Демиелинизация на мозъка: какво е това, причини, симптоми, диагностика, лечение, демиелинизирующие заболяване

Демиелинизация на главния мозък

Статистически данни показват, че през последните години се увеличи разпространението на заболявания, свързани с разрушаването на миелин в тъканите на организма на човека. Това се случва навсякъде, и ако по-рано в някакъв квартал, тези случаи са по-скоро изключение, то сега, демиелинизация на мозъка се смята за най-често срещано заболяване. Нараства процентът на заболеваемост и в възрастови групи: все по-млади представители на човечеството да попаднат в групата на риска.

Характеристики

Все още не е установено достатъчно ефективни начини за идентифициране и лечение на дегенеративни процеси в пластове миелин в началните стадии на демиелинизации мозъка. Но науката продължава да търси решение на проблема. През последния век човечеството значително е придвижил в тази сфера.

В момента са известни основни идеи за това как да се случват разрушителни процеси, които се разкриват причините, има редица предписания и препоръки за лечение – истината е, че докато само за специфични заболявания.

Заболяването

Описание на потока заболяване помага да се разбере, какво е демиелинизация на мозъка.

Демиелинизация на главния мозък започва с образуването в организма на голямо количество антитела — този процес се нарича аутоиммунизацией. Антитела в кръвта е особен вид белтъчни образувания, в този случай те започват да атакуват участъци на нервните тъкани, което причинява началото на процеса на възпаление в тях.

Поради това започва глобалното увреждане издънки на нервните клетки — невроните. Нервно влакно в нормално състояние е покрит със защитна обвивка от миелин, но при тези обстоятелства водят до нейното унищожаване и намаляване на проводимостта на нервните импулси.

READ  Почистване на съдове на главния мозък: в домашни условия, народни средства за защита, медикаменти и лекарства

Причини

Основните причини за демиелинизации в мозъка:

  • Предразположение, заложен в генотипе на човека;
  • Вирусни и инфекциозни заболявания;
  • Наличието на никакви хронични бактериални инфекции дрожди, например, човек, който е носител на H. рylori;
  • Химични отравяния с тежки метали, бензин и други вещества;
  • Продължителното в състояние на силна тревожност, стрес;
  • Съдържанието е много голям процент продукти от животински произход
  • Замърсена околна среда.

Освен това, има някои закони на географското разпределение на процента на заболеваемост. Най-изложени на населението на Европа и САЩ, е малко по-малка опасност са хората от Централна Русия и Сибир. А ето жителите на топлите континенти и източните държави почти не са изложени на заболеваемостта.

Ако търсите причината в расовом знак, тогава, европейската раса е най-голямата опасност.

Късно начало аутоиммуного процес може да послужи като естествени, произтичащи наследственост реакция на промените в околната среда или на вътрешната среда: някои мутировавшие гени предизвикват синтеза на антитела.

Възникнали на фона на инфекции унищожаване на миелин се случват така: ако в организма попада тялото, представляващи опасност за неговото унищожаване на специални органи отделят определен набор от антитела, изчислена към неутрализиране на определен тип тел. Но сред тях има и такива, които са много сходни по структура с клетките на организма. Съответно, антитела въздействат и на тях, започва саморазрушение.

Ако в началните етапи на последиците, които причинява демиелинизация на мозъка, са обратими, а по-късно, при по-напредналите състояния, такава възможност няма.

Симптоми

Основните симптоми на демиелинизации на мозъка – това са признаци на неврологични нарушения. Започва своята проява със зрителни проблеми. С течение на времето на пациента идва разбирането, че са настъпили някакви проблеми в тялото му и той отива на рецепцията да види специалист.

Но проблемът е, че едни устни описания на симптомите не е достатъчно за поставяне на диагноза, която изисква по-задълбочено проучване.

Демиелинизирующие заболявания

За медицинските специалисти най – важното е да се разберат причините и въз основа на тях, трябва да изберете методи на лечение. Продължителност-късно в живота зависи също и от заболявания-провокатора. С някои може да се живее, още десетки години, както и наличието на други може да доведе до смърт вече две години.

Основните демиелинизирующие заболявания:

  • Множествена склероза;
  • Болестта Марбурга;
  • Болестта Дэвика и други.

Диагностика

Започва диагностика демиелинизации мозъка, обикновено с магнитно-резонансната томография, тъй като в момента това е един от най-ефективните и надеждни методи за откриване на демиелинизирующих огнища. Те обикновено се откриват в бялото вещество на главния мозък. Освен това, тя е безопасна за бременни жени и деца.

Лечение на

Целите на лечение на демиелинизации в мозъка: спиране на процесите на разрушаването на влакна миелин, което изисква неутрализиране на опасни антитела. Добри средства, в този случай служат като лекарства, като: бетаферон, авонекс, копаксон.

За лечение на множествена склероза и се прилагат бетаферонные лекарства. Те са в състояние значително да намалят вероятността от усложнения под формата на хората с увреждания и висока честота на възникване на най-острите прояви. Намалява смъртоносна заплаха.

Имуноглобулини и техните препарати са в състояние да намали производството на иммунозащитных комплекси – антитела. Се прилагат по време на изостряне провокирани демиелинизацией заболявания. Курсът е с продължителност пет дни. Лекарството се инжектира под кожата венозно.

Много ефективен метод е ликворная филтриране. Това е процедура, затворени в преминаване през специално почистване от антитела устройство на гръбначно-мозъчната течност. Гарантирано пълно избавяне от тях.

Плазмаферез кръв – един от традиционните методи на лечение, също така премахва имунни вещества и антитела.

Втори по този метод е глюкокортикоиди, които потискат функциониране на имунната система, синтеза на антимиелиновых тел, отслабват, причинени от тях на възпалението.

Лечение на симптомите се състои в терапия, включваща ноотропные лекарства, средства с болката свойства, антиконвулсивни лекарства и нейропротекторы. За подобряване на предаване на нервни импулси, предписването на В-витамини. В някои случаи се предписват антидепресанти.

В повечето случаи, пълно лечение на демиелинизации мозъка до края невъзможно. Основната задача на лекари – да се улесни по-нататъшното въздействие на антитела върху нервната система чрез прилагане на терапевтични средства и устройства. За намиране на нови, по-полезни решения на този проблем, сега работят група ученных по целия свят.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00079 sec