Допплерография: съдове на главата, шията, плодове, сърца, дешифриране доплер-ЕХОГРАФИЯ

На кого се назначава ултразвукова допплерография

Времената, когато лекарите поставят диагноза, само като се позовава на оплакванията на пациента, са потънали в Забвение. Съвременната медицина притежава достатъчен арсенал от методи за лабораторна и хардуер изследвания, които са намалили до минимум риска от погрешно поставени диагнози. Един от тези точни методи е ултразвукова допплерография съдове на главата и долните крайници.

Доплер-ЕХОГРАФИЯ — и апарати за медицински изследвания, на принципа, на който се състои в използването на вълни ултразвук; да ги разрешава по съдовете на кръвоносната система. Използва се в почти всички медицински сектори, особено в областта на акушерството. Допплерография на плода може да се идентифицира наличието на хипоксия (кислороден глад), и да се предотврати неговото по-нататъшно развитие и появата на усложнения.

Показания за преминаването на изследвания

Допплерография може да се говори за кръвоносната система на човека почти всичко.

В неврологията

С какви симптоми трябва да се проведе изследване:

 • Външен шум в ушите.
 • Постоянно виене на свят.
 • Резки скокове в налягането.

Това не е пълен списък на показанията за провеждане на доплер – ЕХОГРАФИЯ.

Допплерография съдове на главата и шията се използва като основен метод за диагностика на болестта, а също така е заместительным методи, ако пациентът има противопоказания за провеждане на магнитно-резонансната томография.

Всяко лечение започва с изясняване на причините, които са довели до развитие на заболяването.

Доплер-ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) — това е абсолютно безболезнена процедура, която се предписва при съмнение за следните заболявания на сърдечно-съдовата система:

 • Исхемия на сърдечния мускул.
 • Инфаркт на миокарда.
 • Микроинсульты.
 • Нарушение на кръвообращението на главния мозък.
 • Болки в кръста областта на шията и гръдния отдел.
 • Вегето-съдова дистония.

Допплерография съдове на шията, мозъка или на долните крайници е от огромно значение в случаи, когато е необходимо да се прогнозира развитието на възможни усложнения и последици от заболяване на сърдечния мускул. Се използва този метод за диагностика и за да се определи степента на поражение на централната нервна система след инфаркти и инсулти, мозъчни.

Спецификата на процедурата

За това, за да прекарат съдовата допплерографию, пациентите са прикрепени специални сензори на сб, задната част на главата и на горния клепач. Основната цел на доплер – да се анализира, с каква скорост кръвта се движи по съдовете (на заден, преден, среден пътни артерии в мозъка). За това се изучават на виена Галена и Розенталя, се извършва анализ на очна артерия и каротидна, сплит кръвоносните съдове паравертебрального и парабазиллярного тип.

Дешифрирането на доплер показва следните нарушения в организма на човек – атеросклероза, кръвни съсиреци, аневризма и други патологични процеси в кръвоносната система, не се вижда прост ултразвукови изследвания.

Доплер ЕХОГРАФИЯ няма възрастови ограничения. Процедура може да се провежда както за малките деца, така и възрастни хора. Назначава за проучване на причините, водещи до забавяне в развитието на говора, при постоянно главоболие, внезапни обморочных състояния, нарушения на зрителната функция, при отставании в умственото развитие.

READ  Пу: при деца, причини, симптоми, лечение, последствията и диагностика

Допплерография показва размера на кръвоносните съдове, дебелината на стените им, разкрива тромбы и холестериновые плаки, които пречат на проходимост на кръвта. Една от функциите на диагностична процедура – възможност за създаване на цветова картограммы. Тя се използва за анализ на еднообразие и еднаквост на запълване на кръвоносните съдове с кръв.

Приложение в гинекологията

Хипоксия на плода – едно от най-честите патологични явления, което води до нарушения в умственото развитие. Храна, циркулацията на кръвта и кислорода на плода получава от майката през плацентата. Има случаи, когато под влиянието на определени негативни, както външни, така и вътрешни фактори, тези процеси са нарушени. Кислороден глад води до много тежки последици – церебрална парализа, наранявания по време на родова дейност, към развитието на енцефалопатия.

Всяка бременна жена се препоръчва да се проведе това проучване, за да идентифицират болестта е в ранен етап на развитие, и да се предотврати появата на неговите последици. Доплер – ЕХОГРАФИЯ при бременност е задължителен при резус-конфликт на майката и детето.

Процедурата се извършва веднъж за целия период на бременността, в периода от 20 до 24 седмица. Точно в този период приключва формирането на маточно-плацентарного басейна, кръвоносните съдове стават по-малко чувствителни.

Доплер-ЕХОГРАФИЯ по време на бременност се препоръчва да се проведе в следните случаи:

 • Възраст на бременната жена от 35 и повече години, или преди 20 години.
 • Наличието на захарен диабет и други хронични заболявания, които може да се влоши по време на бременност.
 • Опит е неуспешен, бременност, която приключи един спонтанен аборт или раждане на мъртво дете.
 • Кръвна група с отрицателен резус-фактор, и риск от развитие на резус-конфликт.
READ  Серологический анализ на кръвта: имуносорбентен, дешифриране, че това е, за ХИВ, туберкулоза, паразити, магарешка, invitro

При наличие на усложнения като обвитие пъпна връв на плода по време на бременност двойней, тройней, многоводие или маловодие – са задължителни за провеждане на доплер. Процедурата се извършва задължителна, спешно в случай на нараняване на корема, падане на бременна жена.

Оценка в областта на акушерството и гинекология

Първа степен се дели на няколко подвида:

 • А подвид – нарушение на притока на кръв между плацентата кърпа и матката, при което притока на кръв към плода минава без патологични промени.
 • Б подвид — нарушение на притока на кръв от плацентата към плода, кръвта от плацентата към матката се запазва.
 • 2 степен — за нея са характерни патологични процеси в кръвния поток от матката към плацентата.
 • 3 степен — се отбелязва нарушение на притока на кръв между плацента и плод, при това на кръвообращението между матката и плацента се запазва.

Необходимостта от допълнително извършване на доплер-ЕХОГРАФИЯ зависи от нарушения, които са били разкрити. Ако имаше промяна, втора и трета степен, сертификат трябва да се подложи на преглед, още няколко пъти, в период на лечението, за да се проследи динамиката на промените.

Урология и хирургия

Към днешна дата допплерография съдове на главния мозък и не само е един от най-точните диагностични методи, който се прилага в урология и хирургия.

С помощта на доплер-ЕХОГРАФИЯ успява да разкрие бъбречни заболявания, дисфункция на пикочния мехур, видите наличието на камъни. Този метод на диагностика е необходима мярка преди извършването на операцията за отстраняване на злокачествени и доброкачествени тумори.

Допплерография съдовата система е широко използван в урологията за диагностициране на ерекция дисфункция и не причини. В повечето случаи, проблеми с потентността свързани с лоши изтичане на кръв в органите на половата система, по-специално в пениса и тестисите.

READ  Възпаление на дванадесетопръстника (дуоденит): симптоми на възпаление на 12 язва на дванадесетопръстника, лечението

Виена, запушени табели и тромбами, не може да пропуснете необходимото количество кръв, поради което в кръвоносните съдове започвам да се случи в застой процеси. Доплер-ЕХОГРАФИЯ за мъже се назначава при наличието на следните симптоми — дисфункция на половата система и липсата на ерекция, болест на Пейрони, травма на скротума, или на пенима, със съмнение за наличие на чужди тела в тръбата.

Преди извършване на процедурата доплер-ЕХОГРАФИЯ, в пениса се инжектира лекарство специален спектър на действие, който предизвиква изтичането на кръв, за запълване на кръвоносните съдове си необходимото количество, вследствие на което при мъжете възниква монтаж, продължителност на която може да продължи два — три часа, след завършване на диагностика. Провеждане на доплер, е строго забранено при наличието на възпалителен процес в органите на половата система.

Норма на доплер

 • Скоростта, с която кръвта се движи в артериите, не трябва да бъде по-ниска ставка от 0,3 мм в секунда.
 • Диастолическая скорост cavernosa, които се движат по съдовете, в норма е 0. При липса на патологични процеси, тя не трябва да надвишава 0,05 милиметра в секунда.
 • Показатели резистентност – не по-0,85
 • Пульсационный пощенски код от 4 и по-високи.

Към днешна дата, ултразвукова диагностика Допплера, е една от най-информативни диагностични мерки.

Допплерография – това е достатъчно достъпна за пациентите процедура, която може да побере почти всяка клиника и болница. За разлика от ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ и други скъпи диагностични процедури, доплер-ЕХОГРАФИЯ на сърцето, мозъка и други органи се различава лоялни на ценовата политика.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00109 sec