ЦВБ (цереброваскулярная болест, недостатъчност): лечение, причини

Цереброваскулярная болест (ЦВБ) — патология на кръвоносните съдове на главния мозък, което води до исхемия, хипоксия и нарушаване на различни функции на организма. Под въздействието на неблагоприятни екзогенни и ендогенни фактори, повредени мозъчни съдове и нарушения на мозъчното кръвообращение.

Цереброваскулярная заболяването води до развитието на дисциркуляторной енцефалопатия — заболяване, въвеждане на себе си прогресивно органично поражение на мозъка, станало следствие на хронична съдова недостатъчност. Тази патология по-рано се счита за проблем на възрастните хора. В момента цереброваскулярная недостатъчност «помолодела»: заболяване все по-често се откриват при хора на възраст до 40 години. Това е свързано с провеждането на нездравословен начин на живот, лоши екологични ирационален на захранването.

Цереброваскулярная заболяване в момента е значителен медицински проблем. Той се нарежда на трето място в структурата на общата смъртност след ИБС и патология. ЦВБ — причина за инсулт и продължителна подчертават от одмвр.

Класификация

Цереброваскулярные болест — заболявания на кръвоносната система, към които се отнасят:

 • Хеморагичен и исхемичен мозъчен инсулт.
 • Хронична дисциркуляторная патология на мозъка — окклюзия и вазоспазъм, артериит, аневризма.
 • Внутричерепные кръвоизлив.
 • Гипертензионные цереброваскулярные заболявания — атеросклеротична и хипертонична енцефалопатия.

Етиология

Основните этиологические фактори на заболяването:

 1. Атеросклеротическое поражението церебрална вазодилатация води до отлагането на холестерол, образуване на плаки, тяхното стесняване и запушване, а в бъдеще до нарушаване на мозъчното кръвоснабдяване, трофики мозъчни и психични процеси.
 2. Дисфункция на кръвосъсирването система, тромбозы и тромбоэмболии доста често предизвикват разстройство в мозъчната микроциркулацията.
 3. Спазъм на артериалната стена на фона на хронична артериална хипертония намалява мозъчната притока на кръв.
 4. Васкулиты се нарушава кръвоснабдяването на мозъка.
 5. Болки в кръста може да доведе до вертебро-базилярной недостатъчност и преходни нарушения на мозъчното кровобращения.

Фактори, провокира развитието на патология:

 • Захарен диабет,
 • Напреднала възраст,
 • Хиперхолестеролемия, дислипидемия,
 • Затлъстяването,
 • Хипертония,
 • ИБС,
 • Стрес,
 • Травми на главата,
 • Продължителен прием на орални контрацептиви,
 • Пушене
 • Заседнал начин на живот,
 • Наследственост.

Процедурата

Цереброваскулярная заболяването в началния етап на своето развитие се проявява със следните клинични симптоми:

 1. Намаляване на работоспособността, умора;
 2. Раздразнителност, лошо настроение, емоционална нестабилността;
 3. Излишната суетливостью;
 4. Безсъние;
 5. Чувство на топлина;
 6. Сухота в устата;
 7. Астенией;
 8. Учащенным сердцебиением.

По-нататък по степен на нарастване на хипоксия на мозъка се развиват опасни нарушения и се появяват по-сериозни симптоми: влошаване на способността да се концентрира, нарушение на паметта, нарушение на мислене, логика, координация, постоянно главоболие, намаляване на умствената работоспособност.

При пациенти възниква депресия, намаляване на интелигентност, се развиват неврози и психози, фобии и страхове, се появява егоцентричност, взрывчатость, слабодушие. Пациентите стават склонни към хипохондрия и липса на самочувствие. В тежки случаи се развива крампи, тремор, треперене, походка, нарушение на речта, на движението и на чувствителност в крайниците, загубили физиологичните рефлекси, засегнати органи точка.

READ  Цвят (цвят) количеството на кръвта: норма, се понижи, обновен

По-нататъшното увеличаване на морфологични промени в мозъчната тъкан води до появата на по-изразени и забележителни синдроми — церебрална на кризите и инсулти, парезов и параличей на крайниците, таза нарушения, дисфагии, насилствено смях и плач.

Данните от клиничните признаци, намиращи се при пациенти в продължение на деня, показват остро нарушение на мозъчното кръвообращение — цереброваскулярный инсулт. Ако те изчезват в по-кратък срок, подозират транзиторную коронарна атака.

Отделят 3 степен цереброваскулярных нарушения:

 • ЦВБ първа степен протича незабелязано. Нейните симптоми до голяма степен са сходни със симптомите на други заболявания или наранявания.
 • Втората степен се проявява психически заболявания. Болестта е показател за назначаване на хората с увреждания, но пациентът обслужва себе си.
 • Трета степен — преход патология във фаза на съдовата деменция. Пациентът не е в състояние да се движите и да се движите в пространството, той се нуждае от помощ и грижа на околните хора. Поведението на такива пациенти трябва да се следи.

Най-честите усложнения ЦВБ: мозъчен инсулт, транзиторная исхемична атака, деменция, цереброваскулярная кома.

Диагностика

Диагностика и лечение на цереброваскулярной патология се занимават с невропатологи и съдови хирурзи. Те избират тактиката на лечение в съответствие с особеностите на протичане на заболяването, от общото състояние на пациента и наличието на съпътстващи заболявания.

Цялостното проучване на пациенти с ЦВБ включва:

 1. Клиничен анализ на кръвта,
 2. Биохимическое изследване на кръвта,
 3. Определение протромбинового на индекса,
 4. Серологическую реакция за сифилис,
 5. ЕКГ,
 6. Общ анализ на урината,
 7. Рентгенографию на гръдния кош.

Методи, предназначени за провеждането на пълна и цялостна инструментална диагностика цереброваскулярных заболявания:

 • Дуплексное или триплексное ангиосканирование предназначен за първична диагностика ЦВБ. Тя е най-безопасно, бързо и евтино. Опознаването по този начин засегнатите съдове могат да бъдат многократно и без вреда за здравето.
 • Ангиография — метод на контрастен рентгенологического изследвания на кръвоносните съдове, което позволява да се определи тяхното функционално състояние, наличието на патологичния процес и неговата дължина. Церебральная ангиография се извършва след въвеждането в кръвта на контрастни вещества. Тя позволява да се определят от пациента наличие на тромбоза, атеросклеротического поражението и стесняване на кръвоносните съдове, патология, хематом и аневризми.
 • Сцинтиграфия на мозъка — лесен и неинвазивен метод на изследване, почти няма противопоказания и не причинява усложнения. Ядрени сканиране е много чувствителен и информативен начин за диагностициране на нарушения на мозъчното кръвообращение. Радиоактивен фармакологичен лекарството се инжектира във вена, а ред на 15 минути изпълняват сканиране. Това време е достатъчно, за да радиоизотоп се е разпространил в организма и се натрупва в патологично променената тъкан. Показател съдържа безвредна за организма доза радиация.

 • Транскраниальная допплерография — ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на главния мозък, оценивающее скоростта на притока на кръв и выявляющее хемодинамичните нарушения.
 • От голямо значение за поставяне на диагнозата ЦВБ е ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ.

Лечение на

Невъзможно е сами да се идентифицират и да се лекува цереброваскулярную болест. Само опитен, високо квалифициран специалист, с разглеждането на оплаквания на пациента и напълно да го разгледа, ще компетентно лечение. Адекватната и навременна терапия ще се подобри качеството на живот на пациента и намаляват риска от развитие на животозастрашаващи състояния — инсулт.

Основната цел на терапията на заболяването — отстраняване на нарушения на мозъчните функции. За да се отървете напълно от цереброваскулярной патология, трябва да се определи и отстрани причината. Освен дестинация лекарства специалисти дават на болните-важни насоки: промяна на начина на живот, за да отслабнете, не се пуши и не се консумира алкохол, да се хранят здравословно, правилно и балансирано.

Лекарствена терапия

Лечението на цереброваскулярной на болестта се провежда обикновено в неврологично отделение. Експерти на първо място, отстраняване на рисковите фактори: предписват антисклеротические, гипотензивные, гипогликемические лекарства. Само след корекцията на основата на обмен на преминаването към пряк лечение на патология.

Специфичната терапия

Основни групи лекарства, улучшающих на мозъчното кръвообращение и предназначени за лечение на хронична цереброваскулярной недостатъчност:

 1. Блокери на калциевите канали подобряват мозъчната притока на кръв, понижаване на скоростта на импулси, потискат слипаемость на тромбоцитите и подобрява състава на кръвта. Препарати на базата на нифедипина разширяване на кръвоносните съдове на главния мозък — «Коринфар», «Кардипин», препарати от групата на дилтиазема «Дилзем», «Кардил». До блокаторам на калциевите канали също се отнася «Циннаризин» и производните му, «Верапамил».
 2. Антиоксиданти. Мощен антиоксидант, назначаемый при цереброваскулярной болест, инсульте и енцефалопатия — «Церебролизин». Освен него достатъчно често използват «Цереброкурин», «Актовегин».

 3. Антигипоксанты предписват при поражение на кръвоносните съдове на мозъка — «Кетопрофен», «Имидазол», «Мекаприн».
 4. Metabolics — «Кавинтон», «Сермион», «Винпоцетин», «Танакан».
 5. Директни антикоагуланти — «Хепарин», «Фраксипарин» и индиректно — «Фенилин», «Синкумар», «Варфарин».
 6. Антиагрегантная терапия — «Ацетилсалициловата киселина», «Курантил».
 7. Лекарства с гипохолестеринемическим действие, статини — «Ловастатин», «Липостат», «Пробукол», «Тыквеол».
 8. Ноотропные средства — «Омарон», «Пирацетам», «Пантогам», «Глицин», «Фенибут».
 9. Лекарствени средства, разширяват кръвоносните съдове на главния мозък — «Работата», «Трентал», «Агапурин».
 10. Спазмолитици — «Папаверин», «Эуфиллин», «Дибазол».

Основна терапия

Базисное лечение ЦВБ е нормализиране на функциите на външното дишане, сърдечно-съдовата система, поддържане на хомеостаза, нейропротекции.

 • За това санируют на дихателните пътища, интубируют на трахеята, извършва изкуствена вентилация на белите дробове.
 • N

  ри се появят признаци на сърдечна недостатъчност и отоци на белите дробове използват «Лазикс», «Пентамин».

 • Антиаритмическая терапия показва пациенти с нарушение на сърдечния ритъм. Обикновено се предписва антиангинальные лекарства, сърдечни гликозиди — «Строфантин», «Коргликон», антиоксиданти.
 • Купировать вегетативни функции ще «Седуксен», «Галоперидол», «Димедрол», «натриев Хидроксибутират».
 • За борба с оток на мозъка се използва осмотические диуретици — «Маннитол», «Фуросемид».
 • За стабилизиране на кръвното налягане предписват «Атенолол», «Эналаприл», «Нифедипин», «Дибазол».
 • Корекция на метаболитни нарушения извършва чрез попълване на обема на извънклетъчната течност разтвори Рингера, плазма, глюкоза.
 • Симптоматична терапия включва антиконвулсивни и психотропни лекарства, мускулни релаксанти, аналгетици — «Анальгин», «Кеторол», «Промедол».

Гипербарическая кислород — физиотерапевтический метод на лечение, който осигурява насищане на кръвта с кислород и я запишат в засегнатата тъкан на мозъка. Пациентът се намира в специална камера и диша чист кислород. Гипербарическая кислород ликвидира кислородную дълг на тъканите и възстановява аеробен гликолиз. Тази процедура подобрява качеството на живота на болните, облекчава симптомите на заболявания и пречи на развитието на тежки усложнения.

Хирургично лечение

Тежки форми на патология, лошо подлежащи на медикаментозна корекция, изискват извършване на хирургическа намеса. Болните се отстраняват петна от кръв и атеросклеротични плаки от артериите, които увеличават лумена на кръвоносните съдове с помощта на катетър и бутилка, вкарва в артерията стентове, които лумена на съда отворен.

Хирургически лечение подлежат цереброваскулярные заболявания: артерия аневризми и внутримозговые кръвоизлив.

Народна медицина

Най-често срещаните средства на народната медицина, използвани за лечение на цереброваскулярной на болестта:

 • Корен от божур сушени, смлени, и се изсипва вряща вода. Настояват средство в продължение на един час, се прецежда и се приемат по 5 пъти на ден по една супена лъжица.
 • В месомелачка се смила 2 портокала, 2 лимона, маса се смесва с течен мед и се разбърква. Настояват в един студен ден, и след това приемайте по една супена лъжица 3 пъти на ден.
 • Борови иглички се изсипва вряща вода, да настояват и добавете бульон сока на половин лимон. Приемат средство на гладно в продължение на 3 месеца.
 • Тинктура от жълтурчета вземат на празен стомах, по три пъти на ден в продължение на 2 седмици.

Средства на традиционната медицина — добро допълнение към основната терапия патология.

Профилактика и прогноза

Дейности, които позволяват да се предотврати развитието на цереброваскулярной на болестта:

 1. Нормализиране на кръвното налягане,

 2. Навременното лечение на съпътстващите заболявания,
 3. Борба с вредни навици,
 4. Правейки леки упражнения,
 5. Правилното хранене,
 6. Оптимизиране на режима на труд и почивка,
 7. Корекция на теглото.

С превантивна цел на пациентите се предписват лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение и които потискат съсирването на кръвта.

Ако не е своевременно и правилно лечение на заболяването, може не само да подобри качеството на живот на пациента, но и да намали риска от инсулт и други тежки усложнения.

Видео: остра форма на ЦВБ — инсулт

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00112 sec