Дисбактериоза на червата при възрастни: за лечение — лекарства и народни средства за защита

Дисбактериоза на червата – много «странният» заболяване. От една страна, лекарите твърдят, че такава диагноза не съществува: това не е заболяване, а само симптомокомплекс. От друга страна, същите тези лекари потвърждават, че антибиотици и други вредни за човека фактори прехвърляне на баланс на чревната микрофлора в полза на вредни и условно-инфлуенца, за сметка на полезни микроорганизми. А това е път към развитие на вторични имунодефицитен вирус, който по-лесно и логичней не позволяват своевременно отстранява дисбиоз на червата, отколкото по-късно възстановяване на имунната система и да «ровя» резултатите от неговото намаляване.

Какво е дисбактериоза на червата?

За нормалното функциониране на организма, в него винаги присъстват бактерии в определен баланс. Особено щедро населена от микрофлора на храносмилателния тракт – в отсъствието му не е възможна, ефективна преработка на храната и усвояването на хранителните вещества в червата. Тънък отдел на червата и кухината на стомаха не са бактериално съдържание, всички необходими микроби живеят в дебелото черво.

Това е около 500 различни бактерии, които, намирайки се в оптимални количества и в балансирано съотношение, осигуряват работа на червата в правилния режим. В основата на чревните биомаса представляват анаеробни бифидобактерии и аеробни lactobacillus.

Микроорганизми, които живеят в червата, осигуряват функционирането на холестеринового, метаболизма на мазнините, протеин и въглехидрати борси, на много бактерии пряко участват в синтеза на някои витамини (B, K, фолиева киселина, биотин), както и в цялата микрофлора важно за адекватна имунна устойчивост на неблагоприятни фактори.

Именно от правилния баланс на стомашно-чревния «население», вырабатывающего вещества, стимулиране на имунния отговор, зависи ефективната работа на лимфната система. В противен случай човек става уязвим пред многобройните заразни предизвикателства. Част от бактериите работи за унищожаването на токсините, адсорбируя им от червата, а при липса започват процеси на самоотравяне на организма на организма.

Още едно следствие на започване на дисбактериоза – «изправен» всички видове гъби, щеки и патогенни микроби, които в присъствието на огромното количество «добрата» микрофлора се държат смирно, а ето при неговото намаляване – започват да се размножават, което води до различни заболявания и не само в червата.

Развитието на болестта

Състояние, при наличието на нарушения в червата вече е съвсем очевидно, за пациента, се появява не веднага. Дисбаланс нараства постепенно, и по силата на разграничаване на 4 степен на дисбактериоза:

 1. Начален етап се характеризира с често са асимптоматични течение или леко изразени проявления. На този етап намаляване на нивата на здравословна флора още малко, и патогенни организми само започват да «вдигне глава». Ако вземете някаква гъбична болест на този етап, развитието му може да се спре и бързо да се обърне.
 2. 2 степента на дисбактериоза вече представлява започна патологични процеси. Полезни бактерии вече не се справят с атака на «вражеската» флора, която бързо се увеличило и предизвиква в червата първите възпалителни «звоночки». Това е разстройство на храносмилането, които пациентът все още не придава голямо значение.
 3. 3 етап – процес «в движение», когато атакува стената на червата и смущения в храносмилането придобива ясно изразен характер. Симптомите на възпаление вече не може да се игнорира, тъй като те причиняват на пациентите голям дискомфорт.
 4. На 4 ниво тежестта на заболяването промени микрофлора вече са толкова амбициозни, че до диспепсическим нарушения (гадене, подуване на корема, диария или запек) се присъединяват внекишечные нарушения. Тъй като работата на червата, нарушена, полезни хранителни елементи в него на практика не се усвоява, човек започва да изпитва слабост, анемия и други признаци започващи изтощение на организма. В това време, също така страда и имунната система, и на болния започват да атакуват вируси и бактерии, развиват гъбични заболявания, алергични реакции и т.н.

Причини за дисбаланс микрофлора

Защо в един или друг момент изведнъж се случи промяна в балансиран състав от чревни бактерии? На този въпрос не винаги може да се намери точен отговор. Има само списък от фактори, които се предполага, че може да даде тласък на развитието на дисбактериоза.

 • Неправилното хранене. Тук са и строги диети, както и небалансиран хранителен режим с преобладаване на сладки и белтъчни храни при дефицит на растителна основа. Голяма консумация на месо, например, предизвиква в червата гнилостните процеси, липсата на фибри лишава от полезни бактерии в хранителна среда. Качеството на продуктите, също така има и не на последно място значение: ако храната е пълен с консерванти, нитрати и антибиотици, това не може да има положително влияние върху здравето на червата.

 • Заболявания на СЧ. Ако човек вече има хронични заболявания на храносмилателната система: възпаление на лигавицата на органи-ЧРЕВНИ нарушения на производство на ензими и други, те са постоянен източник на «лошите» микроби. Въпреки това, остро заболяване, например, силно отравяне, също може да послужи като решителна стъпка към дисбактериозу.
 • Лечение с антибиотици. Както е известно, антибактериални лекарства убиват «всичко живо», така че безконтролното им използване може да доведе до известни последствия. По възможност е желателно да се разбираме без тях, и още повече, че не се предписват хапчета за себе си самостоятелно. Ако лекарят предписва антибиотик, той трябва не само да се обоснове необходимостта от приема му, но и да обясни защо точно това лекарство е избрана – точно дали действието му е насочено към унищожаване на «вашия» на патогена или лекарство, ще изключите всички подред, без разлика. Във всеки случай, антимикробна терапия трябва да бъдат придружени от превантивна техника «добрата» микрофлора.
 • Такива методи на лечение, като лъчева и химиотерапия предизвикват бърза и мащабна смъртта на полезните микроорганизми и потискат имунната система. Но тъй като прилагането на тези средства, обикновено са причинени от жизнена необходимост, тук нищо не може да се направи: възстановяване на микрофлору ще трябва дълго и мъчително, дори и след края на курса на лечение.

 • Нарушения в ендокринната сфера, свързани с прием на хормонални средства, също са извадени от строя полезни бактерии.
 • От само себе си, не е нужно да се отхвърли «сексапил» на съвременния начин на живот: систематичен, лишаването от сън, стрес, неправилно хранене, седене по-голямата част от деня и т.н. – всичко това в комплекс подкопават и без това крехкото равновесие между «+» и «-» в червата.

Заслужава да се отбележи, че всички тези причини водят до така нареченото вторичния дисбактериозу, когато нарушението микрофлора са следствие на външни фактори и патологични процеси вътре в организма. Начална дисбактериоза, когато червата първоначално е засята с неправилна флора, се случва само при малки деца.

Симптомите на дисбактериоза

И така, по какъв черта може да се предположи, че имате гуша? На първо място, това са различните нарушения диария и нарушения на стола.

 1. Систематични проблеми със столове, които могат да се проявят хроничен запек, чести диария или редуването на един и друг. При нормализиране на храненето не се е отразило върху състоянието на червата. Изпразването остава нестабилна, тъй като на пациента разлажен процеса на засмукване на течност в чревни стени. Такъв проблем възниква при нарушения в обмяната на жлъчните киселини, на фона на дефицит на необходимите за това микроорганизми.

 2. Повишено газообразование винаги говори за проблемите с храносмилането. В здравословен кишечники газове се образуват, но голяма част от тях е изложена на адсорбция и елиминира от организма чрез чревна стена, и вече излизат останки от по — «естествен» начин. Болни дисбактериозом са лишени от механизма за нормална рециклиране на газове в червата, а защото ги задръстванията причиняват подуване на корема, болка, с други думи – метеоризъм.
 3. Диспепсические явления – това са всички признаци, които свидетелстват за активно на гнилостните процеси и ферментацията в червата, които причиняват на пациента, на много неудобства и изразен дискомфорт: подуване на корема, куркане в стомаха, чувство на тежест, болки, колики, гадене, оригване, киселини в стомаха.
 4. Патологична флора в червата може да предизвика у човек, лош дъх, необичаен вкус, изпотяване, слабост, алергии.
 5. Стартирала гуша води до гиповитаминозу, анемическим прояви: бърза умора, сънливост или безсъние, намалена работоспособност, влошаване на паметта, раздразнителност. Външен вид при такива проблеми също страда: възниква бледност на кожата покрива, да се развали косата и ноктите, влошаване състоянието на кожата. Но най-важното – могат да започнат сривове в работата на вътрешните органи. Така, при тежко дисбактериозе, когато у болния се наблюдава «оргия» на болестотворни микроби, се появяват дори задух и болки в сърцето.

Дисбактериоза на червата при възрастни: схема на лечение

Лечение на дисбактериоза се извършва на етапи и да е, както следва:

 • Унищожаване на инфлуенца микрофлора.
 • Настаняването на червата полезни бактерии.
 • Постигането на правилния баланс и поддържането на нормално ниво.
 • След това трябва да се възстанови оптималното функциониране на червата и да променяте имунния статус.

С този трябва да е лекар-гастроентеролог. Като за начало – да се определи каква флора преобладава в червата (видове «распоясавшихся» патогенни микроби), дефицит на какви конкретни полезни микроорганизми трябва да се запълни. Именно от това зависи какви лекарства ще трябва да се вземат. Не всичко е толкова просто, като показват в рекламата: взе Linex и червата здрави. Дисбактериоза изисква дълго и комплексно лечение, както и всеки случай на болестта е различно.

Лечение на дисбактериоза на червата при възрастни — за препарати

На първия етап да се отървем от дисбактериоза трябва да се почисти червата от чужда флора. За тази цел се използват лекарства, насочени към унищожаване на тези или други видове микроорганизми в тънките черва. Това може да се антибиотици от различни фармакологични групи (тетрациклиновой, пенициллиновой, цефалоспориновой, метронидозол), анти-гъбични лекарства (при дрожжевом дисбактериозе).

Потискат вредните бактерии в дебелите черва помагат на тези лекарства, като Бактисубтил, Энтерол, бактериофаги и други. На този етап също така е показан прием сорбентов, които ще поглъщат в себе си и да се отърве от тялото всичко излишно.

Засяване на червата правилната флора позволяват на бактериални препарати — пробиотици. Това Бифидумбактерин, Лактобактерин, Linex, Бифиформ и други, но да се ориентират в избора на лекарства трябва да не е за реклама, а препоръка на лекар, защото само той знае, какви полезни микроби трябва да се добави.

Заселенную микрофлору трябва «да се хранят», за което са предвидени Дюфалак, Лактофильтрум, Хилак-Форте – лекарства-пребиотици, които съдържат вещества, стимулиращи растежа на чревната бактериална маса.

Диета при дисбактериозе

Разбира се, за успешното лечение на чревни проблеми е невъзможно без нормализиране на храненето. Небалансирана диета е един от факторите, които провокират дисбактериоза. Така че да се спазват правилата за лечение на диетата трябва да от първия ден на лечение на заболявания:

 1. Важно е да се откаже от мазна и остра храна. «Тежки» пикантни ястия затрудняват храносмилането, дразни стените на червата, спомагат за растежа на вредни бактерии, провокира проблеми със стол.
 2. Ако дисбиоз се проявява с чести диареями и метеоризмом, трябва да се изключат храни, които предизвикват ферментацията: зеле, ябълки и кисели плодове, хляб, сладкиши.

 3. Докато напълно не вылечитесь, забравете за алкохола в каквато и да е форма.
 4. Вземете навика да пие чай или вода, не по-рано от половин час след хранене. Не трябва да се измива храна, тъй като течността разрежда храносмилателните сокове и пречи на процеса на разграждане.
 5. Любителите на месото е препоръчително да се промени начина му на приготвяне: вместо да пържите – задушаване, отваривание двойки.
 6. Включете в диетата на храни, съдържащи живи лакто — и бифидобактерии (кисело мляко, прясно кисело мляко с къс средство за съхранение, Бифидок, Ира).
 7. За растежа на полезна флора е важно присъствието на голям брой растителни фибри: яжте зеленчуци, плодове, зърнени храни, пълнозърнест хляб.
 8. Към забравения продукти са на сладко, пълномаслено мляко, сладолед, кафе.
 9. Обърнете внимание на качеството на продуктите: при дисбактериозе — никакви консерванти, оцветители, овкусители.

Помогнете на тялото си да се справят с храносмилането, с помощта на ензимни препарати. На първо място, това няма да попречи да вземе Mezim, Панкреатин, Креон.

Лечение на дисбактериоза при възрастни, народни средства за защита

Към допълнителни мерки, за които възрастен човек може да прибегне самостоятелно, са всички видове традиционни рецепти. Те не заместват на предписаните гастроэнтерологом лекарства, но и ще помогнат да се облекчи състоянието и ще ускорят възстановяването на пациента на червата.

 1. Един от естествени средства, които допринасят за подтискане на инфлуенца флора, е чесън. В състава му са натурални антибактериални компоненти, които елиминират микроби, които причиняват процесите на ферментация и гнилостните процеси. Чесън, консумирани в рамките на 2 седмици по 1 зубчику 2 пъти на ден: сутрин на гладно и вечер, не по-рано от 2 часа след вечеря. Измива чесън или вода, или кисломолочными напитки. Може да се направи чесночную тинктура на кисело мляко: заквасить мляко сух черен хляб, през ден още няколко черни бисквити настържете чесън и го сложете в кисел мляко. След няколко часа ще се окаже прекрасна чесночная кисело мляко, което е полезно за регулиране на чревни бактерии.
 2. Прополис, както и с други продукти на пчеларството, също е естествен антисептик. Ако се приема 3 пъти на ден по 15 капки алкохол тинктура от прополис, патогенни микроби в червата постепенно умират. Курс на лечение прополис – 1 – 1,5 месеца, тинктура се пие разтворена във вода половин час преди хранене.

 3. Засилва действието на аптека на пробиотици, билкови събиране на съставките, притежаващи антибактериални, противовъзпалителни свойства, а също и за действие, регулаторния стол. Неговата рецепта е следната: приготвя се смес от хвощ (1 супена лъжица. л.), плодове от шипка, сушени цветове от лайка, билки гъши изправени и жълт кантарион (2 супени лъжици. л. на всеки); листа от живовляк (3 супени лъжици), бял равнец (5 супени лъжици). Взема се 1 супена лъжица събиране и потомить го полулитре кипяща вода на водна баня (30 минути). Приемат полученото средство 3 пъти на ден преди ядене и 1 път през нощта по 100 мл. Продължителността на лечение е 3 седмици.
 4. Антимикробно действие, способни да унищожават бактерии, вируси, гъбички и протозои в червата, притежават природни «лечители»: подбел, евкалипт, градински чай, лайка, корени, тръстика и разваленка. Също така може да се приготвят и се пият плодови напитки и плодови напитки от плодове, малини, боровинки и червени боровинки, ягоди, боровинки.
 5. Намаляване на възпалението в органите на стомашно-чревния тракт и неприятни симптоми, свързани с тях, от бял равнец, невен, лайка.
 6. Ако лигавицата на червата и стомаха са повредени в резултат на дейността на болестотворни микроби, за да ги лечебния процес е препоръчително да се приемат мазен отвари и настойки. Можете да ги приготвите от бял оман, дягеля, овес, ленено семе. За да получите желе с добър обволакивающим действие, билки и се налива малко топла или студена вода, не топла вода.
 7. Ако дисбактериоза донимает диария, плодове и билки с стягащо действие ще закрепляющий ефект: плодове, череша, дъбова кора, кора от нар, корен разваленка.
 8. Задържането на стола, напротив, елиминират послабляющими билки: haymarket, корени зърнастец, сок от алое. Тези растения стимулират перисталтиката, затова не се препоръчват като средства за тези, които страдат от хемороиди и пукнатини на ректума. Страничен ефект от тези лаксативи – болки и спазми по време на изпразване.
 9. Ако запек при дисбактериозе носи спастична характер, се оттегли «скоба» на червата и за облекчаване на отхождение изпражнения и газове помагат копър, укропная вода, анасон, чай от мента.

За лечение на дисбактериоза е ефективен и да не се проточи дълги месеци, започват да му трябва при появата на първите симптоми. Не пренебрегвайте тревожни признаци: ако имате някакви неприятни стомашно-чревни прояви, както и на промяна на характера на хранене към по-здравословен не ми помага, по-добре е да посетите лекар-гастроентеролог.

READ  Ехография на ректума: трансректальный сензор

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00089 sec