Диабет: видове (1,2 захар и не), развитие, лечение, усложнения

Захарен диабет – една от най-често срещаните, които имат тенденция към увеличаване на заболеваемостта и разваляне на статистиката на заболявания. Симптомите на захарен диабет се появяват не в един ден, процесът протича хронично, с увеличаването и усугублением ендокринно-обменни нарушения. Вярно е, дебют на диабет тип I се различава значително от началото на втория етап.

Сред цялата ендокринна патология диабет уверено държи първенство и е повече от 60% от всички случаи. Освен това, неутешительная статистика показва, че 1/10 част от «диабет» – децата.

Вероятността за закупуване на заболяването се увеличава с възрастта и, следователно, на всеки десетина години числеността на групата се удвоява. Това се дължи на увеличаването на продължителността на живота, подобряване на методите на ранната диагностика, намалена физическа активност и покачване на броя на хората с наднормено тегло.

Видове диабет

Мнозина са чували за такова заболяване, като безвкусен диабет. За читателя впоследствие не путал болест с името «диабет», вероятно, е полезно ще бъде изясняването на техните различия.

Несахарное мочеизнурение

Безвкусен диабет – эндокринное заболяване, което се случва вследствие на нейроинфекций, възпалителни заболявания, тумори, интоксикаций и поради недостатъчност, а понякога и пълен изчезването на АДХ–вазопресин (антидиуретический хормон).

Това обяснява и клиничната картина на болестта:

 • Постоянна сухота на лигавиците на устната кухина, неимоверная жаден (на човек може да се пие до 50 литра вода за 24 часа, разтягане на стомаха до по-големи размери);
 • Отделянето на огромно количество неконцентрированной светла урина с ниско относително тегло (1000-1003);
 • Катастрофално намаляване на теглото, слабост, намаляване на физическата активност, нарушения в дейността на храносмилателната система;
 • Характерно промяна на кожата покрива («с пергамент кожа);
 • Атрофия на мускулните влакна, слабост на мускулния апарат;
 • Развитието на синдрома на дехидратация при липса на постъпления на течности за повече от 4 часа.

Заболяване по отношение на пълното възстановяване е неблагоприятна прогноза, работоспособност се намалява значително.

Кратка анатомия и физиология

Без еш орган – панкреас изпълнява смесена отделителната функция. Экзогенная част от нея носи външна секреция, продуцируя ензими, участващи в процеса на храносмилането. Ендокринната част, която има мисията с вътрешна секреция, се занимава с изработката на различни хормони, включително инсулин и глюкагон. Те са ключови в осигуряването на постоянството на захар в човешкото тяло.

Эндокринный отдел на гърдата представляват острови Лангерганса, състояща се от:

 1. А-клетки, които заемат една четвърт от цялото пространство островчета и се считат за място на продукти на глюкагон;
 2. В-клетки, които притежават до 60% клетъчната популация, синтезирующих и накапливающих инсулин, молекула, чиято е полипептид от две вериги, носещ в определена последователност 51 аминокиселини. Последователност аминокислотных салда за всеки представител на фауната свои, обаче, по отношение на структурните структура на инсулинов на човек е най-близо са прасета, защо ги панкреаса е на първо място служи като обект на използване за получаване на инсулин в промишлен мащаб;
 3. D-клетки, продуциращите соматостатин;
 4. Клетки, вырабатывающих други полипептиды.

По този начин, повдига изход: увреждане на панкреаса и лангерхансовите острови, по-специално, е основният механизъм, като инхибира производството на инсулин и запускающим развитието на патологичния процес.

Видове и специални форми на заболяването

Липсата на инсулин води до нарушаване на постоянството на захар (3,3 – 5,5 ммол/л) и допринася за образуването на разнородни заболяване, наречено диабет (СД):

 • Пълна липса на инсулин (абсолютен дефицит) формира инсулинозависим болестния процес, който принадлежи към сахарному диабет тип I (ИЗЗД);
 • Липсата на инсулин (относителен дефицит), която работи в началния етап на нарушение на въглехидрати метаболизъм, бавно, но сигурно води до развитието на инсулиннезависимого захарен диабет (ИНЗСД), който се нарича със захарен диабет II тип.

Поради нарушения в организма на усвояването на глюкоза, а, следователно, я възходящ в серума на кръвта (хипергликемия), което, по принцип, представлява и услуги » на болестта, с течение на времето започват да се появяват признаци на диабета, т.е. общо разстройство на обменните процеси на всички нива. Значителни промени на хормонално-метаболитни взаимодействия в крайна сметка бяха засмукани в болестния процес всички функционални системи на човешкия организъм, което още веднъж показва системния характер на заболяването. Колко бързо ще се случи формирането на заболяването зависи от степента на недостиг на инсулин, което в резултат на това и определя видовете диабет.

Освен диабет първи и втори видове, отделят специални видове на това заболяване:

 1. Вторичен диабет, възникващи в резултат на остро и хронично възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит), злокачествени новообразувания в паренхиме жлеза, цироза на черния дроб. Редица ендокринни нарушения, придружени от прекомерна изработката на антагонисти на инсулин (акромегалия, болест на Къшинг, феохромоцитома, заболяване на щитовидната жлеза), които водят до развитието на вторична СД. Диабетогенным ефект притежават много лекарства, заети дълго време: диуретици, някои гипотензивные средства и хормони, орални контрацептиви и други;
 2. Диабет при бременни (гестационна), в резултат на своеобразна взаимовлиянием хормоните на майката, бебето и на плацентата. Задстомашната жлеза на плода, се произвежда собствен инсулин започва да задържат продукти, инсулин дънната жлеза, в резултат на което при бременност и формира тази специална форма. Въпреки това, при подходящ контрол на гестационен диабет обикновено изчезва след раждането. Впоследствие в редица случаи (до 40%) при жените, които имат сходна история на бременността, този факт може да се изправи пред развитието на захарен диабет II тип (в рамките на 6-8 години).

Защо възниква «сладка» болест?

«Сладка» болест представлява доста «разношерстную» група пациенти, така че става ясно, че ИЗЗД и го инсулиннезависимый «събрат» генетично са настъпили, което се случва. Има доказателства връзка инсулинозависимого диабет с генетични структури на системата HLA (централен комплекс гистосовместимости), по-специално, някои гени локуси D-регион. За ИНЗСД подобна връзка не се наблюдава.

За развитие на захарен диабет тип I една генетична предразположеност малко, патогенетический механизъм стартират причинители:

 • Вродена неадекватността на лангерхансовите острови;
 • Неблагоприятно въздействие на околната среда;
 • Стрес, нервни натоварвания;
 • Травми на главата;
 • По време на бременност;
 • Инфекциозни процеси, вирусни (грип, «заушка», цитомегаловирусная инфекция, Коксаки);
 • Склонност към непрекъснато преяждане, водещи до наднормено жировым отложениям;
 • Злоупотребата със захарни изделия (sweet зъб рискуват повече).
READ  Вътрешно кървене: симптоми, признаци, първа помощ, видове, като спре кръвта

Преди да се отразят на причините за възникване на захарен диабет II тип, препоръчително е да отседнете в доста спорен въпрос: кой страда най – често- мъжете или жените?

Установено е, че в днешно време заболяване на територията на Руската Федерация по-често се формира при жените, въпреки че още през 19-ти век на СД е бил «привилегия» е от мъжки пол. Между другото, сега в някои страни от югоизточна Азия, наличието на тази болест при мъжете се счита за основен.

До предразполагащо условия за развитие на захарен диабет тип II може да се дължи на:

 • Промяна на структурния строеж на задстомашната жлеза, в резултат на възпалителни процеси, както и поява на кисти, тумори, кръвоизливи;
 • За възраст след 40 години;
 • Наднорменото тегло (най-важният рисков фактор по отношение на ИНЗСД!);
 • Съдови заболявания, причинени от атеросклеротическим процес и артериална хипертония;
 • При жените е бременността и раждането на дете с високо тегло (над 4 кг);
 • Наличието на роднини, страдащи от СД;
 • Силно психо-емоционалното напрежение (гиперстимуляция на надбъбречните жлези).

Причините за появата на заболяването на различни видове диабет в някои случаи съвпадат (стрес, затлъстяване, въздействието на външни фактори), но началото на процеса при диабет първи и втори тип различно, освен това, ИЗЗД – много на детската и младата възраст, а инсулиннезависимый предпочита хора от по-възрастното поколение.

Видео: механизми за развитие на диабет II тип

Защо толкова искат да пият?

Характерните симптоми на захарен диабет, независимо от формата и вида, може да се представи в следния вид:

 1. Сухота на лигавиците на устната кухина;
 2. Жажда, която на практика не може да утоли, свързани с обезводняване на организма;

 3. Прекомерното образуването на урина и отделянето му чрез бъбреците (полиурия), което води до дехидратация;
 4. Повишаване на концентрацията на глюкоза в серума на кръвта (хипергликемия) поради подавлением рециклиране на захар периферическими тъкани се дължи на недостиг на инсулин;
 5. Поява на захар в урината (глюкозурия) и кетонни тела (кетонурия), които нормално се намират в пренебрежимо малки количества, но при пациенти с диабет трудно, произвеждани от черния дроб, а при извеждането от организма се откриват в урината;
 6. Повишено съдържание в плазмата на кръвта (освен глюкоза) карбамид и йони на натрий (Na+);
 7. Намаляването на теглото е, че в случай на декомпенсации заболяване е характерна черта на катаболического синдром, който се развива в резултат на разпадането на гликоген, липолизата (мобилизация на мазнини), катаболизъм и глюконеогенеза (трансформация в глюкоза) протеини;
 8. Нарушение на показатели на липидния спектър, увеличение на общия холестерол за сметка на фракция на липопротеините с ниска плътност, НЭЖК (неэстерифицированные мастни киселини), триглицериди. Голямо съдържание на липиди започва активно да отидат в черния дроб и там усилено се подкиселява, което води до прекомерно образуване на кетонни тела (ацетон + β-оксимасляная киселина + ацетоуксусная киселина), за по-нататъшно влизане в кръвта (гиперкетононемия). Прекомерната концентрация на кетонни тела пред опасно състояние, наречено диабетическим кетоацидозом.

По този начин общи признаци на диабет могат да са характерни за всяка форма на болестта, обаче, за да не се обърка читателя, все пак трябва да се отбележи черти, присъщи именно на единия или другия тип.

Захарен диабет I тип – «привилегия» на младите

ИЗЗД се различава остър (седмици или месеци) старт. Симптоми на захарен диабет тип I ярко изразени и се проявяват характерни за съответното заболяване по клинична симптоматикой:

 • Рязък спад на теглото;
 • Неестествено жажда, човек просто не може да се напие, въпреки че се опитва да направи това (полидипсия);
 • Голям брой разпределени на урина (полиурия);
 • Значително превишение на концентрацията на глюкоза и кетонни тела в кръвния серум (кетоацидоз). В началния стадий, когато пациентът все още може да не знае за техните проблеми, е доста вероятно да развият диабет (кетоацидотической, гипергликемической) кома – състояние, изключително опасни за живота, така че инсулинотерапия, назначен от възможно най-рано (само ще заподозрен диабет).

В повечето случаи след прилагане на инсулин обменните процеси компенсират нуждата на организма на инсулин рязко спада, настъпва временно «възстановяване». Но това е за кратко състояние на ремисия не трябва да се отпуснете нито на болния, нито на лекаря, тъй като през някакъв период от време, болестта отново ще напомни за себе си. Търсенето на инсулин по отношение на увеличаване на продължителността на болестта може да се увеличи, но най-вече, при липса на кетоацидоза, няма да надвишава 0,8-1,0 IU/кг.

Признаци, показващи развитието на късните усложнения на диабет (ретинопатия, нефропатия), могат да се появят години след 5-10. Към основните причини летального резултат ИЗЗД включват:

 1. Терминальную бъбречно недостатъчност, която е следствие на диабетического гломерулосклероза;
 2. Сърдечно-съдови нарушения, като усложнение на основното заболяване, които се случват на няколко по-рядко бъбреците.

Болест или възрастови промени? (диабет тип II)

ИНЗСД се развива в продължение на много месеци и дори години. Възникнали проблеми, човек носи към различни специалисти (дерматолог, гинеколог, невролог…). Пациентът и не подозира, че са различни според него болестта на: фурункулез, сърбеж по кожата, гъбични поражения, болки в долните крайници – признаци на захарен диабет II тип. Често ИНЗСД се открива по чиста случайност (годишната диспансеризация) или неврологични смущения, които самите болни се отнасят към възрастови промени: «падна зрение», «с бъбреците нещо не е това», «краката не слушат»… . Пациентите се приспособяват към своето състояние, както и захарен диабет продължава да се развива бавно, удря всички на система, а на първо място – съдове, докато човек не «ще попадне» от инсулт или инфаркт.

ИНЗСД се различава стабилно бавно течение, като правило, не проявява склонност към кетоацидозу.

Лечение на захарен диабет тип 2 обикновено се започва със спазването на хранителен режим с ограничение на легкоусвояемых (рафинирани) въглехидрати и приложения (ако е необходимо), които намаляват захарта лекарствени средства. Инсулин се назначава, ако развитието на болестта стигна до етап на развитие на тежки усложнения или е място) перорални лекарства.

Основната причина за смърт при пациенти с ИНЗСД призната за сърдечно-съдова патология, която в следствие на диабет. Като правило, това е инфаркт или инсулт.

Видео: 3 ранен признак на диабет

Средства за лечение на захарен диабет

Основата на лечебни дейности, насочени към компенсация на захарния диабет, представляват трите основни принципа:

 • Възстановяване на недостиг на инсулин;
 • Регулиране на ендокринно-обменни нарушения;
 • Профилактиката на захарния диабет и неговите усложнения и навременното им лечение.

Претворяването в живота на данни принципи се извършва въз основа на 5 основни позиции:

 1. Хранене при захарен диабет се разпределят по партидата на «първа цигулка»;
 2. Система от физически упражнения, подходящи и индивидуално подбрани, върви след диета;
 3. Лекарства, намалява захарта, основно, се прилагат за лечение на захарен диабет тип 2;
 4. Инсулинотерапия се назначава при необходимост при ИНЗСД, но е основна в случай на диабет тип 1;
 5. Обучение на пациентите за изпълнение на самоконтрол (умения за вземане на кръв от пръста, ползване на глюкометром, въвеждането на инсулин, без чужда помощ).

Лабораторен контрол, който стои над тези позиции, показва степента на обезщетение, след извършване на следните биохимични изследвания:

Показатели Добра степен на обезщетение Отговарят Лоша
Ниво на глюкоза на гладно (mmol/l) 4,4 – 6,1 6,2 – 7,8 Ø 7,8
Съдържанието на захар в серума на кръвта през 2 часа след прием на храна (ммол/л) 5,5 – 8,0 8,1-10,0 Ø 10,0
Процентното съдържание гликолизированного на хемоглобина (HbA1, %) < 8,0 8,0 – 9,5 Ø 10,0
Количеството на общия холестерол в серума (ммол/л) < 5,2 5,2 – 6,5 Ø 6,5
Ниво на триглицериди (mmol/l) < 1,7 1,7 – 2,2 Ø 2,2

Важна роля диета в лечението на ИНЗСД

Хранене при диабет – това е много известен, дори далечен от захарен диабет хората, таблица № 9. Докато е в болницата за всяка болест, и тогава може да се чуе за специално хранене, което винаги се намира в отделни кастрюльках, различна от останалите диети и издава след като бъде произнесен определен парола: «имам девети маса». Какво означава всичко това? По какво се различава тази загадъчна диета от всички останали?

Не трябва да се заблуждават, като гледам след уносящему си «каша» диабетику, че те са лишени от всички радости на живота. Диета при диабет не са толкова различни от хранене на здрави хора, на точното количество въглехидрати (60%), мазнини (24%), протеини (16%) пациенти получават.

Хранене при захарен диабет се състои в замяна на рафинирани захари в продукти за бавно расщепляемые въглехидрати. Захар, продавани в магазина за всички и захарни изделия на базата на него да попаднат в редиците на забранената храна. Междувременно, търговска мрежа, освен диабетического хляб, за който ние често се препъваме, избор на хлебо-една фурна продукти, осигурява на тези хора сахарозаменителями (фруктоза), шоколадови бонбони, бисквити, вафли и много други лакомства, които допринасят за изработването на «хормоните на щастието (ендорфини).

Що се отнася до баланса на храненето, всичко е строго: диабетик трябва задължително да се консумират необходимото количество витамини и пектинов, които трябва да бъдат не по-малко от 40 гр. в денонощието.

Видео: лекар за хранене при диабет

Строго индивидуална физическа активност

Физическо натоварване за всеки пациент се подбират индивидуално от лекуващия лекар, като при това се отчитат следните позиции:

 • Възраст;
 • Симптомите на захарен диабет;
 • Тежестта на протичане на патологичния процес;
 • Наличието или липсата на усложнения.

Физическо натоварване, предписанная д-р и изпълнение «сигурност» следва да допринесе за «сгоранию» въглехидрати и мазнини, без да привлече вниманието към участието на инсулин. Неговата доза, която е необходима, за да компенсира метаболитни нарушения, значително пада, че не бива да се пренебрегва, тъй като, като предупреждение за повишаване на нивото на захар в кръвта, може да се получи нежелан ефект. Достатъчно физическо натоварване намалява глюкоза, въведената доза инсулин се разгражда до края, а в резултат — намаляване на нивата на кръвната захар под допустимите стойности (хипогликемия).

Следователно, дозата на инсулин и физическо натоварване изисква много внимание и внимателно изчисление, за да се допълват взаимно, заедно да не минава през долната граница на нормалните лабораторни показатели.

Видео: комплекс гимнастика при диабет

А може фолк опитате?

Лечение на захарен диабет тип 2, често придружени с намирането на самия болен народни средства за защита, които могат да се забави процесът и колкото се може по-далеч забави време на прием на лекарствени форми. Да разбере човек, защото никой не иска да се чувстват своята неадекватността, се обрича на зависимост от формата на таблетки или (което е още по-лошо) от редовни инжекции инсулин.

Не гледаше към факта, че нашите далечни предци почти не знаят за такова заболяване, народни средства за лечение на захарен диабет има, това обаче не трябва да забравяме, че настойки и отвари, приготвени от различни растения, са спомагателно средство. Прилагането на домашни лекарства за диабет, не премахва нуждата на пациента от спазването на диети, за контрол на кръвната захар, посещение на лекар и изпълнение на всички препоръки.

За борба с тази патология в домашни условия са в ход доста известни народни средства:

 1. Кората и листата на бялата черница;
 2. Зърна и люспи от овес;
 3. Разделяне на орех;
 4. Дафинов лист;
 5. Канела;
 6. Жълъди;
 7. Коприва;
 8. Глухарче.

Разбира се, този списък далеч не е пълна, но във виртуалното пространство може да се намери маса никакви отвари (на руски и екзотични), рецепти за тяхното приготвяне и описание на начина за прилагане, така че тази информация в нашата статия може и да пропусне. Вярно е, че не може да мине покрай такава новост, тъй като манастирският чай, която сега активно рекламират в интернет, което създава голям брой въпроси.

– добро помощно средство за лечение на диабет, той е наистина (заедно с други дейности!) помага да се намали нивото на глюкоза, но не замества основното лечение и не се излекуват напълно, отколкото да се опитват да убедят наивните купувачи дистрибутори чудотворни напитки.

Когато е на диета и народни средства вече не помагат…

Така наречените лекарства първата генериране, широко известни в края на миналия век (букарбан, оранил, бутамид и други), са останали в спомените, а те на смяна дойде лекарства от ново поколение (дионил, манинил, минидиаб, глюренорм), компоненти на 3 основни групи лекарства за лечение на диабет, произведени от фармацевтичната индустрия.

Кое средство ще отговарят на единия или другия потърпевш – реши ендокринолог, защото представителите на всяка група, освен основния показания – захарен диабет, имат много противопоказания и странични ефекти. А пациентите да не се прави самолечение и не вздумали се прилагат данни и лекарства за диабет по своему, ние ще няколко визуални примери.

Производни сульфонилмочевины

В момента са назначени производни сульфонилмочевины от второ поколение, действащи от 10 часа до един ден. Обикновено болните ги приемат 2 пъти на ден половин час преди хранене.

Данни лекарства е абсолютно противопоказано в следните случаи:

 • Захарен диабет тип 1;
 • Диабет, гиперосмолярная, лактатацидотическая кома;
 • Бременност, раждане, кърмене;
 • Диабетна нефропатия, придружени нарушение на филтрация;
 • Заболявания кроветворной система с произтичащите от намаляване на белите кръвни клетки — левкоцити (лейкоцитопения) и тромбоцитарного ниво оглед на други смекчаващи обстоятелства (тромбоцитопения);

 • Тежки инфекционно-възпалителни лезии на черния дроб (хепатит);
 • Диабет, осложненный съдовата патология.

Освен това, използването на лекарства от тази група може да се изправи пред развитието на алергични реакции, които се проявяват:

 1. Присаждане на сърбеж и крапивницей, понякога доходящей до оток на Квинке;
 2. Разстройства на функцията на храносмилателната система;
 3. Промени от страна на кръвта (намаляване на броя на тромбоцитите и на белите кръвни клетки);
 4. Възможно нарушение на функционалните способности на черния дроб (жълтеница, причинени от холестазом).

Сахароснижающие средства на семейството на бигуанидов

Бигуаниды (производни на гуанидина) активно се използва за лечение на захарен диабет тип 2, често добавяйки към тях сулфонамиди. Те са много рационални за ползване на болни с наднормено тегло, обаче лица, които имат поражения на черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата патология, определяне на драстично ограничават, минавайки на по-съхраняващи лекарства от същата група тип метформина BMS или инхибитори на α-глюкозидов (глюкобай), забавяне усвояването на въглехидратите в тънките черва.

Приложение на производни гуанидина е доста ограничено и в други случаи, което е свързано с тях някои «вредни» способности (натрупване на лактат в тъканите, което води до лактатацидозу).

Абсолютни противопоказания за прилагане на бигуанинов смятат:

 • ИЗЗД (диабет тип 1);
 • Значителна загуба на тегло;
 • Инфекциозни процеси, независимо от локализацията;
 • Хирургически интервенции;
 • Бременност, раждане, период на кърмене;
 • Коматозные състояние;
 • Чернодробна и бъбречна патология;
 • Кислороден глад;
 • Микроангиопатия (2-4 степен) с нарушение на зрението и функцията на бъбреците;
 • Трофичните язви и некротические процеси;
 • Нарушение на кръвообращението в долните крайници, поради различни съдовата патология.

Лечение с инсулин

От казаното по-горе става ясно факта, че прилагането на инсулин е основният лечение на диабет тип 1, на всички спешни състояния и тежки усложнения на захарен диабет. ИНЗСД изисква назначаването на тази терапия само в случаи инсулинопотребных форми, когато корекция на други средства, не дава желания ефект.

Модерни инсулины, наречени монокомпетентными, представляват две групи:

 1. Монокомпетентные фармакологични форми на дефицит на субстанцията на човека (полусинтетично или ДНК-рекомбинантные), които, без съмнение, имат значително предимство пред лекарства от свински произход. Те на практика нямат никакви противопоказания и странични ефекти;
 2. Монокомпетентные инсулины, получени от задстомашната жлеза на прасе. Тези лекарства в сравнение с човешките инсулинами изискват увеличаване на дозата на лекарственото средство с около 15%.

Диабет опасни усложнения

Поради факта, че диабетът е придружено от поражение на много органи и тъкани, неговите проявления може да се намери почти във всички системи на организма. Усложнения на захарен диабет, се считат за:

 • Патологични изменения на кожата: диабетна дермопатия, липоидный некробиоз, фурункулез, ксантоматоз, гъбични поражения на кожата на кориците;
 • Костно-ставни заболявания:
  1. Диабет, остеоартропатия (става на Charcot – промяна на глезена), което настъпва на фона на нарушения на микроциркулацията и венозни заболявания придружени вывихами, подвывихами, спонтанни фрактури, рано формирането на диабетно стъпало;

  2. Диабетна хайропатия, характеризуемая тугоподвижностью в ставите четки, която най-често се формира при болни от захарен диабет деца;
 • Заболявания на дихателните органи: дълъг продължителен бронхит, пневмония, повишена честота на развитие на туберкулоза;
 • Патологични процеси, засягащи органи на храносмилането: диабетна ентеропатия, придружени от увеличаване на перистальтики, диария (до 30 пъти в денонощието), намаляване на телесното тегло;
 • Диабетната ретинопатия е една от най – сериозните усложнения, характеризуемое увреждания на органите на зрението;
 • Най-честото усложнение на захарния диабет се счита за диабетна невропатия и нейната разновидност — полиневропатия, възлизаща на 90% от всички форми на тази патология. До диабетна полиневропатия класира често срещан синдром, диабет крак;
 • Болестно състояние на сърдечно-съдовата система в повечето случаи е причина за смъртоносния изход от захарен диабет. Хиперхолестеролемия, атеросклероза на кръвоносните съдове, които при диабет започва да се развива в ранна възраст, неизбежно водят до болести на сърцето и кръвоносните съдове (ИБС, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, нарушение на мозъчното кръвообращение). Ако в здрава популация на инфаркт на миокарда при жените до 60-годишна възраст почти не се среща, а след това захарен диабет значително се «подмладява» ИМ и други съдови заболявания.

Профилактика

Мерки за превенция на захарен диабет са изградени въз основа на причините, причиняващи. В такъв случай е препоръчително да се говори за профилактика на атеросклероза, артериална хипертония, включваща борба с наднорменото тегло, вредните навици и храни пристрастиями.

Профилактика на усложнения на захарен диабет се състои в предотвратяването на развитието на патологични състояния, възникващи от самото диабет. Корекция на глюкоза в серума на кръвта, спазването на режим на хранене, достатъчно физическа активност, изпълнението на препоръка на лекар ще обръщам внимание на последиците от това са доста грозни заболявания.

Видео: диабет в програмата «Malakhov+»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00087 sec