Болестта Бехчета: причини, симптоми, мъже, жени, диагностика, лечение

Болестта Бехчета

Има заболяване на кръвоносните съдове, неизвестна етиология. Болестта Бехчета — това е един от най-болестния процес, който се характеризира с дистрофическими и възпалителни изменения на стените на кръвоносните съдове микроциркуляторного и макроциркуляторного на речното корито. В резултат на което настъпва хипоксия (кислороден глад), исхемия, тези системи органи или тъкани, които са подходящи засегнатите съдове.

Характеристики

За болестта Бехчета характерен ще бъде промяна на хистологичен фигурата, особено в эндотелии (възпаление на кръвоносните съдове, нарушаване на проникване на настоящите елементи).

В местата на възпалението се случва струпване на клетки лимфоцитарного редица. Това натрупване предизвиква постоянен стазм на стената на кръвоносен съд и да причинява некротические промени в органи и тъкани. Най-често засегнати съдове венозна тип.

Причини

Причини за заболяването Бехчета класифицират в зависимост от удари фактора:

 • Физически причини (ионизирующие лъчи).
 • Хормонални препарати.
 • Генетични фактори (наследственост, че 90% от родителите като болестно поражение на кръвоносните съдове, характерен ще прехвърляне на частици, гените, които причиняват тази наследственост).
 • Автоимунно заболяване (гранулематоз Вегенера, ревматоиден артрит, склеродермия, на фона на които здравите клетки на кръвоносните съдове, стают мишена за унищожение на клетките на имунитета).
 • Бактериални и вирусни инфекции (морбили, рубеола, скарлатина и т.н.)
 • Косвени фактори (вредни навици, хроничен стрес, пристрастявания, изолация).

Патогенезата

Основният момент патогенезата е имунологични реакция. Болестта Бехчета — това е форма са автоимунни заболявания, при които съдове на органи и тъкани уреждане имунологични комплекси. Централен комплекс уреждане на антиген-антитяло. Формирането на комплекса е сложен процес.

За появата на патологична реакция на системата на имунитета на стените на кръвоносните съдове, се нуждаят от фактори и причини описани по-горе. Такава реакция провокира Т-клетките на имунитета на отделяне на токсични вещества, появата на антитела атакуват эндотелиоциты.

READ  Аневризма на лявата камера на сърцето: след инфаркт (постинфарктная) и други форми на

Точно в патогенезата трябва да се отдели специално внимание травматологическому фактор, при който в резултат на постоянното въздействие на кръвоносните съдове, произвеждани автоимунна реакция.

Симптоми

Симптомите на болестта Бехчета разносторонние: при жените се проявяват една, при мъжете друга клинична симптоматикой. За мъжете ще се характерни промени в органите на храносмилателната система и ЦНС. При жените най-често се засяга кожата, ставите и на самите съдове.

При мъжете

Процес, наричан болест Бехчета при мъжете е клинично по-тежки, отколкото при жените. Наблюдава се появата на ерозии и язви по време на СЧ, остри болки в областта на корема, поява на кръв в изпражненията и промывных води на стомаха. Стол най-често малко красив, може да има запек. Може периодично да се изкачи температурата на тялото.

Друга форма на болестта– полиневропатия органи на ЦНС. Най-често засегнати кората на главния мозък и на малкия мозък. Симптоми на невропатия се проявяват транзиторными на паника, нарушения на паметта и речта, появата на слухови и визуални халюцинации, епилептични гърчове, спазми толкова типично за появата на менингеальных синдроми (Кернига, Брудзинского).

При жените

Болестта Бехчета при жените минава в по-лека форма. Видове обриви по кожата – рядко и еритема, които най-често имат серозна-гнойный състав. Това състояние предизвиква при пациенти, сърбеж, болка и повишена топлинна местна реакция. Място на появата на акне могат с течение на времето да получим пигментация, се образува коричка, или да се подложи на процеса на некроза.

Поражението на ставите се проявява на различни видове обриви, силен болевым синдром, и симметрическим увреждания на ставния органи. Зона на поражение подуване, нарушена функционалната способност на ставата, може би появата на излив.

READ  Вегето-съдова дистония при деца: юноши, причини, симптоми, диагностика, лечение ВСД

Ретинопатия се провежда, както при мъжете, така и при жените. Постъпления под формата на възпалителен процес на кръвоносните съдове на ретината, атрофией на зрителните нерви, нарушение на зрението, слепота, болевым синдром. Ретинопатология — една от най-опасните прояви на болестта Бехчета.

За жени и мъже, толкова характерен ще образуването на генитални язви, които поразяват лигавицата на половите органи. Те могат да се движат в процеса на некроза, да се слеят, и ще остави белег.

При възпалителни процеси в кръвоносните съдове, се развива тромбофлебит на вените, тромбоэмболия. При тези лезии съдова на речното корито, тромбоцитите да бъде нарушен процес на сцепление, в резултат на което, се образуват кичури униформи, елементи на кръвта, и най-тромба.

Тромбы най-често се засягат аортата, съдове на горните и долните крайници, портальную вените, кръвоносните съдове на бъбреците и коронарните съдове. Така понякога е възможно изтъняване на средната артериите на мозъка.

Диагностика

Диагностичен процес сложен, траен.

Диагностика на болестта на Бехчета включва в себе си най-различни комплекси на проучвания:

 • Обща проверка, която дава възможност да се определи вида на акне гениталиите, кожата, или на ставите.
 • Изследване на функционални и количествени промени в кръвта, може да покаже анемия или лейкоцитоз.
 • Серологический анализ на кръвта..
 • Ангиографию съдове, и други рентгенологические проучване.
 • Пункция на стави.
 • УЗД — ултразвукова допплерография.

Лечение на

Само по себе си, лечението на болестта на Бехчета, выматывающее и неефективен. Се прилагат различни групи лекарства. От имуносупресори до вазопротекторов.

Основни терапевтични групи на лечение:

 • М-холиноблокаторы (Бесалол, Бикарбон);
 • Спазмолитические лекарства (no-spa, Дротаверин, Спазмалгон);
 • Вазопротекторы (Пармидин);
 • Антикоагулирующие вещества (Хепарин, ацетилсалициловата киселина);
 • Хормонални препарати (иммунодепрессанты — Хидрокортизон, преднизон);
 • Липотропные вещества (Инозитол, Холин);
 • Антиоксиданти;
 • Нестероидни противовъзпалителни средства (Ибупрофен);
 • Антивирусните (Ацикловир, Изомерцин, Амизон).
READ  Повишен калий в кръвта: какво означава това, причини, симптоми, като намали, норма и лечение

Освен фармакологична тактика за лечение на синдрома на Бехчета използват физиотерапевтични, экстракорпоральные методи, хирургически интервенции.

Превенцията на болестта Бехчета заключава в себе си процеси на лечение, които провокират заболявания и техните ранна диагностика, спорт, правилно хранене, пренебрегването на стресови ситуации.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00107 sec