Диабетно стъпало: симптоми, лечение, етапи, язви

Синдром, диабет крак (СДС), е страшен усложнение на не по-малко грозни заболявания – захарен диабет, може да доведе до образуване на улцерозен на поражение на тъканите на крака, често выливающегося в гангрена на краката. Диабетно стъпало се определя в различна степен и форма у повечето хора, страдащи от СД. Такива болни панически се страхуват от думата «ампутация», която точно в тяхната група се случва няколко пъти по-често, отколкото всички взети заедно представители на човешката популация.

Редица автори твърди, че 2/3 извършвани всяка година ампутации на последиците от СД. Така ли е, или не – нека спорят эндокринологи, но това, че подобно нещо се случва доста често, се вижда и без официални данни. Задачата на болния и на лекаря – за предотвратяване на такова развитие на събитията, нашата задача е да помогне на пациентите в борбата с болестта, разъяснив, какво означава тя, какво от нея може да очаквате и как да се държат, за да не само да удължи живота, но и да подобри неговото качество.

Как се развива СДС

Всичко зависи от степента на компенсация на захарния диабет. Задръжте захар на ниво управленски стандарти, при спазване на всички предписания, може дълго да не се позволи на диабет унищожи тялото, но тя никъде не изчезва и рано или късно ще започне активно да напомня за себе си.

Патогенезата на формиране на диабет крак дължи на три основни причини:

 • Диабет нейропатией – най-честото усложнение на СД;
 • Увреждания на кръвоносните съдове на долните крайници;
 • Инфекцията, която обикновено винаги да е с първите два фактора.

Преобладаването на едни или други нарушения: това ли е клиничната картина невропатия, тогава ли промени от страна на периферното кръвоснабдяване, определя симптомите на диабетната крака, които представляват 3 форми на патологичния процес. По този начин, отделят:

 1. Нейропатический вариант, за който се характеризира с поражения на нервната система, като соматической, така и на вегетативната. Класификация невропатия при диабет е доста обширна, но основната движеща сила на развитие на СДС да приеме намаляване на проводимостта на нервните импулси в сетивните и двигателните на периферните нерви, както и нарушение на всички видове чувствителност (вибрационна, тактильная, топлинни). Невропатия, като знак за диабет крак, може да протече по три сценария:
  • диабет, язви на крака,
  • остеоартропатии с формирането на ставата на лу гериг,
  • нейропатического оток;
 2. Коронарната вид, развиваща се вследствие на атеросклеротични промени в стените на артериалните съдове на краката и което причинява нарушаване на основните ток на кръвта;
 3. Нейроишемическую или смесена форма, включваща признаци и нейропатиии, и исхемични лезии, дължащи се на патологическими процеси, затрагивающими нервната система и магистральное хориоидеята на пистата.

Изолирани форми, по-специално, нейропатическая и исхемична, се срещат по-рядко, само в началото на процеса. Като цяло, с течение на времето се формира смесена форма: ако СДС инициира исхемия, без участието на нервите не струва, и обратно – невропатия рано или късно ще привлече за участие съдове, които при диабетици е много бързо и често засегнатите от атеросклероза.

Видео: причини, форми и развитие на диабет крак

Дефект нейропатического характер, перерастающий в язва

Парцел на меките тъкани на стъпалата, който изпитва най-голямо е налягането, създавано от кост, от една страна и стабилна повърхност – с друга (ходила, пространствата между пръстите на краката) най-уязвима по отношение на възникването на нейропатического дефект. Невропатия, бавно развиваща се в продължение на дълго време, създава условия за деформиране на крака и прехвърляне на прекалено голямо налягане на различни части на стъпалата. Това води до удебеляване на кожата поради разширяване на роговия слой (хиперкератоза).

В тъканите, разположени под слой от гиперкератоза, заради постоянния натиск започва възпалително унищожаване на своите собствени клетки и също гидролитическими ензими (аутолиз), което води до образуването на диабет и гангрена на крака.

Най-интересното е, че на болния често изобщо не подозира за днешните събития и симптоми на диабет крак не забелязва, тъй като стоп външен вид, както обикновено, а болевая чувствителност намалена. Пациентът може да ходи в неудобно обувки и не реагира на мазоли и прагове, да не забележите пукнатини, рани, занозы, които са входните порти за всяка инфекция, а на първо място – раса на повърхността на стоп. Освен това, на долните крайници на човека дори и без захарен диабет податливи на влияние не винаги благоприятни фактори, което диабетик още повече няма да го усети, например:

 • Опитвайки се да придобият шоколадов тен неусетно може да свърши изгаряне отзад на крака;
 • Приятни (на пръв поглед) разходка из горещия пясък на боса могат да изгорят стъпалата (с диабет един човек е трудно да се оцени правилно температурата на повърхността, на която той става);
 • Използвайте за облекчаване на ороговевшего слой на кожата кератолитической мазила, базирани на салицилова киселина (химичен фактор).
READ  Атрофия на главния мозък: какво е това, причини, симптоми, лечение, прогноза

Диабетна язва на крака лесно става заразени патогенните микроорганизми, широко разпространени в околната среда (стрептококи, стафилококи, ешерихия пръчка и други анаэробы).

Патогенна микрофлора, класирани в язвен дефект, за сметка на производство на хиалуронидаза води до развитие на некротического процес (с гангрена) първо на повърхността, а после — с вовлечением подлежащите тъкани (подкожно-мастния слой, мускулни влакна, кости и сухожилия). Такова състояние изглежда непривлекателна, освен това, то може да започне тромбоза, микроциркуляторного на речното корито и разпространението на патологичния процес, вълнуващ все нови и нови територии (нейроишемический вариант на СДС ).

В особено тежките случаи инжектиране язвен дефект води не само до увреждане на подлежащите тъкани, но и се придружава от отделяне на газ, т.е. до развитието на газовата гангрена, която се изисква:

 1. Спешни оперативни интервенции с иссечением мъртвите тъкани;
 2. Дестинация адекватни дози антибиотици (венозно);
 3. Строжайшего контрол върху нивото на глюкоза в кръвта.

Трябва да се отбележи, че за навременното и правилното медицинско лечение на диабетно стъпало в повече от 90% от случаите не позволява на крайни мерки.

При установяване на диагнозата диабетна невропатия лечащему лекар (обикновено эндокринологу) трябва да се лекува диабетическую стъпало съвместно с невролог. Цялостна терапия, в която толкова се нуждае пациентът, включва:

 • Първото нещо, пациентът трябва да се откажат от вредни навици (пушене, алкохол);
 • Не по-малко важно упражнение е строжайший контрол над обезщетение за обмен на въглехидрати;
 • Определяне на инхибитори на альдозоредуктазы и ангиопротекторов;
 • Използването на дезинтоксикационных методи – гемосорбции, лекарствени продукти, энтеросорбции;
 • Провеждане на симптоматично лечение, определяне противосудорожных лекарства, физиотерапевтични процедури.

Става на Charcot – какво означава това?

Развиват в продължение на месеци деструктивни процеси (остеопороза, гиперостоз, остелиз) в крайна сметка деформирани стъпало (диабет, остеоартропатия), превръщайки я в преносен смисъл се казва, «торба с кости», наречен суставом на лу гериг. Тези промени често се засягат и четка, а пациентът с тази патология, освен захарен диабет, придобива по-голяма вероятност от фрактури, които често не могат да дадат болезнени усещания. По този начин, болният отново живее в неведение.

Мачо става на Charcot изисква максимална разтоварване на пострадали крайници до пълното възстановяване на костната тъкан. Освен това, на пациентите се препоръчва да се ползват специални ортопедични обувки, изработен по поръчка.

Подуване на краката – също захарен диабет?

Изразено подуване на крак, голеностопном ставата, а и като цяло в долните крайници – един от симптомите на диабет крак. Нейропатические подуване на краката трябва да предоставим натрупване на течност, възникващи на фона на бъбречна патология (нефропатии) или сърдечно-съдовата недостатъчност, тъй като те всички изглеждат еднакво, въпреки че имат различни причини и следствия.

Защо възниква нейропатическая пастозность – трудно да се каже, че тъй като причината за нея до края не е изяснен. Към днешна дата предполагат участие на следните фактори, които провокират натрупването на течности в краката:

 1. Разстройство на вегетативната нервна система;
 2. Формирането на многобройни артерио-венозных шънтове;
 3. Промяна произтичащи налягане в съдовете на микроциркуляторного на речното корито.

Атеросклероза при диабет – път към исхемия и трофично дефекти на долните крайници

Болните от захарен диабет в по-голяма степен са изложени на атеросклероза, отколкото останалите жители на планетата, и, атеросклеротический процес при тях има своите характеристики: дифузни промени често се занимават с артериалните съдове от среден и малък калибър, което води до нарушения на притока на кръв не само в основните сегменти, но и в микроциркуляторном начин. За коронарна форма се характеризира с такива признаци на диабет крак:

READ  Черен кимион от хемороиди: препоръки за лечение на масло, прилагането на

 • Интензивни болки в покой, предимно тормози през нощта;
 • Облекчаване на болезнени усещания при използване на високи възглавници или възход на края на леглото, а също и при опускании на краката (преместване от хоризонтално положение в сидячее);
 • Кожни воалите на крака студени наощупь, изглеждат неестествено бледи или синюшными с розово-червен оттенък, което се дължи на бърза реакция на капилярни съдове на ишемию;
 • Рани под формата на акральных некроза, възникват в области с най-високо налягане, обикновено това са върховете на пръстите или регионални повърхност на петата. Провокира образуването на язва на дефекти подуване, тесни обувки, деструктивни промени на крака. Присъединяване на вторична инфекция, както анаеробна, така и аеробна – феномен при пациенти с диабет нередкое. Обширни гнойни лезии (диабетна гангрена) отново изискват спешно от хирургическа интервенция. За съжаление, често търсят спасение за болния е ампутация на крайник (най-благоприятен вариант – на нивото на долната трета на подбедрицата). Ние обаче няколко опережаем събития, така че да се върнем към по-съхраняващи методи за лечение на диабетно стъпало.

Как да се избегне операцията, при нейропатической язва?

Същността на лечението на диабет крак консервативен метод е да спазване следните препоръки:

 • Оптимизация на контрол върху обменните процеси. Събитието за захарен диабет тип 1 се предвижда увеличение на броя на въвеждане и дозировка на инсулин. Изразени симптоми на диабет крак (инфекционно-възпалителен процес, придружен от повишена температура) създават повишена нужда от инсулин. Захарен диабет тип 2 с явления голяма декомпенсации с присъствието на симптомите на диабет крак (незарастващи язви, изразен болезнен синдром), която почти не се поддава на корекция на диетата и снижающими захар медикаменти, също изисква превод на болния на инсулин.
 • Определяне антибактериални лекарства. Суха, тънка кожа, диабет крак е доста съмнителен бариера за инфлуенца микрофлора, обитающей на плантарна повърхност. Незабавно определяне антибактериални лекарства е необходимо при първите признаци на диабет крак, засегнатата инфекция. Обикновено, предпочитания в тези случаи се дава антибиотик цефалоспоринового редица, линкозамидам (линкомицин, клиндамицин), макролидам (еритромицин), комбинирани полусинтетическим средства (ампиокс, амоксиклав). Какъв антибиотик да изберете, каква доза да назначи и колко време да продължи лечението зависи от тежестта на патологичния процес, данни за бактериологично сеитба и скоростта на регенерация на инфектирането на повърхността.

 • Максимален покой изъязвленного места и цялата крака, обеспечивающийся прилагането на инвалидни колички, патерици, разтоварване обувки. Привидно — малки неща…. Въпреки това, колкото и да е странно, в много случаи именно те са в състояние в продължение на няколко седмици напълно се засилят, язва, докучающую много години.
 • Софтуер асептической инфектирането на повърхността. Това се постига чрез премахване на мъртвите тъкани и местната обработка на ръбовете на раната.
 • Навременното премахването на роговых на масите, ако има място хиперкератоза. Манипулация се извършва със скалпел с късо острие.

Разбира се, че лечението на диабет крак с антибиотици, изпълнението на перевязок, постоянен контрол върху нивото на глюкоза, преход на инсулинотерапию или промяна на режим на въвеждане на инсулин, изисква престой на болния в стационарни условия, защото само болница може да се осигури изпълнението на всички елементи на консервативния метод.

В болницата, обаче, както и в амбулаторни условия, лечение диабетическую стъпало подобава на лекарите-эндокринологам, обаче болница разполага с големи възможности за привличане на свързаните с тях от специалисти (невролог, хирург, кардиолог, офталмолог). Разбира се, оперативната намеса се извършва от лекар хирургически профил. Диабет стопой специално се занимава с лекар, който се нарича подотерапевтом или подиатром, истината, такава една рядка професия, докато може да се намира само в големите градове (областни центрове, например).

Видове намеса

Ако ефекта от провежданата консервативна терапия не се наблюдава, а след това лекар разглежда въпроса за целесъобразността от извършване на хирургическа намеса, което, обаче, зависи от формата на лезии и му ниво.

Метод ангиохирургической реконструкция, чиято цел е възстановяването на нормалния ток на кръвта, може да се прилага под формата на:

 1. Перкутанна транслюминальной ангиопластика;
 2. Тромбартерэктомии;
 3. Дистальным шунтированием виена in situ.

Междувременно, тежка патология на сърдечно-съдовата система (атеросклероза на коронарните съдове) не позволява да се възползват пълноценно от възможностите на реконструктивного метод, така че основната задача на лекуващия лекар се състои в забраняващ развитие на гангрена, за да се избегне хирургическа операция. Желанието колкото може по-рано да разкрие началото на формирането на язвен процес, своевременно извършване на обработка на раните и въздейства върху инфекция големи дози на антибактериални лекарства често води до успех и позволява да се направи, както се казва, «малко кръв», т.е. без да се прибягва до драстични мерки, че щади не само крака на пациента, но и неговата психика.

Профилактика на диабет, профилактика на поражението на краката…

За профилактика на диабетно стъпало голяма част от пациентите си спомня, след като наличието на диабет или друг тип вече е фиксиран. За съжаление, все още известна част за предотвратяване на усложнения или не искат да чуят, или като цяло за тях не знам нищо.

Междувременно, разработена програма за превенция, като следвате която може да се постигне значителни резултати и да се намали процентът на заболеваемост, до минимално ниво. Тя се състои от няколко важни точки, където, може би, са основните скринингови програми състоянието на болните, като СД и разкриване на пациентите, съставляващи групата на риска по отношение на формирането на СДС. В групата на риска влизат болни, които вече са диагностицирани:

 • Невропатия (соматическая или автономна);
 • Атеросклеротическое загуба на кръвоносните съдове (периферни) на долните крайници, което често се преследва мъжете, за налагане на носенето на тежестта на тялото;
 • Разрушителните промени стоп;
 • По-рано прехвърлени заболяване на долните крайници (по данни в медицинската история);
 • Намаляване на зрителната острота или загуба;
 • Проблеми с бъбреците, причина за които стана диабет (особено място в тази поредица е собственост на хронично веригата бъбречна недостатъчност, дошедшей до крайна фаза);
 • Отделно настаняване от роднини, познати, когато пациентът е в известна изолация;
 • Излишната консумация на алкохолни напитки или наличието на такива вредни навици като тютюнопушене;
 • Възраст на 60, а за мъжете — и това по-рано.

Освен това, към мерките, предупредителен развитието на диабет крак, включват:

 1. Обучение на пациенти: диета, контрол на нивото на захар, въвеждането на инсулин, физическо натоварване, режим;
 2. Педантичен подход към избора на обувки, особено, предназначена за всекидневна употреба. Навременен поръчка и производство в ортопедична работилница;
 3. Системно наблюдение на лекуващия лекар за самия болен и го ритна. Всеки път, посещението на лекар, но не по-рядко от 1 път в рамките на шест месеца, болни от захарен диабет трябва да предостави на крака, за разглеждане, а лекарят е длъжен да ги види и да изтърпи присъдата си.

Заключение и често задаваният въпрос

Обикновено болните от захарен диабет в познаниях на болестта и мерките за превенция на усложнения да оставят далеч зад себе си своите опоненти, които имат друга патология, но на обичайния въпрос: «И ще помогнат ли парите на хората?» на първо място, това, което е в начален стадий на заболяването, се задават не по-малко от другите хора. Това е по-късно те вече разбират, че гангрена на народни средства за защита не са излекувани, а профилактика на синдром, диабет крак е по-добре да се започне след съгласуване на всички дейности с лекуващия лекар.

Той, между другото, не е пречка за лечение на диабетно стъпало в домашни условия, а по-често, а напротив – помага съвети кое средство на определен етап ще ползва повече.

Народни рецепти в нашата статия болните не се намери, ги доста , въпреки това, искаме още веднъж да ви предупредя, всяко купя лечението първо трябва да се обсъдят с лекар, който знае всичко за диабетическую крак и с всички възможни средства се опитва да предпази пациента от най-лошите прогнози.

Видео: диабет и диабетна стоп — становище на лекар

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00098 sec