Болест на Алцхаймер: симптоми и признаци, лечение, причини

С това име тази форма на деменция, е длъжна психиатър от Германия Алоису Альцгеймеру, повече от сто години (1907), за първи път описавшему тази патология. Обаче в онези времена на болестта на Алцхаймер (сенильная деменция альцгеймеровского тип), не е имала толкова широко разпространение, както в момента, когато честотата се увеличава постоянно и списък на разсеян пациенти, допълва все нови и нови случаи. Още преди 10 години броят на болните се приближи до 27 милиони, но, като се има предвид статистиката и дългосрочни наблюдения на болестта, выявляющие тенденция към увеличаване на честотата, може да се очаква, че в средата на сегашното столетие, тази цифра може да мине за 100 милиона. Това принуждава човечеството да търси методи за лечение на заболяване, което може да засегне значителна част от населението на планетата, ако не спре навреме.

За съжаление, към днешна дата все още няма причина да се твърди, че е ефикасно лекарство за намерени, и сенильную деменцию альцгеймеровского тип може да се лекува и да се лекува. Когнитивни нарушения, причина за появата на които е болест на Алцхаймер, са необратимо – памет се губи завинаги.

Какво се случва?

В шутках бъдещите медици сравнително болести на напредването на възрастта, звучи и този въпрос: че по-добре да изберете — с болест на Паркинсон или Алцхаймер? Избора на потенциален пациент, разбира се, няма, но има студенти, винаги има отговор: болест на Паркинсон, без съмнение, е по-приемливо, защото «по-добре расплескать малко ракия за панталони, колкото да забравят къде е скрил цяла бутилка».

Вицове-вицове, но болни с тази патология, загуба на памет, на себе си не мога да си спомня, близки роднини, няма да знае, да не говорим за някаква поставена бутилка. Междувременно, болестта възниква не в един момент и протича при всеки по свой начин. С тъга отбелязва у себе си старческий маразм, много от пациентите в начален етап за нищо такова не мислят и развитието на заболяването не се забелязват, обаче, както и техните близки. Забравяне и така се характеризират с един възрастен човек и далеч не винаги се дължи именно наличието на тази патология. До симптоми на деменция от този тип ще се върнем, обаче, описвайки болестта като цяло, трябва да се отбележи, че редица общи симптоми за всички пациенти, тя все още разполага с:

 • Немотивиран, агресия, раздразнителност, нестабилност на настроението;
 • Намаляване на жизнената активност, загуба на интерес към околния събития;
 • «Нещо с паметта ми стана…» — неспособността да си спомни как заученное вчера, така и събития от миналите дни»;
 • Трудности с разбирането на говорен сладкодумник прости фрази, липса на процеси, осмысливания и формиране на адекватно да отговори на обикновени въпроси;
 • Затихване на функционални способности на организма на болния.

Въпреки, че първите признаци на болестта дълго време остават незабелязани, процес в главата си, е в разгара си, а разнообразието от патогенезата кара учени представят различни хипотези за развитие на болестта.

Повечето хора, изучаващи болестта на Алцхаймер, склонни към амилоидной хипотеза, същността на което се състои в отлагането на болестно амилоидного протеин (β-амилоидопротеина, Аβ), които са на «сенильные табели» вещество и по стените на кръвоносните съдове на главния мозък, което води до смърт на невроните и появата на симптоми на заболяване.

Освен това, предполага се, че амилоид и сам може да унищожи мозъчните структура на мозъка, тези макрофаги микроглии, която в активен състояние да придобива способността да произвежда патологична β-амилоидопротеин, че впоследствие предоставя цикличное и прогресивно развитие на болестта.

Междувременно, β-амилоидопротеин се отлага не само при сенильной деменция альцгеймеровского тип механизма на неговото полагане, все още изцяло не е проучен, въпреки това появата му при други патологични (синдром на Даун, вродена церебральная хематом с амилоидозом) и не е много патологични (на стареенето на организма) процеси известно е.

Видео: появата на болестта на Алцхаймер, медицинска анимация

Причините засега не са известни

Даден като пример предположения проучване на болестта на Алцхаймер не се ограничава. Учените продължават да търсят обяснение на началото на неуправляван на патологичния процес, превръща човек в растение». Очевидно е, че хората, професионално занимаващи се с проблема на болестта на Алцхаймер, докато не успя окончателно да «стигне» до дъното на сложни биохимични преобразувания, настъпили в мозъка мозъка и предполагат такава значителна промяна на личността.

Заедно с това, мисля, че на обикновените хора не ще бъдат интересни дискусии за каскади реакции с намесата комплементарного протеин, увеличаване на концентрацията на цитокини и образуването на патологични форми апопротеина E, който има афинитет към амилоидным протеини, и други реактивни процеси, протичащи в резултат на нарушения, причина за които до края не е изяснен. Оставят тези проблеми за специалисти, тъй като почвата за номиниране на нови и потвърждение на стари хипотези. Роднини на пациентите искат да знаят конкретно какво се е случило в главата им любим човек, защо той е престанал да разберат и научат по-рано позната за него неща? На днешния ден, ясен отговор няма, но най-подходящо обяснение може да се счита за образование на амилоид (сенильных) плаки по стените на кръвоносните съдове и вещество на главния мозък, което води до унищожение и смърт на невроните.

По този начин, точните причини за възникването на сенильной деменция альцгеймеровского тип, докато окончателно не са установени, но могат да се разграничат следните рискови фактори, способни да предизвикат развитие на патологичния процес:

 1. Възрастта след 65-годишна възраст, където всеки следващ пет години на живот увеличава вероятността от развитие на деменция 2 пъти (да си представите, тъй като са изложени на риск хора, които са 80). Трябва да се отбележи, че понякога (в редки случаи), болест дебютира и в сорокалетнем възраст или някъде около него;
 2. Генетична за решаване. В полза на това предположение говори амилоидная хипотеза, която като основна причина за възникването на болестта на Алцхаймер е отлагането на β-амилоидопротеина. Факт е, че генът, отговорен за изготвянето на продукти на този протеин, е на 21 хромозома. Трисомия на 21 хромозома, както е известно, наречена причина за синдром на Даун, при който почти във всички случаи се отбелязва патология, подобна на альцгеймеровской. Позовавайки се на амилоидную хипотеза, за борба с деменция, е била създадена ваксина, която, изглежда, в близко бъдеще ще бъде в състояние да реши всички проблеми. Обаче е ефикасна по отношение на самите амилоид плаки, тя се оказа абсолютно не е в състояние да върне на човека изгубената памет.

Ето така все още не са открити причините за появата на заболяването. Те се състоят от хипотеза, а хипотезата, в пълна степен, докато не намерят своето потвърждение, но си заслужава да се надяваме: да бъдат известни механизми, запускающие болестния процес, ще има и ефективни методи на лечение. Учените предполагат, мислят, търсят…

Болестта на Алцхаймер минава през 4 етапа на развитие

Старост – не радост

Първите признаци на заболяването често се свързват с напредването на възрастта, друг съдовата патология или просто стресова ситуация, случившейся за известно време, преди началото на клиничните прояви. Човек на първо място, това само показва какви са-това все още не са типични му странност, така че едва ли близките на хора идва в главата, че той начален етап на сенильной деменция альцгеймеровского тип – предеменция. Да знае може все такива характеристики:

 • Първо се отбелязва загуба на способността за извършване на работа, която изисква специално внимание, концентрация и на определени умения;
 • Пациентът не може да си спомни какво е правил вчера и, още повече, онзи ден, приема ли лекарства (въпреки, че много здрави такива моменти също се случва да мине) — това се повтаря все по-често, така че става ясно, че подобни дела, той по-добре да се доверите;
 • Опитвате се да научите куплет от песен или част от стихотворение, написано специално за успех не носи, така и за всяка друга нова информация, не може да се съхранява в главата точното време, което се превръща в непреодолим проблем;
 • Пациентът трудно се концентрира, да се планира нещо, и в съответствие с това да произвежда някакви сложни действия;
 • «Ти нищо не чуваш ли (не воспринимаешь), ти нищо не може да се каже…» — тези фрази все по-често звучат в адреса на човека, с които «нещо» — загуба на мисли, липсата на гъвкавост на мислене и комуникация с рецензент лишава от възможността да води с болни продуктивен диалог. Такъв човек едва ли може да се нарече интересно сладкодумник, което изненадва хората, които познават неговите умни и рассудительным;
 • Се превръща в проблем за болния и грижи за себе си: той забравя да се измие, да се промени, да се премахне. Не е ясно откъде взявшаяся безредие човек, по-рано обичащ ред и чистота, също се отнася до чертите на приближава деменция.

Смята се, че изброените симптоми на етап предеменции може да разпознаете в продължение на 8 години преди началото тези прояви на болестта.

Всички тези признаци се отнасят към «мек когнитивным нарушения», които, като цяло, са характерни за много други патологични състояния (основно, съдови поражения на главния мозък): атеросклероза, хронична церебральная исхемия, последиците от исхемичен или хеморагичен инсулт, с различен произход, енцефалопатия, множествена склероза, мозъчни тумори…списъкът може да продължи.

Хора, които нямат в миналото някои съдови проблеми и смятат себе си за здрави, по-скоро сами ще забележите, трудности при запаметяване, комуникация, изпълнение на сложни задачи, които по-рано давались с лекота, отколкото това се втурва в очите на околните. След много трудности в ежедневния живот, при наличието на леки когнитивни нарушения, човек докато не опита. Най-често малки грешки, извършени им, околните смятат, че промяната на характера не към по-добро, по причина приближаването на старостта.

Ранен етап на болестта на Алцхаймер

Началото на периода на деменция се характеризира с прогресиране на симптомите, появяващи се в процес на предеменции:

 1. Страдание на паметта е подчертан, въпреки това, различни аспекти не са засегнати в еднаква степен: пациентът все още си спомня отдавна заученную информация, спомня отделни епизоди на предишния си живот, все още може да се ползват предмети от всекидневието, но от главата е напълно отпадат събития неотдавна;
 2. Видими стават проблеми с говора, в речник намалява количеството на думи, болният забравя техните стойности, плавността на речта се намалява, но при говора, общуването още съвсем адекватно се радва на прости фрази и понятия.
 3. Нарушени изпълнителни функции: пациента е трудно да се концентрира, да планират своите действия, той започва да губи гъвкавост на абстрактното мислене. Способността за писане и рисуване на този етап не е загубена, но сесии с помощта на малък мотор се дават трудно, така че при одевании или изпълнението на други задачи, изискващи точни движения, става по-забележим тромавост на човека.

В началния стадий на болестта пациентът все още е в състояние да обслужва себе си, да извършват прости движения, говори съзнателно, но с прости фрази, но въпреки това той престава да бъде напълно независим (искам – бързо се приготви и тръгна, замислил – е…) специфични познавателни усилия вече не може да мине без чужда помощ.

Етап на умерена деменция

На този етап състоянието на пациента прогресивно се влошава, естествено, прогресира и тежестта на симптомите:

 • Околните забелязват изрично реч разстройство, с човека е невъзможно да се споразумеят, той губи способността си да разберат своите фрази и възприемат чужденци, значението на думите се забравя, не може да изразява мислите си не само с думи, но и писмено. Опитвайки се да общуват нещо, той замества забравени думи идващи в главата си и ги използва на място (парафразия);
 • Пациентът не може да изразява мислите си не само с думи, но и писмено, той е почти като цяло губи умения за писане и четене, е вярно, друг път се опитва да чете, но само наричайки букви, които все още помнят. Интерес към списания и книги се изразява, най-вероятно, е в това, че пациентът иска през цялото време да разкъсат хартията на малки парченца;
 • Видимо страда координация на движенията, болният не може самостоятелно да се облича, да се ползват прибори за хранене, ходят на баня и тоалетна;
 • Стават забележими и нарушения на дългосрочната памет: миналата живот изчезва, човек не може да си спомни, където той е роден, учил, работил, престава да научавате близките му хора;
 • При разработването на тези симптоми, обаче, болният понякога проявява склонност към бродяжничеству, агресия, която отстъпва на плаксивостью и беспомощностью. Има случаи, че такива пациенти се отказват от дома си, за да сме после чуваме в съобщенията на МЕДИИТЕ. Разбира се, когато ги намерят, тогава нищо разбираемо те не го казват;
 • Физиологични пратки на този етап, също започват да излизат от контрол на пациента, урина и съдържанието на червата не издържат – възниква спешна нужда да се грижи за него.

Всички тези промени се превръща в голям проблем и за самия човек (вярно е, че той не знае за това, тъй като не осъзнава сложността на своята позиция), и за тези, които са отпаднали за него се грижат. В тази ситуация роднини започват да изпитват постоянен стрес и сами могат да се нуждаят от помощ, така че този пациент е по-добре да се съхраняват в специализирани институции. Се опита да се лекува и да се надяваме, че на човек ще се върне паметта, за съжаление, не е от значение.

Пълна зависимост от странична помощ

Болестта на този етап, по-скоро е завършила своето развитие, в разгара на тежка деменция (4 етап). Човек вече не очакват подобряване и загуби последната надежда да видят в очите на любим човек поне някакви признаци на разум. Симптомите на този етап са много:

 1. Лексикон сведен до отделни изречения или дори думи, стойността на които сам болен вече не знае, с времето става изобщо изчезва, остава само невнятное мърмори;
 2. В редки случаи при пациенти могат да се появят пристъпи на агресия или проява на емоции, но по-често се празнува на развитието на апатия и пълно безразличие към това, което се случва наоколо. При някои дори и в такова състояние остава някакво разбиране и формира отговор на емоционално свързани с тях;
 3. Най-просто действие (например, да вземе лъжица, поднася я към устата) става недосягаемым – чужда помощ е необходима на всяка минута. Ако на този етап още в началото се запазва способността малко по малко да се движи, това, истощаясь и да губи сили, болният престава да напуснат леглото, той просто лежеше и се взираше в тавана с празни очи;
 4. Големи проблеми на този етап на болестта се появяват поради неконтролируеми физиологични пратки. Не се гледа на това, че в днешно време вече се използват такива елементи, като памперси, вероятността от образуване на рани от залежаване, е доста висока. Остава значително и риска от развитие на застойна пневмония, в края на краищата, човек не се движи, а на дихателната система в тази възраст са особено уязвими.

Живеят в този етап вече не за дълго, ако е умерена деменция може да продължи десет години, това на този етап, като се има предвид проблемите с храненето, развитие на язви и пневмония (основни причини за смъртта на пациенти с болест на Алцхаймер), на специална продължителността на живота не може да брои – той ще бъде измъчван още някъде около половин година.

Като цяло, средната продължителност на живота повече от всичко друго зависи от възрастта, в която е настъпила болестта: болните до 60 години имат перспектива да живеят 15-20 години, диагноза, направени в 70-75 години, оставя пациента десетилетие, а възрастта след 85 години намалява продължителността на живота – тези пациенти едва ли ще живее повече от 4 години.

Освен това, експертите отбелязват, че жените живеят по-дълго, отколкото мъжете, също се очаква увеличаване на продължителността на живота може хора, които нямат сериозни заболявания – проблеми със сърцето, плавателни съдове, органите на дишането, което може да влоши заболяването на Алцхаймер.

Видео: лекар-психиатър за болестта на Алцхаймер и нейните симптоми

Как да не се бърка?

Като болестта на Алцхаймер не се бърка с друга патология? В края на краищата, ясно е, че много съдови лезии дават подобна на начален етап на болестта на Алцхаймер клинична картина. Не е нужно да изглежда далеч, достатъчно е да се припомни това е често срещано сега заболяване, като остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, което често е причина за компресия позвоночной артериите и развитие на вертебробазилярной недостатъчност. Сред многото оплаквания (главоболие, виене на свят, обморочные състояние), един човек, който страда от тази болест, отбелязва у себе си, намалена концентрация на вниманието, страдание памет, нестабилност на настроението — годен да перепугаться, получаване на информация за деменция. За това не се е случило, лекарите, обследуя болни с предполагаеми членове на синдрома на деменция, имат предвид други заболявания, които не водят до загуба на разсъдъка, но дават подобни симптоми.

Известно е, че най-често болестта на Алцхаймер засяга такива сфери на дейността, като:

 • Памет;
 • Израз на своите мисли с помощта на беглой реч;
 • Възприемането на околния свят;
 • Планиране и прогнозиране;
 • Ориентиране в пространството и времето;
 • Решение на прости задачи и сложни проблеми;
 • Способността за изпълнение на различни по вид действия, с участието на централната нервна система;
 • Самообеспеченность.

Преди да се пристъпи към историята на заболяването (Anamnesis morbi) при диагностични търсене се оказва анамнеза на живота (A. vitae). При този лекар изучава не само история на живота на пациента, но и най-близките си роднини. С тяхно участие, на първо място, друг път успява да открие влиянието на наследствен фактор в развитието на патологичния процес, а, от друга страна, те могат да докладва информацията, която пациентът, със силата на известни обстоятелства (проблеми с паметта), отдавна е забравил или не може адекватно да се възпроизвежда.

При диагностициране на лекар разчита, освен анамнестических данни на тежестта на неврологични и нейропсихологических прояви, с изключение при преминаване на друга патология, която дава подобни симптоми. Разбира се, въпросът не е само разговори, пациентът минава необходимо проучване, където в качеството на инструменти за търсене на първо място се обмисля:

 • Лабораторную диагноза: чести изследвания (кръв, урина), биохимическое изследване на кръв (трансаминазы, билирубин, креатинин, урея, хормони на щитовидната жлеза, съдържание на фолиева киселина и витамин В12). Тези анализи помагат за откриване на метаболитни нарушения, които често дават когнитивни нарушения обратимого характер;
 • Компютърна томография (КТ) или магнитно-резонансната томография (MRI) — те са ви дава възможност за идентифициране на алтернативни патологични състояния на мозъка, може да предизвика развитието на деменция;

 • ЅРЕСТ — и ПЕТ-сканиране, PET (позитронно-эмиссионная томография) – научни изследвания, способни за откриване на спад в активността отделни области на мозъка (при болестта на Алцхаймер се наблюдава избледняване на активност на времето по тройки). За съжаление, сложна и скъпа ЅРЕСТ — и ПЕТ-изпитване не се различава повече от достатъчно, докато си позволяват само големи клиники;
 • Нейропсихологическое тестване на базата на критерии, разработени от най-добрите специалисти в света в проучване на съдовата патология и болест на Алцхаймер. Същност и задачи на метода – с помощта на тестове за определяне на степента на когнитивни нарушения и възможно развитието на сенильной деменция альцгеймеровского тип.

Напълно потвърждава диагнозата на болестта на Алцхаймер гистопатологическое изследване на мозъчната тъкан, но това вече следкланичен анализ, така че по очевидни причини за изследване на заболявания на мозъка на живите хора неприемливо.

Тестове, распознающие умствените способности

Невропсихологични тестове се използват психиатри за откриване и оценка на когнитивните нарушения, които са характерни за «альцгеймеровской болест». Тест, определящ състоянието на интелектуални способности и паметта, от страна на много прилича на занимания с деца в предучилищна възраст: от пациента се иска да копирате фигурки, да си спомнят за услышанные думи, решаване на прости аритметични пъзели.

Не е изключено, че в началния стадий на болестта, ако няма видими признаци на деменция, пациентът ще може да се справи с наркотиците и със своето поведение не показва нищо необичайно. За търсене на заболявания, находяща се в ранен етап на развитие, в психиатрична практика се използва по-широк набор от тестове (с различна степен на трудност), което позволява на няколко по-дълбоко «поглед в мозъка» и откриване на промени, докато не много забележими на околните хора.

Нейропсихологическое изпитване, имащи за цел идентифициране и оценка на когнитивни нарушения, които са присъщи на тази патология, притежава магистърска степен » специалист, познава принципите и методите на този прост на пръв поглед, вид диагностика.

Струва ли надежда за лечение?

За съжаление, лечение на болестта на Алцхаймер е изключително трудно, защото все още никой от нея не е излекуван. Освен това, съществува още един въпрос: струва ли си изобщо за това? Със сигурност подобни проблеми се решават с лекуващия лекар, така че ние просто ще оставим само някои (много кратко) мотиви.

Не може да се оплаче, че лекарства, предназначени за лечение на сенильной деменция альцгеймеровского тип, съвсем липсват, но използвани все още лекарства, нито да спре, нито поне да забави болестния процес не са били в състояние да.

В днешно време за лечение на болестта на Алцхаймер се използват инхибитори на холинестеразата (галантамин, донепезил, ривастигмин), които потискат разграждането на ацетилхолина и прилагани при ранна и умерена деменция, както и мемантин — антагонист на NMDA (N-метил-D-аспартатный рецептор), използван за лечение на умерена и тежка степен.

Освен нежния терапевтично въздействие върху болестта, инхибитори на холинестеразата дават неприятни странични ефекти (гадене, повръщане, брадикардия, гърчове), а лошите странични ефекти мемантина може да се прояви с главоболие, виене на свят, халюцинации.

В други случаи на «проблемни», на пациентите (прекомерна проява на агресия, психоза) са назначени психотропни лекарства, които обаче се различават доста сериозни странични ефекти и способности, които още повече намаляват когнитивните възможности, така че те остават на наркотици, не са от първа важност и не се прилага в продължение на дълго време.

В допълнение към фармакологични средства понякога се прилага психо-емоционалното намеса или тъчпад интегрална терапия. Такова влияние, може би в стените на специализирано заведение, тъй като изисква участието на терапевт. Същността на терапията се състои в общуването лекар с теряющим (или загубили) умът на човека, с цел коригиране на поведение, емоционална сфера, когнитивни и други способности. Дава ли този метод осезаем резултат е трудно да се каже, развитие в тази област са в ход, но специални постижения, които заслужават внимание, докато не е натрупан.

А може ли да се предотврати?

Много хора, наслышанные за болестта на Алцхаймер, откриването на себе си или роднина) си признаци (проблеми със запомнянето на наскоро заученного и увиденного), се опитва да предотврати или спре процеса.

На първо място, в такива случаи трябва да знаете, че това е наистина дадено заболяване, а, от друга страна, специални мерки за превенция сенильной деменция альцгеймеровского тип като да и не.

Междувременно някои твърдят, че печалбата е интелектуална дейност ще ви помогне да спаси положението: спешно трябва да започне да играе шах, решаване на кръстословици, да научите наизуст стихотворения и песни, научете се да свири на музикални инструменти, да изучават чужди езици.

Други клонят към спазване на специална диета, насочена към намаляване на риска и смекчаване на симптомите на деменция и състояща се от зеленчуци, плодове, зърнени храни, риба, червено вино (в умерени дози) и зехтин.

Може да се предположи, че са прави и тези, и други, в края на краищата тренировка за ума и за отделните храни могат наистина да има положително влияние в мыслительную дейност. Така че защо да не опитате, защото по-лошо, не точно да бъде?

Ето какво точно трябва да се обърне внимание на хората, които на стари години много се страхуват «да не помни себе си и опитващи се да предотврати деменция, описан получа болестта на алцхаймер, така е и за профилактика на съдовата патология. Факт е, че тези рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, като холестеринемия, захарен диабет, артериална хипертония, вредни навици едновременно с това се увеличават и риска от развитие на самата болест, и вероятността за по-тежки наказания.

Видео: болест на Альцгемера и я спирам — програма «най-важното»

Видео: документален филм за болестта на Алцхаймер

READ  Като нали геморроидальный възел себе си: инструкция

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00108 sec