Блокиране на десен бедрен блок и ляв (ПНПГ, ЛПНГ): непълно работно време и на пълен работен ден на ЕКГ

Едва ли не всеки от нас, като ръцете запис на електрокардиограма, ще се опита да я разчитам на себе си и е сигурно, че ще погледне в заключение, което публикувано от кардиолог. Добре, ако съмнителни условия там не са намерени, но дори и сред пълно благополучие и при липса на поне някаква «сърдечен» на симптомите на запис за блокада не може да не се уведомяват.

Ясно е, че това явление ще предизвика безпокойство, защото нещо блокировано в сърцето е главния орган, обеспечивающем на захранването на целия ни организъм. Обаче не всяка блокадата се счита за заболяване, има и такива типове, които не само не пречат на нормалното функциониране, но и напълно се вписват в норма. Непълно (частично) блокиране на десен бедрен блок, (БПНПГ) — само един случай, когато паника излишня, въпреки това, други видове подобни внутрисердечных блокове не трябва да се оставят без внимание.

Запознаване със заключението кардиографии, пациентът може да открие там запис за блокада някой от краката греда Гиса (НПГ). Това разстройство е асимптоматични, се диагностицира при запис на кардиограммы, но подробно проучване на повечето му притежателите сигнализира за отклонения не само функционално, но и органичен характер.

До блокадам крака греда Гиса отношение двусмислени: някои от техните разновидности смятат за вариант на нормата, други — винаги сериозен проблем, чреватая тежки усложнения, затова и вниманието на кардиолозите към такъв род нарушения голямо, а пациентът се подлага на цялостно изследване.

Водещ система на сърцето — това е един вид модифицирани мускулните клетки, които са придобили в хода на развитие на възможността за предаване на електрически сигнали кардиомиоцитам. Благодарение на координирана и последователна работа на компонентите на тези пътища сърцето се свива ритмично.

Връзка Гиса осигурява возбуждающими нервни сигнали желудочковый то миокарда. Той произхожда от предсердно-желудочкового връзка, след това отива в горната част на межжелудочковой стени, под разклонено в дясната и лявата крачета (НПГ). Левият крак (ЛНПГ) дава на предната и задната клони към левожелудочковому миокарду. Десен (ПНПГ), съответно предоставя на проводимостта на миокарда на дясната камера. Последната връзка на проводящи пътища стават малки влакна на Purkinje, носещи сигнали до главният помпа на нашето тяло и разпръснати в по-дебел мыщцы до най отдалечените райони.

Пречка за ефективността на нервните импулси може да се появи във всяка област на желудочкового на миокарда, провокира блок в една дръжка, един от клоновете на ляв бедрен блок, два крака едновременно. Капацитетът на блок определя симптомите на това — от нейното отсъствие до общо разстройство на провеждане и тежка аритмия.

Причини и видове желудочковых блокове

Мащабът на поражението на нервните пътища определя видовете блокада на:

 • Однопучковая — трудно пренос на сигнал по десния крак на греда Гиса, един от клоновете на левия;
 • Двухпучковая — забранени клонове на лявата крака или дясно краче с един от клоновете на левия;
 • Трехпучковая — участват всички наведнъж три начина.

Блокиране на парцела пучковых влакна е пълна и непълна. При частично страда само една от клони, а работата на останалите е запазена. То миокарда получава сигнали от друг източник обиколен път, но те доста се забави.

В зависимост от потока на запушването се случва постоянно, преходящей и интермиттирующей. Интермиттирующая блокада на това се появява, след това изчезва, че може да се проследи по време на запис на една кардиограммы. Преходно разстройство на проводимост се вижда на фрагмент електрокардиограма. Понякога в период на запис кардиограммы се наблюдава смяна на блок от различни клонове и на краката — альтернирующая запушване.

Идентифицирани 3 степен блок на НПГ:

 1. При първа степен на сигнали достигат кардиомиоцитов с разминаване във времето.
 2. При втората — част от сигналите не достига на мускулната тъкан.
 3. При тотална блокада на III степен на нервните сигнали не отиват към желудочковому миокарду, така че той се свива сам по себе си с много ниска честота.

Блокиране на провеждането на желудочковых пътища, не е самостоятелно заболяване. Това е проява на друга патология. Често при напълно здрави хора се откриват на непълно работно време на блокадата ПНПГ, което се счита за нормално явление.

Причини за появата на блока с провеждане на сърцето са много разнообразни. Сред тях — директно проблеми със сърцето, употреба на някои лекарства, електролитния дисбаланс, вегетативни и хормонални нарушения.

Кардиальные причини, провокира блок влакна греда Гиса е:

 • Исхемична болест — остра некроза (инфаркт на миокарда) или хронична с рубцовыми разрастаниями в миокарда (кардиосклероз);
 • Кардиомиопатия и дистрофия;
 • Пороци — аномалии в дялове на вроден характер, стесняване, недостатъчност клапанных дупки, коарктация на аортата;
 • Възпалителни промени на сърдечния мускул;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Пренесени кардиохирургические намеса;
 • Удебеляване на лявата камера при артериална хипертония.

Като внесердечных фактори, причиняващи блок, обозначават:

 1. Лечебни въздействия — употребата на диуретици дълго и без контрол специалист, противоаритмических средства, сърдечни гликозиди, коими могат да злоупотребяват с болни кардиологического профил;
 2. Смени на електролитен обмен;
 3. Пушене, алкохолизъм;
 4. Ендокринната патология;
 5. Вегетативната дисфункция;
 6. Дълготрайна гипоксию и дилатацию на дясната половина на сърцето при бронхолегочных заболявания (астма, бронхит).

Ако първопричина блок клони греда Гиса не е изяснен чрез цялостно проучване, говорят за идиопатическом сърдечни нарушения.

Както беше казано, непълно блокиране на десен бедрен блок често се появява в норма, ако няма други промени в тялото не са открити. Често тя се открива в детска и юношеска възраст и да навлезе в комбинация с малки аномалии — допълнителната хорда, пролапс двустворчатого клапан, отворено межпредсердное прозорец.

Видео: мнението на кардиолог за непълни блокадах десен бедрен блок при деца

За разлика от разстройства, свързани с промяна на провеждане на десния крак, блокада на клонове на лявата ВИНАГИ са причинени от структурни увреждания на сърцето, затова не се разглежда като естествено състояние.

Един от основните механизми за формиране на патологична блокада е механично препятствие за разпространението на нервно сигнал, по-специално, разрастването на съединителната тъкан при хипоксия, хипертрофия на камерите на сърцето. Друго важно звено в патогенезата може да се счита за дилатацию кухини орган при хронична го недостатъчност.

Така че, въпреки евентуалната безобидность (при локално идентифициране на непълна БПНПГ), увреждане на десния крака също така може да придружава патология, която тече с наднормено натоварване и дилатацией на дясната половина на орган (легочное сърце, исхемия, недостатъчност трикуспидального клапан).

Блокада на левия бедрен блок се открива, когато кардиосклерозе от атеросклеротични запушване на сърдечните артерии, пороке аортальных крила, некроза и възпаление на миокарда, които допринасят за изменението на лявата половина на сърцето.

Процедурата блокади на краката греда Гиса

При силно притиснати разпределение на нервни сигнали в компонентите на греда Гиса симптоми могат да липсват, а ако те има, след това, като правило, се дължат на заболяване, послужившим първоначалната причина за формирането на блока и изключително че не са специфични. С други думи, по симптоми предполагам разновидности на нарушения на проводимостта е невъзможно и дори има съмнения за наличието на блокажи в някои случаи изключително трудно.

Непълно (частично) на блокада, затруднено разпространение на сигнали по един от клоните, при условие функциониране на останалите да не предизвикват субективна симптоматика. Това е констатация на ЕКГ, побуждающая към по-нататъшни обследованиям. Част от пациентите изпитват недостиг на въздух, болки в сърцето, смущения в ритъма, умора, които, обаче, не са в пряка връзка с внутрижелудочковым единица и характеризират конкретно заболяване.

Симптоми на пълна блокада действат:

 • Чувство на нередовността в работата на сърцето, сърцебиене;
 • Виене на свят, обморочные състояние;
 • Болезненост в гърдите.

При блока ЛНПГ болните се чувстват световъртеж, болки в сърцето, сърцебиене. Тази крак напълно се блокира при тежки нарушения — остър крупноочаговый инфаркт, кардиомиопатия.

Блокиране едновременно на три части е пълна и непълна. При частична блокада на проводимост част от сигнали, все пак достига кардиомиоцитов по невредим-гъвкав, но с разминаване във времето, при пълно — желудочковый то миокарда намалява за сметка на эктопических огнища, които са извън проводящи пътища, и желудочки значително изостават от мъждене.

Ниска честота на желудочковых съкращения не позволява орган гарантира нормалната гемодинамику, а сред симптомите на първо място излизат виене на свят и епизоди на загуба на съзнание, по причина на недостатъчно исхемични. На фона На сърдечна недостатъчност може да настъпи внезапно спиране на сърцето, влекущая смъртта на пациента.

Блокада на краката греда Гиса е опасно недостатъчност орган, повтарящи се пристъпи на Morgagni-Адамс-Стоукс с риск от спиране на сърцето и внезапна смърт, евентуална предразположеност към инфаркт на сърцето се дължи на намаляване на доставка на кръв в коронарным пътни артерии, дори и без развившегося в тях атеросклероза.

Последиците от внутрижелудочкового клъстер може да се превърне в пароксизмальная тахикардия, фибрилляция камерна, спиране на сърцето. При продължителна блок страда система с увеличаването на притока на кръв в застой явления в органите. Опасни усложнения, се считат за тромбоэмболии, предупреждение за които е доказано от специално лечение.

ЕКГ при блокадах крака греда Гиса

Най-информативен метод за идентифициране на внутрижелудочковых блокади — электрокардиография, показваща характерните за патология промени. Отделни форми расстройтв проводимост се диагностицира при холтеровском мониторировании. Диагностика на блокади НПГ — не е лесна задача, затова е най-добре да си специалист, но ние ще се опитаме малко да се оправи, какви са и защо възникват отклонения от нормалната ЕКГ.

Нормално разпределение на електрическа вълна идва равномерно от предсердного на миокарда към желудочковому и от ляво на дясно, никъде не се натъкват на пречки. Преминаването на нервните сигнали от стената до най-далечните места на сърдечния мускул при здрави хора трае по-малко от 120 мсек. При блока неговото предаване се спъва, значи, и деполяризация желудочкового на миокарда също ще замедлена. В крайна сметка мускул е необходимо по-голямо време за деполяризации и да намали, а това значи, че ще удължат желудочковый QRS комплекс.

Разширяване желудочкового на комплекса до 0,12 и повече секунди говори за това, че нервните сигнали идват не по главната НПГ, а обиколен път, съответно, желудочки са намалени със закъснение.

Когато кардиограмма показва правилния синусовый ритъм заедно с явления пучковых блокади, а след това пред всеки QRS записан зубец Р, който дава свидетелство за това, че източник на сократимости — синусовый възел, от където и възбудени предсердия. При эктопии източник сократимости в желудочковом миокардит тези клипса няма да бъде.

Видео: урок ЕКГ при НПГ блокадах

Блокиране на десен бедрен блок в ЕКГ

Блокиране на десен бедрен блок (БПНПГ) — едва ли не най-честата находка при кардиографии при спортисти, тя се среща при много здрави хора, при хора, не страдащи от кардиальной патология. При това тя обикновено почасово и бессимптомная. При прекомерно натоварване и дилатация на десните камери орган в условия на сърдечна или белодробна патология блок придобива необичайни черти.

При силно притиснати предаване на сигнали по ПНПГ правожелудочковый то миокарда и част от дялове получават сигнали от ЛНПГ, но възбуда тук идва по-късно. При непълна БПНПГ сигнали на крака отиват, но длительнее, отколкото в нормално, така че желудочковые комплекси носят необичаен външен вид, но са с нормална ширина.

При пълна блокада на десен бедрен блок преграда деполяризуется в правилната посока, от ляво на дясно. На кардиограмме се вижда зубец R във V1 и Q в шестия (левожелудочковом). След като преграда получи своя импулс, възбуда кардиомиоцитов се разпределя по левожелудочковому миокарду, на ЕКГ се определя зубец S в първия кърмата и R в шестия проводници.

Когато ляв желудочек вече е погълнат от намаляване и влиза в систолу, сигнал достига още на дясната камера, деполяризующегося по-късно, а на ЕКГ може да се проследи разширение R I майчиното отведении и дълбоко S V6. Така се формира специфичната форма на желудочкового на комплекса — RSR1.

Прояви на БПНПГ смятат:

 • разширяване на QRS до 120 ms и повече;
 • смяна на основата на QRS: V1-2 видима зазубренность RSR1;
 • ос на сърцето се отклонява надясно;
 • высокоамплитудный и разширено R I кърмата, широка S в I и левожелудочковых проводници.

Блокада на левия бедрен блок в ЕКГ

Пълна или частична блокада ЛНПГ — почти винаги неблагополучие, договорена кредитна линия със структурната корекция на мускулната тъкан. При толкова много разстройства не се случва на предаване на сигнала по ЛНПГ, поради което преграда деполяризуется в обратна посока — от дясно на ляво. На ЕКГ се почиства зубец Q I майчиното отведении и малка R на V6.

Първият деполяризуется правожелудочковый то миокарда, след това възбуда се движи по целия левожелудочковый отдел — се появява R I майчиното отведении и S във V5-6 под формата на парченца. Като намаляване на лявата камера в I майчиното отведении възниква S, а в шести — допълнителна R.

Най-представителна картина БЛНПГ се наблюдава в шестия майчиното отведении, отговорен за работата на лявата половина на тялото. Тук могат да се наблюдават дълготрайни и обезобразен QRS с зазубренной върхът, подобна на буквата М или W.

За пълна блокада на ляв бедрен блок ще каже:

 • широки, деформирани, W-образни желудочковые комплекси с ширина от 120 мсек в I стандартен и левицата на гръдните проводници;
 • разширен и задълбочен S III и първите гръдни проводници;
 • липсата на Q в ляво на гръдните проводници;
 • сегмент ST и зубец Т са разположени обратно на посоката на главния желудочкового клипса;
 • електрическа ос плъзга наляво.

Част блокада на левия бедрен блок се появява тогава, когато сигналът не минава за един от клоновете на крака. На кардиограмме ще бъдат сходни с пълен блок промени, но QRS не се удължава.

Блок предната клони ЛНПГ могат да настъпят при отделните локализация инфаркт, множествена склероза и болест със силна утолщением левожелудочкового инфаркт — хипертония, някои пороци, дегенерация и възпаление.

За блокада пред клони ЛНПГ показателно е значително лява посока на оста на сърцето, удължаване на желудочкового комплекс малозаметное или не се наблюдава. Зубец S е высокоамплитудным в ляво на гръдните проводници, чрез закупуване на зазубренность.

Блокиране на задната клони ЛНПГ дава дясно разположение на ос, известно разширяване на QRS, задълбочаване на S в лявата проводници. Тя се появява при инфарктах задната стена и диафрагмална част на лявата камера, кардиомиопатиях и възпаление.

Сложността на откриване на блокове внутрижелудочковых пътища често са причинени от комбинацията им с друг кардиальной патология, която дава смислени ЕКГ-признаци — инфаркт, хипертрофия и т.н., но е важно да запомните една особеност: при блокадах на краката не се появява клипса Q в тези проводници, които характеризират блокированную крак. Ако този зубец в тях се появява, след това има всички основания да се подозира некроза на мускулите, на сърцето, на фона на блок на провеждане.

Две — и трехпучковые блокада на краката греда Гиса на ЕКГ

В редица случаи възниква блок веднага два начина на провеждане. Комбинация блокада ПНПГ и предната клонове на лявата крака причинява удължаване на комплекса QRS до 0,12 секунди, появата на парченца в зубце S, T решаващо значение и отклонение на ос на сърцето наляво.

В случай, когато е съчетано БПНПГ с увреждания на гърба на клони ЛНПГ, ос на сърцето отива надясно, а на ЕКГ може да се проследи признаци, описани по-горе за всяка видове блок. Такова разстройство провеждане говори за дълбоки и тежки промени в мускулите на сърцето.

При частично нарушаване на провеждане на незабавно в три клоните на внутрижелудочковых пътища на ЕКГ се диагностицира атриовентрикулярная блокада на I или II степен. При първа степен проводимост се влошава, но всички импулси достигат камерна мускулите, а при втората — част от импулси и, съответно, камерна честота пада.

Ако трехпучковый блок пълна, а след това инерцията от мъждене не се преминава към желудочковому миокарду, се развива пълна AB-запушване на трета степен, при която предсердия и желудочки отрязан некоординированно, в различен ритъм. Желудочковый нередовен сърдечен ритъм и рядко, се намалява до 40 в минута.

Диагностика и лечение на внутрижелудочковых блокади

Основният обем информация за степента на нарушения на проводимостта на сноп Гиса и клоните на лекар получава от описаните по-горе ЕКГ, защото слушат или да го инсталирате на симптоми невъзможно. За уточняване на диагнозата може да се проведе дневния мониторирование или чреспищеводная запис на ЕКГ.

Ако блокадата се е развила на фона на органични промени в сърцето, а след това на пациента е показано ултразвуково изследване, при необходимост може да се проведе ЯМР, сцинтиграфия.

Лечение внутрижелудочковых блокади неспецифично и тя е насочена към основното заболяване, което е причинило разстройство на провеждане. Ако запушването е частична и не причинява никаква симптоматика, след достатъчно наблюдения с периодично ЕКГ-контрол.

При блока на една или две греди могат да бъдат причислени:

 1. Витамини от групата В, никотинова киселина за подобряване на метаболитните реакции в миокарда;
 2. Антиоксидантни комплекси — L-карнитин, мексидол, антиоксикапс;
 3. Успокоителни — motherwort, адаптол, афобазол, валериан;
 4. Гипотензивные различни групи — лизитар, лозартан, бисопролол, амлодипин и други;
 5. Антиангинальные средства при исхемична болест на сърцето (нитроглицерин, тринитролонг);
 6. Антикоагуланти и антиагреганты за профилактика на тромбоемболични усложнения (аспирин, кардиомагнил, варфарин);
 7. Статини при нарушения на обмяната на мазнините — симвастатин, аторвастатин;
 8. Диуретици и сърдечни гликозиди при хронична недостатъчност на сърцето — индапамид, верошпирон, дигоксин;
 9. Антибиотици и противовъзпалителни в случай на миокардита.

При тежки нарушения на внутрижелудочковой проводимост с чести пристъпи, загуба на съзнание и мозъчна исхемия е показано оперативно лечение, състоящо се в инсталиране на пейсмейкър. Временна кардиостимуляцию провеждат през първите две седмици от инфаркт на миокарда при комбинация с тотална левосторонней блокадой.

При поставена диагноза блокада внутрижелудочковой система, трябва да помислите за воденето на здравословен начин на живот, дори и ако тя е непълна БПНПГ с асимптоматични течение. Дозированные физически натоварвания — задължително условие при асимптомной блокада.

В случай на вече съществуваща кардиальной патология, доведе до два — или трехпучковую блокадата, пациентът трябва да се изключи стресови ситуации, психоэмоциональные и физическо претоварване, вредни навици. Важно е повече почивка, за нормализиране на хранене и режим.

Въпроса за съвместимостта на блокади на краката греда Гиса и спорта вълнува много родители и възрастни спортисти. Това се случва, че нарушена проводимост се открива случайно, при пълно благополучие обследуемого. Въпрос относно спорта в такива случаи трябва да реши кардиолог.

Част БПНПГ записано почти една трета от спортисти и при липса на промяна в сърцето, не може да бъде повод за прекратяване на спорта. Въпреки това динамично наблюдение все пак няма да навреди.

Според препоръките на експерти, блокада на НПГ, протичащи безсимптомно, без да се нарушава функцията предсердно-желудочкового възел и не провокира аритмии не трябва да бъдат пречка към спорта. В случай на аритмия, диагностицирани чрез ЭхоКГ структурни промени клапани и миокарда физически натоварвания трябва да бъдат ограничени. При тежки нарушения на ритъма спорт се изключва напълно.

Прогноза при блокадах внутрижелудочковых пътища, зависи от степента на блок. В случай бессимптомного поток може да се счита за благоприятно, но с развитието на аритмия на фона на вече съществуваща органични сърдечна патология той винаги е сериозен. Тежки блокада могат да бъдат смъртно опасни, създавайки риск от внезапна смърт.

Извършване Нарушение може да допринесе за гемодинамическим затруднения вследствие на намалена съкратителната активност на миокарда и ударния обем, в резултат на това намалява доставката на кръв към себе си сърцето и другите вътрешни органи. Всички пациенти с блокадой крака греда Гиса трябва да бъде максимално пълно да изследват, когато е необходимо проконсультированы при аритмолога, след което следва да се спазват всички препоръки на лекуващия лекар, за предотвратяване на опасни усложнения.

Видео: урок блокадам крака греда Гиса на ЕКГ

READ  Ретикулоциты: в кръвта, в норма, повишени, намалени функции, деца, жени, мъже

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00094 sec