ДМЖП (дефект межжелудочковой преграда на сърцето)

Дефект межжелудочковой преграда на сърцето (ДМЖП) – доста често срещана патология, която е внутрисердечную аномалия с дупка в стената, разделяща желудочки на сърцето.

Малки дефекти, почти не предизвикват оплаквания при пациенти с възрастта растат сами. При наличие на миокардит отвори в голям размер, извършва се подложи на корекция. Пациентите се оплакват от чести пневмония, простуда, изразена задух.

Класификация

ДМЖП може да се разглежда като:

 • Самостоятелен CHD (вроден порок на сърцето),
 • Составную част от непрекъснатия ДХД,
 • Усложнение на инфаркт на миокарда.

По локализация дупки отделят 3 тип патология:

 1. Перимембранозный дефект,
 2. Мускулен дефект,
 3. Подартериальный дефект.

По размер на отвора:

 • Голям ДМЖП — повече на лумена на аортата,
 • Средната ДМЖП — половината от лумена на аортата,
 • Малък ДМЖП — по-малко от една трета от лумена на аортата.

Причини

В етап На ранна плода в мускулната преграда, разделяща на лявата и дясната камера на сърцето, се появява дупка. В първия триместър на бременността основните си части се развиват, поставени един до друг и правилно се свързват един с друг. Ако този процес е прекъснат под въздействието на ендогенните и екзогенни фактори, в разделителна стена ще остане дефект.

Основните причини за ДМЖП:

 1. Наследственост — риска от раждане на болно дете е повишен в тези семейства, където има лица с вродени аномалии на сърцето.
 2. Инфекциозни заболявания на бременната — ОРИ, паротит, варицела, рубеола.
 3. Прием на бременната жена антибиотици или други медикаменти с эмбриотоксическим действие — противоэпилептические лекарства, хормони.
 4. Неблагоприятната екологична обстановка.
 5. Алкохол и наркотици интоксикация.
 6. Йонизиращи лъчения.
 7. Ранни токсикозы бременна.
 8. Липсата на витамини и микроелементи в храната на бременната, гладни диети.
 9. Възрастови промени в организма на бременната жена след 40 години.
 10. Ендокринни заболявания при бременни — хипергликемия, тиреотоксикоза.
 11. Чести стрес и преумора.

Процедурата

ДМЖП не причинява проблеми на плода и не му пречи да се развива. Първите симптоми на заболяване се появяват след раждането на бебето: акроцианоз, липса на апетит, задух, слабост, подуване на корема и крайниците, тахикардия, на забавен каданс психофизическое развитие.

При деца с признаци на ДМЖП често възникват тежки форми на възпаление на белите дробове, които слабо се поддават на терапия. Лекар, проверка и обследуя болно дете, открива уголемени размери на сърцето, систолический шум, гепатоспленомегалию.

 • Ако има и малък ДМЖП, развитие на децата, по същество не се променя. Оплаквания липсват, недостиг на въздух и малка умора се появяват само след физическо натоварване. Основните симптоми на заболяване са систолический шум, който се открива при новородени деца, се разпространява в двете посоки и добре се чува в гърба. Той дълго време остава единственият симптом на заболяване. В по-редки случаи, при налагане на дланта си на гърдите може да почувствате леко вибрация или трептене. При симптоми на сърдечна недостатъчност липсват.
 • Изразен дефект се проявява при деца остро от първите дни на живота. Децата се раждат с гипотрофией. Те се хранят лошо, стават неспокойни, бледи, у тях се появява хиперхидроза, цианоза, задух, първо по време на хранене, а след това и в покой. С времето дишането става учащенным и трудно, се появява приступообразный кашлица, се формира от сърдечен гърбица. Появяват влажни хрипове в белите дробове, черния дроб се увеличава. По-големите деца се оплакват от сърцебиене и кардиалгию, задух, често кървене от носа и загуба на съзнание. Те са значително изостават в развитието си от своите връстници.

Ако детето бързо се уморява, често плаче, лошо се храни, отказва гърдата, при него липсва наддаване в теглото, се появява задух и цианоза, трябва възможно най-скоро да се консултирате с лекар. Ако задух и подуване на крайниците се появяват внезапно, сърцебиене става бързо и нередовен, трябва да се предизвика екип строители на спешна помощ.

Етап на развитие на заболяването:

READ  Най-добрите и ефикасни мехлеми за хемороиди: списък, цена, отзиви
 1. Първият етап на патология се проявява с увеличаване на размерите на сърцето и застоя на кръв в белодробни съдове. При липса на адекватна и навременна терапия може да се развие оток на белите дробове и пневмония.
 2. Вторият етап на заболяването се характеризира със спазми на белодробни и коронарните съдове, в отговор на техните перерастяжение.
 3. При липса на своевременно лечение на ОБЩИНАТА се развива необратимо склероза на белодробни съдове. В тази фаза на заболяването се появяват на основните патологични симптоми, а кардиохирурги се отказват от изпълнението на операцията.

По веригата отделят 2 вида ДМЖП:

 • Бессимптомное време се откриват нива на шум. Тя се характеризира с увеличение на размерите на сърцето и засилване на белодробен компонент 2 тона. Данни признаци сочат наличието на ДМЖП малък размер. Изисква се медицинско наблюдение в продължение на 1 година. Ако шума изчезне, както други симптоми липсват, се случва спонтанно затваряне на дефекта. Ако шумът остава, е необходимо продължително наблюдение и консултация с кардиолог, може би операция. Малки дефекти се срещат при 5% от новородените и затварят сами до 12 месеца.
 • Голям ДМЖП е симптоматично и се проявява признаци на сърдечна недостатъчност. Данни эхокардиографии показват наличието или отсъствието на съпътстващи пороци. Консервативно лечение в редица случаи дава задоволителни резултати. Ако лекарствена терапия е неефективна, показана оперативната намеса.

Усложнения

Значителен размер на отвора в межжелудочковой преграда или липсата на адекватна терапия — основни причини за развитие на тежки усложнения.

 1. Гипотрофия — патология, причинени от нарушение на трофики тъкани и води до загуба на телесна маса. При това дете е нарушено правилното развитие и функциониране на органи и системи. Малформации на вътрешните органи, включително и сърцето, е една от основните причини гипотрофии. В тежки случаи и при наличието на голям дефект гипотрофия отива в дистрофию, което е свързано с тъканната гипоксией и недохранване. Лечението е насочено към възстановяване на водно-физиологичен баланс и притока на хранителни вещества в организма в зависимост от възрастта и телесното тегло на детето. Болни се предписва ензими, средства, стимулиращи храносмилането и които повишават апетита, хормони, лекарства за парентерално хранене.
 2. Синдром на Эйзенменгера — резултат на трайна и необратима белодробна хипертония, която в комбинация с ДМЖП води до развитие на тежка сърдечна патология. Освен симптомите на умора заболяването се проявява давящей болка в сърцето, загуба на съзнание, кашлица. Лечение на синдром — оперативно.

 3. Бактериален ендокардит — възпаление на вътрешната обвивка на сърцето стафилокок етиология. Заболяването се проявява симптоми на интоксикация, высыпаниями на кожата, повишена температура, нарушения на дишането, миалгией и артралгией, астенией. Лечение на патология — антибактериално, дезинтоксикационное, тромболитическое, кардиопротекторное, иммуностимулирующее.
 4. Белодробна хипертония — високо кръвно налягане в кръвоносните съдове на малкия кръг на кръвообращението. Симптоматика на заболяването неспецифична: недостиг на въздух, умора, кашлица, болки в сърцето, загуба на съзнание.
 5. Аортальная недостатъчност — вродена или закупен патология, причинени от непълна закрие крила на автомобила. Болен е показано оперативно лечение — пластмаса или протезиране на аортната клапа.
 6. Псевдоаневризма на аортата.
 7. Рецидивиращи пневмония.
 8. Аритмия.
 9. Сърдечна недостатъчност.
 10. Емболия на коронарните и белодробни съдове, което води до инфаркт и абсцессу лесно.
 11. Инсулт.
 12. Внезапна смърт.
 13. Блокада на сърцето.
READ  Лечение на вътрешни хемороиди: народни средства, свещички, мазила, отзиви, симптоми

Диагностика

Диагностика на заболяването включва общ преглед и изследване на болния. По време на преслушване специалисти откриват сърдечни шумове, което позволява предположи наличието на пациента ДМЖП. За да се постави окончателната диагноза и да назначи адекватно лечение, за провеждане на специални диагностични процедури.

 • Ехокардиография се извършва с цел откриване на дефект, определяне на размера и локализацията, посоката на тока на кръвта. Този метод дава изчерпателни данни за пороке и състоянието на сърцето. Това е сигурно высокоинформативное проучване на кухините на сърцето и параметри гемодинамики.
 • Само при наличието на голям дефект на ЕКГ се появяват патологични промени. Електрическа ос на сърцето обикновено се отклонява надясно и се появяват признаци на хипертрофия на лявата камера. При възрастни се регистрира аритмия, нарушения на проводимостта. Той е незаменим метод на изследване, позволяващ да се разкрие опасни нарушения на сърдечния ритъм.
 • Фонокардиография ви позволява да открият патологични шумове и променените тоновете на сърцето, които не винаги се определят при преслушване. Това е целта на качествен и количествен анализ, не зависи от характеристиките на слуха от лекар. Фонокардиограф се състои от микрофон, който превръща звуковите вълни в електрически импулси, както и на компетентния устройство, което ги записва.
 • Допплерография — първостепенната техника за поставяне на диагноза и определяне на последствията от клапанных нарушения. Тя оценява параметрите на болестно притока на кръв, което се дължи на ОБЩИНАТА.
 • На рентгенограмме сърцето при ДМЖП е значително увеличен, липсва стеснение в средата, запис спазъм и преливане на кръвоносните съдове на белите дробове, изправяне и ниско стои на диафрагмата, хоризонтално разположение на ребрата, течност в белите дробове под формата на затъмнение по цялата повърхност. Това е класическо изследване, което позволява да се открие увеличаване на сянката на сърцето и промяна на нейните контури.
 • Ангиокардиография се извършва чрез въвеждане на контрастни вещества в кухини на сърцето. Тя позволява да се съди за локализацията на вроден дефект, неговия обем и се изключат съпътстващите заболявания.
 • Пульсоксиметрия — методика за определяне на размера на оксигемоглобина в кръвта.
 • Магнитно-резонансната томография — скъпа диагностична процедура, която е реална алтернатива эхокардиографии и доплер и ви позволява да се визуализира на разположение дефект.
 • Катетеризация на сърцето — визуална проверка кухини на сърцето, което позволява да настроите точното естество на поражението и характеристики на морфологичен строеж на сърцето.

Лечение на

Ако дупката не е затворен преди година, но е значително намалял в размери, извършва консервативно лечение и наблюдение на състоянието на детето в рамките на 3 години. На малки дефекти в мускулната част обикновено са обрасли себе си и не изискват намеса на лекарски.

Болен препоръчват ограничаване на физическо натоварване и редовно да посещават лекар.

READ  Алкохолната кардиомиопатия: причината, признаци, симптоми, лечение, смърт, екг диагностика, усложнения

Консервативното лечение

Лекарствена терапия не води до сращению дефект, а само намалява проявите на болестта и риск от развитие на тежки усложнения.

 1. Сърдечни гликозиди оказват кардиотоническое и антиаритмическое действие, повишават ефективността на миокарда и осигуряват ефективна дейност на сърцето. Към тази група лекарства спадат: «Дигитоксин», «Строфантин», «Коргликон».

 2. Диуретици лекарства за понижаване на кръвното налягане, се извежда излишната течност и соли от организма, намаляване натоварването на сърцето и подобряват състоянието на пациента. Диуретици — едни от основните средства за лечение на заболявания на сърцето. Най-ефективните сред тях: «Фуросемид», «Торасемид», «Индапамид», «Спиронолактон».
 3. Кардиопротекторы нормализират обмяната на веществата на сърцето, подобряват своята храна, имат силно изразени защитен ефект — «Триметазидин», «Рибоксин», «Милдронат», «Панангин».
 4. Антикоагуланти намаляват съсирваемостта на кръвта и пречат на образуването на кръвни съсиреци — «Варфарин», «Фенилин».
 5. Бета-блокери нормализира пулса, подобряване на общото състояние на здравето, намалява болката в сърцето — «Метопролол», «Бисопролол».
 6. Инхибитори на ангиотензин-превръща ензим — «Каптоприл», «Эналаприл».

Хирургично лечение

Показания за провеждане на операция:

 • Наличието на съпътстващи вродени пороци на сърцето,
 • Липсата на положителни резултати от консервативното лечение,
 • Рецидивирующая сърдечна недостатъчност,
 • Чести пневмония,
 • Синдром На Даун,
 • Социални показания,
 • Бавното увеличаване на обиколката на главата,
 • Белодробна хипертония,
 • Голям ДМЖП.

Радикална операция — пластмаса вроден дефект. Тя се провежда с помощта на апарат за изкуствено кръвообращение. Малки дефекти зашива П-образна лети ръчен шев, а на отвори в голям размер, да си затворят заплатой. Се нарязва на стената на дясното предсердия и през трикуспидалната клапа откриват ДМЖП. Ако този достъп е невъзможен, вскрывают десен желудочек. Радикална операция обикновено дава добри резултати.

Эндоваскулярная корекция на дефект се извършва чрез пробиване на бедрената вена и въвеждането чрез тънък катетър в сърцето на окото, която се затвори дупката. Това малотравматичная операция, която не се нуждае от продължителна рехабилитация и престой на пациента в отделение за интензивно лечение.

Палиативните операции — стесняване на лумена на белодробната артерия манжеткой, което позволява намаляване на проникването на кръвта през дефект и за нормализиране на налягането в белодробната артерия. Това е междинен операция, снимающая симптоми патология и дава на детето си шанс за нормално развитие. Провеждат операция децата на първите дни от живота, за които консервативното лечение е неефективно, а също и на тези, които има множество дефекти или съпътстващи внутрисердечные аномалии.

Прогнозата на заболяването в повечето случаи е благоприятна. Правилното поддържане на бременността и раждането, адекватно лечение в послеродовом период дават шанс да оцелее 80% от болните деца.

Видео: репортаж за операция при ДМЖП

Видео: лекция за ДМЖП

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00136 sec