Допплерография (УЗДГ), УЛТРАЗВУК, дуплексное сканиране съдове: описание на методите

Съдовите заболявания са се превърнали в истински чумата на нашето време. Учените смятат, че съдовете са се променили малко в хода на еволюцията, а ето и начина на живот на хората се е променил драстично: пу, храна рафинированными продукти, замърсена околна среда, информационно претоварване. Всичко това се отразява върху състоянието на органите на човека, включително и кръвоносните съдове. Обаче медицина също не дремят – тя се развива. В нейния арсенал се съдържат доста впечатляваща колекция от методи на лечение на заболявания на кръвоносните съдове. Най-ефективен и безопасен – допплеровские изследвания.

Днес, за да проучи състоянието на кръвоносните съдове и притока на кръв по-често се използва ултразвукова допплерография (УЗДГ) и дуплексное сканиране съдове (GC).

Какви са предимствата на данни методики?

 • Те высокоинформативные.
 • Позволяват да се разкрие най-ранните доклинические признаци на сърдечни заболявания, да се оцени съдово и нарушение на притока на кръв.
 • Има неинвазивными и напълно безопасни.

Допплеровские методика така наречени така, защото се базират на един и същи Доплеровия ефект (по фамилното име на австрийския физика). Същността на явлението е отражение на ултразвукови лъчи от движещи се обекти, например на кръвни клетки. При това се променя честотата на сигнала. Тези промени помагат да се определи скоростта на притока на кръв, посоката на движение на кръвта, атеросклеротический стеноза, съраунд минути притока на кръв, запушване на съда, да извърши оценка на обезпечение на кръвообращението, наличие на пулсации. Всички тези показатели се определят с помощта на УЗДГ.

Ультрозвуковая допплерогрфия като изолирана проучване днес се прилага все по-рядко. Основно се използва GC – дуплексное за сканиране, който съчетава в себе си УЗДГ и традиционното УЛТРАЗВУК. Режим на традиционните ултразвукови изследвания (В-режим) информира лекаря за анатомията на кръвоносните съдове чрез двумерни изображения в черно-бял цвят. Прилагането на този режим допълва ультразвуковую допплерографию графично изображение на стеноза или парцели запушване, оценка на характеристиките на промяна на проходимостта на кръвоносните съдове, провеждане на изследвания размери и плътност на тромба, изследване на състоянието и диаметъра на стената на съда. Ако има фистули, се провежда проучване на техните размери. Може би по-точното определение за локализиране на повреди на съда.

Други варианти доплер принципно не се различават от описаните по-горе. Например, цветно картиране на превежда информация за кръвния поток в по-удобна форма: венозна кръв на монитора се оцвети в син цвят, а артериална – в червено.

Триплексное сканиране – това е технологичен режим на GC. То не е самостоятелно ултразвукова методика. По време на това изследване, ултразвукова машина работи в три режима:-режим, УЗДГ и режим на ЦДК (цветно допплеровское диаграми).

Важно! Определящ фактор при избора на варианта на научните изследвания трябва да бъдат не е цената, а препоръка от лекар. В зависимост от локализацията на кръвоносните съдове и характера на поражението се назначава един или друг метод на изследване.

Видео: лекарят обяснява принципи за провеждане на КМ-диагностика на съдове

Допплеровские изследване на кръвоносните съдове на долните крайници

За провеждане на изследвания на кръвоносните съдове на долните крайници се използват два варианта: всъщност УЗДГ съдове на долните крайници и дуплексное сканиране. Тези процедури се откриват такива заболявания като тромбангиит (болест на Бюргер), тромбоза на артериите, атеросклероза и други.

Основните изследователски цели съдове на краката:

 1. Диагноза тромбоза на кръвоносните съдове;
 2. Идентифициране на аневризми;
 3. Оценка на състоянието на периферните съдове;
 4. Диагностирование пулсиращи образувания;
 5. Наблюдение на динамиката на разширените вени;
 6. Определяне на венозна недостатъчност;
 7. Диагностирование посттромбофлебитической болест;
 8. Предоперационная маркиране на вените.

Смело може да се каже, че ултразвукови методи са най-модерни начини за изследване на кръвоносните съдове на краката. Например, с помощта на къщи за дуплекс сканиране на вените на долните крайници може да разгледа съдове, да се определи степента на промени в тях, да се постави правилната диагноза. Важно е, че данните техники се откриват съдови нарушения в най-ранната фаза, че не винаги може да се направи и по други начини.

Кога да се обърнете към лекар?

Препоръчва се посещение на съоръжение за третиране, ако постоянно или от време на време споменавам определени симптоми.

Признаци на заболяване на артериите:

 • Често се отбелязва чувство на мравучкане на краката;
 • Жалбите се появяват на слабост в крайниците;
 • Възникват спазми на мускулите по някаква странна причина;
 • Могат да празнува болка при движение, ходене;
 • Краката са студени на пипане и бледа, тъй като се случва понижаване на температурата в тях;
 • Човек е слаб, въпреки че в ставите липсва възпалителни процеси.

За проблеми с венами обозначават:

 1. Подуване на краката, увеличаваща се до вечерта;
 2. Буроватая кожата на краката;
 3. Появата на разширени вени;
 4. Могат да се появят дълго незарастващи язви;
 5. Стават видими, разширени вени.
READ  Halter - холтеровское мониторирование, дневния ЕКГ и АДА

Трябва да се отбележи, че изтръпване, слабост, гърчове и други признаци могат да се появяват при напълно здрави хора. Така че не е необходимо веднага да постави себе си диагноза и, което е още по-лошо, да предпише лечение. Консултирайте се с вашия лекар, разкажете за своите подозрения, ако е необходимо, ще бъде възложено проучване и едва след това лечение.

Предимства на ултразвукови изследвания на кръвоносните съдове на краката:

 • Абсолютна безопасност;
 • Безболезненность;
 • Описателния;
 • Неинвазивность (без увреждане на кожата);
 • Бързината на манипулация (резултат пациентът получава веднага);
 • Може да се извърши във всяка възраст;
 • Най-ниската цена.

УЛТРАЗВУК на съдове на краката се провежда амбулаторно. След нанасяне на специален гел лекар с помощта на сензор обследует съдове. Патологични изменения ясно видими на монитора на апарата. При цветен / лесно да се различат от виена на артериите. Цялата манипулация трае по-малко от час. За да се подготвят за изследване и не е необходимо.

Важно! Заключение доплер на кръвоносните съдове на долните крайници − все още не са диагностицирани. Степента на патология определя само лекуващият лекар.

Видео: лекар за ЕХОГРАФИЯ на вените на краката

Ултразвукови изследвания на кръвоносните съдове по време на бременност

Това е най-сигурният начин да се получи информация за състоянието на детето. Допплерография на плода помага да се проследи динамиката на развитието на плода. Вече при срок на бременността в 21 седмица бъдещата майка и нейното лекуващият лекар ще получат обширна информация за кръвния поток във вътрешността на матката, плацентата и плода, за налягане в съдове, тяхната еластичност. Благодарение на това изследване може да се научи за липсата на храненето на плода, за евентуална патология в развитието.

Степен на промяна на притока на кръв на плода:

 1. Промяна в кръвния поток на матката и плацентата.
 2. Нарушение в кръвния поток на плода и плацентата.
 3. Некритичное промяна на притока на кръв на плода, матката и плацентата.
 4. Критично промяна на притока на кръв на плода, матката и плацентата.

При откриване на леки степени на промени на притока на кръв бременна трябва да седмично обследоваться. Ако състоянието се влоши, обследоваться трябва всеки ден. При тази патология са възможни раждане в срока по естествен начин.

Ако се диагностицира втора степен на патология, а след това се препоръчва обследоваться през деня. При необходимост, след 32 седмица се прави операцията цезарово сечение.

Ако записано трета степен на патология, след това контрол трябва да се извършва ежедневно.

Допплерографическое изследване на бременните се извършва внепланово, в случай на:

 • Многоплодна бременност;
 • Резус-конфликт;
 • Колебания на кръвното налягане;
 • Ненормално големината на плода;
 • Забавяне в развитието на детето;
 • Нарушения в състояние на плацентата;
 • Захарен диабет при майката.

Видео: УЛТРАЗВУК по време на бременността

УЛТРАЗВУК на съдове на главния мозък

Това изследване е по-различно се нарича транскраниальной допплерографией. По същество, това е дуплексное сканиране на кръвоносните съдове на главния мозък. Терминът «транскраниальная» означава, че изследването се провежда в черепа. Обикновено се провежда в комплекс с дуплексным сканиране магистрални съдове на шията и главата (БЦА).

Най-лошото, което може да се случи с плавателни съдове на главния мозък – за тяхното запушване. В резултат на това настъпва кислороден глад на тъканите на мозъка, а в крайна сметка − некроза. Това състояние се нарича инфарктом на мозъка или инсулт. Някои хора, след инсулт безопасно да се възстановяват, други – уви. Всичко зависи от локализацията на повреден плавателен съд и степента на увреждане на мозъка.

Се случват, разбира се, остри нарушения на притока на кръв. Но по-често първите «звоночки» се появяват дълго преди тъжния събития. Те се проявяват определени симптоми (по-долу), но има и безсимптомни. Важно е да се отбележи тези «звоночки». В края на краищата много хора безсъние или нарушение на паметта за симптом и не вярват. Много рядко, но се срещат вродени аномалии на кръвоносните съдове. Но най-често те се дават за себе си знам още от най-ранна възраст.

За да се оцени състоянието на мозъчното кръвоснабдяване, е достатъчно да се направи процедура транскраниальной доплер.

Транскраниальная допплерография информира лекаря и пациента за:

 1. Състояние на вътрешната съдовата обвивка;
 2. Увреждане на съдовата стена;
 3. Еластичността на кръвоносните съдове;
 4. Наличието вътре в съдове образувания;
 5. Промени в анатомията на кръвоносните съдове.

Какво може да донесе?

 • Атеросклероза;
 • Васкулит (възпаление на съдовите стени и промяната им);
 • Аномалии на местоположението или на напредъка на съдове;
 • Травматични лезии;
 • Вегето-съдова дистонию;
 • Ангиопатии (създадете токсична, диабетическую, гипертоническую);
 • Дисциркулярную энцефалопатию.

Като извършва доплер-изследване на кръвоносните съдове на главата може да го разбере:

 1. Степента на патологичния процес, в резултат на което е настъпило увреждане на артериалните съдове;
 2. Причини за инсулти, транзиторных исхемични атаки;
 3. Степента на промяна на лумена на кръвоносните съдове се дължи на захарен диабет, атеросклероза, тютюнопушене.
READ  Остър коронарный синдром: какво е това, спешна помощ, лечение, симптомите и видове

Резултатите УЗДГ съдове на главата и шията позволяват на лекаря да оцени състоянието на интракраниална и на периферните съдове, да назначи правилното лечение и да се направи индивидуална прогноза.

Показания за допплеровскому изследване на кръвоносните съдове на главата

След четенето на страшни истории за последиците от нарушения на мозъчното кръвоснабдяване, много от тях идват до заключението, че спешно трябва да се обследоваться. Има една категория хора, които изследват «надлъж и нашир» на тялото си, но, както обикновено, нищо не намират. Но похарчени пари и нерви. Трябва ли да правим това?

Някои може да твърдят, че изследването на кръвоносните съдове на мозъка трябва да се проведе за всички, без изключение, дори и здрави. Срещат същите вродени аномалии в развитието на кръвоносните съдове. И изведнъж внезапно ще възникне аневризма, която внезапно се спука и ще убие господаря си? И тъй – напред в изследването!

Може да се утеши паникеров: вродени аномалии на кръвоносните съдове се срещат много рядко. И друго: човек може да бъде масово бессимптомных заболявания. Означава ли това, че трябва да направим всички видове компютърна ТОМОГРАФИЯ, ЕХОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс и други подобни? Доверете се на мнението на специалист, опишете му своите оплаквания, а толкова го реши: изследват мозъка или не.

Доплер-изследване на кръвоносните съдове на главата може да определи в случай на:

 • Често главоболие;
 • Виене на свят;
 • Наличието на симптоми на повишено вътречерепно налягане;
 • Тежест в главата;
 • Обмороков;
 • Шум в ушите;
 • Влошаване на зрението;
 • Нарушения в координацията на движение;
 • Слабост в краката или ръцете;
 • Нарушения на речта;
 • «Мурашек» в ръцете си.

Понякога човек минава и други видове изследвания (ядрено-магнитен резонанс, сцинтиграфию, компютърна ТОМОГРАФИЯ), в резултат на които се установяват нарушения. За изясняване на диагнозата лекарят предписва допплерографию.

Планова допплерография

Има една категория хора, на които е показано поне един път в годината да се направи ЕХОГРАФИЯ с допплеровскими техники. Това е:

 1. Възрастните хора, роднини, които са страдали съдови заболявания;
 2. Болните със захарен диабет;
 3. Пушачите с опит;
 4. Хората с нарушение на ритъма;
 5. Наличието на метаболитен синдром;
 6. Пациентите, перенесшие инсулт;
 7. Хората с нарушение на мозъчното кръвообращение;
 8. Болни след оперативни интервенции в мозъка или гръбначния мозък или държани в очакване на операция.

Подготовка за изследване на

За провеждане на изследвания на главата си някаква специална подготовка не е необходимо. Единственото нещо: и в самия ден на проучване не се препоръчва да се консумират храни, които влияят върху тонуса на кръвоносните съдове:

 • Кафе;
 • Чай;
 • Енергийните напитки.

Препоръчително е да се въздържат от пушене.

Що се отнася до лекарства, които могат да повлияят на резултатите от проучване, отмени им без разрешение на невропатолога не се препоръчва.

Данните на проучване

Транскраниальная допплерография се извършва по общия с други допплеровскими техники принцип. Ултразвуковите лъчи проникват до съдовете на мозъка през черепа.

Лекар алтернативно подносит сензор към различни области на главата:

 1. Надглазничным;
 2. Височным;
 3. Област на тила;
 4. Мястото на прехода на гръбначния стълб в затылочную кост.

Предварително исследуемые област се нанася специален гел, който осигурява най-добър контакт сензор с кожата.

Освен разглеждане на съдове лекар прави функционални проби (например, искането за задържане на дишането), за изясняване или опровержение на диагноза за нарушения на вегетативната регулация.

Че при разглеждането говори за патологиях?

 • За васкулите се оценява по изменението на эхогенности на съда, на съдовата стена, диференциация на слоевете на стената.
 • Нестенозирующий атеросклероза може да се предположи, ако се увеличи дебелината на стената на съда, но артерия в не повече от 20%. Эхогенность при тази промяна на неравномерно тип.
 • Гипоэхогенные образование с тънък ръб – така диагностицирана на плака в артериите.
 • На задължително лечение изисква стесняване на артериите на 50% и повече.

Видео: лекар за УЛТРАЗВУК на съдове на главата

Провеждане на изследвания на мозъчните съдове деца

На малкото дете по-често се извършва цялостно проучване на мозъка, наречен нейросонографией. Ако бъдем по-точни, този термин се обединява различни методологии за изучаване на състоянието на ЦНС: изследване на гръбначния стълб, мозъка и гръбначния мозък, кръвоносните съдове, тъканите на главата. Но се нейросонографией наричат ултразвуково изследване на главния мозък.

С помощта на ултразвукови методики лекар може да разкрие патология тъкани, кисти, опухолевидные образование, диагностициране внутричерепное повишаване на налягането и други нарушения.

Днес нейросонографию прекарват по три различни начина:

 1. Най-лесният – чрезродничковый. Името говори само за себе си: сензор ми сервират към родничку на детето и проверяват на мозъка. Недостатък – изследването на мозъка се извършва в една проекция.
 2. Втората – транскраниальная нейросонография. За него се изисква по-сериозно оборудване. По този начин се изучава мозъка и възрастни хора.
 3. Трети начин комбинира две други. Транскраниально-чрезродничковая нейросонография се провежда на малки пациенти. Достойнство – мозъкът се разглежда в различни равнини. Изисква повече време за провеждане и сериозно оборудване.
READ  Лечение на хемороиди народни средства и методи за ефективно

Основни показания за изследване:

 • Хипоксия;
 • Недоносено на белите;
 • Подозренията на патология на ЦНС;
 • Възпалителни заболявания на ЦНС.

Специална подготовка за изследване не е необходимо. Процедурата е напълно безопасна и безболезнена.

Проучване брахиоцефальных на артериите (магистрални съдове на шията)

Мозъкът се подхранва не само внутричерепные, но и периферните съдове. Важна роля в процеса принадлежи брахиоцефальным артерии (плечеголовного багажника, сънната артерия, subclavian и гръбначни артерии). Атеросклеротични промени в тях може да се превърне в сериозен проблем. При поява на плаки в артериалните съдове, захранващи кожата, костни, мускулни тъкани, голям зло не ще бъде. Съвсем друго нещо – на мозъка. За кръв отговаря на няколко големи съдове − артериите. Запушване на някой от тях може в крайна сметка да доведе до инсулт.

Най-често се оплакват хора с патология на БЦА е виене на свят. В основата си тя се появява при рязко завъртане на главата. Понякога − в резултат на спад на налягане. Разбира се, например виене на свят – не се безпокойте. Тя може да възникне при претоварване, смяна на атмосферното налягане или по други причини, но рецидиви на това състояние не може да се отхвърли.

Проучване БЦА се извършва в случай на:

 • Често главоболие по неразбираеми причини;
 • При проява на клинични признаци на инсулт или цереброваскулярной недостатъчност;
 • Наличието на пациента заболявания, които провокират нарушения на мозъчното кръвообращение (васкулиты, диабет, артериална хипертония и други);
 • Клинични признаци на тромбози БЦА;
 • Наличието на патология на околните тъкани (ако има възможност сдавления БЦА).
 • Предстоящите операции на сърцето и съдовете.

Диагностика

Обикновено за поставяне на диагнозата БЦА изследват с помощта на УЗДГ брахиоцефальных съдове, в резултат на което се определят характеристиките на притока на кръв.

За уточняване на диагнозата се използва дуплексное сканиране брахиоцефальных на артериите. Д-р може визуално да оцените всички недостатъци в анатомията на артериалните съдове. Това несъмнено повишава диагностични възможности. С помощта на тази процедура, лекарят определя деформация, извитости на артериите, тромбы, плакети и други патологични промени.

Видео: лекар за УЛТРАЗВУК БЦА

Ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на бъбреците

УЗДГ съдове на бъбреците се извършва, за да получите допълнителна информация за почечном кръвния поток. Това изследване по-информативно в сравнение с обикновен УЛТРАЗВУК. Изучават внутритканевый притока на кръв и съдовете на краката и бъбреците.

Когато се назначава допплерографическое изследване на бъбреците?

 • Човек дълго време диагностицирана хипертония с неизвестен произход, причината за която може да бъде бъбреците.
 • Нормално УЛТРАЗВУК показало разлика в размера на двете бъбреците.
 • Отбелязани признаци на бъбречна недостатъчност.
 • Травматично поражение на бъбреците.
 • Има съмнение за тромбоза.
 • Очаква нарушаване на движението на кръвта в бъбреците. (Най-често в такава ситуация се отбелязва при аномалиях съдове, тумори, атеросклероза, тромбофлебите, нефроптозе).

Необходимо ли е обучение?

За ултразвукова доплерова ехография на бъбреците трябва правилно да се подготви. И успех на изследванията, е пряко свързана с нивото на подготовка. Излишък от газове в червата може да отмени резултат на научни изследвания. Затова подготовката трябва да започне още няколко дни преди процедурата. От диетата трябва да се изключат, плодове, бобови растения, кисело зеле, напитки с газ, сладки, плодови сокове, ръжен хляб. Полезно е да хелатори.

Препоръчително е да се извърши проучване на гладно през нощта време. Ако УЗДГ се извършва през втората половина на деня, може сутринта малко закуска. Важното е да е от прием на храна преди процедура са минали не по-малко от 6 часа.

Важно! Не може да прекарва допплерографию съдове на бъбреците, след като диагностични изследвания като фиброгастроскопия и колоноскопия. Това се дължи на голямо количество въздух, проникващ в червата, в резултат на тези процедури.

Не предизвиква съмнения, че своевременната диагностика на съдови заболявания е от съществено значение. Благодарение на нея успява да помогне на много хора да живеят не само дълга, но и (което е важно) активен живот. Така че кашкавала достойнство доплер и къщи за дуплекс сканиране като основни методи за ранна диагностика. Внимателното отношението към тялото – гаранция за опазване на здравето.

Видео: лекар-невролог провежда допплерогафию (на примера на кръвоносните съдове на мозъка)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00120 sec