Деменция: старческая сенильная, съдова — симптоми и лечение

С напредване на възрастта у човека започват да се случват катастрофи във всички системи и органи. Наблюдават отклонения в психичната дейност, които са разделени в поведенчески, емоционални и когнитивни. Към последните се отнася и деменция (или деменция), въпреки, че той има тясна връзка с други нарушения. Казано по-просто, на пациента на фона на деменция умствени увреждания се променя поведението, изглежда неразумно депресия, намалява емоционалност и човек започва постепенно да се разгражда.

Деменция се развива, като правило, възрастните хора. То се спира няколко психологически процеси: реч, памет, мислене, внимание. Вече в началния етап на съдовата деменция, възникнали нарушения доста значителни, което се отразява на качеството на живот на пациента. Той забравя вече придобити умения и усвояване на нови умения става невъзможно. Такива пациенти се пада да оставят професионално поприще, а без постоянен надзор от членовете на домакинството им просто не може да направи.

Обща характеристика на заболяването

Придобити нарушения на когнитивните функции, негативно отражающиеся на ежедневната активност и поведението на пациента, се наричат деменция.

Заболяването може да има няколко степени на тежест в зависимост от социалната адаптация на пациента:

 1. Лека степен на деменция – при пациента се наблюдава деградация на професионалните умения, намалява неговата социална активност, интерес към любимите занимания и развлечения значително отслабва. При този болен човек не губи ориентация в заобикалящия пространство и може да се обслужва самостоятелно.
 2. Умерено (средно) степента на деменция – се характеризира с невъзможността за изоставяне на пациента без надзор, тъй като той губи способността за използване на повечето домакински уреди. Понякога човек е трудно самостоятелно отваряне на ключалката на входната врата. Такава степента на тежест в просторечье често се нарича «старческий маразм». На пациента изисква постоянна помощ в домакинството, но самостоятелно приготвяне на храна и лична хигиена, той може да се справи без чужда помощ.
 3. Тежка степен – на пациента констатируется пълна дезадаптация към околната среда и деградацията на личността. Без помощ от близки, той се разбираме вече не може: трябва да се хранят, мият, обличат и т.н.

Може да бъде две форми на деменция: тотална и лакунарная (дисмнестическая или частична). Последната присъщи сериозни отклонения в процеса на краткосрочната памет, след това като емоционални промени не са особено изразени (прекомерна чувствителност и плаче). Типичен вариант лакунарного деменция може да се смята за болестта на Алцхаймер в начален етап.

Форма на тотална деменциихарактеризуется абсолютна личностна деградация. Пациентът е изложен на интелектуалния и полезен нарушения, емоционално-волеви сфера на живот се променя фундаментално (няма чувство за срам, дълг, изчезват жизнените интереси и духовни ценности).

От медицинска гледна точка има такава класификация на видове деменция:

 • Деменция атрофического тип (болест на Алцхаймер, Връх) – възникват, като цяло, на фона на първоначалните дегенеративни реакции, протичащи в клетките на ЦНС.
 • Съдовата деменция (атеросклероза, хипертония) – развиват се дължи на заболявания на кръвообращението в системата на кръвоносните съдове на мозъка.
 • Деменция смесен тип – механизъм за тяхното развитие е подобен и атрофическим и съдови деменциям.

Деменцията често се развива поради заболявания, водещи до смърт или дегенерация на мозъчни клетки (като отделна болест), а също така може да се прояви като тежки усложнения на болестта. Освен това, причините за появата на деменция, могат да станат такива състояния като травма на черепа, тумори в мозъка, алкохолизъм, множествена склероза и др.

За всички деменций валидни, като знак, като емоционално-волеви (плаче, апатия, необяснима агресия и др) и интелигентна (мислене, става, внимание) нарушения на, чак до личностно раздялата.

Съдова деменция

Този вид заболяване свързано с нарушение на познавателните функции по причина патология притока на кръв в мозъка. За съдова деменция е типично продължителното развитие на патологични процеси. Болен почти не забелязва, че у него се развива деменция на мозъка. Заради нарушения на притока на кръв определени мозъчни центрове започват да изпитват кислороден глад, което се случва смъртта на мозъчни клетки. Голям брой от тези клетки води до дисфункция на мозъка, която се проявява с деменция.

Причини

Инсулт — една от първопричините за съдова деменция. И сълза, и тромбоза отличават инсулт, лишава мозъчните клетки на правилното хранене, което води до тяхната смърт. Така че при пациенти с инсулт е особено голям риск от развитие на деменция.

READ  Активен въглен при подуване на корема: как да приемате правилно

Хипотония също може да предизвика деменцию. Поради ниска налягане се намалява обемът на циркулиращата през съдовете на мозъка с кръв (гиперфузия), което впоследствие води до деменция.

Освен това, деменцию може да доведе до атеросклероза, хипертония, исхемия, аритмия, диабет, сърдечни заболявания, инфекциозни и автоимунни васкулиты и др.

Както вече беше посочено по-горе, често причина за това влошаване може да се превърне церебрална атеросклероза. В резултат на това постепенно се развива така наречената атеросклеротическое деменция, за които е характерно парциальная етап на деменция – когато пациентът е в състояние да осъзнае, че той се случват нарушения на когнитивните. Това деменция перфектно от други деменций стъпка напредъка на клиничната картина, когато епизодични подобряване и влошаване на състоянието на болния периодично следват един след друг. Атеросклеротическую деменцию още характеризират припадък, виене на свят, реч и зрителни аномалии, забавено психомоторика.

Признаци

Обикновено лекарят определя съдовата деменцию в случай, когато смущения в познавателните функции започнаха да се прояви след прекаран инфаркт или инсулт. Предвестник за развитието на деменция също се счита за отслабване на вниманието. Пациентите се оплакват, че не могат да се концентрират върху определен обект, да се съсредоточи. Характерните симптоми на деменция се считат за промени в походката (семенящая, неуверен, «ски», нестабилна походка), тембре глас и артикулацията. По-рядко се среща глотательная дисфункция.

Интелигентни процеси започват да работят в режим на забавен каданс – също тревожен сигнал. Още в началото на заболяването на пациента предизвика някои трудности, за организация на своята дейност и анализиране на получената информация. В процеса на диагностика на деменция в началните етапи на пациента провеждат специален тест за деменцию. С него се проверяват колко бързо sujet се справя с конкретни задачи.

Между другото, при сосудистом вид деменция отклонения памет не е особено забележима, което не може да се каже за емоционална сфера на дейност. По статистика, около една трета от болните с съдовата деменция са в депресивно състояние. Всички пациенти са изложени на чести промени в настроението. Те могат да се смеят до сълзи, и изведнъж започва да плаче горчиво. Често болните страдат от инсулт, епилептични гърчове, показва апатия към заобикалящия ни свят, предпочитат сън бодрствованию. Освен това до симптоми на съдовата деменция се оскудение жестове и лицеви движения, т.е. нарушена двигателна активност. При пациенти се наблюдават нарушения при уриниране. Характерна особеност на пациента страдащи от деменция, е също така и безредие.

Лечение на

За лечение на деменция, няма стандарт, шаблони метод. Всеки случай се разглежда специалист отделно. Това е свързано с огромен брой патогенетических механизми за подаване на болестта. Трябва да се отбележи, напълно деменция е нелечимо, така че смущения, причинени от заболяване, са необратимо.

Лечение на съдовата деменция, както и на другите видове слабоумий, също се извършва с помощта на нейропротекторов, оказващи положително въздействие върху тъканите на мозъка, подобряване на обмяната на веществата. Също терапия деменция предполага лечение на директно заболявания, довели до неговото развитие.

За подобряване на когнитивните процеси се използват антагонисти на калций (церебролизин) и ноотропные лекарства. Ако пациентът е подложен на тежки форми на депресия, той, заедно с основното лечение на деменция, се предписват антидепресанти. За профилактика на инфаркти в мозъка, предписването на дезагреганты и антикоагуланти.

Да Не забравяме и профилактика на заболяванията на кръвоносните съдове и на сърцето: отказ от тютюн за пушене и алкохол, мазни и прекалено солени храни, трябва да се движат повече. Продължителността на живота с развита съдовата деменция е около 5 години.

Трябва да се отбележи, че дементных хора често се появява такава неприятна черта, като на безредие,така че роднините трябва да се проведат за болни правилно грижи. Ако домакинства с това, че не се справят, тогава може да се прибегне до услугите на професионален сиделки. Този, както и други често срещаните въпроси, свързани със заболяването си струва да се обсъдят с вече столкнувшимися с подобни проблеми на посветен на съдовата деменция форум.

READ  Предынфарктное състояние: признаци, симптоми при мъжете и жените, първа помощ, лечение и профилактика на инфаркт

Видео: съдова деменция в програма «Живо Страхотно!»

Сенильная (старческая) деменция

Много, гледане на целия си дом в напреднала възраст, често се наблюдава промяна в състоянието им, свързани с естеството, гарантира и забывчивостью. От някъде се появява непреодолимото упорство, на такива хора е невъзможно нещо да се убеди. Това се дължи на атрофией мозъка по причина на мащаба на умиращите му клетки във връзка с възрастта, т.е. започва да се развива старческая деменция.

Признаци

Първо при един възрастен човек започват с незначителни нарушения в паметта — болният забравя наскоро са се състояли събития, но си спомня, че е имало още в младостта си. С развитието на заболяването от паметта започват да избледняват и древни фрагменти. При старческом слабоумии може би два механизма на развитие на болестта зависи от наличието на определени симптоми.

Повечето по-възрастни хора, при сенильной деменция почти липсващи психотични състояния, което значително улеснява живота, както на самия болен, така и на неговите роднини, тъй като пациентът не е много неприятности.

Но има и случаи, психози, придружени от безсъние, или инверсия на съня. За тази категория пациенти се характеризира с такива симптоми сенилна деменция като халюцинации, прекомерна подозрителност, промени в настроението от слезливого умиление до праведен гняв, т.е. развива глобална форма на болестта. Провокира появата на психоза може да промени в кръвното налягане (хипотония, хипертония), промяна в нивото на кръвната захар (диабет), и т.н. Така че е важно да се пази дементных възрастните хора от всякакви хронични заболявания и вирусни заболявания.

Лечение на

Медработники не се препоръчва да се отдадете на лечение на деменция в домашни условия, независимо от тежестта и вида на заболяването. Днес има много курорти, санаториуми, основният фокус на които е съдържанието на точно такива болни, където освен на дължимата грижа ще се извършва и лечение на заболяването. Въпросът определено е спорно, тъй като е в обстановка на домашен уют на пациента е значително по-лесно за носене деменцию.

Лечение на деменцию сенильного тип започват традиционните психостимулирующими препарати на основата както синтетични, така и растителни съставки. Като цяло тяхното влияние се изразява в увеличаване на капацитета на нервната система на пациента се адаптира към всички физически и психични натоварвания.

Като на задължителните лекарства за лечение на деменция всеки тип се използват ноотропные средства, значително подобряване на познавателните способности, и да окажат на паметта възстановителен ефект. Освен това, в съвременната медикаментозна терапия често се използват транквиланти, които правят тревожност и чувство на страх.

Тъй като началото на болестта се свързва със сериозни нарушения на паметта, може да се възползват от някои народни средства. Например, боровинка сок, оказва положително въздействие върху всички процеси, свързани с паметта. Има много билки, които имат успокояващ и приспивателни ефект.

Видео: когнитивна обучение за пациенти с деменция

Деменция альцгеймеровского тип

Днес това е може би най-често срещаният тип на деменция. Тя се отнася към биологично деменция (група дементивных синдроми, развиващи се на фона на органични промени в мозъка, като заболявания на кръвоносните съдове на мозъка, травми на главата, сенилна или сифилитические психози). Освен това, това заболяване е доста тясно се преплита с изглед деменций с тельцами Леви (синдром, при който на смърт на клетките на мозъка се дължи на телца на Леви, в резултат на невроните), като с тях много общи симптоми. Често дори и лекарите бъркат тези патология.

Най-важните фактори, провокира развитието на деменция:

 1. Напреднала възраст (75-80 години);
 2. Женски пол;
 3. Наследствен фактор (наличие на кръвно родство, страдащи от болестта на Алцхаймер роднина);
 4. Артериална хипертония;
 5. Захарен диабет;
 6. Атеросклероза;
 7. Голямото изобилие на плазмените липиди;
 8. Затлъстяването;
 9. Свързани с хронична гипоксией заболявания.

Признаци на деменция альцгеймеровского тип като цяло са идентични симптоми съдова и сенильного деменция. Това е нарушение на паметта, първо забравя скорошни събития, а след това и факти от живота в далечното минало. С течение на болестта се проявяват емоционално-волеви нарушения: конфликтность, ворчливость, егоцентричност, подозрителност (сенильная на преструктуриране на личността). Неопрятность също присъства сред многото симптоми на синдрома на деменция.

READ  Лейкоцитарная формула на кръвта: норма, дешифриране, възрастни, деца, показатели, промяна

След това на пациента се открива безсмислици «щети», когато той започва да обвиняват другите в това, че той нещо е откраднал, или искат да го убият и др. на пациента се появява стремеж към преяждане, бродяжничеству. В тежък стадий на пациента поглъща пълна апатия, той почти не ходи, не говори, не се усеща глад и жажда.

Тъй като това деменция се отнася до тотална деменция, а след това и лечение се подбират цялостно, обхващащо терапия на съпътстващи заболявания. Тази разновидност на деменция се отнася към категорията напредва, тя води до увреждане, а след това и смъртта на пациент. От началото на болестта до смърт минава, както обикновено, не повече от десетилетие.

Видео: как да се предотврати развитието на болестта на Алцхаймер?

Эпилептическая деменция

Доста е рядко заболяване, което се случва, като правило, на фона на епилепсия или шизофрения. За него типична картина е скудность интереси, болният не може да отдели основната същност, или нещо да се обобщи. Често эпилептическая деменция при шизофрения се различава прекалено слащавостью, болният постоянно се изразява уменьшительно-ласкательными думи, се появява мстительность, ханжество, злопамятность и показная богобоязненность.

Алкохолна деменция

Тази разновидност на синдрома на деменция се формира по причина дълго алкогольно-токсични ефекти върху мозъка (в продължение на 1,5-2 десетки години). Освен това в механизма на развитие не е последната роля заемат такива фактори като чернодробни лезии и нарушения на съдовата система. Според изследвания, в последния стадий на алкохолизъм у болния се наблюдават патологични промени в мозъка, които носите атрофичен характер, което външно се проявява като деградацията на личността. Алкохолна деменция може регрессировать в случай на пълен отказ на пациента от алкохолни напитки.

Лобно-времеви деменция

Това предстарческая деменция, често наричана болестта на Пик, предполага наличие на дегенеративни отклонения, поразивших височные и предна дял на мозъка. В половината от случаите на лобно-времеви деменция развивавается благодарение на генетичен фактор. Началото на заболяването е присъщо за емоционално-поведенчески промени: пасивност и изолиране от обществото, молчаливость и апатичность, незачитане на приличиями и сексуален промискуитет, булимия и инконтиненция на урина.

Ефективни в лечението на такава деменция показват себе си лекарства, като Мемантин (Акатинол). Живеят тези болни не повече от дузина години, умиращи от обездвиженности, или за паралелно развитие на пикочно-половата, както и белодробна инфекция.

Деменция при деца

Видяхме разновидности деменций, които нападат единствено от възрастното население. Но има и патология, развиващи се предимно при деца (болест на Лафора, Ниман-Пик и др).

Детски деменция условно се разделят на:

 • Прогрессирующую деменцию – самостоятелно развиваща се патология, се отнасят към категорията на генетично-дегенеративни дефекти, съдови лезии и заболявания на ЦНС.
 • Резидуально-органична деменция – за развитието на когото водят травми на главата, менингиты, медикаментозные отравяне.

Деменция при деца може да бъде симптом на определена психична патология, например, шизофрения или олигофрении. Симптомите се проявяват рано: детето рязко се губи способността да се запомни нещо, което намалява умствените способности.

Терапия детска деменция се основава на излечении болест, спровоцировавшей появата на деменция, както и на цяло течение патология. Във всеки случай на лечение на деменция се извършва с помощта на лекарствата, улучшающих мозъчна кръвния поток и обмен на клетъчните вещества.

При всеки вид деменция любими хора, близки и домочадцам трябва с разбиране се отнасяме към пациента. В края на краищата, той не е виновен, че вытворяет на моменти неадекватни неща, това прави заболяването. Ни себе си трябва да мислят за превантивни мерки, за да заболявания в бъдеще не порази нас. За целта трябва да се движи повече, да разговарят, да четат, да се включат самообразованием. Разходка преди лягане и активна почивка, отказ от вредни навици – това е гаранция за старост без деменция.

Видео: синдром деменция

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00132 sec