Д-димер: норма в кръвта, повишен при бременност

Учените смятат, че в плазмата на кръвта е постоянно в процеса на превръщането на някаква малък брой първи на плазмен фактор за съсирването на фибриногена (FI) в фибрин, който, както е известно, е в основата на тромба. Въпреки това тялото образувана по подобен начин фибрин вреда защо нещо не се носи. Всичко е много просто – под действието на противосвертывающей система нишки фибрин, са изложени на фибринолизу, се разтварят. Междувременно, не винаги в работата на кръвосъсирването система и фибринолитической съществува такава последователност. За да разберете, как функционират тези звена, в клиничната лабораторна диагностика използват специален маркер активиране гемокоагуляционной система — D-димер.

D-димер е част от фибриногена, което позволява да се проследи ефективността на процеса на образование на фибриногена, както и разтвори в случай на прекалена активност на фибринолитической система (файлова система). Действие на файлова система при нормално функциониране насочена към лизис фибрин и разтворими фибрин-мономерных комплекси (РФМК).

Накратко за «млада» анализ на

За това, че след разпадането на свертка кръвта се появяват някои протеинови субстанции, които представляват два (D-димер) на фрагмента на фибриногена, стана известно още през 70-те години на миналия век, но в продължение на 20 години характеристики на тези фрагменти не са се прилагали в клиничната лабораторна диагностика по причина на липсата на контрол. Но през 90-те години на D-димер влезе в практиката, като един от основните лабораторни тестове, които позволяват да се диагностицира тромботические състояние в ранните етапи на тяхното развитие.

В момента този лабораторен показател използват не само големите специализирани клиники, всяко съоръжение за третиране, като специално лабораторно оборудване и считающее себе си може да окаже спешна помощ при остри патологични състояния на система за хемостаза, да се стреми да има в арсенала си набор за определяне на D-димера. Този подход помага своевременно да започне терапевтични дейности, и по този начин – да се спаси животът на пациента.

Как се появява D-димер

При повишаване на активиране на системата на хомеостазата под въздействието на главен катализатор фибринолиза — плазмина, расщепляющего закриването на притока и фибрин до разтворими продукти, се образуват малки фрагменти, които по своето структурному структура не принадлежат към числото на крайните продукти от разпадането на фибриногена — D — E-фрагмент. Тъй като плазмин не притежава достатъчна сила, която е в състояние да прекъсне връзка, характерни D-области, в резултат на данни реакции започват да се появяват големи по големина фрагменти – тримеры и димеры.

Наличието в кръвта (плазмата) на подобни фрагменти, а именно, D-димеров, показва твърде активен процес на фибринолиза, който се превърна в следствие на повишено съсирване на кръвта и натрупване на неразтворим фибрин в предишните етапи. По този начин, проучване на плазма на пациента и да открия в нея присъствието на данни фрагменти, лекарят може да направи заключение за възникване на тромботических състояния, изискващи незабавна намеса в системата на хомеостазата.

READ  Петехии: причини, симптоми, видове, диагностика и лечение, произход

За какво «казва» D-димер

Тъй като фрагмент от фибриногена D-димер е маркер за активиране гемокоагуляционных способности на кръв, този лаборатория за изпитване не е включена в брой рутинни лабораторни изследвания.

При здравия човек този показател е в норма може изобщо да не обнаруживаться (Д-димер – отрицателен) или да присъстват в много малки количества — до 0.5 мкг/мл (500 ng/ml).

Високо ниво на този показател показва развитието на тромбози и помага за диагностициране на ДВГ-синдром.

По този начин, най-често повишено ниво на този показател се наблюдава (и служи като основен диагностично-критерий) при:

 • Тромбозе на дълбоките вени;
 • ТЭЛА (тромбоэмболия белодробната артерия);
 • Внутрисосудистом диссеминированном съсирването на кръвта (ДВГ-синдром).

Освен тези опасни за живота състояния, увеличаване на плазмените D-фрагменти може да се очаква от други патологични или физиологични (например бременност) състояния, свързани с увеличаване на размера на на този знак:

 1. Провеждане на тромболитического лечение;
 2. Онкологическая патология (ниво D-димера обновен и зависи от етапа и степента на разпространение на метастази);
 3. Инфекция;
 4. Разгара на възпалителния процес;
 5. Поражението на чернодробна паренхим;
 6. Субклинические нарушения в системата на хомеостазата (включително, тромбофилия при гинекологични и акушерство практика при безплодие, бременност);
 7. ИБС (исхемична болест на сърцето (инфаркт на миокарда);
 8. Хематом значителни размери и други наранявания;
 9. Хирургически интервенции;
 10. Старческий възраст;
 11. Физиологична подготовка за отговорната работа на системата хемостаза при бременност.

Междувременно, в други случаи от лабораторно изследване на фрагменти от фибриногена може да се очаква и парадоксално резултати (стойностите на D-димера се оказват по-долу прагови при наличието на видими признаци на заболяване). И въпреки, че при пациенти с тромбозами подобно явление се отнася по-скоро до исключениям, отколкото към правилата (не достига и 2%), не бива да се игнорира и се успокоявам, ако този лабораторен тест показва ниско ниво на D-димера. Причините за този «ненормално» поведение на системата гемокоагуляции при тромбозах могат да бъдат:

 • Малките размери на кръвни съсиреци;
 • Продължителното излагане на проби в епруветки до изследвания (на 6 часа и повече) и забавено изпитване;
 • Намаляване на активността на фибринолиза в резултат на недостиг на tPA (тъканната активатор на плазминоген) или висока концентрация на PAI-I (инхибитор на активатор на плазминоген)
READ  Лечение на хемороиди 2 етап (степен)

По този начин, този лабораторен показател оказва значителна помощ при диагностицирането на синдрома на диссеминированного вътресъдова съсирване (ДВГ-синдром) и различни тромботических състояния, позволява да се оцени степента на риск при пациенти, които вече имат подобни проблеми, помага да наблюдават напредъка, който започна лечение. Заедно с това, не се гледа на това, че D-димер се отнася до първоначалното методи за лабораторна диагностика на тромботических членки, при назначаването на антикоагулант терапия съвсем не е задължително да чакаме резултатите за анализ на лечение трябва да започне в зависимост от клиничната ситуация, в противен случай ценно време може да бъде пренебрегвано. Освен това, проучване на фрагменти на фибриногена е уместно да се назначи, ако риска от развитие на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове (ИБС) вече е ясно очертани и, разбира се, може да се използва като независим рисков фактор за смърт от сърдечно-съдови усложнения при съмнение за сериозна патология система за хемостаза.

D-димер при бременност

Определяне на фрагменти фибриногена може да играе много важна роля при бременност. Ниво на показателя в плазмата се увеличава с наближаването на организма на жената за раждането, обаче прекомерното увеличение на неговите стойности към края на II триместър (след 20 седмица) може да служи в никакъв случай не е благоприятен като прогностичен фактор и да посочи за развитието на тромбоза на дълбоките вени.

Концентрацията на D-димеров при бременност силно подскакивает по-близо до раждането и по време на родова дейност след завършване на процеса в продължение на 3 дни също намалява бързо, но в физиологична норма идва само около месец.

Таблица: норми на D-димера по седмици бременност

Срок на бременност Стойността на D-димера по седмици бременността е нормално в ng/ml В мкг/мл
Преди 13 седмици До 550 0,55
13 – 20 седмици 200 — 1400 0,2 – 1,4
21 — 28 седмици 300 — 1700 0,3 – 1,7
29 – 35 седмици 300 — 3000 0,3 – 3,0
С 36 седмици преди раждането 400 — 3100 0,4 – 3,1

Очевидно е, че концентрацията на D-димера се различава значително от неговите стойности извън тази държава. Въпреки това може с увереност да заявя, че D-димер при бременност и успешно допълва съществуващите от незапомнени времена списък на показатели коагулограммы и, освен това, се превърна във важен като прогностичен тест, позволяващ да предупредя много от проблемите, свързани с раждането на нов човек.

D-димер, като лаборатория за изпитване

Резултат от анализ, D-димер – отрицателен», като правило, успокояващо и в повечето случаи позволява да се изключи тромботические нарушения, но въпреки това, както е казано по-горе, при «добро анализа на» един вид делът на вероятността от развитие на тромбоэмболий все пак остава (зависи от характеристиките на конкретния набор). Най-добрият, высокоспецифичный и чувствителен тест не трябва да се заблуждават в повече от 1% от случаите (това означава, тромботическое състояние има място, а D-димер в плазмата липсва).

READ  Фибрилляция мъждене: форми, причини, лечение

Високо ниво на показателя дава основание провеждане на други изследвания, които откриват патология на дълбоките вени на долните крайници (УЛТРАЗВУК) или белодробната артерия (сцинтиграфия). При използването на този лабораторен тест и не бива да се забравя възрастови отклонения от общоприетите норми, като например, че за хората след 50 години високо се смята за резултат изчислен въз основа на възрастта (над възрастта х 10 точки за развитието на патология).

Междувременно, както вече бе споменато, понякога при определяне на D-димера може да се получи резултата, който не отговаря прояви клиничната картина на болестта.

Високо (фалшиво положителни) стойност на показателя се наблюдава при различни състояния, които предизвикват съответна реакция на хомеостазата:

 1. Заболявания на черния дроб;
 2. Възпалителни процеси;
 3. Пренесени в близкото минало, хирургически операции и травми, мобилизующих свертывающую система;
 4. Новообразованиях;
 5. Значително повишено съдържание на RF (ревматоиден фактор);
 6. Бременността.

Ниско или изобщо отрицателен резултат може да се осъществи, ако:

 • Тест за определяне на D-димера контрол веднага след образуването на тромб (система за хемостаза не успява да реагира и да се предостави достоверна информация), или, напротив, кръвна проба се подлага на анализ със закъснение в рамките на няколко дни;
 • В кръвта на пациента са лекарства, които потискат образуването на свертков или които допринасят за разпадането на вече образувани кръвни съсиреци, т.е. наличието на антикоагуланти нарушава описателния анализ, намаляване на стойността на показателя до отрицателни резултати.

Фалшиви резултати могат да се получат и поради техническа грешка (несъответствие на обема на антикоагуланти обем взета кръв, закъсняло провеждане на анализ и т.н). Като цяло обаче, съвременно лабораторно оборудване (анализатор) и набори за експресен анализ позволяват да се постигне висока чувствителност и специфичност на теста, което дава възможност за своевременно диагностициране на опасни тромботические състояния, застрашаващи живота на човека.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00113 sec