Диета маса №10 (храна за сърцето и кръвоносните съдове): диетично меню, препоръки

Храна за човека е източник на енергия, доставя необходимите вещества за умствена и физическа дейност, с една дума, му предоставя живота. Всеки ще се съгласи, че здрав човек много по-лесно да следват своите вкусови вкусове, стомаха и черния дроб могат да издържат много, а това, което се отлага по стените на кръвоносните съдове, бавно разрушава техните, още дълго ще напомнят за себе си, така че на масата 10 (№10) отидете на никой особено не бърза.

Междувременно, съвременната медицина възприема диетично хранене като компонент само на лечебния процес и я разглежда заедно с медикаментозными и други методи на лечение. Сърдечно-съдовата патология, поради по-висока честота на възникване, заболеваемост и смъртност, диетолози раздели не е последната роля и с тази цел са разработени, за такива пациенти специален режим на хранене — маса 10 (лекарите го наричат десетият маса или диета №10).

Човек е зависим от храна – с това е трудно да се спори

Сега всички повально се борят с наднорменото тегло, и към здравето, това не е никаква връзка. Тялото на човек, който по природа е хищник, не е особено приема вегетарианството, сурова хранителна диета, гладуване и разнообразна храна, превращающие млади момичета на модели за модния подиум, не е в състояние в бъдеще да приемат нормална храна.

Хората, които по здравословни причини не могат да се хранят всички в един ред, въпреки това, е хубаво да се адаптира, благодарение на препоръките на диетолозите. В съответствие с патология лекар назначава специална диета, човек свиква с нея и престава да забележи «забранени» храни, запълване на диетата си с полезна храна. Например, «диабетик» стриктно трябва да се маса 9, «жило», получава таблица 10, а «язвенник» се придържа към масата 1.

Съвременен Хомо сапиенс си отиде от техните предци и отдавна се е научил да изложи на храната си на топлинна обработка, преследващи при това две цели: подобряване на вкусовите качества и унищожаване на патогенни микроорганизми, които могат да причинят различни заболявания.

Защо е толкова важно да се спазва назначената диета и да се придържат към принципите на баланса на храненето? Каква роля играят едни или други храни в човешкото тяло? Отговорите на тези въпроси можете да намерите в основните характеристики и проблеми на нашето хранене:

 • Хранене може да окаже значително влияние на процесите на обмяната на веществата, регулира го: намаляване на нивото на глюкоза при пациенти с диабет, се противопостави на вредното въздействие на холестеринов ниска плътност и по този начин за почистване на засегнатите от атеросклероза съдове и пречат на образуването на холестериновых плаки, а също така се въздейства върху функционалните способности на други системи и органи;
 • Съдържащи се в продуктите витамини и естествени антиоксиданти могат да повишат защитна реакция на организма и иммунобиологическую реактивност на въздействието на неблагоприятни фактори (инфекции, токсични вещества), оказват влияние върху компенсаторные механизми за подобряване на кръвообращението в съдовете на главния мозък, да се бори с коронарна болест на сърцето;
 • Храна от животински произход има за цел да доставят на организма незаменими аминокиселини, които той не може да синтезира сам. Аминокиселина е структурна единица на една протеинова молекула, която от своя страна участва в «изграждането» на клетките и на тъканите, в това число на съдовата стена и на сърдечния мускул;
 • Микроелементи, постъпващи с храната, коригиране на киселинно-алкалното и електролитния баланс, поддържане на постоянството на вътрешната среда (хомеостазата), което е много важно за сърцето и кръвоносните съдове.

Системно пренасищане на някакви, макар и полезни вещества, или постоянен дефицит води до валутни нарушения, выливающимся в сериозни патологични промени, които отново се опитваме да се изкорени с помощта на специални диети, рецепти, манастирския чай, размер проба меню за ден, седмица, месец, при заболявания на сърцето, на бъбреците, на черния дроб… като се има Предвид фокуса на нашия ресурс, става днес ще разгледаме особеностите на лечение на масата 10.

Таблица №10: рационално хранене при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове

Диетично хранене включват в комплекс от терапевтични дейности, насочени към лечение на дадено заболяване. Всички маси – 15, вярно е, че всеки от тях може да има своите подвидове, за което ще споменем по-долу за пример на лечение на масата 10. В този списък влиза и основна диета за здрав човек, това означава, маса №15.

READ  Буквата наименования на групи кръв: първата - 0(I), втората - А(II), трета група В(III), четвъртата - АВ(IV)

При продължително протичащи хронични заболявания, назначена изчислен за продължително време на специална храна. Понякога този режим е предписано следват цял живот. Това се отнася и за такива заболявания като захарен диабет, стенокардия, атеросклероза, исхемична болест на сърцето. По време на обостряне пациентът отива на един и същ номер на масата с малка привързаност, сочещи на неговите физиологични неадекватността (диета №10а), но подобряването на състоянието на менюто се разширява и нежен диета се заменя с физиологично пълноценна и максимално близо до храната на здравия човек.

Диетичен маса 10 изграждат по принципите на:

 1. Ограничаване на животински мазнини, заменяйки я с растително масло (източник на полиненаситени мастни киселини);
 2. Обогатяването на хранителния режим на соли на калий (K), калций (Ca), магнезий (Mg), с важни витамини и антиоксиданти;
 3. Намален прием на екстракти вещества, които се намират главно в месни и рибни продукти;
 4. За да сведем до минимум употребата на прости въглехидрати.
 5. Начин на приготвяне на диетични ястия се извършва в двойно дъно, рецепти предвиждат ограничаване на сол, вода и напитки, супа, супи и борш препоръчва вегетариански (без навара);
 6. Ако пациентът има място наднормено тегло, хипертония, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда в миналото, това по-горе ограничения оставят, но диетата обогатяват други полезни вещества. Проба меню лицето, страдащо от такава патология трябва да бъде повече представена компоненти, притежаващи свойства, стимулира метаболизма на мазнините (растителни мазнини, фибри под формата на пектин и гемицеллюлозы, съдържащи се в зеленчуците и плодовете) и които допринасят за отделянето на излишен холестерол.

Всеки от болните, на които е препоръчан от десетия маса, някога е посетил в болницата, където очаквания менюто му е диетврач с оглед на тежестта на състоянието:

 • На закуска обикновено дават овесена каша и чай;
 • Обяд в повечето случаи е представен свекольником или друга зеленчукова супа без признаци на месо, картофено пюре с парна котлетой, зеле салатиком и компот;
 • Ден завершал лека вечеря под формата на гювечи с яйце и чаша чай или също каша.

Разбира се, много рядко някой са ограничени до такива дажби, в края на краищата, роднини и познати, които се грижат за здравето на близък човек, опитайте се да се първото нещо го нахрани, че не винаги дава положителен ефект. Правилното решение е да бъде предварително предупреждават посетителите да носят плодове, кисело мляко, творожок, в противен случай пациентът няма да остане нищо да правя, как да се вземат мерки, а именно «да ядат, а след това изчезва».

Лекар ще ви посъветва, сърцето ми каже

Пациента обикновено запознават коя диета при сърдечно-съдови заболявания, трябва да се придържаме във всекидневния живот. При неговото назначаване се отчитат такива параметри като:

 1. Индивидуална потребност в храната и восполнении на енергийни ресурси, определени физиологията;

 2. Характер на потока на патологичния процес, неговата етап и дейност;
 3. Функционални разстройства, типични за тази болест;
 4. Вкусовите предпочитания на пациента.

Диета при сърдечно-съдови заболявания има за цел се отрази положително на кръвоносната система и функционални способности на сърдечния мускул, осигурявайки на организма и хранителни вещества и енергия едновременно. Назначен е в случай на:

 • Кардиосклероза;
 • Сърдечни пороци;
 • Артериална хипертония.

Основни принципи на хранене се определят в ограничаването на тези продукти, които могат да допринесат за натрупването на излишни течности (готварска сол, вода) и се разбърква използват в този процес на системата. Това е, разбира се на ЦНС (централна нервна система) стои над всички, и регулаторната всичко, което се случва в организма, сърдечно-съдова, която осигурява на събитията и на отделителната система (бъбреците), също подвергающаяся допълнително натоварване, пускайки вещества, получени в резултат на обмяната. Към тези продукти се отнасят, разбира се, алкохолни напитки всички класове и марки (водка, вино, бира, джин-тоник и други), кисели краставички, кисели краставички, остри сосове и подправки, които са «добре» си зарекомендовавшие след алкохол, както и кафе и чай в неумеренных обеми.

Белтъчини, мазнини, въглехидрати състав, съдържанието на витамини и микроелементи в дневното меню са в специални изчисления и, ако възникне необходимост от увеличаване на притока на някакъв компонент, лекар известит за това. Важното е, че храната на задължително присъства в ред, в определено съотношение:

 1. Протеини и мазнини, които са предимно ни дава храната от животински произход, и въглехидрати, получени под формата на различни сладки храни, съдържащи захар или мед (Б – 90 г, в т. ч. и 50 г от животински произход, W – 80 грама, от тях 25 грама растителни, От – 350 – 400 г);
 2. Витамини, антиоксиданти (А, В1, В2, РР или B3, аскорбинка, провитамин А) и микроелементи (калий, натрий, калций, фосфор, магнезий, желязо), които са в значителни количества се съдържат в дарби градини.

Калории за лечение на масата 10 е 2500 – 2700 ккал на ден. Такива животни трябва да се придържат, когато признаци на сърдечно-съдовата недостатъчност или леко забележими, или изобщо липсват.

С преминаването на пациента към диетата при сърдечно-съдови заболявания, лекарите препоръчват да се придържа към следните правила:

 • Минават покрай по-меки, още топъл, бял хляб от брашно висш сорт. Той, разбира се, заманчив, но по-добре да останат в близост до изделия от трици пълнозърнесто, които още вчера са напуснали печка;
 • В търсене на рецепти за първия курс, за известно време да стане вегетарианец, така че не си струва да се съсредоточи върху супи, варени в бульон от «захар» на костите, при заболявания на сърцето са по-подходящи супа, супи и борш, твърдо само от зеленчуци на вода;
 • Като втори може да се консумира, домашни птици, говеждо, свинско, при спазване на едно условие – да изберете парчета, без мазнини и ги варете, отваривая във вода или на пара;
 • Започва да обичаш млечни продукти от всички видове, с изключение на заквасена сметана, която се разрешава да се използва като дресинг. С помощта на рецепти за приготвяне на диетични ястия на базата на извара (сирене палачинки, гювечи – в тях много калций) ще има в хранителния режим, значително разнообразие, а и на вкус те са приятни;
 • Картофи – добре, в него калий много, но печени – зле, а за да не се повтаря с отвариванием си, за предпочитане по-често се консумират детелина – ориз, гречневую, овесена каша, а ето от грис е по-добре да се пази;
 • Помни за ползите от зеленчуци (не трябва да се разбира буквално — мариновани и осолени зеленчуци нищо). А ето, бобови култури и ряпа трябва да се грижа;
 • От напитките – всичко, което некрепкое: кафе (за предпочитане с цикорием, той щадяще действа), зелен и черен чай.

Яйца, твърдо рохко, особено пренасят не е необходимо — не повече от едно на ден. За това, за да вземат парче «мяска» или рибки пожирней – от сега нататък не може да бъде изключено. Гъски и патици с ябълки и без тях) също първоначално е много мазни, а в процеса на готвене е качество само се увеличава. Препоръчително е веднъж завинаги да скъса всякакви отношения с наваристыми бульонами от пиле, месо и гъби, сирене и пушени колбасами, остри кетчупами, консерви, потрохами. Пациентите трябва просто да забравите за тези продукти, да убеди себе си, че такава храна, той вече не обича.

Що се отнася до патология, сопровождаемой по-дълбоки промени, това тук е предвидено известно промяна на хранителния режим, въпреки че основният набор от компоненти остава същата.

Таблица №10а

Диета при сърдечно-съдови заболявания, които са съпроводени с нарушаване на кръвообращението (стадий II-III), на практика е аналогична на десетото място, но има и някои свои особености:

 1. Изключва първото ястие;
 2. Равномерно се свиват, протеини, мазнини и въглехидрати;
 3. Хлябът се заменя с крутони;
 4. Брой выпиваемой течности не трябва да надвишава 800 мл;
 5. Напълно изключено готварска сол;
 6. Калории не може да надвишава 2000 ккал.
 7. Менюто се съставя от продукти, приготвени на пара;
 8. Храната пюре, се приема от фракционна и често (6 пъти на ден).

Подобни ограничения са предназначени да разтоварят организма на болния, такава храна, между другото, може да се използва като гипохолестериновой диета или хранителен режим при аритмия.

Диета №10в

Свидетелство за диетическому масата 10с , се считат за болести на кръвоносните съдове и на сърцето:

 • Атеросклерозата, която засегна кръвоносните съдове на главния мозък, аортата, коронарните и периферните съдове;
 • Атеросклеротический кардиосклероз;
 • Исхемична болест на сърцето.

Ако предишното хранене само може да се препоръча като гипохолестериновой на диета, маса №10с със сигурност може да се нарече такава, защото нейната основна задача е да се забави разпространението на атеросклероза, възстановяване на нормален липиден спектър за сметка на намаляване на индивидуални (вредни) фракции и съотношението на атерогенности, регулирането на мастния обмен и общите метаболитни процеси.

Резултати може да се постигне:

 1. Запазване на диетата е нормално съдържание на протеини, количеството на мазнини драстично се ограничи за сметка на продукти от животински произход;
 2. Намаляване на консумацията на «сладка и бялата смърт» (прости захари и сол – не повече от 4 грама на ден);
 3. Обогатяване на диетата ПНЖК (полиненаситени мастни киселини, съдържащи се в растителните мазнини), влакна и фибри, не извън преработването на ЧРЕВНИ ензими, вещества, регулиращи обмяната на мазнините и холестерола (лецитин, холин, метионин).

Затлъстяването често е спътник на стенокардия, атеросклероза, хипертония, затова този факт трябва да помисли и съставят своя вариант на хранене с намаляване на калории до 2000 ккал/ден.

На пръв поглед няма удивителната разлика от предишната диета, все същото нетлъсто, варено, печено (след отваривания!) или сготвени в двойно дъно, обаче:

 • Почти всички постъпващи растителни мазнини, имат характер;
 • Яйцата се използват само под формата на протеинов омлет, защото в жълтъка на яйцето се концентрира холестерол;
 • Гъби, спанак, гроздов сок и сладки присъедини към списък с ограничения;
 • Ограничения за лечение на масата 10 са се превърнали в пълна забрана.

Специален десети маса – диета №10и

Може би читателят вече е предположил, че става дума за някои особени случаи на сърдечна патология. И той е прав. Таблица №10и е показан при инфаркт на миокарда, а, освен това, може да се препоръчва в първите дни след байпас, защото това все пак е оперативна намеса, и въпреки пристъпи на стенокардия спря дразня, хранителен режим след операция, както е известно, трябва да е максимално щадящей за сърдечно-съдовата система и на целия организъм като цяло.

Предназначението на тази диета се състои в ускоряването на възстановителните процеси в сърдечния мускул, подобряване на функционалните способности на системата на кръвообращението, нормализира работата на СЧ. Основни характеристики щадящего десети на масата:

 1. Намалена до 1000 ккал/ден калорични присъства седмица, а проба меню за един ден е: Б – 40 г, Ж – 35 г, Ш – 140 гр;
 2. Храната пюре, полутечни, не съдържаща сол;
 3. Количеството на използваната течност (заедно с супи, сокове, компотами) – до 750 мл./ден;
 4. Пълно изключване на продукти, които предизвикват образуването на газове в червата и подуване на корема;
 5. Храненето чести (7-8 пъти/ден).

От втората седмица на диетата постепенно се разширяват, като съдържание на калории до 1600 ккал/ден. На пациента позволяват да се разчита на собствени зъби, храната вече не избърса, дават повече хляб и ви позволяват да се пие до литра вода, включително в това количество сокове, компот, желе. При благоприятно течение на следоперативен период на пациента се превръщат в противоатеросклеротическое хранене (маса №10с), в края на краищата, атеросклероза все пак остана и диета трябва да спазва до края на живота си.

При изписване лекуващият лекар, обикновено притежава по-продължителната и информационен интервю за запретах и ограничения, като предлага най-пациент да се реши въпросът за хранене с всички препоръки. В домашни условия може да се разчита само на самоконтрол, а като се обръща голямо внимание на качеството и количеството на консумираните храни, може значително да удължи живота си. Или съкратен нея.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00097 sec