Брадикардия — симптоми, лечение, причини, синусова

Нарушение на образованието и провеждане на импулса в сърцето води до различни видове аритмии. Една от тях е и брадикардия — намаляване на честотата на сърдечния ритъм, което е свързано с нарушение на автоматичност в синусовом възел. За брадикардия характерно рядко броя на контракциите на сърдечния мускул (по-малко от 50 в минута при възрастни хора на 70-80 в детска и юношеска възраст и е по-малко от 100 при бебета).

Видове брадикардия и причините за възникването му

Физиологична брадикардия

Понижаване на сърдечната честота често се отбелязва у напълно здрави хора, например при спортисти или хора, които се занимават с физически труд. Броят на съкращенията на миокарда при тях може да падне до 40-50 в минута при пълна липса на симптоми като задух, дискомфорт в областта на гърдите, обморочное състояние, виене на свят и слабост, които свидетелстват за патология на сърдечната дейност. Тази разновидност се нарича брадикардия физиологични. При някои хора това се случва през нощта в състояние на покой, но при това да не води до негативни последици, тъй като по време на нощния сън потребност от кислород намалява.

Един от най-значимите случаи на физиологичните брадикардия се наблюдава при велогонщика Мигел Индурайна на върха на кариерата си. Поради сверхразвитости сърдечно-съдовата система пулс на спортист в състояние на покой е 28 удара в минута. При този размер на белия дроб, който стига до 8 литра (при обикновения човек — 3,5 — 4,5 литра), а циркулацията на кръвта, за да се изпомпва в организма до 7 литра кръв в минута (при обикновените хора в средно 3-4 литра, неговите колеги велогонщиков 5-6 литра).

Основни причини за възникване на физиологични брадикардия при хора, занимаващи се със спорт и активен начин на живот, са свързани с повишена функционалност ги дихателната и сърдечно-съдовата системи, предоставяне на мозъка достатъчно количество кислород, дори при рядка сърдечната честота. Често физиологична и брадикардия се случва, когато човек силно се уморява, попадне в стресова ситуация, се намира дълго време на студено или в условия на повишена влажност и температура, например, в сауната или парната баня. Може да доведе до натиск здраво завязанного вратовръзка на гърлото (каротидный на синусите), или яка, твърде плътно прилежащия към врата. Физиологична брадикардия не представлява заплаха за здравето на човека, тъй като тя не води до намаляване на снабдяване с кръв на главния мозък и други органи. За този тип брадикардия лечение не е необходимо.

Паталогические брадикардия

При различни промени в проводимостта на сърдечния мускул възниква патологична разновидност на брадикардия, която условно е разделена на два вида.

И Брадикардия при угнетении активност на водача ритъм

Възникването на първите видове синусова (синусной) брадикардия, която допринася за потискане на активността на водача ритъм. Тя се причинява от падането на тонус симпатична отдел или увеличаването на возбужденности на vagus нерв под въздействието на гуморальных фактори, които включват изобилие в кръвта киселини с високо съдържание на жлъчката, недостатъчно количество хормони, произвеждани от щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Предпоставка за възникването на този вид брадикардия често стават и вагусные (нейрогенные) фактори, към които се отнасят:

 • Естественото стареене на организма;
 • Нарушения в работата на вегетативно-съдовата система;
 • Различни видове неврози;
 • Уголемено внутричерепное налягане, което води до инсулт (кровоизлиянию в мозъка);
 • Тумори на мозъка;
 • Ефекти на лекарства, прилагани за премахване на симптомите на хипертонията и сърдечно-съдови заболявания (пилокарпина, бета-адреноблокаторов, сърдечни гликозиди и др);
 • Микседем;
 • На електролитния дисбаланс (голямото изобилие на калий в кръвта);
 • На някои инфекциозни заболявания.

Брадикардия, причинена от сърдечни блокадами

Този тип синусова брадикардия може да бъде причинен от различни видове сърдечни блокади:

 1. Блокадой синоаурикулярной — нарушаване на провеждането на импулси по предсердиям. За нея е характерно изпълнението им от синусового възел то миокарда чрез пъти.
 2. Блокадой атриовентрикулярной (нарушение на преминаване на импулса на желудочкам), по време на която част от желудочковых честота пада (броят им може да падне до 40 в минута). При това има три степени на тежест. За първата (най-лесно) степен е характерно бавното провеждане на импулс от мъждене до желудочкам. При втората (средна) степен на тежест на част от импулси престава да достигне до камерна. За трета степен се характеризира с намален брой на камерна честота, поради факта, че не всички импулси до тях достига.

Синусова брадикардия най-често протича хронично (экстракардиальной) форма. Но тя може да има и остро (интракардиальное) продължение, което предизвикват миокардиты, постинфарктный кардиосклероз, остър инфаркт на миокарда.

Клиничните прояви на брадикардия

Физиологичен вид на това заболяване не е ярко изразени клинични прояви. Основните симптоми на брадикардия възникват при хронични форми.

 • Това е виене на свят и слабост, рядък сърдечен ритъм и усещане, че сърцето спира, проблеми със съня и паметта.
 • При възникване на остра форма, изразена брадикардия, причинени от синоаурикулярной блокадой, отбелязва сърдечна недостатъчност, придружени полуобмороками и ангина. В тежките случаи човек може да загуби съзнание. При това той е нарушено дишане, възникват спазми. Такова състояние се нарича пристъп на УО (по първата буква на имената на лекари, които са работили над изследване за синдром на Morgagni — Адамс — Стоукс). Тя се дължат на намалено снабдяване на мозъка с кислород (гипоксией).
 • При значително забавяне на желудочковых честота (атриовентрикулярная запушване) на нарушен приток на кръв към мозъка. Това може да доведе до обща тревожност и внезапно силно виене на свят, леко потъмняване на съзнанието. При увеличаване на пауза между сърдечна дейност до 15 секунди, може да се случи пълна загуба на съзнание или пристъп на УО. Понякога това предизвиква спиране на сърцето, което може да стане причина за внезапна смърт.

За да разкрие какво е причинило урежение броя на сърдечната честота и функционален компонент или блокадой на сърцето, се прави инжекция атропина. При физиологични брадикардия тази процедура води броя на сърдечните съкращения в норма. Липсата на ефект означава, че причината за заболяването се крие в патологични нарушения на проводимостта на импулса.

Терапия брадикардия

Лечение на брадикардия се извършва само при изразени клинични прояви и ясно нарушаване на гемодинамического процес. Ако броят на сърдечната честота на човека е намалена до 40 в минута и се наблюдават чести припадъци, се използва един от следните лекарства:

 1. Атропин — на всеки 3 часа интравенозно (2 мг) или подкожно (от 0,5 до 1,0 mg);
 2. Изадрин — в разтвор на глюкоза (5%) капково интравенозни въвеждането (2 мл в 0.5 литра);
 3. Изопротеренол — инфузионным (капково) въвеждането (до 4 мг);
 4. Алупент (10 мг от лекарството в 500 мл изотонического разтвор на натриев хлорид) — венозно капково метод или восьмикратным прием вътре по 20 мг;
 5. Лекарства беладона за лечение на брадикардия, която минава без изразени симптоми.
 6. Екстракт от жен-шен или сибирски женшен (дозировка се подбират лекар за всеки конкретен пациент);
 7. При индивидуална непоносимост или наличните противопоказаниях към прилагането на Изадрина или Атропина, се предписват таблетки Ефедрин хидрохлорид или Ипратропиума бромид.

Остра форма на брадикардия, дължаща се на нарушение на проводимостта на импулса, изисква спешна хоспитализация и провеждане на стационарно лечение са насочени към отстраняване на основните причини, които допринасят за намаляване на сърдечната честота. Ако брадикардия, свързани с естественото стареене на организма на пациента (след 55-60 години започват необратими процеси) или терапия, провеждана от медикаменти, се оказа неефективен, на пациента се назначава электрокардиостимуляция (имплантиране под кожата на пациента на специален инструмент, който нормализира броя на сърдечните съкращения). Консултации на кардиохирурга задължително се препоръчва за пациенти, които брадикардия е придружено от пристъпи на УО (обмороками). Основната опасност се крие в това, че по време на обмороков повишава се рискът от спиране на сърдечната дейност.

Народна медицина при лечение на брадикардия

Добро допълнение към основната медикаментозна терапия брадикардия е лечение с народни средства. Тя включва следните рецепти:

Ряпа и мед

Добре помага за ускоряване на сърдечния ритъм сок от ряпа с мед. За приготвяне на това средство трябва да се режат с репички върха. Направи вътре задълбочаване, като с лъжица част от плътта. Запълни го с мед и се оставя за една нощ. На следващия ден се консумира в резултат сироп в рамките на ден, разделени на три дози.

Орехи

Доказано средство за лечение на много сърдечни заболявания, в това число и брадикардия, са орехите. Вземете половин килограм обелени ядки, смесете ги с чаша захар и една и съща сума на сусамово масло. Залейте с литър вряла вода нарязани на 4 части лимони в броя на 4-те парчета. Всички тези компоненти се смесват. Сместа се приема 30 минути преди ядене 3 пъти на ден по една супена лъжица.

Лимон и чесън

Лимон и чесън — най-ефикасни методи за лечение брадикардия. От 10 лимон се изстисква сок. Нарежете и добавете 10 скилидки чесън. Всички съставки се налива литър пресен мед. Оставете в продължение на 10 дни, ежедневно се разклаща от време на време. Приемайте на гладно по 4 чаени лъжички, рассасывая всяка порция не по-малко от минута.

Борови клонки

Alcoholate младите верхушечных клонки бор. За нейното приготвяне се взема 70 клончета и оставете на слънце в 300 мл водка в продължение на 10 дни. Дозата за един прием — 20 капки.

Отвара от шипки

Вземете 10 големи плодове и се вари в 400 мл вода (около 15 минути). Ostuzhennoy отвара се прецежда, в него се втрива през сито плодове, се смесва с три супени лъжици мед. Приема всеки ден преди всяко хранене по половин чаша до пълното изчезване на всички симптоми брадикардия.

Диагностика на синусова брадикардия

Обикновено брадикардия се диагностицира вече в кабинета на лекаря по време на выслушивания.

 • При выслушивании мъждене е ясно усещат, глухи тонове по време на дистолической пауза. Наричат ги «ехото на систола».
 • На всеки 5-10 удара на върха на выслушивается първият тон-голям обем. Тя се нарича «пушечным тон Стражеско». Той е призован на звука на внезапно напрежение крила атриовентрикулярных клапани при намаляване на камерна, които преди намаляването мъждене са в отпуснато състояние. Това е основното свидетелство за наличието на пълна атриовентрикулярной блокада.

ЕКГ

За потвърждаване на диагнозата се назначава извършване на ЕКГ. Тя показва следното:

 • При синоаурикулярной блокада за синусова брадикардия характерно за непостоянството на ритъма, но на ЕКГ запис само урежение ритъм, осп остава в нормално, недеформированном състояние.
 • Причинена атриовентрикулярной блокадой синусова брадикардия на ЕКГ, както следва:
  1. вълнението на камерна и мъждене се случва независимо един от друг.
  2. честота на честота мъждене увеличи, но се случва в правилния ритъм, това показва амплитудата на клипса экстрасистолы Р, тя намалени;
  3. брой камерна честота е намалена, това показва формирането на остроконечного зъб Т на по-голяма височина, в отделни случаи с отрицателна стойност;
  4. амплитудата на QRS экстрасистологического желудочкового на комплекса е увеличена;
  5. част от желудочковых комплекси пада.

Това означава намаляване на броя на желудочковых съкращения. При рязко понижаване на сърдечната честота (до 40 удара/мин), може да падне всеки втори желудочковый комплекс. В този случай «пистолет тон Стражеско» не выслушивается. При по-леките форми се пада всяка пета намаляване на камера. Брадикардия се отнася до преходни видове заболявания. Това означава, че се открие само, ако в момент на теглене на ЕКГ на пациента ясно, понижена честота на сърдечния ритъм. Така че лекарите, преди да се лекува брадикардию, прекарват Холтеровский наблюдение (контрол) на функционалната активност на сърцето. За провеждане на пациента се определя преносим електрокардиограф, който следи работата на сърдечния мускул пациента в ежедневни условия. Мониторинг обикновено се провежда в продължение на дни или на няколко дни.

Като подобряване на сърдечната честота при брадикардия?

Ако човек рязко заболява главата, или се е появил друго неразположение, посочва в брадикардию, трябва да се измери пулса. Тази функция се предлага във всички съвременни тонометрах. При рязко понижаване на сърдечната честота (по-малко от 40 в минута), за да се насладят на чаша кафе или горещ чай. Съдържащият се в тях кофеин ще започне да работи още след първите глътки. Засилване на влиянието на тези напитки могат да бъдат добавка в тях няколко капки (10 до 15) аптека тинктура от сибирски женшен, беладона или женшен. Повишаване на сърдечната честота при брадикардия ще помогне за приемането на гореща вана, една малка разходка или извършване на физически упражнения, масаж. Но да използвате тези трикове за повишаване на сърдечната честота може да бъде само физиологични брадикардия, когато няма медицински противопоказания. Медикаментозные лекарства се препоръчва да се прилагат, предписани от лекуващия лекар, при спазване на определена дозировка, тъй като излишъкът може да доведе до рязко повишаване на кръвното налягане. Някои смятат, че един от ефективните лекарства за бързо действие са капки Зеленина. Въпреки това, това лекарство има коронародилатационными свойства, което води до забавяне на ритъма, така че капка Зеленина по-скоро са подходящи при тези нарушения честота като тахикардия. Това е препарат на базата на растителни екстракти беладонны, валериан, май лилия на долината и ментол. Но точно те могат да причинят нежелани странични ефекти под формата на апатия и летаргия. При брадикардия с намаляване на сърдечната честота от 35 удара в минута, да се отдадете на лечение в домашни условия не се препоръчва, тъй като това може да представлява заплаха за живота. Човек, с нарушено сердцебиением трябва да предоставят необходимата помощ и веднага предизвика «неотложку».

Видео: мнението на лекар за пулса, опасен за здравето

Как да окаже първа помощ?

При рязко понижаване на пулса, при брадикардия, когато човек се намира в състояние близко до обмороку или е загубил съзнание, той трябва да бъде оказана първа помощ, която е, както следва:

 • Ако болният падна на пода, това трябва да го обърнете по гръб, повдигнете краката си, поставяйки под тях диванный валяк или възглавница. Това положение е желателно да е до пристигането на медицински специалисти, обадете които не може да се отложи. На човек, намиращ се в съзнанието на човек трябва да се постави на равна повърхност и повдигнете краката му.
 • Освободи дъха си, расстегнув бутон на горната риза и с разхлабване на ремъка.
 • При загуба на съзнание, опитайте се да доведе човек до усещане, похлопав го по бузите. Ако това не помага, поръсва се с лицето си с вода.
 • При дълбоко обмороке да доведе човек до усещане може да вдишването на средства с остър мирис (оцет, амоняк). Трябва обаче да се помни, че с амоняк (да, и с оцет) трябва да се борави много внимателно, тъй като в близост обслужващи към носовым ходам, той може да предизвика рязко бронхоспазм до спиране на дишането.
 • Ако припадък се забави, и нито едно от изброените по-горе средства не помага, трябва да се внимава, за да не се случи охлаждане на организма на болния. За това тялото му обкладывают бутилка с топла вода с топла вода.

 • След завръщането на болния в съзнание, трябва да се измери неговия пулс.
 • Ако знаете какви лекарства той употреби, то е необходимо да му се даде му да пие.
 • Което е дошло бригада линейка трябва в подробности да разкажа за всички извършени действия.
 • Дори и наличието на умения за въвеждане на инжекции, по-добре да не се отдадете на лечение себе си. Тези лекарства, като мезатон, атропин, причиняващи повишаване на пулса, едва ли могат да присъстват в домашната аптечка на всеки човек, да ги пусна само по лекарско предписание. Въпреки това в случай на продължително протичане на заболяването на пациента, на всички тях друг път предписват, предварително информиране на роднини за предпазни мерки.

И Брадикардия в детска възраст

Синусова брадикардия често се празнува в детската възраст. Нейната етиология, клинични прояви и за сходни на протичане и симптоматике заболявания на възрастни. Разликата е в това, че диагнозата на брадикардия при дете над 6-годишна възраст се поставя при урежении на пулса до 70-80 удара в минута. Причиняват брадикардию при деца в едни и същи причини, че и на възрастен човек: свръхвъзбудимост на vagus нерв, въздействие гипоксемии, различни инфекции и интоксикация на организма. При юноши е причината за брадикардия може да се превърне в изоставането на развитието на сърдечно-съдовата система от бързото нарастване на други органи и нарушения в обмяната на веществата. Трябва да се отбележи, че и брадикардия в детска възраст, много често е реакция на организма към студ или горещо време, нерви или преумора. Понякога се случва, че детето пада в безсъзнание на първата в живота му училищния състав. Повечето от децата се чества на разумна синусова брадикардия по време на нощния сън или дълбоко вдишване. В много семейства и брадикардия е наследствено заболяване, придружаващи вродени сърдечни заболявания. Децата в повечето случаи не забелязват брадикардия, особено ако той не оказва съществено влияние върху роуминг обем на кръвта. Първите симптоми се проявяват при нарушение на притока на кръв и свързаните с това кислородным глад на мозъка. Към тях се отнасят:

 • Недостиг на въздух по време на ходене и при изпълнение на упражнения в часовете по физическо възпитание;
 • Виене на свят;
 • Главоболие болки и болезнени усещания в областта на сърцето;
 • Повишено изпотяване;
 • Обща слабост;
 • Намаляване на апетита.

При поява на тези симптоми у детето, трябва да се направи ЕКГ. При синусова брадикардия на кардиограмме добре се вижда, че синусовый ритъм се забави. Това показва по-малка височина на зъбите Р, при това е тяхната амплитуда малко разширен. Бойниците Т, напротив, по-високи, с по-широка амплитуда. Разширена и интервал QRS желудочкового на комплекса. Показателен по време на провеждането на импулса интервал P—Q също се увеличи.

За лечение на брадикардия при деца се предписват лекарства, които допринасят за корекция на въглехидрати метаболизъм, подкрепа в норма електролитен баланс, подобряване на снабдяване на мозъка с кислород. Освен това се провежда лечение на основното заболяване, който причинява забавяне на пулса. Препоръчително е да се вземат специални витаминни комплекси, за да влезе в диетата си зехтин или сусамово масло, морски водорасли. В отделни случаи и брадикардия при деца преминава с възрастта.

И Брадикардия при плода

Нивото на развитие на съвременната медицина позволява да изследваме здравето на детето, когато е още в утробата на майката. За това, как хлапето се чувства определят в честотата на сърдечната честота. В норма тя е от 120 до 160 удара в минута. Този показател за жизнеспособността на ембриона се проверява при всеки планиран посещение жена, гинекологични консултации, като се започне от осем седмици от бременността. При нормално развитие е достатъчно выслушивания сърдечни тонове обикновен стетоскоп. Но ако лекарят разкри намаляване на сърдечната честота, след това една бъдеща майка изпратени за допълнително изследване: правят CTG (кардиотокограмму на плода), чрез която се проверява проводимостта на сърдечния мускул на ембриона, неговата възбудимост и сокращаемость, или Доплер-изследване. Намаляване на сърдечната честота на плода до 110 удара в минута, се нарича базален брадикардией. Тя може да бъде причинено от свиване на главата на плода, гипотонией майката и редица други причини. Този вид брадикардия, не е опасен за здравето на бебето. Но бъдещата майка трябва да се грижи за отстраняване на причините, причиняващи за сърцето на детето е в норма. Много по-опасен децелерантная и брадикардия при плода, когато сърдечната честота е по-малко от 90 удара в минута. Това е доказателство за страданието на детето, което се причинява от кислородным глад (гипоксией на плода). Тя се развива при прием на бременна жена, на някои видове лекарства, при развитието на нея гестоза (късна токсикоза) или анемия (недостиг на желязо), преждевременно отслоении на плацентата и др

Да възникнат брадикардия на плода може на всеки етап от бременността. В първата половина на бременността липсата на кислород може да окаже влияние върху формирането на органи на бебето, което води до тяхната изостаналост. През втората половина на кислороден глад води до нарушения в развитието на централната нервна система и поява на проблеми по време на раждането. Брадикардия е опасно, че може да доведе до смърт на детето не само по време на развитието на плода, но и по време на раждането (асфиксия на плода), и дори в първите часове след раждането.

При бременност сърцебиене на плода се проверява чрез обикновения акушерского стетоскопа и с помощта на допплерометрии, която се назначава не само на бъдещи майки, които имат хронични заболявания на горните дихателни пътища (бронхити и други подобни), захарен диабет, нарушения на сърдечната дейност, но и здрави жени в съответствие с протокола за правене на бременността. От втората половина на бременността, бъдещата майка сама да се движите, има ли отклонения в пулса на бебето, подсчитывая неговото движение. Ако детето се върти (разбъркване) в корема на майката, като на 10 и повече двухминутных серии, тогава всичко е наред. Ако броят на пистата по-малко, има повод да мине през допълнителна проверка.

За лечение на брадикардия при плода медикаменти, въведени в организма на майката. Общото кровотоку те попадат в кръвоносната система на бебето. При това става и с подобряване на маточно-плацентарного притока на кръв жените. Лекарствена терапия се провежда въз основа на вида на брадикардия и я выраженности, състоянието на здравето на бъдещата майка, с оглед на продължителността на бременността. Най-често се предписват пипети с глюконатом калций, гидрокарбонатом натрий, кокарбоксилазой, аскорбинова киселина и глюкоза, кислородни маски. Лекарства се инжектират в следния ред:

 1. Първо разтвори кокарбоксилазы и натрий гидрокарбоната;
 2. След това, разтвор на аскорбинова киселина с глюкоза;
 3. В заключение, се инжектира калций глюконат.

Ако устройствата са документирали появата на остра брадикардия в процеса на раждане, а след това роженице и появившемуся на светлината на бебето се инжектира подкожно (по възможност) атропин.

И Брадикардия при бебета

И Брадикардия при новороденото възниква не само при органични заболявания на сърдечно-съдовата система. Тя може да се развие като следствие на родова травма, перинатална енцефалопатия, пневмония, токсико-алергични прояви, нарушения на обменните процеси и т.н. Понякога сърдечния ритъм на бебето се забавя издишате по време на дълги разходки през студените дни. Това е един вид реакция на студа. За този вид заболяване е характерно намаляване на сърдечната честота до 100 удара в минута. Често брадикардия новородени предхожда от удар на апнея (спиране на дишането) или по време на него. Особена загриженост предизвиква изявена синусова брадикардия бебе с сърдечната честота по-малко от 70 удара в минута, което е признак за вродена блокада на сърцето. При това се появяват следните признаци:

  • Хлапето рязко бледнее, го кожни воалите придобиват синкав оттенък.

 • Той престава да се движи, колкото и да замръзва. Това състояние може да бъде придружено от спазми.
 • Възникват пристъпи на апнея и е възможно спиране на сърцето на новороденото.

При поява на тези признаци се извършва скрининговое изследване на вашето дете, се проверява неговата сърдечно-съдова система, с цел изключване на вроден порок на сърцето. По-късно новороденото е под постоянно наблюдение от педиатър, се провежда непрекъснат мониторинг на работата на сърцето му, при необходимост се въвеждат лекарства, купирующие брадикардию, с гемодинамическое значение. Провежда се лечение, насочени към премахване на болести, причиняващи брадикардию. Много хора не винаги се обръща достатъчно внимание на здравето си. Те не обръщат внимание на сигналите, които дава тялото. В края на краищата, дори безобидная, на пръв поглед, нощен брадикардия с течение на времето могат да преминат в по-сериозни нарушения в сърдечния ритъм. Така че, ако забележите, че все по-често се забавя сърдечната честота, се опитват по различен начин да погледнете на начина си на живот. Може би в него нещо трябва да се промени. И тогава сърцето ти винаги ще работи като часовник, време за осигуряване на кръв мозъка и в останалите органи.

READ  Хилез кръв: какво е това, причини, симптоми, лечение, диета при бременност

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00164 sec