Диуретици, таблетки (диуретици), лекарства, билки

Диуретици (диуретици) са химични вещества с различни структурни постройка, изпълняващи функцията на реабсорбция йони на натрий и вода и увеличаване на отделянето на течности от организма.

Очакван ефект за лечение на много заболявания зависи от правилния избор на диуретици, тъй като те, макар и да се наричат диуретик, се различават механизъм на действие, т.е. те са единни: едни повече действат на ниво каналчета, други засегне предимно бъбречно гемодинамику, засяга канальцы в по-малка степен.

Лекарства от първа група (инхибитори на карбоангидразы, ацетазоламид, осмотические диуретици) в медицинската практика не са много разпространени, което не може да се каже за силни петлевых диуретици, които действат на ниво възходящ отдел панти, Отм, главен представител на която е фуросемид, много широко използван в терапевтични практики.

Близки по сила и механизъм за петлевым диуретикам квиназалоны и хлорбензамиды, способни да действат внимателно, но продължително (повече от един ден).

Птеридины и карбоксамиды – специална група диуретици. Пациентите, выдужденным често се консумират подобни лекарства, те са известни, като калийсберегающие диуретици. Те не оказват негативно влияние върху клубочковую филтриране, действат повече от един ден и могат да определяни на болни с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН).

Основните класове медикаментозных диуретици:

По-подробна информация за медикаментозных диуретиках ще бъдат приведени по-нататък по движение на статията.

Диуретици в продукти

Далеч не винаги и не на всички трябва непременно да купуват диуретици в аптека. А и не всеки, който те наистина са необходими, отидете на лекар, се отделят рецепта и се приемат като лекар е назначил. Много хора преминават на диета, обедненную готварска сол, като се отдава предпочитание на продукти, които поради своите натурални свойства хубаво извадени от тялото на излишната течност. Освен това, вместо на традиционния чай с удоволствие употребяват диуретици такси.

Последно време особена популярност придоби манастирски чай за отслабване, в състава на което влизат лаксативи и диуретици билки. Всичко това, разбира се, може би и със сигурност е полезно, ако човек няма особени проблеми със здравето, както подуване на лицето или краката са свързани с крещящо нарушение на режима на хранене, прекомерна склонност към солени ястия или се дължат на елементарната умората.

Списък на диуретични билки представляват повсеместно нараства, а така широко известни представители на флората:

 • Лайка;
 • Хвощ;
 • Боровинки (листа);
 • Мечо грозде;
 • Цикория;
 • Възел трева;
 • Репей;
 • Лен (семена);
 • Листа и пъпки от бреза;
 • Хвойна;
 • На шипка, който има лек диуретичен ефект и е източник на витамин С;
 • Магданоз (корени);
 • Копър.

Някои от тези растения влизат в състава на диуретик събиране реализира в аптечната мрежа.

Избор на диуретични растения срещу отоци въз основа на състоянието на здравето на пациента:

Диуретици продукти, които да допълват диетата си с цел да се бори с с отоци, съставят следния списък:

 1. Диня;
 2. Пъпеш;

 3. Червена боровинка;
 4. Краставици;
 5. Ананас;
 6. Магданоз, целина, копър.

Интересен в това отношение може да бъде печени картофи. Като източник на калий, той едновременно притежава диуретично действие. Тези, които искат да отслабнете можете да опитате трехдневную картофи диета (както може да се простират от седмицата, ако силите достатъчно). И така: 1 кг картофи, печени в униформа, се консумира в рамките на деня, с обикновена вода. Резултат: 3 дни – минус 3 кг и никакви отоци.

За съжаление, има случаи, когато такова лечение не може да се мине и с каквито и добри диуретични свойства не се радва на даровете на природата, може да възникне необходимост от назначаването на тези диуретици. Обаче преди да се пристъпи към прилагането на синтетични диуретици препарати, би било хубаво да се изследват характеристиките на някои представители на тази фармацевтична група.

Видео: естествени диуретици

Петлевые диуретици

Действие

До петлевым диуретикам (ТД) са лекарства, действието на които започва бързо (от една четвърт от един час до един час) и продължава от 2 (буметадин, фуросемид) до 6 часа (торасемид). Освен основните си действия (диуретического), от диуретици, тази група се очаква промяна на някои гемодинамических показатели, което е особено забележимо при внутривенном тяхното въвеждане.

Този имот петлевых диуретици се използват за намаляване на крайния диастолното налягане (КДД) и крайния диастолното обем (KDO) на лявата камера при левожелудочковой недостатъчност, а също и падане на налягането в малък кръг при белодробна хипертония. Освен това, петлевые диуретиците намаляват обема на извънклетъчната течност и влияние върху работата на дишането (допринесе за намаляване на признаци на диспнея).

Като се има предвид, изброени достойнство петлевых диуретици, ги често се използват в комбинация с други лекарства за оказване на спешна помощ при сърдечно-съдовата или бъбречна патология.

Видео: действието на различни диуретици върху човешкото тяло

Представители на

По-общо известни и прилагани в продължение на много години се смята за фуросемид, но в тази група са включени и други диуретици:

 • Фуросемид (лазикс). След перорално приложение на гладно, в противен случай трябва да чакам по-дълго, лекарството започва да действа след половин час – час, интравенозно въвеждане се ускорява процеса и съкращава времето до 5 минути. Фуросемид дълго не се задържа, половината от него се отделя с урината през 4-6 часа (при поглъщане) и след няколко часа при внутривенном използване.
 • Торасемид се различава от фуросемида по-продължителен терапевтичен ефект, така и на калий се губи по-малко. Той се използва при бъбречна и сърдечна недостатъчност и дори има мнение, че при ХБН той по-ефективно известния фуросемида.
 • Буметанид (юринекс, буринекс). Различава бързото всасыванием и началото на диуретического действия, тъй като вече половин час по-късно лекарството се дава за себе си да знам. Прилага се при отоци на лицето и отоци на краката, при хипертония, произтичащи от тежка бъбречна недостатъчност.
 • Пиретанид – много силен диуретик (по-мощни фуросемида). Освен основните свойства, има и други способности. Пиретанид намалява съсирваемостта на кръвта, блокиране на «бавни» калциевите канали (периферический вазодилататор), и може да се прилага като хипотензивно средство (това действие дори превъзхожда диуретичен ефект), така че често се предписва за намаляване на налягането при хипертония 1-2 степен (монотерапия) или в състава на комбинираното лечение в по-сложни случаи. Освен това, лекарството се назначава при бъбречна и сърдечна недостатъчност и отоци от различен произход.
 • Этакриновая киселина, по-позната под друго име – урегит. Се характеризира със силно диуретично, но краткотраен ефект, който зависи от начина на прилагане (от 2 до 4-6 часа). Урегит може да предпише заедно с фуросемидом, тъй като те имат различно място в програмата. Этакриновую киселина се използва при подпухналостта всякакво естество, но трябва да знаете и я противопоказания: анурия, олигурия, чернодробна кома, нарушения на киселинно-алкалния баланс.

Трябва да се отбележи, че представителите на тази група не са калийсберегающими, а, освен това те водят до увеличаване отделянето на други минерали: магнезий, натрий, хлор, калций.

Лекарите винаги се вземат под внимание това обстоятелство и предписват лекарства возмещающие загуба — панангин, orotate калий, аспаркам. Между другото, пациентите също би било много полезно да се знае за такъв характеристики петлевых диуретици и не ги прилага неконтролируемо, дори ако в аптеката диуретици хапчета се продават без рецепта.

Тиазидовые диуретици и техните близки «роднини»

Двоен ефект

Тиазидовые диуретици (TD) се предлагат предимно във вид на таблетки форма и често се предписват в комбинация с други гипотензивными средства за намаляване на кръвното налягане и намаляване на отока. Диуретици хапчета на тази група блокират обратното транспорт на натрий и хлор, което води до намаляване на броя на плазма, извънклетъчната течност, а също и падането на сърдечния дебит и периферното съдово съпротивление, а то е за намаляване на кръвното налягане. Тези процеси се постига за сметка на гуморальных и вътреклетъчни механизми, които регулират нивата на натрий намалява обема на течности.

Все пак, продължителната употреба на тиазидовых диуретици може да предизвика при пациенти противоположни реакции — някои спре да реагира на терапията. При такива пациенти, при сниженном обем плазма се празнува високо ниво на гуморальных фактори, отговорни за повишаване на ОПЕРАТИВНИТЕ програми (общо периферното съпротивление), е – ренин, ангиотензин, альдостерон. В подобни случаи, за да потенциировать действие ТД предписват гипотензивные лекарства, които се наричат инхибитори АСЕ (ангиотензинпревращающий ензим). Съвместните усилия (ТД + на АСЕ-инхибитори) те да достигнат до желания ефект и помагат на пациента да се справи с с отоци при хипертония и с най-хипертония. Между другото, има и комбинирани препарати, така да се каже, «2 в 1», което освобождава от необходимостта да купуват диуретици, отделно от гипотензивных.

Защо ги обичат високо кръвно налягане?

Тиазидовые диуретици се различават от петлевых не само от това, че със страшна сила не се показват необходими за работата на сърдечния мускул вещества, те имат съществена разлика в продължителността си на действие. Ако период диуретик ефект ТД ограничен 3-6 часа, а след това дори и за най-страните извън еврозоната TD това време се удължава до 18 часа, други имат още по-големи способности и оказват терапевтичен ефект в рамките на един ден или повече.

Пациентите обикновено обичат диуретици хапчета група TD, защото те имат постоянен леко диуретично ефект. Пикочния мехур не се изпълва с) и не прави човек почти не напускат тоалетна, всичко се случва почти на физиологично, така че данните средства може да се консумира по време на работа или дори по време на пътуването.

Тиазидовые диуретици при хипертония с цел намаляване на кръвното налягане може да се прилага самостоятелно или в комбинация с други гипотензивными или калийсберегающими диуретик. Някои пациенти са доста малки дози ТД, който осигурява добър ефект, вярно е, че той идва по-бавно (около месец).

Използването на ТД позволява значително намаляване на броя на тези нежелани реакции, като:

 1. Гипокалиемия (спад в нивата на калий в серума на кръвта);
 2. Гиперлипопротеинемия (повишаване на серумните липиди и липопротеини, което допринася за развитието на атеросклероза);
 3. На Аритмии, възникнали на фона на недостиг на калий, натрий, магнезий, хлор.

Дума, тиазидовые диуретици и лекари, и пациенти са признати добри диуретични, с хипотензивни ефект и не напрягающими психиката и на пикочния мехур на пациента.

Близки «роднини» на ТД се считат за нетиазидные сульфаниламидные диуретици, действащи на кортикальный сегмент панти, Отм, и препарати, заемащи междинно положение между сульфаниламидными и петлевыми диуретиками (ксипамид) и целеви при хипертония.

Диуретици хапчета от групата на тиазидовых диуретици

Много представители на тази група са добре познати на пациентите, отдавна страдащи от артериална хипертония. Те се продават в аптеките без рецепта и почти винаги са на разположение:

 • Гидрохлортиазид (эзидрекс, гипотиазид). Може да се дължи на средна диуретикам (по сила и продължителност на действие). Той няколко увеличава отделянето на натрий, калий и хлор, но на киселинно-алкалния баланс не се нарушава. Назначава след хранене по 1 или 2 пъти на ден и своя ефект се проявява след 1-2 часа, антихипертензивен ефект се държи на 12-18 часа. Лекарството може да се прилага пастърма или продължително в тежки случаи). Гипотиазид изисква диета, обогатена калий и намаляване на дневния прием на сол. Ако пациентът има място бъбречна патология, е комбинация с калийсберегающими диуретиками и препарати на калий не се препоръчва.
 • Индапамид (индапафон, арифон, памид) – това е officinalis препарат, съчетаващ антихипертензивен и диуретический ефекти едновременно, т.е. може да се каже, че индапамид – диуретик от отоци, снижающее налягане. Към него достоинствам може да се дължи и тези факти, че той не влияе върху функционалните способности на бъбреците, не променя показателите на липидния спектър, а, освен това, притежава способности да защитават сърцето и кръвоносните съдове.
 • Хлорталидон (гигротон, оксодолин) се отнася до нетиазидным сульфаниламидным диуретикам (SD), е със средна сила и се изразява действие, което може да продължи до 3 дни. По своето поведение хлорталидон донякъде напомня гипотиазид.
 • Клопамид (бринальдикс) е в сила, продължителност на действие и фармакодинамике подобен на хлорталидон и гипотиазид.

Таблица: сравнение на някои петлевых и тиазидовых диуретици

Диуретици препарати, калий сберегающие

Калийсберегающие диуретици (КСД), се считат за лека, но с дълготраен ефект. Вярно, идва той, по принцип, също не е в първия ден. Очакваме такова прояви диуретических способности, като от петлевых диуретици или дори тиазидных, не си струва. В този случай, повече може да разчитате на триамтерен, който е в състояние да започне отоци на третия час след приема, обаче това няма да е така силно изразено, така че пациентите не винаги се забелязват.

КСД в повечето случаи са назначени като диуретици от отоци, докато при хипертония те се възприемат само като помощно средство. Прекрасни диуретици се получават при съчетание калийсберегающих с тиазидовыми: триамтерен + гипотиазид. В зависимост от броя на основните активното вещество (триамтерен) получават добри диуретици хапчета – триампур, диазид, макзид. По подобен начин може да се получи цялостен лекарство модуретик, състоящ се от амилорида, гипотиазида и фуросемида или урегита.

Малко за самите калийсберегающих

Разбира се изброят всички продукти, заедно с техните предимства и недостатъци, синоними и механизма на действие на всяка група диуретици не е възможно, така, както и в предишните случаи, ние ще се спрем само на типичните представители на калийсберегающих диуретици:

 1. Спиронолактон (верошпирон, альдактон) – лек наркотик, който има продължителен ефект, който започва да се прояви с 3-5 дни и се държи още няколко дни след прекратяване на действието. Като хипотензивно средство за бързо реагиране не е подходящ, тъй като в този план започва да действа само след две седмици. Разбира се, болният не ще бъде толкова да чакаме, но въпреки това той все още се прилага в комбинация с други гипотензивными или диуретични при нерезко изразени периодични отоци, или за дългосрочно лечение на АХ, не се страхуват, че дори и при намаляване на кръвното налягане ще има отрицателно въздействие. Верошпирон не показва на гипотензивного ефект при ниско и нормално кръвно налягане. Предвид това, че спиронолактон се отнася до стероидным медикаменти, странични ефекти от него, освен гиперкалиемии, специфични: гинекомастия, оволосение по мъжки тип при лица от женски пол, т.е. пряко свързани с хормонален дисбаланс.
 2. Триамтерен (дайтек, птерофен) — лек диуретик, по поведение прилича на спиронолактон, отличава се с малък самостоятелен диуретичен ефект, проявляющимся през няколко часа след приема и продължаващата средно 13-15 часа. Неговия антихипертензивен ефект превъзхожда тази на спиронолактона. При по-възрастните пациенти по-често дава странични ефекти: развитие на гиперкалиемии може да доведе до увреждане на бъбреците се дължи на факта, че калий започва да се депозира в каналчета. В резултат на това урината при такива хора може да смени цвета и стане син или синьо. Това е, като правило, е много плаши пациентите и техните роднини.
 3. Амилорид (мидамор) – слабо диуретично средство, выводящее натрий и хлор, но сберегающее калий. Въпреки собствен диуретический ефектът е незначителен, амилорид може да стимулира диуретично действие на фуросемида, урегита, както и тиазидовых диуретици. С цел намаляване на загубата на калий се използва в комбинация с гипотиазидом (модуретик) за лечение на артериална хипертония и сърдечна недостатъчност.

Кога трябва или не трябва да се прилагат диуретици?

Показания, противопоказания и странични ефекти – това е точно тези позиции пояснения към всеки лекарственному средство, за които пациентът спира погледа си, като прескочите фармакокинетику и фармакодинамиката.

До диуретични средства трябва също да се отнасяме поне в това отношение, не за назначаване на себе си за отслабване:

 • Силни диуретици ще няколко литра вода и везни ще покажат загуба на няколко килограма. Не се заблуждавайте, това е само за кратко.
 • Мощни диуретици изисква попълване на течности, всички знаят, че след прием на същия фуросемида идва жажда, тялото иска да се върне обратно изгубената вода, така че за отслабване е най-добре да използват парите на хората, не се страхуват, че те ще всички и всичко и ще доведат до нежелани странични реакции.
 • И накрая — авторът на статията, като с висше медицинско образование и след като пробвах много лекарства за себе си, не срещнах човек, който успя да спечели затлъстяването с помощта на диуретици, така да се каже, се е убедил от личен опит.

С повишено внимание трябва да се отнасяме към диуретик и при диабет. Развитието на синдром, диабет крак често започва с появата на отоци на краката, но като се има предвид сложността на такива заболявания като захарен диабет, който се счита за системна патология, не може да се отдадете на аматьор – определяне на диуретици при диабет е единствено в компетентността на лекуващия лекар. Подуване на краката друг произход (умора, варикоз, сърдечна недостатъчност) също изискват индивидуален подход. Разбира се, при подпухналостта, свързана с умора в долните крайници, най-вероятно, ще отговарят на народни лекарства, в това време на синтетични лекарства могат просто да не се наложи.

При отоци на лицето, ако човек не переусердствовал с храна и напитки, също по-добре да посетите лекар, може да имат място бъбречни проблеми и лекар знае как да ги реши. Не е задължително да се потопите до прилагането на диуретици препарати, е вероятно, че ще диуретици продукти, ако патология на не много далеч е отишло.

И тук е много специален случай

Още един специален случай – бременност. Отоци по време на бременност, особено през втората половина – явление нередкое и по част – закономерное. Допълнителни натоварвания, дължаща се на хормонална корекция с броя на прогестерон и венозен застой, създаден бременна матката, ще даде за себе си да знам. Размер на краката се увеличава с по няколко сантиметра, да ходи става очевидно, това е тежко, но, междувременно, по време на бременност отоци могат да бъдат признак на гестоза, който в други случаи има слаби последици.

Редовно посещение на женски консултации и от прилагането на препоръките на лекаря, призовани да защитават жената и подуване, ако те са провокирани от физиологични причини, ще се състоят след раждането, но да се предписват себе си фуросемид в подобна ситуация е крайно нежелателно. Бременните друг път (но не и в първите месеци) предписват тиазидовые диуретици, но-отново – това прави лекарят, наблюдателят жена.

Когато лекарят предписва диуретици?

Хората в по-голямата част и познават себе си, когато се предписват диуретици препарати, но в други случаи с голям стаж сърдечни проблеми все още се чудят, защо изведнъж им предписват верошпирон и дори да откаже да го приеме, като се позовава на други възрастови проблеми (инконтиненция на урина и други).

Във връзка с това искам да предостави мотивирано списък на доказателства, че пациентът не мислех, че е само лична прищявка лекар:

 1. Артериална хипертония (АХ), която все още не е усложнена от бъбречна недостатъчност. Диуретици за сметка на намаляване на АДАМ (обем на циркулиращата кръв) и на систолното количество води до понижаване на кръвното налягане, в първите дни на лечението. Трябва да се отбележи, че налягането не пада неконтролируемо, по ДЯВОЛИТЕ намалява умерено, постуральная хипотония не се развива. Продължително лечение води до намаляване на диуретик ефект за нормализиране на систолното количество за сметка на собствени компенсаторни механизми (увеличаване на съдържанието на ренина и алдостерон), по-нататъшната изпращането на загуба на течност, се прекратява, а антихипертензивен ефект се запазва независимо от високото ниво на ренина, което е свързано с намаляване на концентрацията на натрий в клетките и увеличаване на калий в стените на кръвоносните съдове. В крайна сметка – след 1,5-2 месеца, ще се нормализира и диастолното налягане (сърдечния дебит при това остава непроменено). Често пациентите преди лекар поставят възниква въпросът: причиняват ли диуретици, прилагани при високо кръвно налягане, пристрастяване? Не, той или липсва, или е толкова малозаметно, че този факт може да се пренебрегне. Употребата на годините на тези лекарства, както казват самите болни, не води до импотентност и намаляване на либидото, което се счита за безспорен плюс на диуретични средства, предписани при артериална хипертония.
 2. Хронична недостатъчност на кръвообращението (ХНК) с оток, а също така се ЗАНИМАВА с нарушение на клубочковой филтриране изискват използването на мощни диуретических средства с къс или среден период на действие (фуросемид, урегит). Основните предимства на тези препарати ни позволяват да ги прилагат в доста сериозни ситуации за спешна терапия – оток на мозъка, на белия дроб, отравяния и силни вещества, които се отделят чрез бъбреците, например, барбитурати.
 3. Средно гиперальдостеронизм (в резултат на хипертония и ХНК) или профилактика гипокалиемиии са индикация за предназначението калийсберегающих диуретици, притежаващ лек диуретичен и хипотензивни ефект.
 4. Безвкусен диабет;
 5. Глаукома.

Видео: лекция за прилагането на диуретици при сърдечна недостатъчност

Нежелано действие диуретици

Нарушения, свързани с разплодни микроелементи

Диуретици препарати, пускайки и йони на химични елементи, които са необходими за организма не са, не могат да не дават странични ефекти. Това е най-вече на нарушения електролитен баланс, които може да предизвика срив в сърдечния ритъм (аритмия), артериалната гипотонию и, че най-ужасното нещо за мъжката половина – импотентност. По този начин, списък на основните нежелани прояви и диуретици:

 • Намаляване на нивата на калий (гипокалиемия) – основният недостатък на диуретици;
 • Спад в нивата на магнезий (гипомагниемия). Подобни способности, надарени, основно, петлевые диуретици, тиазидовые отнемането на магнезий, но в по-малка степен, а калийсберегающие, обратно, забавяне на неговото премахване.
 • Отделянето на калций. И отново петлевые диуретици, които дори при однократном прилагане могат да се отстранят до 30% Са2+. Тиазидните се отнасят към този елемент е двусмислен: едни увеличават отделянето на урината, други, без която калций, задържат я в организма и по този начин предизвикват гиперкальциемию. Калийсберегающие (верошпирон, триамтерен и други) — също се отнасят до не выводящим калций, но и повишава неговата реабсорбция в каналчета, може да доведе до гиперкальциемии.
 • Намаляване на концентрацията на натрий (гипонартиемия) често се наблюдава при самостоятелен и бесконтрольном назначаването си диуретични лекарства, което ще се прояви на мускулна слабост, сънливост, недомоганием, гадене.

Важно: симптоми «на жаргона на» диуретици могат да станат психични разстройства и кома (много е желателно да има този факт в съзнанието на хората, които използват диуретиците за отслабване).

Аритмические усложнения, метаболитни нарушения

Сериозно ограничение за прилагане на диуретици са аритмия, тъй като диуретици тези аритмии и причиняват. Съществува мнение, че по-дългосрочна терапия на артериална хипертония диуретични (особено тиазидными), е в състояние да предизвика не само нарушаването на ритъма, но и внезапно коронарную смърт. Провоцирующими фактори за развитие на аритмии смятат:

 1. Гипокалиемию, която води до патологични промени електрокардиограма (нестабилност на миокарда, синдром на удължен Q-T);
 2. Изразена гипертрофию на лявата камера (ПС), която сама по себе си допринася за нарушаване на ритъма;
 3. Стрес;
 4. Определяне на β-агонисти.

Таблица: видове диуретици и типичните странични ефекти

Други странични ефекти на диуретици:

 • Диуретици могат да намалят теглото на миокарда ПС в рамките на 11%, където най-активен в това отношение е признат индапамид.
 • Лечение силни или с диуретични често води до повишаване на серумните нива на пикочната киселина (гиперурикемия). Особено подобно явление е характерно за хора, които имат наднормено тегло. Подагра или хронична нефропатия, макар и в редки случаи, но може да стане следствие от използване на диуретици.
 • В някои случаи може да се развие трайно повишаване на кръвната захар – хипергликемия, която може да се изрази в подобряване на захарен диабет.
 • В началото на тиазидовых диуретици при хипертония е придружено от нарушаване на липидния спектър (гиперлипидемия), която се проявява с увеличаване на съдържанието на серумния LDL и VLDL (атерогенные липопротеини), но по-късно обикновено всичко се връща към нормалното.
 • Мощни (фуросемид, урегит) и умерено (тиазидните) диуретици са в състояние да влияят на киселинно-алкалния баланс и при продължителна употреба да го дисбаланс, което води до метаболитна алкалоз, който се приспособяват хлоридом калий. Междувременно, лечение калийсберегающими лекарства може да се придружава от нарастване на калий в кръвта (гиперкалиемия) и метаболитна ацидоза.

Противопоказания за приложение на диуретици

Противопоказания за употреба на диуретици, както и за други лечебни средства, са общи, относителни и абсолютни, но не чак толкова много, така че може да се побере в един списък:

 1. Бъбречна и чернодробна недостатъчност, които пречат на прилагането на много лекарства от тази група, с изключение на амилорида, който при лезии на черния дроб все още е назначен;
 2. Не се прилагат диуретици при бременност ранните срокове;
 3. Някои противопоказания при пациенти с диабет са предвидени сравнително гидрохлортиазида;
 4. Гиповолемия и изразена анемия са строги противопоказание за среща на фуросемида и урегита;
 5. Част атриовентрикулярная блокада и гиперкалиемия абсолютно не позволяват прилагането на калийсберегающих и диуретици;
 6. Забранено е комбинация от няколко диуретици, не стартират калий.

Опасна комбинация

Като се има предвид, че препарати от тази група често се налага да се предписват заедно с други фармацевтични средства, трябва да имат в предвид възможните реакции на тази комбинация. Например:

 • Която калий диуретици опасно да се комбинират с производни на дигиталиса, тъй като се създава риск от поява на аритмии;
 • Спиронолактон и триамтерен (калийсберегающие), прилагани съвместно с дигоксином също често водят до нарушаване на ритъма, така че тази комбинация изисква постоянен контрол на дигоксина в плазмата на пациента.
 • Лошо се съчетават диуретици, не която калий, и с богати на този елемент от диетата, и с лекарства на калий.
 • Лекарства, които сами по себе си увеличават съдържанието на глюкоза в кръвта, още повече засилват гипергликемический ефект на диуретици.
 • Антибиотици аминогликозидного и цефалоспоринового няколко в комбинация с петлевыми диуретиками може да доведе до токсични нива на данни лекарства в бъбреците и поражение на последните, освен това аминогликозиды (канамицин, стрептомицин, гентамицин) с петлевыми диуретични повишават вероятността това да е усложнения, като увреждане на вестибуларния апарат и органите на слуха
 • Способността да намали диуретичното си действие срещу някои диуретици притежават НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства).

В заключение искал още веднъж да ви напомня на нашите читатели: въпреки, че диуретици на пръв поглед изглежда абсолютно безобиден, но в действителност това не е така, затова преди да започнете да приемате диуретици хапчета за облекчаване на отоци, загуба на килограми или с друга цел, трябва да се помисли за възможните последици на такива решения.

Видео: диуретици — описание и фармакология

READ  Хеморагичен шок: при деца, в областта на акушерството, класификация, тежестта на симптомите, оказване на първа помощ

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00177 sec