Церебрастенический синдром (церебрастения): — лечение, симптоми, причини

Церебрастенический синдром (ЦАС, церебрастения) е сложен симптомокомплекс, включващ разнообразни психоэмоциональные отклонения, нарушения в поведението, на намален умствената способност за работа и способността за учене. Пациентите с церебрастеническим синдром обикновено се наблюдават при невролог.

Сред пациентите с диагноза ЦАС преобладават децата. Това не е случайно, защото мозъкът на много податливи на нежелани влияния не само в първите години от живота, но и на етапа на формирането на нервната система по време на развитието на плода.

В основата на мозъчна умора е органично поражение на мозъка, а проявите му могат да бъдат толкова разнообразни, че не винаги точна диагноза се поставя навреме. Възрастни списывают го прояви на умора, възраст, пренесени в миналото травми или инфекции, не отдавайки необходимото внимание прогрессированию патология.

Особена бдителност заслужава това състояние в по педиатрия. Децата, страдащи от леки форми на церебрастенического синдром, имат затруднения с ученето, палав, капризна, но родителите може да не отдаваме голямо значение на тези симптоми с надеждата, че детето всичко «израстват».

При церебрастении болните се нуждаят не само в съответното лечение, но и специално за начина на живот, отношение на близките и приятелите, разбирането от страна на преподаватели. В тази връзка навременна диагностика на ЦАС и информиране на роднини за характеристиките на патология придобиват по-голям смисъл.

Причини за мозъчна умора

Причина за церебрастенического синдром действат състояния, които водят до разрушаване (органично) промени в мозъчната тъкан. Сред тях най-голямо значение имат:

 • Внутриутробная хипоксия на плода на фона на патологично протичане на бременността и раждането, вътрематочна инфекция;
 • Родовите травми с асфиксией на новороденото;
 • Недоносено на белите;
 • Прием на бременни, някои лекарства;
 • Нейроинфекции (менингит, енцефалит);
 • Травми на главата;
 • Хирургични операции, особено при деца;
 • Атеросклероза.

Основен рисков фактор за развитие на ЦАС смятат за патология на бременността и раждането, когато е много крехка и чувствителна нервната тъкан на мозъка е изложен на действие на хипоксия. Липсата на кислород предизвиква не само нарушаването на пубертета структури на мозъка, но и увреждане на отделните му елементи. Не случайно церебральная астения най-често се диагностицира при деца и деца в училищна възраст.

Травми на главата, особено контузии на мозъка, за да не преминават без следа. Последствията от тях са под формата на мозъчна умора могат да се появят дори няколко години по-късно. За деца травма със сигурност са по-опасни, отколкото за възрастни, но високо компенсаторные функции на нервната тъкан позволяват не само да ви предупредя, но и ефективно лечение на всички прояви на умора.

Специален фактор на риск – хирургична операция, по време на която мозъкът изпитва гипоксию и нарушение на трофики. Изостря ситуацията хипотония, следоперативни кървене, нарушения електролитен обмен. Не последната роля играе и на необходимостта от провеждане на обща анестезия, медикаменти за които могат да имат неблагоприятен ефект върху мозъка.

Когато са подложени на изброените по-горе фактори са повредени от неврони, нарушени връзки между тях, се затруднява предаването на нервните импулси, така че пациентите изпитват трудности най-вече при умствена дейност. При децата признаци на мозъчна умора стават много видими при посещение на детски колективи – градини, начално училище.

Прояви на мозъчна умора

Типичен израз на ЦАС смятат за така наречената «раздражительную слабост», когато намалена функционална активност на мозъка се съчетава с раздразнителност и други психоэмоциональными).

READ  Байпас на сърцето: какво е това, как се провежда, усложнения и възстановяване след операция

В началните етапи На признаци на ЦАС се свеждат до повишена утомляемости, известна апатия, сънливост, желание по-често да почиват, така че лесно могат да бъдат взети на възрастни пациенти за преумора или в резултат на чести стрес. На фона На непрекъснато чувство на умора се присъединява към раздразнителност, която изтощава болния и се принуждава да потърси помощ.

С напредването на мозъчна дисфункция сред симптомите се появяват:

 • Намаляване на паметта, способността да се концентрира вниманието;
 • Намалена способност за учене;
 • Силна умора, дори и при лека умствена или физическа активност;
 • Нарушения в съня – безсъние или обратно-сънливост;
 • Главоболие, гадене;
 • Метеочувствительность, лоша поносимост на топлина;
 • Звездите, неусидчивость при деца;
 • Емоционална нестабилност.

Церебрастенический синдром при деца

Церебрастенический синдром при деца се проявява с нарушение в цялостното развитие, в интелектуалната сфера и поведение. При ЦАС поради внутриутробной хипоксия и патология на раждането за признаци на поражение на мозъка се забелязва след раждането: дете неспокоен, лошо спи, изостава в развитието си, възможно нарушение на апетита. По отношение на растежа се присъединяват други промени – е нарушен умствено развитие, се случва дезадаптация в екип.

Заслужава да се отбележи, че първоначално интелект при това дете могат да бъдат достатъчни, но поради невъзможност да се концентрират върху обучението, невъзможността да запомните дори на малка по обем информация малките пациенти често изостават в развитието си от връстниците си.

Децата с ЦАС се разсейват, неусидчивы, могат да се включат в една афера около 15-20 минути, след това се чувстват силна умора. Бърза умора може да бъде причина за това, че детето не може да бъде дълго, за да бъдат в колектив от връстници, «выседеть» на целия урок. При обучение на пациенти правят грешка при писането, бъркат и пропускат букви, е лошо да се възпроизвеждат прочетено.

Заедно с бърза интелектуална истощаемостью, при мозъчна умора винаги е налице психически компонент. Болните са склонни към немотивированной агресия, изблици на гняв, раздразнителен, при това страдат намалената критика към това, което се случва и на себе си. Децата са обсебени от различни страхове, энурезом, могат да изпитат чувството на постоянно безпокойство, вероятни неврози и заекването.

Може би наличието на вегегативной симптоматика като се нарушава дейността на храносмилателната система, изпотяване, колебания на кръвното налягане. Пътуване в обществения транспорт или необходимостта от намиране на запушен или топла стая превръщат в истинско мъчение, а за всяка промяна на времето бебето реагира влошаване на симптоматиката и влошаване на благосъстоянието.

При мозъчна умора децата са много чувствителни към околната среда. Така, те са остро реагира на ярка светлина, силни звуци, по-различен шум, така че родителите трябва да бъдат информирани за такива прояви на патология, за да се създаде максимално благоприятни условия за детето.

При травма на главата-мозъчни травми или инфекциозни природата мозъчна умора, признаци на патология не се появяват веднага, а постепенно, след като получи причинного заболявания. Това изисква постоянно динамично наблюдение на нарастващото дете.

Церебральная астения при възрастни

Церебрастенический синдром при възрастни най-често се появява след пренесени травми или възпалителни процеси на главния мозък. Възможни са симптомите след инсулти — кръвоизливи и инфаркти в мозъка, на фона на изразена атеросклероза, което води до силна хипоксия. В последния случай обикновено надделява диагноза дисциркуляторной дистония.

READ  Хипертонична енцефалопатия мозъка: какво е това, причини, симптоми, лечение

Прояви на ЦАС при възрастни се свеждат до когнитивным нарушения. Пациентът не е в състояние да се отдадете на обичайните дейности, които концентрацията на вниманието, е лошо да помни и възпроизвежда най-простият информация. Дори четенето на книги може да предизвика трудности и бърза умора. Мозъчна умора да е с постоянно чувство на умора, желание за почивка, за сън. Вече за вечеря на пациента е много утомлен и не са в състояние да работят.

Намаляване на интелектуални способности придружени от апатия, раздразнителност, чести смените на настроението. Има вегетативни разстройства под формата на колебанията на налягането, изпотяване, лоша поносимост на високи температури, застоял въздух, ярка светлина и шум. Болните изпитват главоболие, възможно е безсъние.

Посттравматический ЦАС има някои функции. Така, пациентите след мозъчна травма са по-склонни към поведенчески реакции, выражающимся в агресия, немотивирани действия, повишена възбудимост. Те са много силно реагират на външни дразнители – ярка светлина, силен звук.

След претърпели травма пациентът дълго си спомня пережитые им страдание, склонен към постоянна тревожност и беспричинному тревожно, нарушения на съня и преживявания. Признаци на мозъчна умора могат да се появят не веднага, а след няколко седмици или месеци след контузия, така че целият време на възстановителния период пациентът трябва да остане под наблюдение. Голямо значение има помощ и внимание от страна на близки и роднини, които могат да се адаптира към обичайното живота си по-комфортен.

По веригата церебрастенические разстройство могат да бъдат явни или скрити. Скрит ЦАС е по-опасен вариант. При изрично всичките му симптоми са добре изразени, така че такъв пациент няма да остане без вниманието на специалисти, а като скрито за патология често води до късно диагностициране, а болните дълго време се опитва да се бори с болестта от себе си, за да го приеме за стрес и преумора.

Лечение на мозъчна умора

Преди започване на терапията пациентът с подозрение на церебральную астению минава подробно проучване, включващо оценка на оплаквания и симптоми, провеждане на ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ на главния мозък, УЛТРАЗВУК на съдове, электроэнцефалографию и т.н., в зависимост от причините на болестта.

Лечение на ЦАС трябва да е от сложен, включващ и медикаментозную корекция на съществуващите нарушения, и съответните начин на живот, и психологическа подкрепа не само със специалист, но и близки.

Лекарствена терапия е насочена към подобряване на функцията на мозъка и се състои в назначаването на ноотропных, съдови лекарства, витамини и микроелементи:

 • Фезам, ноотропил, ницерголин, лекарства, съдържащи екстракт от Гинко билоба подобрява кръвообращението в мозъка, нормализира обменните процеси, спомага за възстановяване на паметта, подобряване на общия емоционален фон;
 • Антидепресанти и успокоителни – показване при апатия, склонност към депресия, изразена раздразнителност;
 • Витаминни комплекси, които съдържат витамини от група В, микроелементи (магнезий, калций) – подобряват trophism и ускоряват възстановяването след претърпели хипоксия;
 • При безсъние показва хипнотици лекарства.

За любителите на народната медицина също има средства, помагащи за облекчаване на някои симптоми. Така че, не е излишно ще екстракти от билката маточина, валериана, дяволска. Тези билки притежават добър успокояващ ефект и са безопасни за повечето по-възрастни пациенти, както и при желание да ги даде на децата по-добре все пак да се консултирате с лекар.

READ  От какво се появява на хемороиди при мъжете и жените?

Популярни физиотерапевтични процедури, които да позволяват на пациента да се отпуснат, да се оттегли нервно пренапрежение. Възможно масаж, иглорефлексотерапия. Намаляване на възбудимостта добре да се помогне на всички видове водни процедури – вана с минерали, плуване, душ-масаж и т.н.

В комплексната терапия на ЦАС има място и лечебна физкультуре. Упражнения позволяват на пациента да избягате от преживявания и тягостных мисли, подобряват кръвообращението, повишават общия тонус. Възможни са както групови, така и индивидуални занимания. Важно е да упражнение не предизвиква умора и преумора, тъй като пациентът може отново да се чувстват слабост и да изпаднат в апатия.

Болен от церебрална астенией трябва да се спазва режим, повече от една разходка на открито, избягване на переутомлений и силни натоварвания, постепенно увеличаване на техния обем по малко се възстанови. По-добре да се изключи пътуване в обществения транспорт, силни звуци и ярка светлина.

Децата, страдащи от церебрална астенией, трябва да се спазват при невролог и се проведе медикаментозно лечение. Във всички случаи, когато е нарушена адаптация в екип или обучение в училище, се изисква помощ от психолог и специален корекция на програма за обучение. Може би това дете да представят в специализирано учебно заведение, където работят обучени специалисти.

Родителите на дете, страдащо от ЦАС, трябва по всякакъв начин да го подкрепят, помагат, дават при успехи, но не трябва и да се карат на дете при неуспехи. Важно е да се създаде у детето си вяра в собствените си сили и положителен резултат от всякакъв вид дейност. Специална група пациенти ученици. Те са много ранимы, лошо възприема провал, докато учителят може да «изгори» такъв ученик в редиците на двоечников и лоботрясов. Белязан по всички предмети трябва да предупреждава родителите вече в началните класове, защото навременното лечение и специална програма за обучение може да помогне за правилното развитие в бъдеще.

За да се предотврати влошаване на благосъстоянието и връщане на негативни симптоми при пациенти с ЦАС се препоръчва повече почивка, избягване на стреса и емоционалните преживявания, да се разходите в тихите и спокойни места. Много е важно помощ и подкрепа на близки, които могат да се създадат условия за добро настроение. Няма ограничение на приема на витамини и микроелементи, а в случай на връщане на безпокойство, пациентът сам може да се вземат успокоителни лекарства, които той е предписал лекарят.

Когато младежът, страдащи от церебрална астенией, завършва училище, родителите възниква естествения въпрос: какво ще стане със служба в армията. По-доброто армия и ЦАС – неща са несъвместими, тъй като промяна на режима, строги рамки, риска от нараняване на главата, големи физически натоварвания могат значително да влошат състоянието. Въпрос отстраняване от служба в армията, реши комисия от лекари и винаги – в полза на пациента.

Прогноза при ЦАС като цяло е добра. Своевременно предприетите мерки и постоянно наблюдение позволяват възстановяване на емоционалния фон, умствените способности, паметта. Повечето от пациентите се приспособяват към живота в обществото, се връщат към работата си, се обучават в училище.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec