Дисциркуляторная енцефалопатия/ДЭП: лечение, степен (1,2,3)

Дисциркуляторная енцефалопатия (ДЭП) представлява постоянно прогресиращо, хронично поражение на нервната тъкан на мозъка в резултат на нарушение на кръвообращението. Сред всички съдови заболявания неврологичен профил ДЭП заема първо място по честота.

Още доскоро тази болест е свързана с възрастта на възрастните, но в последните години ситуацията се е променила, и заболяването се диагностицира вече са в трудоспособна възраст 40-50 години. Актуалността на проблемите, причинени от факта, че климатичните промени на главния мозък водят не само до промяна на поведение, мислене, емоционален състоянието на болните. В редица случаи страда работоспособността, а пациента е необходима страничната помощ и грижа при изпълнение на обичайните задачи домакинството.

В основата на развитието на дисциркуляторной енцефалопатия е хронично увреждане на нервната тъкан, в резултат на хипоксия, предизвикана от патология на кръвоносните съдове, така че ДЭП се отнасят до броя на цереброваскулярных заболявания (ЦВБ).

 • Повече от половината случаи ДЭП се свързва с атеросклероза, когато липидные плаки пречат на нормалното движение на кръвта в мозъка пътни артерии.
 • Друга важна причина за нарушаване на кръвообращението в мозъка е артериалната хипертония, при която се наблюдава спазъм на малките артерии и седмица, трайни промяна на съдовите стени във формата на недохранване и на мс, което в крайна сметка води до затруднению доставят кръв към неврони.
 • Освен атеросклероза и хипертония, причина за съдова енцефалопатия може да бъде захарен диабет, патология на гръбначния стълб, когато се затруднява притока на кръв по позвоночным пътни артерии, васкулит, аномалии в развитието на кръвоносните съдове на мозъка, травма.

Често, особено при по-възрастни пациенти, комбинацията от няколко причинни фактори – атеросклероза и хипертония, хипертония и диабет, както е възможно наличието на няколко заболявания, тогава се говори за енцефалопатия смесени генезиса.

ДЭП има същите рискови фактори, че и които причиняват това заболяване, което води до намаляване на притока на кръв в мозъка: наднормено тегло, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, грешки в храненето, заседнал начин на живот. Познаването на рисковите фактори дава възможност да бъдат предотвратени ДЭП още преди появата на симптомите на патологията.

Развитие и прояви на енцефалопатия дисциркуляторной

В зависимост от причината, отделят няколко вида съдова енцефалопатия:

 1. Гипертензивную.
 2. Атеросклеротическую.
 3. Венозную.
 4. Смесена.

Промени в съдовете могат да се различават, но тъй като в резултат на техните става така или иначе нарушение на притока на кръв, а след това проявите на различни видове енцефалопатия стереотипни. Повечето по-възрастни пациенти, диагностицирани със смесена форма на заболяването.

По характер на течението енцефалопатия може да бъде:

 • Бързо напредва, когато всеки етап отнема около две години;
 • Ремиттирующей с постепенното увеличаването на симптоматиката, временни подобрения и стабилно намаляване на интелигентност;
 • Класическа, когато болестта се простира в продължение на много години, рано или късно води до деменция.

Пациентите и техните роднини, когато се сблъскат с диагнозата ДЭП, искат да знаят, какво да очакваме от патология и как да се справим с него. Энцефалопатию може да се дължи на редица заболявания, при които значително тежестта на отговорността и притесненията пада на около болния хора. Роднини и близки трябва да знаете как ще се развива патология и как да се държат с болен член на семейството.

Комуникация и съвместно съществуване с болни энцефалопатией – задача понякога е трудна. Въпросът не е само в необходимостта от физическа помощ и грижи. Особена сложност е контакт с болен, който вече е на втория стадий на заболяването става по-трудно. Пациентът може да не разберат околните или да разбере по свой начин, при това, тя не винаги веднага губи способността си за действие и вербална комуникация.

Роднини, не до края разбират същността на патология, може да влезе в спор, да се сърди, да се обиди, да се опитат нещо да убеди пациента, че няма да доведе до никакъв резултат. Пациентът, от своя страна, се разделя със съседи или познати техните аргументи за това, което се случва у дома, е склонен да се оплаче за несъществуващи проблеми. Това се случва, става въпрос за оплаквания в различни отдели, като се започне с жилищния отдел и завършва с полицията. В такава ситуация е важно да проявяват търпение и такт, постоянно помните за това, че болните не се отдава себе си на отчета в това, което се случва, не контролира себе си и не е в състояние да самокритике. Се опитва да обясни нещо на пациента – това е съвсем безсмислено, затова по-добре е да приемат болестта и да се опита да се примири с нарастваща деменция при любим човек.

За съжаление, не са редки случаите, когато пораснали деца, попадат в отчаяние, изпитват безпомощност и дори ярост, са готови да се откажат от грижа за болен родител, прехвърлянето на това задължение на държавата. Тези емоции могат да разберат, но винаги трябва да се помни, че и двамата родители, когато-тогава дай цялото си търпение и сила нарастващото деца, будни нощи, са били лекувани, са помогнали и постоянно са в непосредствена близост, а защото се грижи за тях – пряка отговорност пораснали деца.

Симптомите на заболяването се откаже от нарушения на интелектуалната, психоэмоциональной сфера, двигателни нарушения, в зависимост от выраженности които определят етап ДЭП и прогноза.

В клиниката има три етапа на болестта:

 1. Първият етап е придружено от незначителни нарушения на когнитивните функции, които не пречат на пациентите да се трудим и да водят нормален живот. Неврологична статус не е нарушен.
 2. На втори етап симптомите са се празнува на явно нарушение на интелигентност, се появяват двигателни нарушения, психични отклонения.
 3. Третият етап е най – тежка, е съдовата деменцию с рязък спад на интелигентност и мислене, в нарушение на неврологичния статус, които изискват постоянно наблюдение и грижа за недееспособни пациента.

ДЭП 1 степен

Дисциркуляторная енцефалопатия 1 степен, обикновено протича с преобладаващи нарушения на емоционалното състояние. Клиниката се развива постепенно, постепенно, околните да забележат промените в характера, списывая ги възраст или умора. Повече от половината пациенти с началното състояние на ДЭП страдат от депресия, но не са склонни на него да се оплакват, ипохондричны, апатичен. Депресията възниква по малка причина или изобщо без нея, на фона на пълно здраве в семейството и на работното място.

READ  Куха виена - долната и горната: анатомия, синдром на тромбоза

Техните оплаквания на пациентите с ДЭП 1 степен съсредоточават върху соматической патология, пренебрегвайки промени в настроението. Така ги безпокоят болки в ставите, гърба, корема, които не отговарят на реалната степен на поражение на вътрешните органи, докато апатия и депресия малко тревожат пациента.

Много характерен за ДЭП се счита за промяна на емоционален фон, подобно на неврастенией. Възможни са резки смени на настроението, от депресия до внезапна радост, беспричинный плач, пристъпи на агресия към околните. Често нарушен сън, появява се умора, болки в главата, звездите и забравяне. Отличие ДЭП от неврастения смятат съчетанието на описаните симптоми с когнитивни нарушения.

Когнитивни нарушения се откриват при 9 от всеки 10 пациенти и включват трудности с концентрацията на вниманието, намаляване на паметта, бърза умора при умствена дейност. Пациентът губи предишната си организация, изпитва трудност с планирането на времето и отговорностите. Спомняйки си за събитията от своя живот, той трудно се възпроизвежда току-що получената информация, лошо помни което чуха и прочетено.

В първата фаза на заболяването вече се появяват някои от двигателните нарушения. Възможни са оплаквания от световъртеж, треперене, походка и дори гадене с повръщане, но те се проявяват само по време на разходка.

ДЭП 2 степен

Прогресията на заболяването води до ДЭП 2 на степен, когато по-горе изброени симптоми се засилват, се наблюдава значително намаляване на интелигентност и мислене, нарушения на паметта и вниманието, но пациентът не може обективно да се оцени състоянието си, често преувеличава своите възможности. Трудно ясно да се тегли чертата между втора и трета степен на ДЭП, но очевидна за трета степен се счита за пълна загуба на трудоспособност и възможности за самостоятелно съществуване.

Рязко намаляване на интелигентност пречи на изпълнението на трудовите задачи, създава определени трудности в дома. Работата става възможна, се губи интерес към обичайното хоби и хобито, а пациентът може с часове да се отдадете на нещо безполезно или въобще да седи без работа.

Нарушена ориентацията в пространството и времето. Пойдя в магазин, страдащи ДЭП човек може да забрави за планирани покупки, а излизайки от него, не винаги веднага се припомня на път за вкъщи. Роднини трябва да знаете за тези симптоми и ако пациентът сам напуска къщата, това е по-добре да се осигури присъствието на него поне някакъв документ или бележка с адреса, защото има случаи на търсене на жилище и роднини на такива пациенти, които внезапно са се загубили.

Емоционална сфера продължава да страда. Смяна на настроението отстъпи място на апатия, безразличие към това, което се случва на другите. Контакт с пациента става почти невъзможно. Не предизвикват съмнение забележителен двигателни нарушения. Пациентът ходи бавно, на терени при този рита. Това се случва, че първо е трудно да започне да отидете, а после трудно да се уреди (като паркинсонизму).

Тежка ДЭП

ДЭП тежка степен се изразява в деменция, когато пациентът е напълно губи способността за мислене и изпълнение на целенасочени действия, апатичен, не може да се ориентира в пространството и времето. На този етап е счупен или дори липсва связная става, се появява груб неврологическая на процедурата под формата на признаци на орален автоматичност, е характерно нарушение на функцията на тазовите органи, възможни са двигателни нарушения до парезов и параличей, конвулсивни гърчове.

Ако пациентът е в процес на деменция все още е в състояние да се изправи и да отиде, тогава трябва да се помни за възможността за падане, които са изпълнени с фрактури, особено при по-възрастните хора с остеопороза. Сериозни фрактури могат да станат фатални при тази категория пациенти.

Деменция изисква постоянни грижи и помощ. Болни, подобно на малкото дете, не може самостоятелно да се храни, да ходи в тоалетната, да се грижи за себе си и редовното време прекарва в седнало или легнало положение в леглото. Всички задължения за поддържане на неговия живот да намери подходящо място за вашите близки, осигуряване на хигиенни процедури, диетично хранене, които е трудно поперхнуться, те също следят състоянието на кожата покрива, за да не пропуснете появата на язви.

В известна степен при тежка енцефалопатия роднини може да стане дори по-лесно. Грижи, които изискват физически усилия, не предполага комуникация, което означава, че няма предпоставки за спорове, обиди и злоба в думите, в които пациентът не отдава себе си на отчет. В стадий на деменция вече не пишат жалби и да не се притесняват да разкази на съседи. От друга страна, наблюдаваме стабилно замира близък, без възможност да помогне и да бъдат разбрани им е тежко психологическо бреме.

Няколко думи за диагностика

Симптомите на започваща енцефалопатия могат да бъдат невидими, нито за болни, нито за неговите роднини, поради консултации невролог – първото нещо, което си струва да се предприемат.

В групата на риска влизат всички по-възрастни хора, диабетици, високо кръвно налягане, лица с атеросклероза. Лекарят ще оцени не само общото състояние, но и ще ви прости тестове за наличието на когнитивни нарушения: ще поиска да нарисува часовник и да отбележи време, се повтаря казани думи в правилния ред, и т.н.

За диагностика на ДЭП е необходима консултация очен лекар, провеждане на электроэнцефалографии, УЛТРАЗВУК с допплером съдове на главата и шията. За да се изключи друга патология на мозъка показва компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс.

Изясняване на причините ДЭП предполага провеждането на ЕКГ, анализ на кръв за липиден спектър, коагулограммы, определяне на кръвното налягане, на нивото на глюкоза в кръвта. Подходящи консултации ендокринолог, кардиолог, в някои случаи – съдова хирург.

READ  Хематокрит в кръвта се понижи, обновен, норма, промени, какво означава това

Лечение дисциркуляторной енцефалопатия

Лечение дисциркуляторной енцефалопатия трябва да бъде комплексен, насочени към премахване не само симптомите на заболяването, но и на причините, предизвикващи промени в мозъка.

Навременна и ефективна терапия патология на мозъка е не само медицински аспект, но и социални и дори икономически, защото заболяване води до нарушаване на способността за работа и, в крайна сметка, подчертават от одмвр, а на пациентите в тежки етапи се изисква страничната помощ.

Лечение ДЭП е насочена към предотвратяване на остри съдови нарушения в мозъка (мозъчен инсулт), корекция на теченията на причинного на болестта и за възстановяване на функции на главния мозък и на притока на кръв в него. Медикаментозно лечение може да даде добър резултат, но само при участието и желанието на пациента сам да се бори с болестта. Първото нещо, което си струва да се преразгледа начина на живот и хранителните навици. Премахване на рисковите фактори, болки в голяма степен помага на лекаря в борбата с болестта.

Често поради трудността диагностика на началните стадии, лечението се започва с 2 степен ДЭП, когато когнитивни нарушения вече не предизвикват съмнение. Въпреки това, тя позволява не само да се забави прогресията на енцефалопатия, но и да доведе състоянието на пациента до ниво, приемливо за самостоятелно съществуване и в редица случаи – на труда.

Немедикаментозная терапия дисциркуляторной енцефалопатия включва:

 • Нормализиране или поне намаляване на теглото до допустимите стойности;
 • Диета;
 • Изключение вредни навици;
 • Физическа активност.

Наднорменото тегло се смята за рисков фактор за развитие на хипертония и атеросклероза, така че е много важно да го приведе в норма. За това е необходима и диета и физически натоварвания, постижими за пациента във връзка с неговото състояние. Позовавайки се на своя начин на живот в норма, разширяване на физическата активност, струва си да се откажат от тютюнопушенето, вредни воздействующего на съдовите стени и тъкани на мозъка.

Диета при ДЭП следва да допринесе за нормализиране на мастния обмен и стабилизиране на кръвното налягане, затова се препоръчва да се намали до минимум консумацията на животински мазнини, заменяйки ги с растителни продукти, от тлъсто месо е по-добре да се откаже в полза на риба и морски дарове. Количество готварска сол не трябва да надвишава 4-6 грама на ден. В диетата трябва да има достатъчно продукти, съдържащи витамини и минерали (калций, магнезий, калий). От алкохол също трябва да се откаже, защото неговата употреба спомага за прогрессированию хипертония, както мазни и високо калорични закуски – прекия път до атеросклероза.

Много от пациентите, като чуха за необходимостта от здравословно хранене, дори да се разстрои, им се струва, че трябва да се откаже от много от познатите продукти и деликатеси, но това не е съвсем така, в края на краищата, същото месо задължително се запържва в масло, е достатъчно просто да го сварете. При ДЭП полезни пресни зеленчуци и плодове, които пренебрегват модерен човек. В диетата има място на картофи, лук и чесън, листни зеленчуци, домати, нискомаслено различни видове месо (телешко, пуешко), всевъзможни кисломолочным продукти, орехам и злакам. Салати-добре да се запълни с растително масло, а това е от майонеза трябва да се откаже.

В ранните стадии На заболяването, когато едва са се появили първите признаци за нарушаване на дейността на мозъка, е достатъчно да се преразгледа начина на живот и хранене, като се обръща достатъчно внимание на спортни занимания. При прогрессировании патология възниква нуждата от медикаментозна терапия, която може да бъде патогенетической, насочена към основното заболяване, и симптоматично, предназначени за премахване на симптомите на ДЭП. В тежки случаи е възможно и оперативно лечение.

Медикаментозно лечение

Патогенетическая терапия дисциркуляторной енцефалопатия включва борбата с високо кръвно налягане, увреждания на кръвоносните съдове атеросклеротическим процес, нарушения на метаболизма и въглехидрати метаболизъм. За да се патогенетического лечение ДЭП предписваните лекарства от различни групи.

За премахване на хипертония се използва:

 1. Инхибитори на ангиотензинпревращающего ензими – показване на пациенти с хипертония, особено по-младата възраст. Към тази група се отнасят небезызвестные капроприл, лизиноприл, лозартан и т.н. се Оказа, че тези медикаменти допринасят за намаляване на степента на хипертрофия на сърцето и средната, мускулна, слой седмица, което допринася за подобряване на кръвообращението като цяло и микроциркулацията, в частност.
  На АСЕ-инхибитори се предписват на болни с диабет, сърдечна недостатъчност, атеросклеротическим увреждания на бъбречните артерии. Достигайки нормални цифри на кръвното налягане, пациентът е значително по-малко е склонен не само хронично ишемическим увреждане на мозъка, но и инсулти. Доза и начин на прием на медикаменти от тази група са подбрани индивидуално въз основа на характеристики на протичане на болестта у даден пациент.
 1. Бета-административните – атенолол, пиндолол, анаприлин и т.н. Тези медикаменти намаляват артериалното налягане и допринасят за възстановяване на функцията на сърцето, което е особено полезно при пациенти с аритмиями, исхемична болест на сърцето и хронична сърдечна недостатъчност. Бета-блокери могат да определяни паралелно с инхибитори АСЕ, а препятствия за тяхното прилагане може да стане диабет, бронхиална астма, някои видове нарушения на проводимостта на сърцето, така че лечението взима кардиолог след подробен преглед.
 2. Антагонисти на калций (нифедипин, дилтиазем, верапамил) предизвикват антихипертензивен ефект и може да допринесе за нормализиране на ритъма на сърцето. Освен това, лекарства от тази група премахване на съдова спазъм, намаляване на напрежението в стените на седмица и подобряване по този начин притока на кръв в мозъка. Прилагането на нимодипина при пациенти в напреднала възраст премахва някои когнитивни нарушения, като оказва положителен ефект дори в стадий на деменция. Добър резултат дава прилагане на антагонисти на калций с тежко главоболие, свързани с ДЭП.
 3. Диуретици препарати (фуросемид, верошпирон, гипотиазид) са призовани да се намали натискът за сметка на отделянето на излишните течности и намаляване на обема на циркулиращата кръв. Те са в комплекс с посочените по-горе групи лекарства.
READ  Артериит: причини, симптоми, диагностика, лечение и прогноза, видове и народни средства за защита

Следващата за нормализиране на налягането етап на лечение ДЭП трябва да стане борбата с нарушения на мастния обмен, в края на краищата, атеросклероза е най – важният рисков фактор за съдовата патология на мозъка. Първо лекарят ще ви посъветва пациента диета и физически упражнения, които могат да се нормализира липидния спектър. Ако след три месеца ефектът не дойде, ще бъде решен въпросът за медикаментозном лечение.

За корекция на хиперхолестеролемия са необходими:

 • Препарати на базата на никотинова киселина (аципимокс, эндурацин).
 • Фибрати – гемфиброзил, клофибрат, фенофибрат и др
 • Статини – оказват най-силно изразени гиполипидемический ефект, допринасят за регресия, или за стабилизиране на разположение на плаки в съдовете на мозъка (симвастатин, ловастатин, лескол).
 • Секвестранты мастни киселини (холестирамин), препарати на базата на рибено масло, антиоксиданти (витамин е).

Най-важната страна патогенетического лечение ДЭП е прилагането на средства, които допринасят за разширяване на кръвоносните съдове, ноотропных лекарства и нейропротекторов, улучшающих на обменните процеси в нервната тъкан.

Вазодилататоры

Сосудорасширяющие лекарства, кавинтон, трентал, циннаризин, се инжектира венозно или предписват във вид на таблетки. При нарушения на притока на кръв в басейна на сънната артерия-добър ефект кавинтон, при вертебро-базилярной недостатъчност – стугерон, циннаризин. Сермион дава добър резултат при съчетание на атеросклероза на мозъка и крайниците, както и при намаляване на интелигентност, памет, мислене, патология емоционална сфера, нарушена социална адаптация.

Често дисциркуляторная енцефалопатия на фона на атеросклероза придружени от срам отлив на венозна кръв от мозъка. В тези случаи е ефективен редергин, назначаемый интравенозно, в мускул или под формата на таблетки. Вазобрал – продукт от ново поколение, който не само ефективно разширява кръвоносните съдове на мозъка и увеличава притока на кръв в тях, но и предотвратява агрегацията на настоящите елементи, което е особено опасно при атеросклероза и сосудистом спазме вследствие на хипертония.

Ноотропы и нейропротекторы

За лечение на пациента с дисциркуляторной енцефалопатия невъзможно без средства, улучшающих обмяната на нервната тъкан, които обезпечават защитно действие на клетките в условия на хипоксия. Пирацетам, энцефабол, ноотропил, милдронат подобряват обменните процеси в мозъка, пречат на образуването на свободните радикали, намаляват обобщаване на тромби в съдовете на микроциркулацията, отстраняване на съдова спазъм, като вазодилатирующее действие.

Определяне ноотропных средства дава възможност за подобряване на паметта и концентрацията, подобряване на умствената дейност и устойчивостта към стрес. При намаляване на паметта и способността да възприемат информация показва семакс, церебролизин, кортексин.

Важно е, че лечението на нейропротекторами практикува дълго време, тъй като ефектът от по-голямата част от тях настъпи по-късно 3-4 седмици от началото на приема на препарата. Обикновено се назначават от интравенозна инфузия на лекарства, които след това се заменя с перорален ги приема. Ефективността на нейропротекторной терапия се засилва допълнително възлагане на мултивитаминни комплекси, които съдържат витамини от групата В, никотинова и аскорбинова киселина.

Освен изброените групи лекарства, повечето пациенти се нуждае от прилагането на антиагрегантов и на антикоагуланти, защото тромбозы – една от основните причини за сърдечни катастрофи, развиващи се на фона на ДЭП. За подобряване на реологических свойства на кръвта и намаляване на нейния вискозитет и интересите на аспирин в малки дози (тромбо ASSE, кардиомагнил), тиклид, но може би определяне варфарин, клопидогрела под постоянен контрол на съсирването на кръвта. Нормализация на микроциркулацията допринасят за курантил, работата, които са показани възрастните пациенти с често срещаните форми на атеросклероза.

Симптоматично лечение

Симптоматична терапия е насочена към премахване на отделни клинични прояви на патология. Депресия и нарушения на емоционален фон – честите симптоми на ДЭП, при които се използват транквиланти и успокоителни: валериана, motherwort, реланиум, феназепам и други, а да се предписват тези лекарства трябва психотерапевт. При депресия показва антидепресанти (прозак, мелипрамин).

Двигателни нарушения изискват провеждане на лечебна физическото възпитание и масаж, при головокружениях предписват бетасерк, кавинтон, сермион. Признаци на нарушения на интелигентност, памет, внимание и се коригират с помощта на по-горе изброените ноотропов и нейропротекторов.

Хирургично лечение

При тежко прогрессирующем рамките на ДЭП, когато степента на стесняване на кръвоносните съдове на мозъка достига до 70% и повече, в случаи, когато пациентът вече е претърпял остри форми на нарушения на притока на кръв в мозъка, е възможно извършване на хирургически операции – ендартеректомия, стентирования, налагане на анастомозов.

Прогноза при диагноза ДЭП

Дисциркуляторная енцефалопатия се отнася до броя на инвалидизиращи заболявания, така че хората с увреждания може да се инсталира определена категория болни. Разбира се, в начален етап на поражение на мозъка, когато е ефективна лекарствена терапия и няма нужда от смяна на трудова дейност на хората с увреждания не се намести, защото болестта не ограничава поминък.

В същото време, тежка енцефалопатия по съдова деменция, като крайна проява на исхемия на мозъка, изискват признаване на пациента с увреждания, тъй като той не е в състояние да изпълнява трудови задължения и в редица случаи се нуждаят от грижи и помощ в домакинството. Въпрос за присвояване на определена група инвалидност, се решава от експертна комисия от лекари от различни специалности въз основа на степента на нарушаване на трудови умения и самообслужване.

Прогноза при ДЭП сериозен, но не безнадеждно.

При по-ранно откриване на заболявания и своевременно начатом лечението с 1 и 2 степен на нарушения на функциите на мозъка могат да живеят повече от дузина години, не може да се каже за вдигане на съдовата деменция.

Прогнозата за значително се влошава, ако при пациент с ДЭП се случват често гипертонические кризы и остри прояви на нарушения на мозъчното кръвоснабдяване.

Видео: лекция по ДЭП — диагноза, степен, структура

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00150 sec