Болки в гърба: причини, симптоми, лечение, етапи, диагностика и профилактика на гръбначния стълб

Какво е остеохондроза

С напредване на възрастта, много хора страдат от нарушения в работата на опорно-двигателния апарат. Най-често срещаните заболявания в тази област на медицината е остеохондроза на гръбначния отдел. За съжаление, към днешна дата те са болни не само от представители на по-възрастното поколение, но и млади, пълни със сили хора. Причините за това са многобройни — сидячая работа, липсата на спорт или друга физическа активност и така нататък.

Какво е това

Лекарите определят гръбначния болки в кръста, като комплекс от нарушения в ставите и хрущяли, съединителните тъкани и органи, развиващ се в някоя от ставите, но най-често удря междупрешленните дискове.

В зависимост от местоположението на отделят шиен, гръден и по-кръстоносен болки в кръста. Въпреки факта, че болки в гърба прешлен се проявява след 40 години, за първи признаци на остеоартрит са забележими само на 20.

Причини

Може да бъде много фактори, които провокират развитието на болестта. Тук са включени и хипотермия и изместване на прешлените, като следствие на травми и големи физически натоварвания.

Въпреки това основните причини за остеохондроза на гръбначния стълб следните:

 • Навик сутулить гърба;
 • Липсата на основательного на мускулния корсет;
 • Сколиозы различни видове;
 • Стрес, нервни сътресения, депресия, хронична умора;
 • Заседнал начин на живот;
 • Честото вдигане на тежести;
 • Нарушение на обмяната на веществата (на тялото може да липсва на калций в кръвта, фосфор, магнезий, цинк и много други полезни вещества);
 • Наследственост;
 • Невылеченные вирусни инфекции;
 • Промяна на хормоналните нива, както при жените, така и при мъжете;
 • Различни травми на гърба.

Най-често остеохондрозу изложени на спортисти, хамали, строители и всички онези, чийто род дейност е свързан с активен физически труд. За тези, които са срещу водят заседнал начин на живот, лекарите препоръчват да се движат повече, правят някаква превантивна спорт, а също така правилното хранене, така че тялото получи всички необходими му витамини, минерали и микроелементи.

Симптоми

Симптоми на остеоартрит пряко зависят от засегнатия гръбначен отдел.

Остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, придружени от честа ноющей шията болка, която работи в областта на гърба и гърдите, напрегнати мускулите на шията, при дотрагивании до които може да се появят и болковият синдром, припухлостью и изтръпване на езика, на усещането мурашек и мравучкане в областта на шията и дланите, усещане за обща слабост в областта на шията и раменете.

Остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб има следните симптоми: остра болка в гръдната кост, усещане за изцеждане на гърдите, по време на двигателната активност може да се появят и междуребрената болка.

READ  Препарати за съдове на мозъка: общ преглед на средства и лекарства

Остеохондроза по-сакрален отдел на гръбначния стълб обикновено е придружено от болка в долната част на гърба, те могат да бъдат дадени в краката, задницата и слабините, липса на чувствителност в краката, студени ръце и крака, усещане мурашек и изтръпване на долните крайници.

При възникване на един или повече симптоми на тази болест, трябва веднага да се консултирате със специалист, защото болки в кръста може да доведе до нарушения на работата на много органи и системи, защемлениям на нервите, а също и появата на мигрена, виене на свят, безсъние. Особено опасен е по-заболявания на черния болки в кръста, тъй като впоследствие има риск от развитие на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, заболявания на пикочно-половата система, сколиоза и изместване на междупрешленните дискове.

Етап

Остеохондроза се развива постепенно и има няколко етапа на развитие:

 • В първия етап все още е трудно да се разбере, че болестта се е появил. Симптомите не са ясно изразени, болният изпитва само леко неразположение. Периодично се случват малка болка в областта на гърба и кръста, но много често ги списывают на умора и повишени физически натоварвания. Много често болки в кръста от първа степен се диагностицира случайно по време на преминаването на пациент на планираните за разглеждане.
 • На втори етап На болезнените усещания се появяват по-често и стават по-остри, започват процеси на деформация на хрущялната тъкан. Най-лесно се поддава на лечение болки в кръста е именно на втория етап, тъй като вашият лекар вече може да видите всички които настъпват с тялото промяна. Към общата комплексна терапия могат да се добавят и болкоуспокояващи лекарства.
 • В третият етап се случва деформация на гръбначния стълб, започва да се развива сколиоза, кифоз и други заболявания на гърба. Лечението е насочено към промяна на дефекти на гръбначния стълб и минимизиране на възникнали дефекти.
 • На четвъртия етап на остеохондроза на пациента става трудно да се придвижват, се случва печат на хрущялната тъкан и компенсиране на някои прешлени. Болката се придружава човек непрекъснато. Много често в четвъртия стадий на развитие на болестта пациентът се признава забранено.

Диагностика

Предварителна диагноза лекарят може да даде вече на базата на гореизброените симптоми. На първо място лекарят ще провери състоянието на гръбначния стълб на пациента в различни позиции, както и в движение. След което ще се проведе на хардуерна диагностика, с цел уточняване на диагнозата и уточняване на евентуалните усложнения.

READ  Аппластическая анемия: какво е това, причините, анализ на кръвта, симптоми, лечение, прогноза, при деца

Към основните видове диагноза остеоартрит на опорно-двигателния апарат са:

 • Ядрено-магнитен резонанс;
 • КТ (компютърна томография);
 • рентгеново изследване;
 • ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване);
 • проучване на артериалните съдове на главния мозък.

След анализа на състоянието на пациента, лекарят установи, възможни съпътстващи заболявания, като херния, ишиас и изместване на междупрешленните дискове.

Пациентът, от своя страна, трябва да се помни, че симптомите на остеоартрит могат да бъдат симптоми на някое друго заболяване, затова качеството на извършена диагностика трябва да бъде най-висок, защото именно от крайния резултат, ще се прилага лечение.

Последици

Един от най-опасните последици от остеоартрит е пълна или частична атрофия на мускулите. При много пациенти болка купируются само с помощта на болкоуспокояващи средства.

При несвоевременном обращение към специалист, има риск от развитие на херния, холестериновых плаки, в резултат на това е нарушено кръвно налягане и постъпването на кислород в клетките.

При пациенти с четвъртата стъпка на остеохондроза може да се появи нарушение на сърдечния ритъм, неправилна работа на органите на дишането, могат да бъдат засегнати също са органи на зрението и слуха, нарушена координация на движенията.

В резултат на това, че остеохондроза засяга на първо място системата на кръвообращението, на риск е подложен на целия човешки организъм. Заслужава да се отбележи, че хората с нарушено метаболизъм често страдат от данни заболяване. Често остеохондрозу с вегето-съдова дистония.

Лечение на

Лечение на остеохондроза може да бъде два вида:

 • консервативни;
 • хирургично.

Избор на метод на лечение зависи от тежестта на заболяването, открити усложнения и на вътрешните сили на организма за възстановяване след хирургическа намеса.

При консервативна метод на лечение на пациентите ще бъде назначен цял комплекс от лекарства и други методики, като например масаж, лечебна гимнастика, ФИЗКУЛТУРА и т.н. Този метод за лечение включва приемането на лекарствата и хардуер за лечение.

Най-ширкоиспользуемыми методите на консервативното лечение са следните:

 • Лечебна физкултура, упражненията на която ще се изготвят индивидуално, с оглед на състоянието на организма на пациента.
 • Акупунктура.
 • Масаж и джакузи.
 • Магнитолечение и вибростимуляция.
 • Ултразвукова и лазерна терапия.
 • Лекарства.
 • Правилното хранене, което също ще бъде изготвен индивидуално за пациента.
 • Психотерапия.

Трябва да се отбележи, че при неправилен избор на консервативно лечение може да влоши състоянието на пациента. Самолечение при остеохондроза се изключи.

Хирургичен метод за лечение на остеоартрит е насочена към стабилизиране на двигателната активност на повредени сегменти на гръбначния стълб. В случай на възникване на херния на гръбначния стълб операция може да бъде извършена по два начина: стандартно с помощта на скалпел или с помощта на лазер. Изборът се прави от лекар съвместно с пациента, като се има предвид не само воля, но и състоянието на организма. Според статистиката, до операция намеса се прибягва в 15% от случаите. Обаче за успешен резултат е само 3%.

READ  Ретикулоциты: в кръвта, в норма, повишени, намалени функции, деца, жени, мъже

Профилактика

Трябва да се помни, че от остеоартрит не е застрахован никой, затова по-добре е своевременно да бъдат предотвратени този заболявания:

 • На първо място трябва винаги да следи за своята стойка, държи гърба и врата точно дори и по време на работа на компютъра.
 • Необходимо е също така достатъчно време да се обърне на спорта или всяка друга двигателната активност, като по този начин своя мускулен корсет. За тези цели и подходящи упражнения в басейна.
 • Специални ортопедични матраци и възглавници също могат да станат добра профилактика на остеохондроза.
 • Специално внимание трябва да се обърне на начина на вдигане на тежести – за да се отървем гръбначния стълб от излишно натоварване, трябва първо да се подмазвам, за да клякам, а след това да вземе тежката нещо. Трябва да се отбележи, че повече от 17 кг за път не може да се вдигне.
 • Основни принципи на хранене също са важен елемент в лечението на остеоартрит. Храната не трябва да достави всички полезни витамини и минерали в тялото, особено в период на бери-бери. Не трябва да се консумира прекалено голямо количество кофеин, алкохол, шоколад, а също така заведения за бързо хранене и газираните напитки. В хранителната дажба трябва да влезете зеленчуци и плодове, като източници на фибри, а също така и месо, риба и бобови култури, тъй като източници на протеин.

Всеки човек трябва да се помни, че навреме незабелязан болки в кръста може да бъде изключително опасна за цялото тяло, изложени на риск са всички органи и системи на организма. Трябва внимателно да се следи за общото състояние на здравето и се проведе на контрол от специалист на всеки шест месеца.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00095 sec