите ответвлениям греда Гиса. Те са разделени по степени, определящ тежестта на протичането на заболяването.

1 степен на

Блокада на сърцето степен 1 възниква, когато е налице забавяне на преминаване электроимпульса по предсердно-желудочковому сайта. Тя е разкрита само чрез ЕКГ. Ако сърдечна дейност при нормална продължителност на интервала на преминаване на импулс от мъждене до желудочкам (P – Q) е 0,18 в. Когато се развива блокада на 1-ва степен, интервал проводимост на импулса (P – Q) се увеличава до 0,3 и по-високи.

2 степента на

За блокада 2 степен типично за по-нататъшно увеличаване на нарушения на проводимостта на атриовентрикулярному възел. Това нарушение има три вида (Мобитц).

 1. ЕКГ при Мобитц I (първи тип) показва постепенно увеличаване на P – Q интервал от време, с появата на периоди Венкебаха (желудочковые комплекси периодично отпадат).
 2. За Мобитц II (втори тип) P – Q интервал остава без промяна, но се отбелязва загуба на желудочковых съкращения.

 3. Третият Тип (Мобитц III), AB-блокада на сърцето 2 степен придружени от увеличаването на патология проходимостта на електрически импулс със загубата на съкращения. На электрокардиограмме се вижда, че желудочковый QRS комплекс се свива по-често.

3 степен

При 3 степен блокада на предаването на импулси на предсердно-желудочковом възел се прекратява напълно. И те започват да се свие спонтанно, независимо един от друг. До развитието на пълна блокада водят патология на миокарда, интоксикация от лекарствени средства и други фактори.

Внутрижелудочковая блокада

Внутрижелудочковые блокада (желудочковые) са свързани с формирането на патология на проводящи пътища, разположени по-долу предсердно-желудочкового възел: в гисовском светлина или една или няколко от неговите крака. Стимулира импулс при този вид блокада, насочени към желудочкам, със закъснение или изобщо не се предава.

Видео: урок сърдечен блокадам

Етиология

 • В основата на причините за възникване на сърдечна блокада крият в прогрессировании заболявания, като например:
  1. миокардит тиреотоксического, дифтерийного или са автоимунни тип;
  2. дифузни заболявания на съединителната тъкан;
  3. пороци и тумори на сърцето;
  4. саркодиоз и амилоидоза;
  5. микседем;
  6. сифилис, уцелил сърцето и пороци на миокарда, причинени от ревматизъм;
  7. инфаркт на миокарда или кардиосклероз.
 • Не по-малко честите причини са медикаментозно отравяне, причинено от пределите на дозата на някои лекарства: хинидина (срещу аритмии), коринфара, верапамила, дигиталиса и редица други. Особено опасни при сърдечно-съдови блокадах от всякакъв вид са дигиталисови препарати.
 • Непълно блокиране често се наблюдава при абсолютно здрави хора. Най-често тя се нарича перевозбуждением на vagus нерв, което се дължи на повишеното натоварване по време на тренировки или извършване на физическа работа.
 • Имаше случаи блокада рождение, възникнали в резултат на патология на развитието на плода. При това при новородени се диагностицира порок на сърцето и други подобни
 • Блокадата може да предизвика и някои видове хирургически интервенции, използвани за премахване на различни пороци на сърцето и други аномалии.
READ  Сърдечни лекарства, хапчета за сърце: преглед на най-добрите

Блокада внутрижелудочковой локализация

Най-често е блокиране на сърцето внутрижелудочковая. Тя има няколко разновидности, които са класифицирани въз основа на това в коя от клоните на греда Гиса е възникнал патология. Механизъм, който стимулира импулс се предава в желудочки от мъждене, включва три сегмента разклонения. Те се наричат крака Гиса. Първо се случва издънка на АВТОБУСИ (дясно желудочку). То се нарича прическа греда Гиса (вдясно). После идва ляв сегмент (стъбло), която е насочена надолу. Като продължение на основното стъбло, тя е по-голяма дебелина от останалите. Малко по-долу сегмент, ответвленного до АВТОБУС, се случва разделение на ляво сегмент на задната и предната клони. За падането ответвлению възбуда се предава на преграда, а от предния — директно към желудочку, разположен от лявата страна.

Щети от какъвто и да клони гисовского светлина допринася за однопучковой блокада. Ако проводимостта на разбити в две клоните, тогава става въпрос за двухпучковой блокада. Ако патология се развива във всички три крака (пълно поражение греда), това означава появата на пълна трехпучковой на щанга блокада атриовентрикулярного (дисталния) тип.

На мястото на локализация патология проводимост се случва деление на блокада правожелудочковую и левожелудочковую. При възникване на патологии на проводимост в предната или задната част на лявото сегмент гисовского лъч се формира от запушване на лявата камера на сърцето.

 1. Патология на проводимост передневерхней лявата крачета в основата напредва с развитието на заболявания, причиняващи удебеляване на стената на лявата камера (хипертрофия). Това може да бъде миокардит, аномалии на межпредсерной преграда, аортна порок на сърцето, сърдечен инфаркт и др. се Случва нарушение на проходимостта на възбуда в предния имота му странична стена. Тя се разпределя необичайно, като се започне от по-ниските участъци и постепенно издигайки нагоре. Т.е. първо се вълнува от преграда между желудочками, след това импулс се предава в долния участък на задната стена. В края на периода на анастомозам възбуда достига до предния парцела странична стена. На кардиограмме се вижда, че интервалът от QRS-широко, отколкото при нормално преминаване на импулса на 0,02 с. Зубец R— по-голяма височина, а зубец S — по-голяма дълбочина. Едновременно се образуват патологични шипа Q.
 2. Когато възбуда напълно престава да се предава чрез гисовского греда (на лявата му стъбло), възниква блокада левожелудочковая пълна. Но сегмент от дясната страна на импулс преминава в нормален ритъм. И само след това, като използваме възбуда на десния участък на стени и АВТОБУСИ, импулс се насочва към лявото желудочку. Предизвикват нарушения на проводимостта на този вид тежки сърдечно-съдови заболявания, даващи усложнения под формата на различни дефекти на миокарда и импульсопроводящей система.
 3. При блокада левожелудочковой непълна преминаването на электроимпульса до разклона се забавя. За ПС, той се отвежда транссептально, в ретроградном посока (от ляво на дясно) на десния клон на гисовского греда, като се започне от АВТОБУСИ.

Развитието на блокада на дясната камера в повечето случаи се причинява от заболявания, приводящими да го перенапряжению и формирането на удебеляване на стената. За нередности на този вид често води интоксикация на организма медикаментозными лекарства, назначаемыми за отстраняване на нарушения в работата на сърцето (бета-блокери, хинидином и др). Блокиране RV много често се развива при хора, сърцето на които е доста страхотно. Аномальность проходимостта на пулса при него е, че първо се вълнува преграда и ПС, и само тогава импулс се предава на АВТОБУС.

От елементите, изброени по-горе следва извода: патология на преминаване на импулс от възбуждане на всеки от парцелите разклонения гисовского лъч — това е частично запушване на един от камерна, от страна на който е имало болестно прекъсване на клони. Възбуда до блокированного камера с това се предава нетипично «обходным» чрез: чрез преграда и желудочек съответния нормално работеща клони.

Разкриват блокада внутрижелудочковые успява главно методи электрокардиографического изследвания. На кардиограмме се вижда, отклонение на електрическата ос в лявата страна на ъгъл до 90° с отрицателна стойност при левожелудочковой блокада, предизвикана от нарушение на проводимостта на предния сегмент. Отклонение на електрическата ос надясно под ъгъл до 90° с положителна стойност показва блокада на левия заден парцела. QRS комплексът остава без промяна. За уточняване на диагнозата се провежда Холтеровский мониторинг (вдигане на показания в продължение на дни и повече).

Видео: урок блокадам крака греда Гиса

Колкото по-опасно блокада на сърцето?

Най-опасен се счита за пълна атриовентрикулярная на запушването, тъй като тя има сериозни последици, проявяващи се в следното:

 1. Появата на хронична сърдечна недостатъчност, сопровождающейся обмороками и колапс. С течение на времето тя ще се развие, което води до влошаване на сърдечно-съдови заболявания (по-специално ИБС), хронични заболявания на бъбреците и др.
 2. На фона На бавен ритъм се развиват эктопические аритмии, включително тахикардия желудочковая.
 3. Често усложнение е и брадикардия, което води до хипоксия (кислороден глад) на мозъка и пристъпи на УО, често настъпването на които при хората в напреднала възраст е причина за деменция.
 4. Понякога пристъп на УО причинява фибрилляцию камерна, което причинява внезапна смърт. Затова е важно своевременно да окажат спешна помощ на: изпълни, при необходимост, масаж на сърцето (косвени) или да имат вентилация на белите дробове насилствен начин.
 5. При инфарктах или постинфарктных състояния на пълна блокада на сърцето може да доведе до кардиогенный шок.

Диагностирование

При загуба на част съкращения камерна налице е намаляване на броя им. Това се случва при пълна, и при частична блокада, включително и функционална. За да разкрие природата на възникването му, се използва така наречената проба с атропином. На пациента се инжектира атропин. Частично запушване, появата на която не е свързана с патологическими промени, след това минава буквално през половин час.

На электрокардиограмме преработени само разклоненията, които показват, че стимулира намаляване на импулс преминава от предсердия до желудочку много бавно. При частична блокада на сърцето втора степен на кардиограмме показва, че импулсът преминава забавянето. Зубец намаляване мъждене се регистрира, както и зъба, който показва намаляване на камерна не. Частично запушване на дясната крака се регистрира в кардиограмме малки промени в проводници на гръдните участъци от дясната страна и появата на малки чакъла на зубце S.

Методика за лечение на патология

Лечение блокада на сърцето (антриовентрикулярной) се назначава в зависимост от вида и причините за възникването му. За антриовентрикулярной блокада на първата степен, доста постоянен диспансерного наблюдение на пациента. Лекарствена терапия се провежда в случай на влошаване на състоянието му. Ако блокадата се развива на фона на с болест на сърцето (миокардит или остър инфаркт на миокарда), първо, се елиминира основното заболяване. Методика на лечение блокада на 2-ра и 3-та степен избира с оглед локализиране на нарушения на проводимостта.

 • Ако запушването е пароксимального тип, тогава лечението се провежда симпатомиметическими средства (изадрин) или въвеждането на подкожно атропина.
 • При блокада на дисталния тип лекарствена терапия не дава желания ефект. Единственото лечение е електро-съдови заболявания. Ако блокадата носи остър характер и са възникнали в резултат на инфаркт на миокарда, след което се провежда временна електро. При часова блокада на електро трябва да се извършва постоянно.
 • При внезапна пълна блокада, ако няма възможност да изпълни электростимуляцию, под езика на пациента се поставя таблетка Изупрела или Эуспирана (или половин таблетка). За интравенозно приложение на тези лекарства се разтварят в разтвор на глюкоза (5%).
 • Развиваща се на фона на дигиталисной интоксикация пълна блокада на сърцето продължава премахването на гликозиди. Ако е така, ритъм, която не надвишава 40 удара в минута, се запазва и след премахването на гликозиди, венозно се инжектира Атропин. Освен това, интрамускулно се правят инжекции Унитола (до четири пъти на ден). При необходимост (по медицински показатели) се извършва временна электростимуляцию.
READ  Протеин в кръвта: какво означава това, норма при жени, по време на бременност, на деца, на причините за повишаване и понижаване на

Под въздействието на лекарства на скитащи нерв, има случаи, когато блокада на сърцето пълна отива в частично.

Помогни си сам

При непълна блокада на специфично медикаментозно лечение не е необходимо. Но трябва да се внимава за това, че за намаляване вероятността от преминаване в по-тежки форми. И срещани симптоми като виене на свят, тежест в гърдите, също не може да се пренебрегне. Затова се препоръчва да се преразгледа начина си на живот и хранителния режим, да се откажат от лошите навици. При възникване на неприятни усещания, причинени от блокадой, трябва да се извърши следното:

 1. При виене на свят и слабост трябва да лежи (или да седне). По време на разходка да спре.
 2. Изпълни просто дыхательное упражнение:
  • поемете дълбоко дъх;
  • на вдишване на няколко секунди (колкото по-дълго, толкова по-добре) задържате дъха си;
  • напълно издишайте целия въздух.
  • Упражнението се повтаря до подобряване на състоянието.
 3. При блокада на сърцето добре помага алкохолът или водна настойка от цветовете на май момина сълза. Полезни екстракти от цветя и плодове на глог:
  • За приготвяне на алкохол тинктура една част от цветя, момина сълза се влива в три части водка 10 дни. Приемате, като 10 капки в половин чаша вода.

  • При приготвянето на воден инфузия на една чаена лъжичка на цветя заваривается вряла вода (200 грама) и се влива час. Да се пие по две супени лъжици до 5 пъти на ден.

Пълна блокада на сърцето

Помислете как изглежда на ЕКГ блокада пълна внутрижелудочковая, причинени от патологическими промени. Стойността на щети на всеки разклонения гисовской лявата крака показва отклонение общини в страната негативни или положителни стойности. Тя се намира на неутрална (нулева позиция), когато възбуда до желудочкам се предава в нормален ритъм. При нарушаване на преминаване на импулса се регистрира уширение QRS комплекса, която в някои случаи достига повече 0,18 с.

При значително увеличение на деполяризации, вызываемом нарушение на проводимост в гисовском гредата, се случва ранна реполяризация. На электрокардиограмме този процес се записва по следния начин:

 • Сегмент ST в левите части на гърдите изместен по-долу общини; зубец Т придобива формата на отрицателни неравностороннего на триъгълника.
 • Сегмент ST в десните отдели на гърдите — по-горе общини, зубец Т с положителна стойност.

При блокада правожелудочковой се случва следното:

 1. Формира нисък зубец S — ширина;
 2. Зубец R, точно обратното е тесен, но висок;
 3. QRS комплексът е във формата на буквата М
 4. Вторична реполяризация (в началото) се показва в гръдните проводници дясно изпъкнала нагоре ST сегмент, който има леко изместване надолу. При този зубец Т — с инверсия (обърнат).

Пълна атриовентрикулярная на блокада, което настъпва в резултат на патологични промени на миокарда или на фона на предозиране на някои видове лекарства, може да се развива по дистальному или проксимальному тип.

 • Проксимальный вид блокада възниква, когато желудочковый водач на ритъма е разположен в атриовентрикулярном възел. На ЕКГ този тип блокада празнува обикновен (не уширенным) на комплекса QRS, честотата на камерна честота е достатъчно висока (до 50 в минута).
 • При дистальном вид желудочковый водач на ритъма е по-ниско идиовентрикулярное място. Им е китка Гиса с всички разклоняване. Той се нарича автоматично център на третия ред. На электрокардиограмме се вижда, че броят на камерна честота е намалена, той не надвишава 30 минути. Това се посочва уширение на комплекса QRS повече 0,12 с и наслояване на желудочковый QRS комплекс зъба Ra Той може да има измененную форма (ако автоматичен импулс възниква под точката на началото на разклоненията гисовского греда). Желудочковый комплекс запазва трайно формата си, ако първоначалната точка на локализация автоматично импулс е разположен в сърцето на гредата.

При блокада атриовентрикулярной се случва едновременно намаляване на камерна и мъждене. Това дава повишен звук първия тон, който получи името «оръдие». Добре се чува при выслушивании. Симптоматика на този вид блокада зависи от степента на нарушение на кръвообращението и да причини нейното причиняване. Ако честотата на камерна честота е достатъчно висока (не по-малко от 36 в минута), и липсват съпътстващи заболявания, болни не изпитва дискомфорт и неприятни усещания. В отделни случаи, когато церебрална притока на кръв намалява, появява виене на свят, съзнанието започва периодично се бърка.

При увеличаване на продължителността на интервала между желудочковыми съкращения, частично AB блокадата може да влезе в пълна, което води до остро нарушение на кръвообращението в мозъка мозъка. То често е съпроводено с лек неговите затъмнение на съзнанието, сърдечни болки. В по-тежки случаи се появяват гърчове, Masa, придружени от спазми, и за кратко време човек губи съзнание. Продължителна спирка камерна може да предизвика мигновена смърт поради предсърдно камерна.

Лекарствена терапия пълна блокада

Терапия пълна блокада на всеки тип се извършва въз основа на етиологията и патогенезата.

 1. Ако причината се крие в прекомерната употреба на лекарствени продукти, се извършва корекция на тяхната дозировка, до пълна отмяна.
 2. За отстраняване на запушване, причинени от кардиальным генезом, е необходимо използването на бета-адреностимуляторов (орципреналина, изопреналина).
 3. Негативно облекчение пристъпи на УО се извършва таблеткой изадрина под езика, както и въвеждане на атропина подкожно или интравенозно. При възникване на стабилна сърдечна недостатъчност, назначени от вазодилататоры, диуретици. Прилагането на сърдечни гликозиди може би в малки дози при непрекъснат контрол на състоянието на пациента.
 4. Произтичаща аритмия продължава хинидином.

 5. За лечение на блокади, която минава в хронична форма, се използват лекарства за симптоматично въздействие: коринфар, беллоид, теопек.

До радикални методи се отнася имплантиране на электрокардиостимулятора. Свидетелство за прилагането му служат:

 • ниска честота на желудочковых съкращения;
 • удължен период на асистолии (повече от 3);
 • появата на пристъпи на УО;
 • пълна блокада, осложненная стабилна сърдечна недостатъчност, ангина и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Прогноза

Благоприятна прогноза се дава само при частични блокадах. Разработването на пълна блокада на трета степен води до пълна инвалидност, особено ако тя е усложнена от сърдечна недостатъчност или възниква на фона на инфаркт на миокарда. Вживление электрокардиостимулятора ще направи по-благоприятни прогнози. При използването им при някои пациенти може частично възстановяване на трудоспособност.

Особености) блокади на сърцето

Връзка Гиса и блокадата

Блокиране на гредата Гиса има отличителни характеристики. Тя може да бъде постоянна или да се появяват периодично. Понякога си възникване е свързан с определена честота на сърдечния ритъм. Но най-важното е, че този вид на сърдечна блокада не се усложнява и от тежки течение. И въпреки, че сама по себе си тази блокада не носи заплаха за здравето на човека, тя може да служи като предвестник на по-сериозни заболявания на сърцето (по-специално инфаркт на миокарда). Затова трябва периодично да се проведе изследване на сърцето чрез ЕКГ.

Заплаха за живота може да представлява болестно нарушение на провеждане, място на локализация на които се превръща в крак греда Гиса. Това се дължи на факта, че тя е водач на ритъма на четвъртия ред. В нея регенерируются импулси на ниска честота (не повече от 30 в минута). Трябва да се отбележи, че инерцията на най-висока честота (до 80 в минута) се формира в синусно-предсердном възел. След нея атриовентрикулярный възел втори ред произвежда импулси с намалена честота до 50 в минута. Гисовский връзка (водач на ритъма на третия ред) генерира импулси при 40 в минута. Така че, в случай на запушване на вълнуващи импулса на водачи на ритъма на всички нива, те автоматично да се формират на влакна на Purkinje. Но тяхната честота е намалена до 20 в една минута. А това води до значително намаляване на снабдяване с кръв на мозъка, причинява му гипоксию и води до необратими патологични нарушения в работата му.

Блокада на сърцето синоатриальная

Отличителна черта на синоатриальной блокада (СБ) е, че тя може да възникне едновременно с други форми на нарушение на сърдечния ритъм и патологиями проводимост. Синоатриальная блокада понякога е причинена от слабост синусового възел. Тя може да бъде постоянна, преходящей или да латентную форма.

При това има три етапа на нейното проявление.

 • В първия етап На преминаване на импулса на синусно-предсердному жилищно строителство със закъснение. Разкрие само электрофизиологическими изследвания.
 • На втория етап трябва да се разглежда два вида СБ. При разработването на първия тип се случва периодично запушване на един импулс на изхода от мъждене. Понякога е блокиран от няколко импулси в един ред, с интервали Векенбаха. Интервал Р—Р, съответния кръг, удължен. Но е по-малко удвоенного интервал R—R, който предхожда от членовете. Постепенно на интервали, които следват дълга пауза, стават по-кратък. Запис при провеждането на стандартната ЕКГ, в която честотата на импулсите се появява без промяна.
 • За втория тип е характерно внезапно нарушение на проводимостта на инерция, при който липсват периоди Векенбаха. На кардиограмме пауза се регистрира във формата за удвояване, утрояване и т.н. пауза Р—Р.
 • Третият етап — това е пълно нарушение на проводимостта на импулса в предсердия.

Блокиране межпредсердная

Един от малките редки нарушения на сърдечния ритъм е межпредсердная запушване. Както и всички други видове, тя има три етапа на възникване.

 1. Импулс възбуда се забави.
 2. Периодично блокиране на категориите на ляво предсердию вълнуващо по инерция.
 3. Разобщение активност мъждене или пълно нарушение на проводимостта.

За трети стадий се характеризира автоматизм образование импулси от два източника веднага: синусно-предсердного и стомашно-предсердного възел. Това се дължи на факта, че поради възникнали патология синусового възел количество формирани в него импулси намалява драстично. Едновременно с това се случва ускорено формиране на броя на импулсите в AV-възела. Това води до едновременното намаляване на камерна и мъждене, независимо един от друг. Този вид блокада има и друго име — «Предсерно-желудочковая дисоциация» или дисоциация от смущения. На электрокардиограмме тя се регистрира съвместно с обичайните съкращения. При выслушивании от време на време притискаше по-звучен «оръдие» тон.

Сърдечна блокада в детска възраст

В детска и млада възраст се формират от едни и същи видове блокада, че и при възрастни хора, които се различават само причина за появата на: закупен (вследствие на заболяване) или вродена етиология. Придобитите форми при деца и юноши са вторични, и се развиват като усложнение след хирургическа намеса при отстраняване на различни сърдечни заболявания, или на фона на заболявания с воспалительной или инфекциозни этиологией.

Вродена запушването може да се дължи на следните причини:

 • Разпространение на увреждания на съединителната тъкан на майката.
 • Наличието на майката на захарен диабет II тип (инсулинозависимого). Този синдром се нарича болест на Legerne.
 • До края генерирана дясната струпясване гисовского греда.
 • Аномалия на развитието на межпредсердных и межжелудочковых преградни стени.
 • Болестта M. Lev.

Най-опасно е (III) степента на атриовентрикулярной или пълно блокиране на двигателя, причинени от увреждания на трите крачета гисовского греда. При възникване на провеждане на импулс за желудочкам от мъждене липсва напълно. Тя не винаги има ясно изразени симптоми. Единствената му проява е брадикардия.

Но с напредването се случва постепенно разтягане на сърдечните камери, нарушение на гемодинамики забавянето на общия притока на кръв. Това води до лошо снабдяване на мозъка и миокарда с кислород. В резултат на хипоксия при деца се празнува от нервно-психично разстройство. Те не запомнят и да усвоява учебния материал, изостават от връстниците си във физическото си развитие. Детето често се празнува виене на свят, слабост, малки припадъци. До обморочным състояния може да доведе всяка стресова ситуация и повишаване на физическото натоварване.

В лечението на пълна блокада при деца се прилагат противовъзпалителни и хормонални медикаменти, антиоксиданти, ноотропы и витаминни комплекси. Тежки форми, при които лекарствена терапия се окаже неефективна, се препоръчва отстраняване на электрокардиостимуляцией. Электрокардиостимуляторы се прилагат също така и в лечението на вродени форми на сърдечна блокада, придружени брадикардией. Спешна помощ при загуба на съзнание (пристъп на УО) е провеждането на затворените (индиректен) масаж на сърцето, въвеждането на атропина или адреналин. Препоръчва се постоянен контрол на проводимост чрез провеждане на ЕКГ.

Вродени блокада на сърцето често стават причина за смъртта на бебето в първата година от живота му. Новороденото те се проявяват следните симптоми:

 1. Синюшностью или цианозом на кожата на устните;
 2. Повишено безпокойство или, напротив, прекалено апатия;
 3. Бебето отказва да вземе гърдата;
 4. Той се отбелязва повишено изпотяване и учестено сърцебиене.

При леки форми на медикаментозно лечение не е необходимо. Но детето се нуждае от постоянно наблюдение на кардиолог. В отделни случаи се препоръчва оперативна намеса, която може да спаси живота на дете.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00089 sec