Диария при деца: какво трябва да направя и да се лекува диария

Може би най-честият проблем, с който се сблъскват родителите — това е диария при бебето (диария). Работата на детския червата често е нестабилна, и повечето майки спокойно се отнасят към жидкому на стол при детето си. Въпреки това, диария при деца може да се предизвика сериозни причини, включително и инфекциозни. Затова родителите трябва внимателно да се отнасяме към проявите на диария – това е състояние за децата опасно бързо настъпването на дехидратация. Какво да правите, ако детето ви започна диария?

Симптомите на диария при деца

При по-големите деца храносмилателните процеси вече не е толкова различна от функционирането на възрастни. Честота и консистенция на изпражненията при тях са същите, както при майка ми и баща ми, веднъж на 1-2 дни, в идеалния случай – ежедневно, в атмосфера колбасообразном формата.

Въпрос на нормата по-често ми пука за родителите, защото ЧРЕВНИ новородени и грудничков работи по различен начин. При децата първите месеци на живота чести редки изпражнения, не е патология. Характер на кърменето (кърмата), незрялост на ензим система и има най-главните причини за многократни изхождания в рамките на деня (до изпразване след всяко хранене). Лкд при гръдните деца мек, кашицевидный, жълтеникав цвят. В него не трябва да присъстват мазен, кръвни примеси; пяна и зловонен мирис.

Децата, които са на смесен хранене или изцяло преведени на сместа, имат малко по-различен характер на стола: по-дебел и тъмен, с честота от 1 до 3 – 4 пъти на ден .

Въведение прикорма и преминаването към твърда храна след време, когато червата на бебето е ясен индикатор за това, че мама прави всичко правилно. Ако изпражненията все още е регулярен, не се случва запек при детето и заболявания, това означава нови продукти, които не причиняват нарушения в храносмилането. По-близо до една година от изпражненията на детето става вече по-гъста, оформена, «прекъсване» на дефекация са допустими в рамките на по два пъти на ден/през ден, ако не доставя дискомфорт на бебето.

Хващат се счита за течни изпражнения с високо съдържание на вода (водниста), сопровождающийся остри позывами, често неконтролируеми, с крампи в стомаха и болезненностью. Брой дефекаций многократно се увеличава, като може да се проследи закономерност между консистенция и многообразието на стола: колкото той по-тънки, толкова по-често на детето си «прихватывает». При най-малките е да се съсредоточи предимно върху гъстотата на изпражненията и наличието в него на чужди примеси, тъй като честотата в този случай – не е показател. При деца, които са от гръдните възраст, за диария може да се говори и увеличаване на броя на дефекаций, и по-редки, но течни изпражнения.

Родителите струва да свириш тревога, когато един стол е много обилно, пенесто, зелено на цвят и се случва на 7-8 пъти на ден и по-често. Такава диария може да представлява сериозна заплаха за сметка на дехидратация и извличане от организма на хранителните вещества, нарушения електролитен състав на кръвта.

По характер на изпражненията може да се опита да се определи причината за:

 • пяна обикновено присъства при инфекция;
 • заразяване на стафилококком дава зелена диария;
 • кал блато цвят може да се открои при сальмонеллезе;
 • обезцветени (бял) течни изпражнения се случва при хепатит;
 • студенистые каловые маса червено цвят може да е сигнал за дизентерия.

Защо при децата често се случва диария?

Педиатрите често се интересуват от изпражнения на бебето, тъй като той е важен показател за здраве. Особености на детския организъм са такива, че много вътрешни и външни фактори на първото «удари» по храносмилателния на хората с увреждания: инфекции, вируси, алергени, начални зъби, края въведена с допълващи храни, неподходящая за детето храна.

Опитайте се да разберете защо се случва това:

 1. Детски червата сравнително по-дълго, а го като всмукване на повърхността повече, отколкото при възрастни хора. Хранителни вещества при деца проникват в кръвта по-бързо и в по-голям обем, но това е свойство позволява активней се абсорбира патогенным микробам и ги токсинам. Все още червата трохи не може да разграничи «добрите» микроорганизми от «лоши», което не дава възможност пълноценно да изпълняват бариерната функция.
 2. Поради увеличен като всмукване на повърхността също е затруднено възстановяване в случай на инфекция на лигавицата на червата. Когато заболяването се забавя работата ворсинок, ензими слабо, за да въздействат на храната, в резултат на което то не се преработва и эвакуируется навън с маса хаотичен частици.
 3. Секреторный апарат червата на бебето започва да работи от самото раждане, но сами ензими все още не е максимално активни. Ако въглехидратите се усвояват по-лесно от всичко, тогава протеини преработват по-дълго и по-трудно, тъй като за тях чревна среда на дете не е достатъчно кисела. Мазнини предизвика най-голям брой нарушения в храносмилането, тъй като слабо действие липаза не е благоприятна за тяхното ефективно рециклиране. Ако детето не получава липазу с майчиното мляко, неговите черва реагира на прием на големи количества мазнини поносом, докато ферментная система не заработи на пълна.
READ  Кръв от носа при хрема: при деца, възрастни, по време на бременност, какво да правя, лечение

Ако говорим за непосредствени причини, които провокират диария, това най-често е попадането в организма на причинителите на чревни инфекции, ОРИ, непоносимост към едни или други продукти, дразнещо действие на някои лекарства. Да разгледаме тези фактори подробно.

Причини за остра диария

Инфекциозна диария

Диарията е често се нарича «болест на мръсните ръце»: децата вземат в устата на всичко подред, а по-големите деца не винаги спазват правилата за хигиена. Немити плодове, общуването с животни, пиене на мръсна вода – всичко това допринася за предотвратяване на ЧРЕВНИ патогени. Така че при възникване на диария при бебето на първо място е важно да чревната инфекция.

Най-често срещаните патогени – ротавирусная инфекция, энтеровирус, салмонела, shigella, е. коли, стафилокок, заразяване на които се случва фекально-орален път, т.е. вече споменати начини и при непосредствен контакт с болен човек.

Чревни инфекции се характеризират с остър разстройство с поносом и съпътстващи симптоми: повръщане, гадене, липса на апетит, температура.

По подобен начин се проявява на хранително отравяне. Развалена храна причинява остра диария, сопровождающуюся признаци на интоксикация: слабост, бледностью, изпотяване, висока температура.

Диспепсия
 1. Диария, свързана с нарушения на храненето при деца, може да бъде причинено от злоупотребата с наркотични вещества са сладки и мазни храни, излишни количества плодове в диетата, банален по-здравословно хранене. Гадене, повръщане, подуване на корема и редки изпражнения – чест резултат на обилно хранене за празнична маса, в офиса или кафене.
 2. Остра промяна на обичайната диета – причина за така наречената «диария на пътника», която при децата се появява, когато переездах в повечето случаи. В друг град и, още повече, че страната се променят обичайния набор от ястия, състав на водата, режим на хранене, се появяват непознати съставки. В такива ситуации детето се оплаква майка си за тежест в корема, чести изпражнения, понякога повръщане. Но като цяло си самочувствие не води до тревожност.
 3. Нарушения диария при децата са свързани с перекармливанием, опити за възрастни ви дете храна от вашата маса, рязко сворачиванием кърменето, например неадекватно на стратегията смес, ранно и неправилно въвеждането на прикорма. Най-вероятно е на такава диета грудничок ще реагира поносом, срыгиванием фонтан и колики.
Дисбактериоза — една от причините за диария

Нарушения на чревната микрофлора – честата причина за течни изпражнения при деца. Детето диария при това може да бъде хронично или се редуват със запек. Разстройство на червата, са придружени от распирающими болки в корема, повишено газообразованием, синдром на раздразнените черва.

Когато дисбактериоза на червата при деца вече са в напреднал етап, кал е подобен на инфекциозна: придобива зелен цвят, гнил мирис, съдържа изобилие от хаотичен фрагменти.

Непоносимост към храни
 1. С непоносимост към мляко при децата се дължи на лактазной недостатъчност. За изваряване е необходим специален ензим – лактаза, която се занимава с расщеплением на млечната захар (лактоза). Ако детето е вещество, зле е класика, всеки прием на мляко завършва бързото пенистым поносом с кисела миризма, урчанием в корема и други диспепсическими проявления. Това заболяване може да се носи и наследствен характер, и купен (от дисбактериоза, алергии, като получи отравяне и т.н.). При бебетата това състояние може да бъде минаваща, и с напредване на възрастта синтезът на лактаза ще работи. Много от дефицит на лактаза се запазва, и тогава човек през целия си живот са принудени да се съобразят с безлактозную диета. Има съмнения за това заболяване, на база една диария не може да бъде, трябва да преминат на анализ на глюкоза в изпражненията.
 2. Детски организъм не може да приеме злаковый белтък глутен. Алергични към глутен носи името на цьолиакия. Заболяването се проявява с въвеждането в диетата на бебето gruels и зърнени изделия пенистым лош поносом, на фона на която се провеждат намаляване на теглото и забавяне на растежа на детето. Причината за болестта – в наследствено предразположение към алергични реакции на глютены зърнени.
READ  Как се отразява хемороиди на потентността при мъжете, има ли връзка?

Други заболявания на

Редуване на силни диария при бебето с постоянен запек може да бъде симптом на генетично заболяване наречено муковисцидоза, при което са засегнати от гърдата, по-често храносмилателната и дихателната системи. Ако каловые маса мазни на вид и допир, ужасно миришат и не перат, е необходимо спешно да се обърнете към лекар и да премине през специални тестове.

До экстренным случаи се отнася появата в изпражненията на бебето кръв. Диария с кръв детето и болка може да бъде симптом на улцерозен колит и болест на Крон и се нуждае от незабавна изследване на червата.

Във всеки случай, при възникване на детето диария стои колкото се може по-скоро изглежда като педиатър, тъй като заболяването може да представлява опасност за бебето, а понякога — и за околните.

От опасен диария при децата?

Чести редки изпражнения пренася от организма на голямо количество вода и хранителни вещества, което води до остър нарушаване на обмяната на веществата. При деца с всеки изминал опорожнением излиза до 100 мл течност, при по-големите деца още повече – до чаша. При загуба на течност от 10 гр. на 1 кг телесно тегло на дете настъпва дехидратация.

Как да се определи това състояние при децата? Трябва да се погрижим за кожата и мазен обвивки (те са сухи, на крек), очите западают и обрамляются тъмните кръгове, «въвлечени» spring по главата. Детето проявява безпокойство, отказва да яде, заспива «в движение».

Но най-сигурният знак – на цвета и количеството на урината: тя се превръща в концентрирана (тъмна), се отделя много по-рядко и в по-малки обеми. За потвърждение на предположенията на родителите може да се проведе тест «мокри пелени» — ако броят на уриниране по-малко от 10 на ден, това косвено може да свидетелства за обезвоживании. Старши деца при него ходят до тоалетната по-рядко 4-5 пъти в рамките на деня.

Загубата на течности при бебета много бързо достига критични стойности, тъй като теглото им е все още малък. Ускоряват процеса на богата регургитация и повръщане. Затова децата показана хоспитализация при първите признаци на дехидратация.

С поносом детето е загуба на соли. Дисбаланс на солите в кръвта изправени пред нарушение на електролитна обмяна, а това вече е рискът от тежки усложнения, дори до спиране на сърцето.

Чести диария също стават причина за дефицит на хранителни вещества: детето има намаляване на теглото, расте зле, вял и апатичен, той се развива-бери.

Ако диарията е причинена от инфекциозни причини, детето, че е важно да се изолират, тъй като той може да зарази околните.

Какво да правите, ако детето ви започна диария?

Ако течни изпражнения не е от патологични симптоми, здравето на бебето е задоволително, а родителите знаят, че диарията е резултат от грешки в диетата, може да се опитате да се справят с поносом себе си. В противен случай не си струва, особено, ако става въпрос за дете.

 1. Първото нещо, което трябва да предизвика в къщата на педиатър, стига да има дете първа помощ.
 2. Детето не се хранят, след всяка дефекация подкопава и смазване на ануса детски крем, за да се избегне дразнене.
 3. Да се опитаме да се предотврати обезводняване. Грудничка по-често се прилага към гърдите си, дете, възрастен се пие подсладено чай последователно със солена вода, но най-добре е да има в детската аптечка специални разтвори – Регидрон, Глюкосолан или колеги. Течността се дава по малко на всеки 5-10 минути.
 4. Внимателно да се следи за състоянието на малко дете: не се покачва ли се температурата, не се появи ли кръв в изпражненията и т.н. влошаването на не чакам доктора, както и да предизвика бърза.
 5. Не може без разглеждане на лекар, за да се вземат лекарства. Е Допустимо да се даде активен въглен, смекту, при лошо здраве и температурата – парацетамол.
 6. За да се улесни диагностиката се събере кал в буркан, за да се покаже на доктор. Припомни фактори, които могат да предизвикат диария.
READ  Диета маса №10 (храна за сърцето и кръвоносните съдове): диетично меню, препоръки

Какво може да даде на детето при диария: как се лекува диарията?

Спиране на диария при възрастни на бебето може да бъде с помощта на народни средства за защита и на диета. Ето няколко закрепляющих рецепти:

 1. 1 супена лъжица събиране от копър, дъбова кора и градински чай в равни части се влеят в 200 мл. вода със стайна температура. Инфузия се довежда до кипене, вари в продължение на 15 минути и се отцежда през марля. Приема преди закуска, обяд и вечеря по ½ чаша.
 2. Сушени плодове, череша (3 части) и боровинки (2 част) се изсипва вряща вода в съотношение 1 супена лъжица. л. за събиране на чаша вода. Вари 20 минути, охлаждат се и отвара от една четвърт-половин чаша през деня трехкратно.

Спазването на диета се предписва на всички поносящим деца. Ако детето не иска, да се хранят насилствено му не е нужно, важното е, че в тялото направил достатъчно количество течност.

Младенците на естествената формула хранене нищо не се промени, не трябва да: продължи да кърми и отлагане на плановите примамки. За своите дажби трябва да последващите разходи най-мама: заличава алергени и газообразующие продукти. Искусственников трябва да безлактозные и безглютеновые хипоалергенни смес.

Останалите деца се хранят според следните насоки:

 • изключи печено, пушено месо, тлъсти; да се откаже от газообразующих продукти (мляко, сладки плодове, ябълки, грозде, зеле, фасул, лук, домати, гъби, хляб и тестени изделия, газирано);
 • задължително обгръща и мазен храна (пюре супи, каши на вода от овесени ядки и ориз, ориз, бульон, млечице);
 • зеленчукова пюре (картофено), без добавяне на мляко, с растително масло;
 • омлет;
 • варени, задушени, на пара зеленчуци, обелени пресни плодове (освен забранените), плодове от компот;
 • боровинки и червени боровинки;
 • чист кефир и други ферментирали напитки (с внимание);
 • пшенични коремни преси;
 • парни банички от крехко месо и риба нежирных сортове.

При лечение на остра диария се прилагат следните медикаментозные средства:

 • хелатори (Энтеросгель, Полифепам, Фильтрум);
 • от метеоризма и колики – Эспумизан, Sub-симплекс;
 • ензими за подпомагане на храносмилането Панкреатин, Mezim);
 • за премахване на крампи – спазмолитици (no-spa, Папаверин);
 • за възстановяване на микрофлора – про-и пребиотици;
 • антидиариен средства (Лоперамид, Имодиум) – само за деца от 6 години. Не е желателно да ги дава до поставяне на диагноза, тъй като в противопоказаниях фигурират дизентерия и редица други ЧРЕВНИ заболявания.

Когато диагнозата вече е известен, всички дестинация прави лекарят, идващи от инсталиран проблеми:

 • антибиотици, антивирусни и противогъбични лекарства при инфекции;
 • противоглистни препарати при глистных инвазиях;
 • грудничкам с лактазной недостатъчност предписват прием Лактразы (ензим).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00108 sec