Дислипидемия (гиперлипидемия): лечение, симптоми

Дислипидемия — болестно състояние, причинено нарушение на обмяната на мазнините в организма, което води до развитието на атеросклероза. Съдовите стени компактен, просвет се стеснява кръвоносните съдове, нарушения на кръвообращението във вътрешните органи, което завършва ишемией на сърдечния мускул и мозъка, хипертония, инсулт или инфарктом.

Необичайно повишено ниво на липидите в кръвта, се нарича хиперлипидемия или гиперлипопротеинемией. Това състояние е пряко следствие от начина на живот на човека. Появата на хиперлипидемия зависи от характера на хранене на пациента, лекарства, които той приема, физическа активност и вредни навици.

Дислипидемия — лабораторен показател, който дава свидетелство за дисбалансе на мастни вещества в организма на човека, които представляват съединения с ниско молекулно тегло, синтезируемые в черния дроб и транспортируемые към клетките и тъканите с помощта на липопротеините — сложни липидно-протеинови комплекси.

Отделят 3 вида липопротеини: висока, ниска и много ниска плътност (HDL, LDL, VLDL).

LDL и VLDL — ненадежден транспорт. Техните молекули са доста големи и податливи на загуба на холестерол в утайката. Те са причина за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, както и тяхното холестерол се смята за «лош». LDL по време на транспортиране, често губят холестерол или проникват в стените на кръвоносните съдове заедно с него, формиране на эндотелии холестериновые плаки, които намаляват лумена на кръвоносните съдове. Мастните наслояване, причинени от дислипидемическими нарушения, затруднено системен кръвния поток и предизвикват хемодинамичните увреждане на органи и тъкани.

HDL не са атерогенными, добре се разтварят във вода и се извежда холестерола от кръвоносните съдове. В черния дроб той се превръща в жлъчни киселини, които през червата напускат човешкото тяло.

Засегнатите съдове се свиват, в тъканите постъпва малко кислород, се развива хипоксия и исхемия. Тези процеси са в основата на развитието на животозастрашаващи заболявания — стенокардия, инфаркт на миокарда, хипертония, инсулт.

Активен биосинтеза на мазнини в организма, нарушеното отделяне и обилно постъпването им с храна водят до хиперлипидемия, която не се проявява специфични симптоми, но предизвиква формирането на различни заболявания.

Класификация

Дислипидемия представлява патология на обмяната на веществата, обусловленную дисбаланс петна фракции в кръвта и постепенно натрупване на мазнини в организма.

 • В основата на класификацията на Фредриксону е вид на липида, нивото на който се издига — хиломикроны, холестерол, триглицериди, LDL, VLDL. Според тази класификация има 6 вида хиперлипидемия, 5 от които са атерогенными — бързо приводящими до атеросклероза.

 • По механизъм на възникване на дислипидемия е първична и вторична. Начална форма е наследствено заболяване, а вторичната е следствие на някои заболявания.
 • В отделна група отделят алиментарную дислипидемию, причинена от прекомерно включването в диетата на храни, съдържащи животински мазнини. Тя е два вида: транзиторная развиваща се след еднократна употреба на мазна храна, и постоянна — предизвикана нейният редовен прием.

Етиология

Изолиране на една конкретна причина, дислипидемии е почти невъзможно. В развитието на патология голяма роля играе цял комплекс от етиологични фактори. Към тях се отнасят:

 1. Наследственост,
 2. Особено на храните,
 3. Пу,
 4. Алкохолизъм,
 5. Табакокурение,
 6. Стрес,
 7. Эндокринопатии — затлъстяване, хипотиреоидизъм, захарен диабет,
 8. Калькулезный холецистит,
 9. Хипертония,
 10. Прием на лекарства — хормонални контрацептиви, гипотензивных средства,
 11. Хормонални промени — бременност, менопауза,
 12. Подагра,
 13. Уремия,
 14. Мъжки пол,
 15. Напреднала възраст.
READ  Определяне на резус фактор на кръвта: анализ, методи, цоликлонами, на родителите

Дислипидемия — резултат от активно образование на мазнини, наднорменото постъпване с храната, нарушен им разделяне и отделяне от тялото.

В най-голяма степен податливи на развитието на патология на лицето, в фамилна анамнеза за които има случаи на ранна атеросклероза. Също изложена на риск представляват лица, перенесшие инфаркт на миокарда или исхемичен инсулт.

Процедурата

На базата на клиничната симптоматика дислипидемии е метаболитен синдром, който е цялостно нарушение на обмяната на мазнините и механизми за регулирането на кръвното налягане. Той се проявява не само промяна на нормалното съотношение на липиди в кръвта, но и гипергликемией, устойчиви на високо кръвно налягане, нарушение на хомеостазата.

Симптоми гиперлипопротеинемии дълго време могат да липсват. В този случай, за да разкрие болестта може да бъде само по резултатите от лабораторни изследвания на кръв. Но след няколко месеца и дори години патология на явна характеристика симптоматикой и ще приключи на развитието на сериозни заболявания.

 • Холестерол, откладываясь под кожата на клепачите, образува ксантелазмы — плоски жълти образование.
 • Ксантомы — възли, за да се установят над сухожилиями на човека по ръцете, краката, гърба, корема.
 • Липоидная дъга на роговицата – белесоватая ивица, обрамляющая външния контур на роговицата на окото. Това е холестерол депозити, които обикновено се появяват при хора, над 50 години;

Гиперлипопротеинемия е клинико-лабораторна диагноза: само данни липидограммы показват наличието на патология. Клиничните признаци не са от съществено значение и не са диагностически значими. Въпреки това, опитни специалисти вече след първата комуникация с пациента може да предположи, дислипидемию.

Диагностика

Откриване на пациента дислипидемию може само с помощта на лабораторната диагностика.

Пълно диагностично изследване на пациента включва:

 1. Събиране на жалби и в медицинската история на заболяването. Лекар говори на пациент и разбира, когато се появи на основните клинични признаци — ксантомы, ксантелазмы и липоидная дъга на роговицата.

 2. Проучване в медицинската история на живота. Специалист събира информация за наследствеността на пациента и семейството дислипидемии, разбере неговата професия, пренесени патология, лоши навици.
 3. По време на проверка на кожата и лигавиците откриват ксантомы, ксантелазмы, липоидную дъга на роговицата, незабелязано от страна на пациента.
 4. Общ анализ на кръвта и урината дава допълнителна информация за съпътстващи заболявания.
 5. Определят параметрите на липидограммы и высчитывают този атерогенности, който представлява отношението на сумата на VLDL и LDL към HDL.
 6. Иммунологическое изследване — определяне в кръвта на имуноглобулини от клас М и Ж

Лечение на

Обикновено дислипидемия — вторична патология, което настъпва на фона на някакво заболяване или развившаяся поради въздействието на негативните фактори. За да се отървете от патология, трябва своевременно откриване и лечение на основното заболяване.

Лечение на дислипидемии индивидуално, комплексно, включващо медикаментозную, немедикаментозную, экстракорпоральную терапия, диетотерапию. Те нормализират обмяната на липиди в организма и намаляват нивата на холестерол в кръвта.

Болни показва лекарствена корекция на дислипидемии, спазване на препоръките на диетолог, промяната на начина на живот.

Немедикаментозное лечение

Пациенти с дислипидемией специалистите дават следните препоръки:

 • Нормализиране на телесното тегло, чрез пренасочване на накъсана, балансирано и подсилени хранене,
 • Дозирани физически натоварвания,
 • Коригира режим на труд и почивка,
 • Да се ограничи употребата на алкохол или напълно да го спре,
 • Да се борим с тютюнопушенето,
 • Избягвате стресови и конфликтни ситуации.
READ  Иммунохимический анализ на кръв и урина, че това, дешифриране, invitro

Диетотерапия

Гипохолестериновая диета е показан за добрия дислипидемии и се състои в ограничаване на постъпването в организма на животински мазнини. Болните трябва да се консумират продуты, богати на витамини и хранителни влакна. При този калории дневна дажба трябва да отговарят на физически стрес на пациента. Тлъсто и пържено месо трябва да се замени с варени морска риба, пиле, пуйка, а масло — растително. Много мазнини, особено скрити, се съдържа в сушени меса продукти, промишлени сырах. По-голямата част от диетата трябва да включва зеленчуци, плодове, горски плодове, зърнени култури, нискомаслени млечни продукти, боб, магданоз.

Лица с дислипидемией забранено да употребяват алкохолни напитки. Алкохол допринася за натрупването в кръвта триглицеридите, които провокират появата на холестериновых на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Диета — основен фактор за ефективната терапия дислипидемии. За пациенти, които са предразположени към развитието на атеросклероза, правилното хранене трябва да стане начин на живот.

Видео: основни препоръки за хранене за пациенти дислипидемией

Лекарствена терапия

За да се отървете от дислипидемии, трябва с помощта на лекарства да се коригира нарушения на обмяната на мазнините. За тази цел на болните се предписват статини, фибрати, витамини и други препарати.

 1. Статини — това са група лекарства, които намаляват биосинтеза на холестерол в черния дроб и които го вътре в клетките. Те притежават и изразено противовъзпалително действие и подобряват ендотелните функции на кръвоносните съдове. «Ловастатин», «Аторвастатин», «Симвастатин», «Флувастатин» удължават живота на пациентите с атеросклероза и пречат на развитието на тежки усложнения. Те не оказват влияние върху метаболизма на въглехидратите и потискат и обобщаване на тромбоцитите.

 2. Фибрати — лекарства, прилагани при високо ниво на триглицериди в кръвта. «Ципрофибрат», «Клофибрат», «Фенофибрат» повишават нивото на HDL, които възпрепятстват развитието на атеросклероза. Обикновено те се предписват заедно със статин. Тяхното комбинирано използване е много ефективен, но има тежки странични ефекти, например, за развитието на миопатия.
 3. Инхибитори на абсорбцията на холестерола блокират неговото усвояване в тънките черва. Единственият официално разрешени наркотици от тази група е «Эзитимиб».
 4. Смоли, свързващи жлъчните киселини — «Колестипол» и «Холестирамин». Те не се разтварят във вода и се свързват жлъчните киселини в skylight стая на тънките черва, чрез предотвратяване на обратното засмукване. Препарати от тази група се предписва на пациенти с фамилна хиперлипидемия като монотерапии или в комбинация с други гипохолестеринемическими средства.
 5. Омега-3 полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в големи количества в рибеното масло. Те намаляват съдържанието в кръвта липиди, холестерол, LDL, VLDL и притежават антиатерогенным действие. Омега-3 — ефективно средство за профилактика и лечение на атеросклероза, улучшающее на реологичните свойства на кръвта и до инхибиторен тромбообразование.
 6. Ниацин — «Ниацин», «Эндурацин». Тези препарати се отнасят към витамините от група В и притежава силно изразени гиполипидемическим действие.

Экстракорпоральная терапия се прилага в тежки случаи, когато други методи на лечение стават неефективни. Основните методи экстракорпоральной детоксикация: гемосорбция, плазмоферез, УФО кръв, ультрафильтрация, криопреципитация.

Народна медицина

За лечение и профилактика на дислипидемии използват средствата на народната медицина и растителни: отвари и настойки, билки, зеленчуци, семена, мед, водка или алкохол.

 • Картофен сок намалява нивата на холестерола и подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Да се приема всяка сутрин на гладно. За приготвяне на сок се вземат картоф със среден размер, се измиват, почистват, втрива на ренде и получената маса се изстисква през тензух.

 • Лечебната смес от равни части мед, лимон и растително масло, се приемат в продължение на три месеца. Аллергикам това средство не трябва да се прилага.
 • Освежаващ и успокояващи действие има чаят от маточина. Той оказват благотворен ефект върху кръвоносните съдове на главния мозък и сърцето.
 • За да се справят с атеросклероза на долните крайници, трябва редовно да направите краката на ваната с коприва. Свежа трева се поставя във вана с гореща вода, оставете за половин час и след това се потапят там краката.
 • Чаша бяло или червено сухо вино помага да се отпуснете, да се отървете от главоболие, виене на свят и други неприятни симптоми на заболяване.

Усложнения

Остри усложнения се развиват бързо и завършват с фатален. Кръвоносен съд се стеснява, съсирек се откъсне и отменя лумена на съда. Към остър усложнения включват инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт.

Хронични усложнения се развиват постепенно и се поддават на лечение. Тромб в skylight стая засегнатото съдът причиняват хронична ишемию на този парцел. До хронични последици хиперлипидемия са: стеноза на аортната клапа, стенокардия на напрежението, аритмия, хипертония, бъбречна недостатъчност, атеросклеротическое загуба на кръвоносните съдове на краката, синдром на перемежающей накуцване, трофичните язви.

Лечение на дислипидемии — дълъг и сложен процес, който изисква от пациента дисциплинированности, търпение и сили. Навременна и пълна терапия, както и премахване на рисковите фактори значително удължават и подобряване на живота на пациентите.

Профилактика

За да се избегне развитието на дислипидемии, трябва да спазва следните правила:

 1. Нормализиране на теглото,
 2. Да водят активен начин на живот,
 3. Избягвайте стреса,
 4. Редовно се провеждат профосмотры,
 5. Правилно се хранят,
 6. Борбата с тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол,
 7. Своевременно и правилно лечение на заболявания, водещи до дислипидемии.

Дислипидемия и атеросклеротични промени в организма се развиват през годините и се нуждаят от същата дълго и трудно лечение. Да се предотврати развитието на патология може, при спазване на препоръки от специалисти: следя теглото, повече се движи и да се откажат от лошите навици. Това ще помогне на съдове да останат еластични и здрави за много години. Ако дислипидемию своевременно предотвратяване, диагностика и лечение, тогава може да се удължи и да се спаси живота на пациента.

Видео: лекция по дислипидемии и атеросклероза

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec