Болест на Бюргер Грютца: причини, симптоми, лечение, лека и тежка форма, фаза на развитие-диагностика

Болест на Бюргер (заличаване тромбангиит)

За първи път това заболяване е описано Af Винивартером през 1879 г. под името заличаване оклузивна болест – факт е, че медика интересува отклонение в съдове ампутированных им, вследствие на една спонтанна гангрена на краката. Винивартер, че факта, че в тези съдове се наблюдават явни признаци на тромбоза на вени и на възпалителния процес. След малки от 30 години този заболяване е по-подробно проучен образователно — Л. Бюргером (който, в частност, отбеляза, че оклузивна болест засяга само младите хора), вследствие на което и получил името болест на Бюргер Грютца. Според Международната класификация на болестта има друго име — заличаване тромбангиит. А сред медици в движение като името, дадено на това заболяване все още Винивартером, така и от другите две.

Най-често болестта на Бюргер се разболяват мъжете. Максимално често това заболяване в страни от Азия, Япония, Израел и Индия – това е дало повод Бюргеру да се предположи, че болестта е свързана с някаква инфекция.

Разлика

Болест на Бюргер води до възпаление на кръвоносните съдове (основно в съдовете на крайниците). Постепенно възпалението преминава в фиброза и предизвиква срастване греда съдове с околните тъкани. В по-късните етапи на заболяването се развива тромбоза. Болестта на Бюргер Грютца протича на вълни, при това всяко нейно влошаване поразява нови и нови земи.

В нещо, болест на Бюргер сходна с атеросклероза на кръвоносните съдове, но има и съществени различия: при облитерирующем тромбангиите се променят както големи, така и малки вени, артерии не съдържат эластических влакна, не се образуват плаки между вътрешната и средната обвивки.

Тромбангиит се подразделя на два вида: проксимальный и дистальный. Дистальный тромбангиит се среща в 65% от случаите, и засяга долните крайници, а в редки случаи, за ръка. Проксимальный вид е в 20% от случаите и засяга бедрена и подвздошную артерия. В останалите същите 15% от случаите поражението е смесена.

Причини

Точните причини за появата на болестта на Бюргер до настоящия момент не са идентифицирани.

По-специално, тласък на развитието на тази болест може да бъде:

 • Пушенето. Влиянието на никотина върху кръвоносните съдове провокира появата на тези спазми и тромбоза. Между другото, същият ефект има интоксикация на организма арсен. Забелязано е, че при пушачите болест на Бюргер се развива много по-често, отколкото при тези, които не са имали този лош навик.
 • Всяка травма на крайниците – фрактура, силно натъртване, измръзване.
 • Силен стрес. В този момент точно е установено, че развитието на заболяването по-често се наблюдава при хора, чиято работа е свързана с постоянно компонентите и контрол на стресови фактори.
 • Бактериални и вирусни инфекции. Отчасти изследовател, высказавший предположение за връзката на болестта с инфекциозни процеси, все пак се оказа прав, тъй като в огнища на поражение често се откриват представители на инфекциозни заболявания.
 • Эндокринное нарушение – кръвта на болните често се характеризира с високо съдържание в нея хормон адреналин.
 • Генетично предразположение. Ако имате няколко мъже от едно семейство са открили, заличаване тромбангиит, голяма е вероятността, че има място специално структурата на стените на кръвоносните съдове, заложено на генетично ниво. Интересното е, че най-често генетично предразположение към болестта на Бюргер се среща в Азия и региона на Средиземно море).
 • Автоимунните процеси – по този начин организмът по някаква причина започва да отторгать тъкан на съдовите стени, работа към тях антитела в кръвта.

Симптоми

Симптомите на болестта на Бюргер се появяват предимно при мъжете над двадесет години.

Началото на развитие на заболяването може да се определи по следните характеристики:

 • В стъпалата и пръстите на краката, чувство за парене и мравучкане, така наречените «тръпки».
 • Наблюдава прекомерно зябкость стоп.
 • Пръстите губят нормалната чувствителност.

Впоследствие започва болката в телета на краката при ходене, човек започва да се отпуснат поради силните болезнени усещания. След кратък отдих болката минава, но при натоварване на краката се възобнови отново.

Понякога болест на Бюргер Грютца започва със симптоми на няколко други заболявания – мигрирующего флебита (възпаление на вените). При това, на краката, от задната им страна се образува уплътнение, характеризиращо се със зачервяване на кожата и появата на болезнени усещания. Такова уплътнение, обикновено преминава от само себе си в рамките на две седмици, оставяйки след себе си кафява следа върху кожата. Но след известно време ситуацията се повтаря на друго място – така че болестта носи името на мигрирующей.

Лека форма на

Ако болест на Бюргер лека форма на болката се проявява в началото на разходка, след като човек се приспособява към нея и може да се движи свободно. Това означава, че е налице нарушение на кръвообращението, заобикаляйки на увредената или реканализация тромба.

По-тежка форма

Тежка форма на болест на Бюргер Грютца се характеризира с чести решетка, като правило, провоцируемыми тютюнопушенето и переохлаждением на засегнатите райони. Има място влошаване на кръвообращението в краката. Болката се проявява много по-интензивно, отколкото при лека форма, се появява независимо от натоварването на краката, и по-лесно само при опускании на долните крайници. Болка достигат до това, че човек през нощта, сяда в леглото, поддържане на крайник, и масажи за нея, за да може по някакъв начин да се облекчи състоянието.

Може би прогресивно омертвение тъкани – за това свидетелства появата на пръста на кафяви петна. Това състояние носи името на суха гангрена. Постепенно петното става черно, голямо, след това суха гангрена на крайниците преминава във влажна.

Болест на Бюргер изключително рядко е фатално, обаче, е изпълнен с най-сериозни усложнения, които лесно могат да доведат до тромбозу, развитието на гангрена и последващи увреждания.

Етап

Първият етап на болестта на Бюргер се характеризира с появата на калцификати процеси на нервните окончания на стените на кръвоносните съдове. След това идва исхемична атака, в рамките на която се проявяват всички класически симптоми. В третия стадий на болестта на Бюргер започва некроза на кожата стоп се появяват възпаления и петна. При настъпване на гангрена тъкан ще се разпадне, ако в раната при това се озовава инфекция, започват допълнителни усложнения.

Диагностика

Обикновено външните прояви на болестта на Бюргер, типични и добре се вижда, така че при хирург, като цяло, не възникват трудности при поставяне на вярна диагноза. Също така на пациентите се назначава допълнителна диагностика: ултразвукова допплерография (УЗДГ), запис на пулса, измерване на температура с помощта на электротермометрии.

Лечение на

В началните стадии На облитерирующего тромбангиита обикновено се прилага лечение с помощта на консервативни методи:

 • Откриване и отстраняване на възможни «виновници» болести – подходящ за грижа за кожата на краката, пълно отказване от тютюнопушенето, носенето на обувки, подходящи метеорологични условия.
 • Прилагането на седативни средства за изграждане на нормалната работа на нервната система.
 • Стимулиране на кръвообращението в ножных мускулите (за това пациентите да бъде установено умерено ходене)
 • Нежно втриване на специални мазила на повредени места, за да се предотврати развитието на тромбоза, прилагането на антикоагуланти.
 • Ваксини, никотинова киселина и употребата на спазмолитиков. Ако има някаква инфекция, допълнително се предписват антибиотици.

Освен по-горе, са възложени процедури по физиотерапия и санаторное лечение в курорти.

Операция

Ако лечението на болестта на Бюргер консервативни методи няма ефект желания ефект, и заболяването продължава да прогресира, лекуващият лекар вероятно ще ви препоръча операция, в зависимост от ситуацията:

 • Байпас съдове – създаване на съда за възобновяване на нормалното кръвоснабдяване в заобикаляне на тромба
 • Изтриване на до 15 см закупоренного съд (тази операция се нарича эндартериоэктомией)
 • Настаняване вътре в съда на специална рамка, което няма да му даде да се свиват (стентирование)
 • Подмяна на пациенти с протези на кръвоносните съдове

Единственото състояние, при които не помага никакво лечение – това е гангрена. Решение в този случай ще бъде ампутация на мъртви тъкани.

За съжаление, ампутирани трябва да прекарват повече от 35% от хората, страдащи от болестта на Бюргер. И по-голямата част сред тях са пушачи – тези, които са пропуснали в началния стадий на заболяването препоръките на лекарите, и продължихме пушенето. Освен това, на фона на тромбангиита има свойството да се развива захарен диабет, това не е най-добрият начин отражающийся по-късно като живота.

Дори ако човек е поставена диагноза болест на Бюргер, изпадате в отчаяние, изобщо не си струва. При поставяне на вярна диагноза и своевременно началото на лечението, то почти сигурно ще бъде успешен, тъй като в ранните етапи на облитерирующего тромбангиита от него можете да се отървете без следа.

READ  Lactic в кръвта: норма на дете, на възрастен, на причините за повишаване и понижаване, функции, видове, причини лейкоцитоза

MAXCACHE: 0.4MB/0.00109 sec