Диабетна ангиопатия на долните крайници: код по мкб 10, симптоми, лечение, лекарства, народни средства за защита

Диабетна ангиопатия на краката

Изхождайки от заглавието на тази патология, не е трудно да се предположи, че тя по определен начин е свързана със захарен диабет. Наистина, диабетна ангиопатия на долните крайници е усложнение, развиващи се на фона на движението на диабет първи и втори тип. Колко опасно се оказва това състояние, ще зависи от това, какви са органите им са засегнати, но така или иначе, патология на много негативно влияние върху общото състояние на болния. В отделни случаи диабетна ангиопатия е в състояние дори да скъси живота на пациента за доста значителен период.

Най-добрият вариант, със сигурност ще бъде, не може да доведе до развитие е толкова лош усложнения. Трябва периодично да се явя на тестове с цел навременно откриване на захарен диабет и премине към профилактика на евентуалните усложнения веднага, след като основното заболяване са били диагностицирани.

Симптоми

Диабетна ангиопатия на долните крайници представлява стесняване на артериалните съдове, и е разделен в две категории: микро — и макроангиопатию, това е поражение, затронувшее малки и големи съдове, съответно (код по МКБ 10: Е10.5 и Е11.5).

Симптомите на диабетната ангиопатии съдове на краката се различават в зависимост от местоположението на източника на усложнения, но на първо място на болния трябва да предупреди:

 • Болки в краката, обостряющиеся при продължително ходене, и затихающие след почивка.
 • Сухота на кожата в областта на стоп, я лющене, както и появата на питехий.
 • Сърбеж и парене в краката.
 • Откриване на кръв в урината, кашлица с кръв.
 • Рязко влошаване на зрението.
 • Честото кървене от носа.

Най-голямата опасност ангиопатии краката се крие в това, че при своето развитие по увеличава вероятността да гангрена на долните крайници. Затова при най-малкото съмнение за това заболяване, трябва незабавно да посетите лекар.

Диагностика

Първото нещо, специалист внимателно инспектира на болния и най-подробен начин расспрашивает за всичките му оплаквания. Естествено, подразбира се, че преди това пациентът автентично потвърдена диагноза захарен диабет.

READ  Флебит: причини, форми, симптоми, лечение и профилактика на флебита вени

Ако основното заболяване все още не са диагностицирани, предварително ще бъде назначен за редица анализи, насочени към точното му идентифициране на – на първо място, общият анализ на кръвта и урината. След това на пациента се предписва лабораторно изследване с прилагането на съответната апаратура. Това включва проучване на дъното на очната ябълка (фундусграфия), ядрено-магнитен и компютърна томография, ултразвуково изследване на кръвоносните съдове и ангиография.

Лечение на

Лечение ангиопатии на долните крайници се назначава индивидуално за всеки пациент. Неговата схема е пряко зависи от това, колко отдавна разболее от рецесивно заболяване, и какви са органите тя успя да засегна. Ако случаят не се отнася до особено тежки и пренебрегвани, на пациента се предписва лекарства за подобряване на кръвообращението в съдовете и нормализира съсирването на кръвта.

Разбира се, не трябва да забравяме при това, че диабетна ангиопатия на долните крайници не е от първостепенно значение заболяване, както и произтичащите от него усложнения, така че най-първо лечение ще бъде насочена към премахване на причините, способствовавших на неговото развитие, както и за поддържане в организма на нормално ниво на глюкоза чрез инжектиране на инсулин.

В допълнение към лечение, лекарят често се назначава физиотерапия, която да помогне в почистването на кръвта на пациента.

Ако случаят е признат тежки или изоставен, се решава въпроса за операциите. В началните етапи е възможно лумбална sympathectomy, или за провеждането на операции, насочени към реконструкция на артериите и последващото подобряване на циркулацията на кръвта.

Ако се стигне до гангрена на краката, става възможно само един вариант: ампутация на стоп, с последващо преминаване на специален курс за възстановяване. След приключване на всички възстановителни процеси, на пациента се произвежда специална протеза, за да може той да е имал възможност да живеят възможно най-пълноценен живот.

READ  Болест (синдром) на Рейно: симптоми, лечение, причини

Народни средства за защита

Има случаи aligners, определен лекар курс на лечение с народни методи. По принцип няма нищо лошо в използването на билкови компоненти, дори напротив – такова лечение може да се окаже много ефективен, но преди да се прибегне до средствата на народната медицина, трябва задължително да се консултирате с лекуващия лекар. Никой не знае какъв ефект могат да имат като напълно безвредно растение, в комбинация с някои лекарства, така и случаите на индивидуална непоносимост също се срещат.

И най-важното – трябва да се забравя, че лечението с билки може да се развива успешно допълнение към медикаментозным процедури, но в никакъв случай не трябва да служи като заместител.

При диабетна ангиопатии на долните крайници и свързаните с тях усложнения обикновено се прилагат:

 • Бял оман-висок и глухарче officinalis. Тези растения служат за подобряване на организма въглехидрати метаболизъм
 • Златен корен. Растението има тонизиращо и тонизиращо действие, стимулира сексуалната функция
 • Аралию маньчжурскую и жен-шен. Те помагат да се отстранят в организма, хормонален дисбаланс
 • Козе rue officinalis. Растението има инсулиноподобное действие, и в някои случаи прилагането му помага да се намали необходимата доза инсулин
 • Сушеницу болотную. Разширява периферните съдове, ускорява в тъканите на процесите на регенерация, има благоприятен ефект върху перисталтиката на червата
 • Ерусалим артишок. Подобно на козлятнику лекарственному, е в състава на вещество, подобно на инсулин и поради това има ефект сахароснижающим
 • Черен бъз черен. Отвара от корените му се използва за приготвяне на вани, които оказват общо благоприятно въздействие върху организма на всеки етап от захарен диабет

Освен това, добро решение е да се откажат от обикновеното кафе в полза на цикория – за това, цикория сушени, пържени и се смила, а след това се вари като напитка. Между другото, листата на това растение са много подходящи за приготвяне на салати.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00091 sec