Дефибрилляция/кардиоверсия (електрически): показания и провеждане на

Във връзка с това, че сърцето е орган, способен самостоятелно да раждат в себе си на електричество, много нередности в процеса на ритмична дейност на сърцето успешно се поддават на корекция с помощта на специална електрическа апаратура – кардиовертеров и дефибрилатори. Съответните методи са получили името электроимпульсной терапия, включваща в себе си понятия кардиоверсии и дефибрилация.

Общата същност на методики се свежда до краткосрочно изложени на постоянен ток в електрическата активност на сърцето, който се предава на то миокарда през предната част на гръдния кош. Това въздействие се използва на първо място, при достатъчно сериозни нарушения на правото на сърдечния ритъм, или аритмиях. В момент на въздействие на тока се случва едновременно деполяризация на всички активни електрически мускулни клетки на сърдечния мускул, а след това има рязко започва поток от йони във всички клетки, което води до одномоментной способността на клетките да генерират електрическа стимулация. С други думи, сърцето получава един вид остра рестартиране, след което, в идеалния случай, трябва да започне да се свива правилно в ритъм, определен генетично и обусловленным работата синусового възел — с честота честота 60-80 в минута и с редовни интервали от време.

В официално приетата терминология, за разлика кардиоверсии и дефибрилация се крият във факта, че в първия случай се прилагат страни, синхронизирани с ЕКГ с желудочковыми комплекси (QRS), а във втория – не са синхронизирани.

На практика това означава, че при някои видове аритмии показва кардиоверсия, а при други дефибрилляция, иначе няма да избегнат сериозни усложнения. Ето защо подобни на експозиция, винаги трябва да бъдат ясно обдуманы вашия лекар по отношение на показания и противопоказания за всеки конкретен пациент.

Предимства и недостатъци на методика

Предимства възстановяване и поддържане на нормалния сърдечен ритъм чрез электроимпульсной терапия е по-висока ефективност, отколкото при медикаментозном възстановяване, и във връзка с това:

 • Контрол на честотата на сърдечния ритъм,
 • Възстановяване на нормалната внутрисердечной гемодинамики (ток на кръвта в камерите на сърцето),
 • Възстановяване на помпена функция на сърцето,
 • Свеждане до минимум на риска от тромбоэмболии на артериите,
 • Намаляване на скоростта на развитие на хронична сърдечна недостатъчност,
 • Намаляване на симптоматиката на нарушения ритъм и подобряване на качеството на живот на пациента,
 • Възможност за използване сред широките маси от населението, достъпност и относително малка трудоемкост метод.

Безспорен предимство на дефибрилация е запазването на живота на пациентите при възникване на тежки, жизнеугрожающих желудочковых тахиаритмий.

От недостатъците на метод може да маркирате само риска от възникване на усложнения след электроимпульсного въздействие върху сърцето.

Показания за кардиоверсии («на дефибрилация» мъждене)

Електрическо възстановяване на синусового ритъм чрез кардиоверсии е показано при наличие на наджелудочковых видове аритмии (суправентрикулярных), както и при определени варианти на предсърдно мъждене, която включва трептене (фибрилляцию) и трептене мъждене. Именно при такива нарушения на ритъма е необходима синхронизация с желудочковыми комплекси, така че дефибрилляция тук е не само неефективна, но и опасно.

Данните видове аритмии – пароксизмальная наджелудочковая тахикардия, предсердная тахиаритмия, тахикардия от AV (атриовентрикулярного)-съединения, мерцательная аритмия – се характеризират с появата на циркулиращата вълна на възбуда по тип re-entry, отслабване или пълно прекъсване на работата синусового възел (водач на ритъма на 1-ви ред), както и наличието в някои случаи е хаотично намаляване на всички мускулни влакна в тъканта мъждене, както това се случва при предсърдно мъждене.

READ  Температурата при хемороиди, след операции за отстраняване: какво да правя, лечение

Основната индикация за провеждане на кардиоверсии е наличието на пароксизма на пациента (внезапно пристъп) тахикардия или тахиаритмии, не купирующегося обикновен въвеждането на медикаментозных лекарства.

Показания за кардиоверсии при предсърдно мъждене

Отделно трябва да се подчертае показания за електрическа кардиоверсии при предсърдно мъждене:

 1. Неефективност на медикаментозна кардиоверсии (въвеждане на антиаритмических лекарства) при пароксизмальной форма на аритмия при пациенти с признаци на кардиограмме исхемия на миокарда, остър инфаркт на миокарда, както и с наличието на изразено намаляване на кръвното налягане (хипотония) и тежка сърдечна недостатъчност,
 2. Наличието на пароксизма предсърдно мъждене, заедно с ЕВО-синдром (синдром на Wolff-Паркинсон-Уайт, чреватого развитие на предсърдно камерна),
 3. Изключително тежка за преносимост на симптомите пароксизмальной предсърдно мъждене,
 4. Непоносимост към медикаментозных антиаритмических лекарства,
 5. Чести рецидиви пароксизмальной предсърдно мъждене през кратки интервали от време,
 6. Очакваната по-висока ефективност на електрическа кардиоверсии, отколкото медицинско, при пациенти с персистираща форма на предсърдно мъждене (съществуващата повече от седмица, но може към възстановяване на правилния ритъм),
 7. Провеждане на хибридни (едновременното прилагане на медикаментозных лекарства и электроимпульсной терапия) при персистираща форма на предсърдно мъждене.

Показания за дефибрилация камерна сърцето

Основните показания за дефибрилация – това е желудочковые, опасни и жизнеугрожающие нарушения на ритъма. Към тях се отнасят калена желудочковая тахикардия, не поддающаяся медикаментозному лечение, особено придружени от спад на кръвното налягане или развитието на остра сърдечна недостатъчност, а също и фибрилляция (трептене) и трептене камерна. В последния случай дефибрилляция е метод на избор, тъй като тези нарушения на ритъма, са придружени от клинична смърт.

Имплантируемите кардиовертер-дефибрилатор

Въздействие на електрически ток върху сърцето може да се извършва не само отвън, през гръдния кош, но и отвътре, с помощта на имплантирани устройства, наречен электрокардиостимулятором (ЕКС). При посочените по-горе нарушения на ритъма на човек в една от сърдечните камери се въвежда кардиовертер-дефибрилатор, който е в състояние при «улавянето» учащенного ударите на сърцето упражнява рестартиране на сърцето, благодарение на инсталирани в него компютърна програма. В днешно време има достатъчно разнообразие на ЕКС, а показанията за имплантация се определят с оглед характера на аритмии при конкретния пациент.

Видео: репортаж за инсталиране на автоматично кардиовертера-дефибрилатор

Противопоказания за провеждане на электроимпульсной терапия

В случай, когато става дума за дефибрилация, не са противопоказания, тъй като изпълнението на дефибрилация се извършва по жизнения показанията, т.е. пациентите трябва да се спаси живот, независимо от това, колко е опасна электроимпульсная терапия.

В случая с кардиоверсией не всичко е толкова просто. Първо, пациентът не трябва да се изпълнят електрическа кардиоверсию, ако има данни за това, че той приема сърдечни гликозиди (дигоксин), тъй като вероятно интоксикация данни лекарства, както им е постоянна циркулация на кръвта може да доведе до предсърдно камерна по време на кардиоверсии.

На второ място, провеждане на кардиоверсии рутинно трябва да се отложи за пациента с декомпенсированной хронична сърдечна недостатъчност (застроена диспнея, спад на преносимост на минималната потребителска натоварване, увеличаване на отоци и др), до неговото разтоварване с използването на диуретици и други лекарства.

Трето, провеждане на процедурата е противопоказана при пациенти с остри инфекциозни заболявания, сопровождающимися повишена температура.

READ  Венозна недостатъчност на долните крайници: форма, симптоми, лечение

Как да се подготвим за планова кардиоверсии?

Във връзка с това, че дефибрилляция почти винаги се провежда в известен ред, по жизнения показания, а след това и да се подготвят за нея не се изисква. Аналогично не се изисква обучение и за провеждане на кардиоверсии спешно, например, при пароксизме предсърдно мъждене заедно с отягощающими критерии (стенокардия, сърдечен инфаркт, непоносимост към антиаритмиков), представени по-горе.

До кардиоверсии същата да се върши рутинно, например, при персистираща форма на предсърдно мъждене, може да се подготви. Кардиоверсия винаги се провежда в болница, така че преди планирано пристигането на пациента в отделение по кардиология или аритмологии той трябва да бъде по възможност максимално обследован и пролечен в условия на поликлиниката. Трябва да се извърши такива изследвания, като УЛТРАЗВУК на сърцето, дневния мониторирование по Холтеру, коронароангиография при лица с ишемией на миокарда, а също и заредете проби от възможности при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност. Няколко дни преди процедура е желателно да отмени приемането антиаритмических лекарства, но само по силата на споразумение с лекуващия лекар. В деня, когато се провежда кардиоверсия, пациента е забранено да пушат, да пият течности и да се ядат храни.

Как се извършва процедурата?

Кардиоверсия («дефибрилляция» мъждене)

Кардиоверсия се извършва в отделението за реанимация. При това се използва апарат, който се нарича кардиовертером. Той е оборудван с електроди, които могат да се припокриват на гърдите и гърба на пациента в проекция на сърцето, или в лявата половина на гръдния кош и под дясната ключицей. Освен това, на корпуса на апарата има прозорец, в който лекар се вижда комплекси кардиограммы, получени при налагане на електроди на гърдите на пациента.

Отделно трябва да се отбележи оснащенность камара, в която се провежда процедурата. Под ръката на лекаря трябва да бъдат определени за предоставяне на реанимационных дейности в случай на клинична смърт, в частност, с тръба за интубирования на пациента с цел изкуствена вентилация на белите дробове, решения на адреналин, мезатона, преднизолона и други средства за спешна помощ.

Самата процедура се извършва така. На пациента се инжектира в състояние лекарствено на сън с помощта на интравенозно или обща анестезия (фентанил, промедол, диазепам и др.). Във вените на пациента се определя венозен катетър, с цел да се осигури стабилен достъп до венозному поречието. Нататък място налагане на електроди протираются с разтвор на спирт за обезмасляване, на повърхността на електродите намазват със специален гел, лекар и със сила налагат електроди на гърдите на пациента. След синхронизация с зубцом R подаване на освобождаване започва с мощност 50 Дж, а в случай на неефективност мощност се увеличава до 100, 200 и 360 Дж. След всяко освобождаване от отговорност трябва да се оцени сърдечен ритъм на екрана кардиовертера.

В случай, че пациента се запазва аритмия, след максимално освобождаване от отговорност на 360 Дж трябва да въведете антиаритмический лекарство, и да редувате по този начин на въвеждане на лекарството и освобождаване от отговорност и максимална мощност до три пъти. При липса на ефект кардиоверсия признава за недействителен.

Методика на провеждане на кардиоверсии при наджелудочковых аритмиях (предсърдно мъждене) е следната:

 • Освобождаване От Отговорност 50 (100) Дж,
 • Няма ефект – разряд 100 (200) Дж,
 • Няма ефект – освобождаване от 200 (360) Дж,
 • Няма ефект — въвеждане на антиаритмического на лекарството,
 • Няма ефект – освобождаване от отговорност 360 Дж – наркотик — разряд 360 Дж – наркотик,
 • Няма ефект след четвъртото освобождаване от отговорност на максимална мощност – кардиоверсия е неефективна,
 • Има ефект след освобождаване от отговорност, т.е. възстановени синусовый ритъм – запис на ЕКГ в 12 проводници.
READ  Аномалия Эбштейна: същността на ОБЩИНАТА, лечение, операция, прогноза

По време кардиоверсия (дефибрилляция мъждене) могат да заемат различни интервали от време – от няколко минути до час, без да предизвиква у пациента неприятни усещания в сила на действие на анестезия. Без последната процедура е изключително болезнена и трудно переносимой за пациента.

Видео: провеждане на кардиоверсии (eng)


Дефибрилляция камерна

Дефибрилляция камерна се извършва подобен начин, това е само пациента не се провежда анестезия, а скоростта на освобождаване от отговорност започва веднага с мощност от 200 Дж. Това се дължи на факта, че в случаи на предсърдно камерна пациентът е в безсъзнание, между живота и смъртта, така че няма за какво адекватни обезболивании реч не мога да отида. Дефибрилляция може да се извърши на всяко място, където пациентът се случи клинична смърт, причинени фибрилляцией камерна. В такъв случай лекарят-реаниматолог в болница или на лекар в спешна помощ използва преносим дефибрилатор. При наличие на пациент трайна камерна тахикардия той може да бъде приет в реанимационное отделение, където се провежда дефибрилляция.

Едновременно с дефибрилляцией при трептенията и трепетании камерна се провеждат общи реанимационные на събитието – интубация на трахеята, на изкуствена вентилация на белите дробове с помощта на чантата Амбу (или апарат ИВЛ, в зависимост от мястото на оказване на помощ), както и въвеждането на адерналина, мезатона и антиаритмиков (лидокаин, прокаинамида, амиодарона и др.).

Техника на извършване на дефибрилация на сърцето:

 • Освобождаване От 200 J,
 • Няма ефект – освобождаване от отговорност 360 Дж,
 • Няма ефект – наркотик,
 • В продължение на 30-60 сек реанимационные на събитието – разряд 360 Дж,
 • Повторете описаните дейности до четири цифри на максимална мощност.

Видео: дефибрилляция и CPR с помощта на автоматичен дефибрилатор AED — модул за обучение филм

Видео: стационарен дефибрилатор и използването му

Видео: лекция на дефибрилация

Видео: дефибрилляция — съветския образователен филм

Възможни усложнения

Разбира се, при такова мощно въздействие върху сърцето в редица случаи могат да се развият усложнения. По-леки от тях изчезват след няколко часа, например, промени в ЕКГ по вид екстрасистоли, други се запазват в продължение на няколко дни, като изгаряния на кожата, а трети могат да се окажат важни за живота на човека.

До опасни последици включват оток на белия дроб, нарушения на дишането в резултат на недостатъчно обезболяващи, тромбоэмболия белодробната артерия, понижаване на кръвното налягане и фибрилляция камерна при кардиоверсии.

Профилактика на усложнения е ясно определяне на показания и противопоказания за кардиоверсии, както и осигуряване на компетентна премедикации и задължително размазването на електродите и кожата със специален гел.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00147 sec