Допплерометрия при бременност: какво е това, норми, дешифриране

Не мога да си представя област на медицината, където да не използва допълнителни методи за изследвания. Ултразвук благодарение на своята безопасност и информативност при много заболявания се използва особено активно. Допплерометрия – това е възможност не само да оцени размерите и структурата на органите, но и да определи характеристиките на движещи се обекти, по-специално, на притока на кръв.

Ултразвуково изследване в акушерството дава огромен обем информация относно развитието на плода, с негова помощ стана възможно да се определят не само броя на ембрионите, от техния пол и характеристики на сгради, но и да наблюдава характера на кръвообращението в плацентата, плода съдове и сърцето.

Съществува мнение, че проучването на бъдещите майки, с помощта на ултразвуков метод може да навреди на бъдещото бебе, а при допплерометрии интензивността на радиация е още по-висок, така че част от бременните се страхуват и дори отказва от процедурата. Обаче дългогодишен опит в използването на УЛТРАЗВУК позволява надеждно да се съди за това, че то е абсолютно безопасно, а такова количество информация за състоянието на плода е невъзможно да се получи по никакъв друг неинвазивен начин.

УЛТРАЗВУК с допплерометрией трябва да се проведе на всички бременни жени в третия триместър, по показанията на които тя може да се причисли и по-рано. На база това изследване лекарят изключва или потвърждава патология, ранна диагностика, която дава възможност своевременно да се пристъпи към лечение и предотвратяване на много от опасните усложнения за отглеждане на плода и майката.

Характеристики на метода

Допплерометрия се отнася до броя ултразвукови методи, така че тя се извършва с помощта на обикновен телефон, но снабженного специален софтуер. Тя се основава на способността вълна ултразвук се отрази от движещи се обекти, променя своите физически параметри. Данни отразения ултразвук са под формата на криви, които характеризират скорост на движение на кръвта в съдовете и камерите на сърцето.

Активното използване на допплерометрии се превърна в истински пробив в диагностиката на почти всички видове акушерство патология, която обикновено е свързана с нарушение на кръвообращението в системата майка-плацента-плод. Чрез клинични наблюдения са определени показатели в норма и отклонение за различни съдове, по които се съди за една или друга патология.

Допплерометрия при бременност дава възможност за задаване на размера и мястото на кръвоносните съдове, скоростта и характеристики на движението на кръвта по него в момента на съкращаване на сърцето и релаксация. Лекарят не може обективно да се прецени патология, но и да посочи точното място на появата си, което е много важно при избора на лечение, тъй като хипоксия може да бъде причинено от патологията и маточните артерии и пуповинных съдове и нарушения в развитието на плодного на притока на кръв.

Допплерометрия е двустранен и триплексной. Последният вариант е много удобно, че се вижда не само на скоростта на притока на кръв, но и посоката му. При двустранен допплерометрии лекар получава черно-бяло двухмерное снимка, на която машината може да се изчисли скоростта на движение на кръвта.

Триплексное проучване по-модерно и дава повече информация за кръвния поток. Извлечено цветно изображение показва кръвния поток и неговата посока. Лекарят вижда на екрана на червени и сини потоци, а жители може да изглежда, че се движи артериална и венозна кръв. Всъщност, цветът в този случай не се говори за състава на кръвта, както и за нейната посока – в посока на сензора или далеч от него.

Преди провеждане на доплер не е необходима някаква специална подготовка, но една жена може да се препоръча да не вземат храна и вода за няколко часа преди процедурата. Изследването не причинява болка и дискомфорт, пациентката лежи по гръб, а кожата на корема се обработва със специален гел, улучшающим провеждане на ултразвуково изследване.

Показания за допплерометрии

Ултразвуково изследване с допплерометрией като скрининг е показано на всички бременни жени в третия триместър. Това означава, че дори при липса на патология той трябва да се проведе рутинно, и лекар-акушер гинеколог непременно ще изпрати една бъдеща майка на изследването.

READ  Билката лопен от хемороиди: лечение, мнения

Оптимално се счита за период от между 30 и 34 седмици на бременността. В този период плацентата вече е добре развита, а плодът се формира и постепенно наддава, докато се подготвя за предстоящото раждане. Всяко отклонение от нормата в този период е добре видимо, и заедно с факта, че лекарите все още ще е време за корекция на нарушения.

За съжаление, далеч не всяка бременност протича толкова безопасно, че бъдещата майка дати и е по-скоро за профилактика се провежда с УЛТРАЗВУК допплерометрией. Има цял списък с критерии, на които изследването се провежда извън установените за скрининг на кадъра и дори многократно.

Ако има основания да се предположи гипоксию на плода, изоставане в развитието му, което е видимо при нормално на УЛТРАЗВУК, това допплеровское изследване се препоръчва вече в 20-24 седмица. До този период на провеждане на процедурата е непрактично поради липсата на развитие на плацентата и кръвоносните съдове на плода, което може да стане причина за погрешни заключения.

Свидетелство за внеплановой допплерометрии смятат:

  • Заболяване на майката и патология на бременността – гестоз, болести на бъбреците, високо кръвно налягане, захарен диабет, резус-конфликт, васкулиты;
  • Нарушения от страна на плода – забавено развитие, маловодие, вродени малформации на органите, несинхронное развитието на плода при многоплодна бременност, когато един от тях значително изостава от останалите, стареене на плацентата.

Допълнителна допплерометрия на плода може да бъде показан в случай, че размерите му не отговарят правилно на този срок на бременността, в края на краищата, забавяне на растежа – знак за възможна хипоксия или пороци.

Сред другите причини за извършване на ЕХОГРАФИЯ с допплерометрией могат да се окажат неблагоприятни акушерски анамнеза (спонтанен аборт, мъртво раждане), възрастта на бъдещата майка над 35 години или по-млади от 20, переношенная бременност, обвитие на пъпната връв около врата на плода с риск от хипоксия промени в кардиотокограмме, увреждане или травма на корема.

Параметри допплерометрии

При извършване на ЕХОГРАФИЯ с допплерометрией лекарят оценява състоянието на маточните артерии и съдове на пъпната връв. Те са най-достъпни апарат и добре характеризират състоянието на органите на кръвообращението. При наличие на показания е възможна оценка на притока на кръв в съдовете на бебето – аортата, средна мозъчна артерия съдове на бъбреците, камери на сърцето. Обикновено такава необходимост възниква при съмнение за някои пороци, при внутриутробной хидроцефалия, забавено развитие.

Най-важният орган, обединяващ тялото на мама и на бъдещото бебе, е плацентата. Тя носи хранителни вещества и кислород едновременно чрез премахване на ненужни продукти на метаболизма, чрез прилагане на защитната си функция. Освен това, плацентата отделя хормони, без които не се случва правилното развитие на бременността, така че без този орган е невъзможно узряване и раждането на бебето.

Формирането на плацентата започва ефективно от датата на имплантиране. Вече в този момент се случват активни промени на кръвоносните съдове, насочени към осигуряване на достатъчно съдържание на матката кръв.

Основните съдове, които осигуряват кръв тяло на нарастващия плод и увеличаване на матката, са матката и яичниковые артерии, намиращи се в тазовата кухина и контактирующие в по-дебел миометрия помежду си. Разветвляясь на по-малки съдове в посока на вътрешния слой на матката, те се превръщат в спирала на артериите, които пренасят кръвта на межворсинчатому пространство – мястото, където се осъществява обмена между кръвта на майката и на бебето.

В организма на плода се изпомпва през съдовете на пъпната връв, диаметър, посоката и скоростта на кръвотока в които също има много важно значение преди всичко за отглеждане на организма. Възможно забавяне на тока на кръвта, обръщане на потока, аномалии в броя на кръвоносните съдове.

Видео: серия от лекции за кръвообращението на плода

С нарастването на продължителността на бременността, спирала съдове постепенно се разширяват, в стените им настъпват специфични промени, които позволяват доставят голямо количество кръв към непрекъснато увеличаване на матката и бебето. Загуба на мускулните влакна, води до превръщането на артериите в големи съдови кухина с ниско съпротивление на стени, благодарение на което се улеснява процесът на обмен на кръв. Когато плацентата напълно оформени, маточно-плацентарное кръвообращението се увеличава приблизително 10 пъти.

READ  Тромбоза на дълбоките вени на долните крайници: причини, симптоми, диагностика, лечение, народни средства за защита и превенция

При патология не се случва правилната трансформация на кръвоносните съдове, нарушения въвеждането на елементи на трофобласта в стената на матката, което неизменно води и патология развитие на плацентата. В такива случаи има голяма опасност хипоксия, поради липса на притока на кръв.

Хипоксия – един от най-мощните патогенни условия, при които е нарушен и растеж, и дифференцировка клетки, така че при хипоксия винаги са идентифицирани едни или други нарушения от страна на плода. За изключване или потвърждение на факта на липса на кислород, показва допплерометрия, оценивающая притока на кръв в матката, пуповинных съдове, межворсинчатом пространство.

Апарат за ЕХОГРАФИЯ определя от така наречените криви на скоростта на притока на кръв. За всеки съда, те имат своите граници и нормални стойности. Оценка на кръвообращението се случва през целия сърдечен цикъл, т.е. скоростта на движение на кръвта в систолу (съкращение на сърцето) и диастолу (релаксация). За интерпретация на данните не са важни, абсолютните показатели за притока на кръв, а тяхното съотношение в различни фази на работата на сърцето.

В момента на съкращаване на сърдечния мускул, скоростта на потока кръв ще бъде най-висока – максимална систолическая скорост (MCC). При релаксираща на миокарда движението на кръвта се забавя – крайната диастолическая скорост (DPT). Тези стойности и се показва под формата на криви.

При дешифриране на данни допплерометрии взема няколко показатели:

  1. Систолодиастолическое отношение (LMS) – съотношението между крайната диастолической и максимална скорост на притока на кръв в момент на систолы, высчитываемое чрез разделяне на показателя MCC на DPT;
  2. Пульсационный индекс (PI) – от показателя MCC се изважда стойността на DPT, и полученият резултат разделете на цифра средна скорост (СС) движението на кръвта в тази изпълнение ((MCC-DPT)/MOP);
  3. Индекс на резистентност (ИР) – разликата в систоличното и диастоличното притока на кръв се разделя на количеството MCC ((MCC-DPT)/MCC).

Получените резултати могат да надвишават средните нормални стойности, което говори за високо периферическом съпротива от страна на съдовите стени, така и да намалява. И В двата случая това ще бъде патология, в края на краищата и се свиват кръвоносните съдове и разширени, но с ниско налягане, еднакво зле се справят със задачата за доставка на правилния обем на кръв към матката, плацентата и плодным тъканите.

В съответствие с получените индекси се разграничат три степени на нарушения на маточно-плацентарного на кръвообращението:

  • При 1А степен се открива увеличение на IL в артериите на матката, при това притока на кръв в плацентарно-плодородна част поддържа на нормално ниво;
  • обратната ситуация, когато е нарушено кръвообращението в съдовете на пъпната връв и плацентата, но е запазена в маточните артерии, характеризира 1Б степен (ИР обновен в пуповинных съдове и нормално в матката);
  • При 2 степен празнува разстройство на притока на кръв като от страна на маточните артерии и плацентата, така и в съдовете на пъпната връв, при тази стойност все още не е достигнат критични числа, DPT в рамките на нормалното;
  • 3 степен е придружен от тежки, понякога критични, стойности на притока на кръв в плацентарно-система на плода, а кръвта в маточните артерии може да бъде променен, така и нормално.

Ако при допплерометрии инсталиран първоначално степента на нарушения на кръвообращението в системата майка-плацента-плод, тогава лечението се назначава от амбулаторно, а след 1-2 седмици бременна наложи повторно УЛТРАЗВУК с допплером за контрол на ефективността на терапията. След 32 седмици на бременността са показани множество CTG за изключване на хипоксия на плода.

Нарушение на притока на кръв 2-3 степен се нуждаят от лечение в болнични условия с постоянното наблюдение за състоянието на жените, така и на плода. При критични стойности на показатели допплерометрии значително увеличава риска от отлепване на плацентата, внутриутробной смърт на плода, преждевременно раждане. На всеки 3-4 дни по пациенткам се провежда допплерометрия, а кардиотокография – всеки ден.

Тежко нарушение на притока на кръв, съответстваща на 3 степен, застрашаващи живота на плода, затова при липсата на възможности за неговото нормализиране, повдига въпроса за необходимостта от родоразрешения, дори ако това трябва да се направи по-рано от предвиденото.

READ  Деменция: старческая сенильная, съдова - симптоми и лечение

Преждевременно изкуствени раждане в част от случаите патологично протичаща бременност поставят за цел да спаси живота на майка ми, защото внутриутробная смърт на плода по причина на недостатъчно кръвоснабдяване може да се превърне в причина за смъртоносно опасно кървене, сепсис, емболия. Разбира се, такива сериозни въпроси не се решават еднолично от лекуващия лекар. За определяне тактика е създаден с колеги специалисти, съобразени с всички възможни рискове и възможни усложнения.

Норма и патология

Тъй като състоянието на кръвоносните съдове и матката, плацентата и плода постоянно се променя по време на цялата бременност, е важно да се оцени кръвообращението точно съгласуване с определен срок на бременността. За това, монтирани на средните норми за седмица, спазването на които означава норма и отклонение – патология.

Понякога при задоволително състояние на майка и на плода в процеса на допплерометрии се откриват някои отклонения. Не си струва да изпадате в паника, защото навременна диагностика ще позволи да регулирате притока на кръв в етап, когато го промени, все още не са причинили необратими последици.

Норми по седмици предполага определяне на диаметъра на фалопиевите тръби, спирални артерии, кръвоносните съдове на пъпната връв, плода на средната мозъчна артерия. Показатели се изчисляват, като се започне с 20 седмици и до 41. За маточна артерия ИР в срок 20-23 седмица е в норма, не по-0,53. постепенно уменьшаясь до края на бременността, на 36-41 седмица той е не по-0,51. В спирални артерии този показател, напротив, се увеличава: 20-23 седмица той е не повече от 0,39 до 36 седмица и до раждането – до 0,40.

Плодный притока на кръв характеризират артерия на пъпната връв, ИР, за които преди 23 седмици, не надвишава 0,79, а към 36 седмица намалява до максималната си стойност в 0,62. Средната мозъчна артерия дете има подобни нормални показатели индекс на резистентност.

LMS по време на бременността се намалява постепенно за всички съдове. В маточните артерии фигура в 20-23 седмица може да достигне 2,2 (това е максимално нормалната стойност), към 36 седмица и до края на бременността е не по-2,06. В спирални артерии LMS в 20-23 седмица не повече от 1.73, до 36 – 1,67 и по-долу. Съдове на пъпната връв имат LMS до 3,9 до 23 седмици бременността и не по-2,55 на 36-41 седмица. В средната мозъчна артерия дете цифрите са същите, както в артериите на пъпната връв.

Таблица: норми на LMS на допплерометрии по седмици бременност

Таблица: обобщение на стойностите на нормите на планова допплерометрии

Ние имаме подадена само някои нормалните стойности за отделните артерии, а на лекар с проучване оценява целият комплекс съдове, съгласуване на показатели за състоянието на майката и плода, данни CTG и други методи за изследване.

Всяка бъдеща майка трябва да знае, че провеждането на УЛТРАЗВУК с допплерометрией – неразделна част от целия период на наблюдение на бременността, в края на краищата, от състоянието на кръвоносните съдове зависи не само развитието и здравето, но и живота на отглеждане на организма. Внимателен контрол на притока на кръв е задача на специалист, така че е най-добре да декриптиране на резултатите и тяхната интерпретация във всеки конкретен случай от специалист.

Допплерометрия не само позволява навреме да се диагностицира тежка гипоксию, гестозы втората половина на бременността, изоставане в развитието на плода, но и в голяма степен помага за предотвратяване на тяхната поява и прогресирането. Благодарение на този метод е намалял процентът на внутриутробных честота на смъртни случаи и тежки усложнения при раждането под формата на задушаване, беда-синдром на новороденото. В резултат на навременна диагноза става адекватната терапия при патология и раждането на здраво бебе.

Видео: специалист за допплерометрии

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.03438 sec