Брадиаритмия: при деца, юноши, причини, симптоми, лечение, прогноза

Какво е брадиаритмия на сърцето

Обикновено човешкото сърце минута намалява от 60 до 80 пъти. Ако честотата на ударите на сърцето под тези стойности, говори за сърдечна брадикардия, ако по – горе- за тахикардия. А брадиаритмия – това е нарушение в работата на сърцето, което се характеризира с честота на неговата честота по-малко от 60 минута и това се случва е предизвикано от напълно безвредни, така и доста сериозни причини. Опасност патология е в това, че при сърцебиене, уменьшеном до 45 и по-малко на удара за минута, могат да стъпвам припадъци, причинени от гипоксией (кислороден глад на мозъка.

Какво е това

Брадиаритмия – какво е това, и какви опасности може да таить в себе си от това заболяване?

При брадиаритмии, сърцето работи много бавно и не успява своевременно да изпомпва количеството на кръвта, необходима на органите и тъканите за тяхната пълноценна работа. Резултатът е кислороден глад на органите и особено на главния мозък, което води до нарушаване на съзнанието и обморочным състояния. Освен това, падането на сърдечната честота (HR), може да доведе до сърдечна недостатъчност, шоково състояния и исхемия на миокарда.

Интересното е, при спортисти брадиаритмия не води до толкова нещастни последици – сърдечен мускул, толкова развита, че е в състояние за един цикъл се изхвърля в аортата повече кръв, отколкото в норма. Така че дори ниска сърдечната честота е напълно достатъчно, за да осигури на организма необходимото количество кислород.

Под термина брадиаритмия сърце подразбира няколко нарушения на сърдечния ритъм и проводимост:

  • Синдром на слабост синусового възел – отклонения в работата на основния водач на сърдечния ритъм, в резултат на което той не може да генерира импулси с нормална честота.
  • Внутрипредсердные блокада – импулс не минава през предсердия.
  • Атриовентрикулярные блокада – импулс не минава сноп Гиса, го ножкам и атриовентрикулярному възел.
  • Выскальзывающие ритъм от аудио / ВИДЕО връзка и проводната система камерна – появата на эктопических огнища, които генерират импулси с ниска честота.

Брадиаритмии са остри или хронични, възникващи на фона на дълго кардиосклероза.

Причини

Причините брадиаритмии взето подразделять на органични и функционални: при органични има място нарушеното провеждане по миокарду импулси, а във втория ефект върху сърцето се дължи на нарушение на парасимпатического и симпатичен въздействие върху неговата сократимость.

READ  Норма на калций в кръвта: жени, деца, възрастни, след 50, 60 години, при бременност

Има и синусова брадиаритмия – такова отклонение няма да се развива при напълно здрав човек, който се занимава със спорт и има тренированное на сърцето, но и при този дискомфорт тя не се достави и в терапията не се нуждае.

При напълно здрави хора може да се прояви и симптоми на дихателната брадиаритмии, когато честотата на ударите на сърцето урежается при дълбоко вдишване. Освен това, може да се осъществи леко нарушение на сърдечния ритъм (сърдечна честота) по време на нощния сън – това се дължи на факта, че тялото е на почивка и не му е необходимо твърде много кислород за пълноценна работа. Това явление е съвсем нормално, и не трябва да предизвиква безпокойство.

Сърдечна брадиаритмия при децата често се развива на фона на вегетативната дисфункция (ВСД), при която изгодното е парасимпатическое въздействие върху сърцето. По същата причина може да стъпвам брадиаритмия при подрастващите и младежта.

Намаляване на нормалната сърдечна честота може да се развие и в резултат на такива заболявания, като:

  • Кардиомиопатия в резултат на хипертония (ниско налягане), дисфункция на щитовидната жлеза и пороци на сърцето.
  • Хипотиреоидизъм.
  • Патология-ЧРЕВНИ.
  • Кардиосклероз на сърцето е състояние, при което нормалната тъкан на мускулите на сърцето се заменя с рубцовыми тъкани. Това може да се дължи на инфаркт на миокарда или миокардитов.

Освен изброените причини, честотата на ударите на сърцето детето може да падне при гликозидной интоксикация, т.е. отравяне с такива лекарствени средства, сърдечни гликозиди.

Симптоми

Симптомите на брадиаритмии при деца и възрастни, зависят от това, колко намалява честотата на ритъм на сърцето. Ако намаляване на пулса умерено (50-60 удара/мин), обикновено се празнува хронична умора, отпадналост и намалена работоспособност. Понякога се появява треперене на крайниците се дължи на ниска притока на кръв и болка в гръдния кош в ляво вследствие на нарушен притока на кръв в кръвоносните съдове, осигуряващи храненето на сърдечния мускул.

При сърдечно-съдови сокращениях по-малко от 50 удара/мин на пациента се появяват плаващи точки пред очите, дурнота и виене на свят. Ако пациентът губи съзнание, може да се говори за остър пристъп, който изисква бързо оказване на медицинска помощ – в противен случай човек ще спре сърцето. След стабилизиране на състоянието на болния се решава въпросът за необходимостта от инсталиране на пейсмейкър.

READ  Безсъние, нарушения на съня-причини, лечение, средство

Брадисистолическая аритмия на сърцето често се развива при пациенти с хронична аритмия и от пациентите, приемащи сърдечни лекарства за урежения честота на сърдечните съкращения. Мерцательная аритмия изпълнен с появата на атрио-вентрикулярной блокади, която се нарича синдром на Federica – това състояние най-често се нуждае от терапия в отделението за реанимация.

При деца

Нарушения в честотата на сърдечната честота при деца могат да бъдат вродени, и да бъдат като болестно отклонение, така и в норма. Физиологично урежение на сърдечната честота (например, вследствие на хипотермия) се счита за нормално.

В преходния възраст детето често се случва вегетативна дисфункция, при която и честотата на пулса и налягането могат да бъдат по-малко от положената от възрастта норма.

Патологична тип брадиаритмии при децата обикновено се развива след миокардитов или на фона на вродени пороци на сърцето. Това състояние се проявява такива симптоми като чести виене на свят, недостиг на въздух, прекомерна умора, студена пот и обморочные състояние. Брадиаритмия този вид изисква наблюдение при детски кардиолог и назначаване на подходящо лечение.

Ако честотата на ударите на сърцето урежена вследствие на съдова дистония, детето се предписва подходяща храна, умерена физическа дейност и организиране на режима на ден. Добър ефект ще общеукрепляющие процедури – например, контрастен душ. Може допълнително да се приемат витаминни комплекси, тинктура от магнолия и женшен, както и лекарства, които допринасят за нормалното метаболизма в тъканите на сърцето (но само с предварителното одобрение на вашия лекар).

При тежка брадиаритмии (когато честотата на ударите на сърцето пада до 30-40 в минута и по-малко) и провоцируемых него често приступах МЕА се решава въпросът за инсталиране на детето в условията на детската хирургия електронен пейсмейкър. По време на пристъп на МЕА децата показва същата спешна помощ, както и възрастните, с въвеждането на подобни лекарства, само в подходящи за възрастта доза.

В повечето случаи, намаляване на сърдечната честота при децата е все пак вариант норми и не се изисква медикаментозна терапия – тя показва единствено в случаите, когато детето има място основното заболяване на сърцето.

Диагностика

Диагностика на брадиаритмии се провежда с помощта на електрокардиограма, тълкуването на резултатите от които специалист потвърждава или отхвърля предварителна диагноза.

Още преди хоспитализация лекар започва лечение (инжекции атропина), след което на пациента обикновено се доставят в отделение в болница и обследуют предмет на изясняване на вида на брадиаритмии – предписват ултразвуково изследване на сърцето, на денонощен мониторинг на АДА и кардиограммы и други необходими изследвания.

READ  Буквата наименования на групи кръв: първата - 0(I), втората - А(II), трета група В(III), четвъртата - АВ(IV)

Лечение на

Лечение на брадиаритмии с сердцебиением 50-60 удара/мин и обикновено не се провежда, ако на пациента не са свързани пороци на сърцето или сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система. В този случай човек ще бъде достатъчно преход към здравословен начин на живот, мултивитаминни комплекси и общеукрепляющих средства (аспаркам, лимонена трева, ехинацея или жен-шен).

При брадиаритмии с пулс по-малко от 45-50 удара/мин, или пристъп на МЕА пациента преди госпитализацией и в болнични условия се инжектира атропин, както и предписват лекарства от брадиаритмии – например, эуфиллин, преднизолон, адреналин, нифедипин, допамин. Ако пристъпи се повтаря многократно и болни преди обсъди с лекуващия лекар схема на прием медпрепаратов, още преди пристигането на медици той може да се пие по 2 хапчета нифедипина или эуфиллина.

Ако имат място на чести припадъци, пациентът показват инсталация электрокардиостимулятора – изкуствен нормализатора сърдечен ритъм, който прекъсва импулси синусового възел и пита сърцето си сигурен ритъм.

При намаляване на честотата на учестено до 20 и по-малко удара в минута, на пациента се извършва временна кардиостимуляцию в отделението за реанимация.

Усложнения

Възможни усложнения брадиаритмии при липса на своевременно лечение могат да бъдат следните:

  • Спиране на сърцето с фатален.
  • Появата на пристъпи на МЕА.

Когато на пациента се редуват тахикардическая и брадикардическая форми на аритмии, значително повишава риска от възникване в сърцето на кръвни съсиреци, които след това се разпространяват по системата на кръвообращението в мозъка, артериите на белите дробове. Такова състояние е изпълнен с инсулт, инфарктом или тромбоэмболией.

Ако няма никакви усложнения и сърдечни заболявания, прогноза за времето на брадиаритмии доста благоприятно. Когато са на място от пристъпи на МЕА, прогноза определят така, има ли на пациента, на пейсмейкър. Провеждане на хирургическа интервенция за инсталиране электрокардиостимулятора е в състояние значително да увеличи продължителността на живота на пациента и да подобри неговото качество.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec