ЧПЭФИ на сърцето, чреспищеводное EFFIE с электрокардиостимуляцией

Чреспищеводное электрофизиологическое проучване (ЧПЭФИ) е методика за изследване на сърдечния сократимости и сърдечната честота с помощта на въздействието на физиологични дози на електрически ток в областта на сърцето, е най-тясно в непосредствена близост до пищеводу. С изключение на електрическо въздействие на сърцето през стената на хранопровода, в кардиология и успешно се прилагат която ще ви методи за научни изследвания, например, чреспищеводная ехокардиография (ЧПЭХО-КГ, или чреспищеводное УЛТРАЗВУК на сърцето).

За първи път техника ЧПЭФИ се превърна в широко въведени в практиката на лекари аритмологами през 70-80-те години на миналия век. Според друго проучване, наречено неинвазивна электрофизиологическим изследване, за разлика от инвазивен, при която електродите обикновено се въвеждат чрез големите артерии директно в кухината на сърцето отвътре. Малко по-късно ЧПЭФИ се превърна в активно се използва в педиатрията, значително разширяване на диагностични възможности в аритмологии.

Същността на метода се основава на анатомична близост на хранопровода и на сърцето. Често при много пациенти не може да се регистрира нарушения на ритъма на сърцето (аритмия) с помощта на стандартна ЕКГ или дори при дневна мониторировании АД и ЕКГ. След това се прилага стимулиране на сърдечния мускул, и ако пациентът има аритмия, това ще се прояви по време на ЧПЭФИ. С други думи, в някои случаи то миокарда трябва да «провокира», за да се разбере дали на него се провеждат електрически импулси или е налице нарушение на ритъма.

С помощта на тази, която въведе през хранопровода електрод се извършва подаване на импулси към сърдечния мускул, както и наслагване на гръдния кош електроди се отчитат ритъм по време на проучването.

Освен това, сърцебиене, което възниква чрез електрическа стимулация, могат да причинят епизоди на исхемия на миокарда при пациенти, страдащи от исхемична болест на сърцето, не выявляемой на стандартната ЕКГ.

Освен чреспищеводного EFFIE има инвазивни методи:

 • При эндокардиальном EFFIE катетър с електрод е представено чрез бедрена вена в желудочек или предсърдие, а диагностична процедура често се съчетава с последващо RFA патологични обекти на миокарда.
 • Също EFFIE се провежда отворен достъп (по време на кардиохирургической операция). Стимулация се случва эпикардиально — с «открито» на повърхността на сърцето.

Същността на инвазивни процедури като цяло сходна с чреспищеводной. Естествено, такава намеса се различават съответната травматичностью, обаче могат да бъдат по-ефективни.

Предимства и недостатъци на ЧПЭФИ

Безспорен предимство на тази техника е по-точна диагностика на нарушения ритъм, особено на кратки рънове наджелудочковых тахикардий. Тук се има предвид именно локална диагностика, т.е. с помощта на ЧПЭФИ в 90-100% от случаите (според различни изследвания) може да се установи точното място в проводната система на сърцето, в който има условия за появата на тахикардия или, напротив, за блокиране на разпространението на импулса на сърцето. И тези, както и други нарушения на ритъма може да бъде опасно за живота (в зависимост от вида аритмия), така че тяхното откриване с помощта на ЧПЭФИ може да спаси пациента живот и здраве.

READ  Спорт при хемороиди: видове, на които можете да се отдадете

Недостатъци (освен усещанията на пациента) методи няма, а други предимства, може да се отбележи една малка травматичность, неинвазивность, повторна провеждане на изследвания и наличието на метод за широките маси от населението.

Показания за электрофизиологического изследвания на сърцето

Основните показания са различни нарушения на ритъма. Така, провеждане на ЧПЭФИ оправдано в диагностически неясни случаи, когато лекарят подозира, че на пациента:

 1. Пароксизмальную тахикардию — предсердную или наджелудочковую,
 2. Пароксизмальное трептене—трептене мъждене,
 3. Брадиаритмию, сопровождающуюся честотата на съкращенията на сърцето по-малко от 50 в минута, като при синдрома на слабост синусового възел, при атриовентрикулярной блокада и др,
 4. Тахикардия при ЕВО-синдрома (синдрома на Wolff-Паркинсон-Уайт) или КЛК-синдрома (Чиновник-Леви-Кристеско) — пароксизмальные видове тахикардия, когато предсердия са намалени с висока честота (над 100 в минута), а поради наличието на допълнителни начини на поведение, между предсердиями и желудочками (снопове Кент и Джеймс) тахикардия може да се разпространи и в желудочки, което носи заплаха за живота на пациента.

В някои случаи изследването се представят при диагностициране на исхемична болест на сърцето, например, за пациенти, които не може да се регистрира епизоди на исхемия на миокарда с помощта на ЕКГ или на циркадните измерване. Освен това, ЧПЭФИ помага в диагностиката на исхемия при наличието на противопоказания за провеждане на опити с физически упражнения, например, при наличието на изразено осакатяване остеоартроза на гръбначния или друга костно-ставна патология.

Освен непосредствените диагностика на заболявания, повторно ЧПЭФИ се извършва с цел контрол на медикаментозным лечение на аритмии или след операцията, като след радиочестотна аблации (RFA). Също ЧПЭФИ се извършва, преди да инсталирате изкуствен пейсмейкър.

Какви са симптомите могат да свидетелстват за необходимостта от провеждане на ЧПЭФИ?

Има съмнения за нарушения на ритъма, изискващи провеждане на чреспищеводной электрокардиостимуляции, може да имат следните симптоми у пациента:

 • Пристъпи рязко възникнало учащенного сърдечен ритъм с чести пулс (по-100-120 в минута), също така внезапно, спонтанно прекращающиеся или купирующиеся само след въвеждането на антиаритмических лекарства,
 • Усещане неритмичного на сърцето с рядък пулс (по-малко от 50 в минута),
 • Пристъпи на загуба на съзнанието, които не са свързани с неврологични проблеми или с ситуационно случват състояния (пек на закрито, стрес и т.н.), а поради нарушения на ритъма и носещите името на пристъпи на Morgagni-Эдемса-Стоукс (епизоди на МЕА).

Ако лекарят, проверка на пациента чува за наличието на посочените по-горе симптоми, след това той трябва да се замисля за по-точна диагностика на нарушения на ритъма на сърцето. И ако ЕКГ и на денонощен монитор не разкри никакви видове аритмии, както и оплакванията пациентът да се записват, трябва да отговарят ЧПЭФИ. В случай, че на ЕКГ успя да се регистрирате аритмию, например, делта-вълната, характерна за скрита ЕВО-синдром, пациентът все повече трябва да бъде дообследован.

READ  Кава-филтър: показания, противопоказания, като определя от усложнения след операция

Така или иначе, необходимостта от извършване на тази методика се определя само от лекар при очном проверка на пациента.

Противопоказания

Сравнително електрическа стимулация на сърцето противопоказания са както наличието на явни нарушения на сърдечния ритъм и проводимост, открити на электрокардиограмме. Така, влиянието на импулси към сърдечния мускул е противопоказан в случай на атриовентрикулярной блокада на 2 и 3 градуса, както и при наличието на вече наличния трептене-трептене мъждене.

Освен това, абсолютно противопоказание е наличието на тромба в устната мъждене, выявленное на резултатите от ЕХОГРАФИЯ на сърцето, тъй като сърцебиене в момент на проучване може да доведе до отрыву и разпространението на тромба по кровеносному поречието.

За въвеждане на сонда в лумена на хранопровода противопоказания е наличието на пациента тумори, стеснения (сраствания) на хранопровода, рубцовых сужений на хранопровода и на възпалителния процес — езофагит.

Също така е противопоказан провеждане на чреспищеводного электрофизиологического изследвания при наличието на остри инфекциозни процеси в организма, треска и тежки психични разстройства при пациента.

Как се подготви за тази процедура?

Да се подготвят за провеждането на изследвания на пациента е необходимо, както следва:

 1. Спрете приема на определени антиаритмические лекарства, не по-късно от една седмица преди изследвания, но само в съгласие с които ми изпратиха своите на ЧПЭФИ лекар,
 2. От определени лекарства е допустимо използването само на нитроглицерина с кратко действие под езика при приступах стенокардия,
 3. За няколко седмици или дни преди изследването да изпълни ЕКГ, ЕХОГРАФИЯ на сърце и дневния мониторирование АД и ЕКГ,
 4. В продължение на една седмица преди процедура е препоръчително да не се пуши и не се консумира алкохол,
 5. В навечерието на изследвания е разрешено лека вечеря, е препоръчително да изключат кафето,
 6. В деня на изследване пациентът трябва да се яви на процедурата е напълно празен стомах, се елиминира дори и прием на вода.

Как се извършва процедурата?

ЧПЭФИ може да се извърши в клиника или в болница, в зависимост от кадрово-техническите средства на заведение. Обикновено такива методики се извършват в отделение по функционална диагностика.

В определеното време, след предварително записване, пациентът посещава дадено отделение. В кабинета на ЧПЭФИ той се поставя на дивана и след предварително измерване на кръвното налягане и запис на стандартна ЕКГ пристъпи към процедурата. За този лекар обработва коренът на езика разтвор на местна упойка – лидокаин или дикаина за намаляване на неприятните усещания при въвеждане на сонда.

Сондата се използва тънък и стерилна, и най-често се вкарва през носоглотку, в някои случаи – през устата. Тази процедура на този етап е неприятна не повече от изследване на стомаха при фиброгастроскопии. Сондата се съдържа като на върха на електрода, който ще подаде сигнали на сърдечния мускул. Считывающие електрическа активност на сърцето електроди са наложени на гръдния кош, по аналогия с обичайната ЕКГ.

READ  Че има при хемороиди и какво не може да яде

Сондата се определя приблизително на разстояние 30-35 см от носоглътката, и започва подаването на сигнали на сърцето. В това време пациентът може да изпитате сърцебиене или парене зад гръдната кост, и тези усещания са нормални. Едновременно протича запис на ЕКГ електроди на гърдите.

След края на стимулация лекарят интерпретира резултатите и прави своето заключение под формата на протокол, който пациентът трябва да предостави лечащему аритмологу или кардиологу. Цялата процедура отнема не повече от 40 минути и не причинява на пациента значителни болезнени усещания.

Тълкуване на резултатите

Да се говори за това, че е била разкрита в процес на проучване, на пациентите трябва да е лекар, проводивший EFFIE на сърцето, и лекуващият лекар. Ако при пациент с помощта на всички протоколи, електро-стимулация на сърцето, не е постигната от нито един вид аритмия, электрограмма се счита за нормално. Въпреки това, в случай, че пациентът, въпреки нормални резултати EFFIE, се записват оплаквания за прекъсване на сърцето по-късно, трябва да бъдат наблюдавани от лекар, а при нужда да мине през повторно чреспищеводное электрофизиологическое проучване или эндокардиальное (инвазивное) EFFIE.

Ако в резултат на процедурата са идентифицирани и регистрирани нарушения на ритъма, лекар-функционалист дава пълна характеристика на аритмия – време на поява, тип, продължителност на нарушения ритъм и параметрите на стимулация, които тази аритмию провокира.

Възможни усложнения

EFFIE на сърцето е доста сигурен метод за диагностика, но в изключително редки случаи все пак е възможно развитието на усложнения.

Така, например, при пациент може да се развие алергична реакция към анестетици под формата на уртикария, ангионевротического оток на Квинке или дори анафилактичен шок. Превенцията е задълбочено събиране на алергична в медицинската история преди процедурата за наличието на някаква алергия от пациента. За оказване на първа помощ в кабинета трябва да бъде противошоковый комплект с всички необходими медикаменти.

Друг вид усложнения са нарушения от страна на сърцето:

 • Остър инфаркт на миокарда,
 • Пароксизмальные видове аритмии,
 • Отделяща се от тромба кухина на сърцето – тромбоэмболия.
 • Ангина.

Тези усложнения се развиват и в изключително редки случаи. Превенция е внимателното определяне на показания и противопоказания за EFFIE, както и определяне на степента на риска сложно от процедури за всеки конкретен пациент.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00112 sec