Дуктус артериозус (ОАП): причини, лечение

Дуктус артериозус (ОАП) – заболяване, което се случва вследствие на нарушаване на нормалното развитие на сърце и големи съдове по внутриутробном и постнатальном период. Вродени пороци на сърцето, обикновено се формира в първите месеци на развитие на плода в резултат на атипичного формиране на внутрисердечных образувания. Устойчиви на патологични промени в структурата на сърцето водят до неговата дисфункция и развитието на хипоксия.

Артериальный (Боталлов) duct — структурно образованието на сърцето на плода, чрез която кръвта, выбрасываемая лявото желудочком в аортата преминава в белодробната багажника и се връща отново в ляво желудочек. Нормално артериозус е изложен на облитерации веднага след раждането и се превръща в соединительнотканный тяж. Попълване на белите дробове с кислород води до затваряне на канал сгъсти интимой и промяната на посоката на притока на кръв.

При деца с дефект на развитие канал навреме не се затваря, а продължава да функционира. В този случай е легочное кръвообращението и нормалната работа на сърцето. ОАП обикновено се диагностицира при новородени и грудничков, някои по-малко на учениците, а понякога дори и при възрастни. Патология се откриват при пълен мандат на децата, живеещи в райони на висока надморска височина.

Етиология

Етиологията на ОАП в момента до края не е проучен. Специалистите определят няколко рискови фактори за съответното заболяване:

 • Преждевременно раждане
 • Ниско тегло на новороденото,
 • Авитаминозы,
 • Хронична хипоксия на плода,
 • Генетично предразположение,
 • Браковете между роднини,
 • Възраст на майката над 35 години
 • Геномные патология — синдроми на Даун, Марфан, Едуардс,
 • Инфекциозна патология в 1 триместър на бременността, синдром на вродена краснухи,
 • ДХД,
 • Употребата на алкохол и наркотици бременна, пушенето на цигари,
 • Облъчване рентгеново и гама-лъчи,
 • Прием на медикаменти по време на бременност,
 • Излагане на химически вещества в организма на бременната,
 • Системни и обменни заболявания на бременната,
 • Внутриутробный ендокардит са ревматични произход,
 • Эндокринопатии на майката — захарен диабет, хипотиреоидизъм и други.

Причините ОАП любимци обединява в 2 големи групи — вътрешни и външни. Вътрешни причини са свързани с генетична предразположеност и хормонални промени. Към външните причини са: лоша околна среда, производствени вредно, болести и вредни навици на майката, токсичен ефект върху плода на различни вещества — лекарства, химикали, алкохол, тютюн.

ОАП най-често се откриват при недоносени деца. И колкото по-малко тегло на новороденото, толкова по-висока вероятност от развитие на тази патология. Порок на сърцето, обикновено се съчетава с аномалии на развитието на органите на храносмилателната, отделителната и половата системи. Преките причини незаращения Боталлова канал в този случай са дихателните нарушения, асфиксия на плода, продължителна кислородотерапия и парентеральное водно лечение.

Видео: медицинска анимация за анатомията на кръвното канал

Процедурата

Заболяването може да протече като безсимптомно, така и изключително трудно. При малък диаметър на тръбата нарушения гемодинамики не се развиват, а патология дълго време не се диагностицира. Ако диаметърът на тръбата и обема на плъзгащи съществени, симптоми на заболяване на ярко изразени и се появяват много по-рано.

Клинични признаци:

 1. Бледост на кожата,

 2. Цианоза, който се появява при сосании, възгласи, напрежение,
 3. Отслабване,
 4. Хиперхидроза,
 5. Кашлица, осиплость глас,
 6. Слабото психофизическое развитие,
 7. Недостиг на въздух,
 8. Слабост,
 9. Нощни пристъпи на астма, лош сън,
 10. Аритмия, тахикардия, нестабилна пулс,

Децата с ОАП често страдат бронхо-белодробна патология. Новородени с широк кръвно протоком и значителен обем на плъзгащи трудно да се хранят, те не пълнеят и дори да губят тегло.

Ако патология не е била открита на първата година от живота, след това по степен на растеж и развитие на детето рамките на заболяването се влошава и се проявява по-ярки клинични симптоми: астенизацией тялото, задух, тахипноэ, кашлица, чести възпалителни заболявания на бронхите и белите дробове.

Усложнения

Тежки усложнения и опасни последици ОАП:

 • Бактериален ендокардит — инфекциозно възпаление на вътрешната обвивка на сърцето, което води до дисфункция клапанного апарат. При пациенти, температурата се покачва, появява се треперене и изпотяване. Признаци на интоксикация се съчетават с главоболие и инхибиране. Развива гепатоспленомегалия, се появяват кръвоизливи в окото дъното и малки болезнени възли по дланите. Лечение на патология антибактериално. Болен предписват антибиотици от групата на цефалоспорин, макролидни, флуорохинолони, аминогликозидни.
 • Сърдечна недостатъчност се развива при липсата на навременна кардиохирургической помощ и е недостатъчно кровоснабжении на вътрешните органи. Сърцето спре в неговата цялост да изпомпва кръвта, което води до хронична хипоксия и влошаване на работата на целия организъм. При пациенти появява задух, тахикардия, оток на долните крайници, бърза умора, нарушение на съня, постоянна суха кашлица. Лечение на патология включва диетотерапию, медикаментозную терапия, насочена към нормализиране на кръвното налягане, стабилизира работата на сърцето и подобряване на кръвообращението.
 • Инфаркт на миокарда — остро заболяване, причинено от появата на сърдечния мускул, огнища на исхемичен некроза. Проявява патология характерна болка, която не купируется прием на нитрати, възбуда и безпокойство на пациента, бледностью на кожата, изпотяване. Лечението се извършва в болнични условия. Болни се предписва тромболитики, опиоидни аналгетици, нитрати.
 • Обратния ток на кръвта чрез широк артериозус може да доведе до исхемия на мозъка и внутримозговым кровоизлияниям.
 • Оток на белите дробове се развива при преминаване на течност от белодробни капиляри в интерстициальное пространство.

По-редки усложнения на ОАП включва: руптура на аортата, несъвместима с живота; аортна и разликата в кръвното канал; белодробна хипертония склеротической на природата; спиране на сърцето при липса на корективна терапия; чести АРИ и ВЗЕМАНИЯ.

Диагностика

Диагностика ОАП се занимават с лекари от различни медицински специалности:

 1. Акушеры-гинеколози монитор за сърдечна дейност и развитието на сърдечно-съдовата система на плода,
 2. Неонатологи проверяват на новороденото и притискаше сърдечни шумове,
 3. Педиатрите обследуют по-големите деца: извършва аускультацию на сърцето и при откриване на патологични шумове са насочване на детето към кардиологу,
 4. Кардиолозите поставят окончателната диагноза и предписва лечение.

Общи диагностични дейности включват визуална проверка на пациента, пальпацию и перкуссию на гръдния кош, аускультацию, инструментални методи на изследване: электрокардиографию, радиография, УЛТРАЗВУК на сърцето и големите съдове, фонокардиографию.

По време на инспекцията показват деформация на гръдния кош, пулсиране областта на сърцето, офсетов сърдечен удар на ляво. Пальпаторно откриват систоличното трептене, а перкуссионно — разширяване на границите на сърдечна тъпота. Стетоскопа — най-важният метод в диагностиката на ОАП. Неговите класически признак е груб непрекъснат «машинен» шум в резултат на однонаправленным движението на кръвта. Постепенно той изчезва и се появява акцент 2 тона над белодробната артерия. В тежки случаи се появяват няколко кликвания и грохот шумове.

Инструментални диагностични методи:

 • Электрокардиография не разкрива патологични симптоми, а само признаци на хипертрофия на лявата камера.
 • Рентгенологическими признаци на патология са: мрежест фигура на белите дробове, разширяване на сянката на сърцето, дилатация на неговите леви камери, выбухание сегмент багажника на белодробната артерия, на парцали филтър.
 • ЕХОГРАФИЯ на сърцето ви позволява визуално да се оцени работата на различни отдели на сърцето и клапанного апарат, да се определи дебелината на миокарда, размери на тръбата. Допплерография позволява максимално да се установи диагнозата на ОАП, се определят ширината и регургитацию на кръв от аортата в легочную артерия. Ултразвуково изследване на сърцето ви позволява да открият анатомични дефекти на клапите на сърцето, да се определи местоположението на магистрални съдове, да се оцени сократительную способност на миокарда.
 • Фонокардиография — прост метод, позволяващ диагностициране на сърдечни заболявания и дефекти между кухини чрез графична регистрация тонове и шумове на сърцето. С помощта на фонокардиографии може обективно да се документира данните, получени при выслушивании на пациента, измерване на продължителността на звуци и интервали между тях.
 • Аортография — информативен диагностичен метод, състоящ се в предоставянето на контрастиращи на течност в кухината на сърцето и провеждането на серия от рентгенови снимки. Едновременно оцветяване на аортата и белодробната артерия показва незаращение Боталлова канал. В резултат на изображението остават в електронната памет на компютъра, като позволява да се работи с тях многократно.
 • Катетеризация и наблюдение на сърцето при ОАП позволява абсолютно точно да се постави диагноза, ако сондата свободно преминава от белодробната артерия чрез канал в низходяща аортата.

Наблюдение на кухините на сърцето и ангиокардиография са необходими за извършване на по-точна анатомична и гемодинамической диагностика.

Лечение на

Колкото по-рано бъде открит заболяването, толкова по-лесно е да се отървете от него. При появата на първите признаци на патология, трябва да се консултирате с лекар. Ранна диагностика и навременна терапия ще повиши шансовете на пациента за пълно възстановяване.

Ако едно дете се губи тегло, се отказват от активна игра, алинея при възгласи, става сонливым да изпитва недостиг на въздух, кашлица и цианоза, често е изложен на ОРИ и бронхитам, трябва да се възможно по-скоро да го покаже на специалист.

Консервативното лечение

Лекарствена терапия показан болен със слабовыраженными клинични признаци и липса на усложнения. Медикаментозно лечение на ОАП се извършва недоношенным и на децата до една година. Ако след провеждане на 3 курсове за консервативна терапия канал не се затваря, а симптомите на сърдечна недостатъчност се натрупва, се движат на оперативното вмешателство.

 1. Болно дете се предписват на специална диета, ограничивающую пиенето на течности.
 2. Респираторная подкрепа е необходима на всички недоношенным на децата с ОАП.
 3. На пациентите се предписват инхибитори на простагландини, които стимулират независима облитерацию канал. Обикновено се използват интравенозно или энтеральное въвеждането на «Индометацина» или «Ибупрофен».
 4. Антибиотикотерапия се провежда с цел профилактика на инфекциозните усложнения — бактериален эндокардита и пневмония.
 5. Диуретици препарати — «Верошпирон», «Лазикс», сърдечни гликозиди — «Строфантин», «Коргликон», на АСЕ-инхибитори — «Эналаприл», «Каптоприл» предписват на лица с клиника за сърдечна недостатъчност

Катетеризация на сърцето

Катетеризацию на сърцето се предписва на децата, които консервативната терапия не даде желания резултат. Катетеризация на сърцето е много ефективен метод за лечение на ОАП са с нисък риск от развитие на усложнения. Процедурата се извършва от специално обучени детски кардиолозите. За няколко часа до сърдечна катетеризация на бебето не трябва да се хранят и да пият. Непосредствено преди провеждане на процедурата му правят почистване клизма и инжектира упойка. След като детето отпуснете се и заспи, започват манипулация. Катетъра се инжектира в камера на сърцето чрез един от големите кръвоносни съдове. При това не е необходимо да произвеждат разрези на кожата. Лекарят следи за напредъка на катетър, гледа на екрана на монитора специални рентгенови апарати. С помощта на изследвания на проби от кръвта и измерване на кръвното налягане в сърцето си той получава информация за пороке. От по-опитни и квалифицированнее кардиолог, толкова по-ефективно и по-успешно ще мине катетеризация на сърцето.

Катетеризация на сърцето и клипирование канал по време на торакоскопии — алтернатива на хирургически лечение недостатък.

Оперативно лечение

Оперативната намеса позволява напълно да се премахне ОАП, намаляване на страданията на болния, повишаване на нейната устойчивост на физическо натоварване и значително да удължи живота. Оперативното лечение се състои в провеждането на открити и эндоваскулярных операции. ОАП е вързан двойна лигатурой, поставете върху него съдови клипове, преминават и се зашива.

Класическа хирургическа намеса, представлява отворена операция, която е да се перевязывании Боталлова канал. Операцията се извършва на «сухо» сърцето при свързване на пациента към апарат ИВЛ и под обща анестезия.

Эндоскопический метод за бърза намеса е малоинвазивным и малотравматичным. На бедрото си прави малък разрез, през който се вкарва в бедрена артерия, сонда. Чрез него към ОАП дават окклюдер или спирала, които си затварят просвет. Целия ход на операцията е проследено от лекари на екрана на монитора.

 

Видео: операция при ОАП, анатомия Боталлова канал

Профилактика

Превантивни дейности са както в ограничения на основните рискови фактори — стрес, прием на алкохол и лекарства, контакт с инфекциозни болни.

След хирургична корекция патология с детето трябва да дозированными физически упражнения и масаж в домашни условия.

Отказ от тютюнопушенето и скрининг за генетични аномалии, ще ви помогнат да намалите риска от развитие на ОБЩИНАТА.

Превенция на ОБЩИНАТА се свежда до задълбочено планиране на бременност и медико-генетичен консултиране на лица, изложени на риск.

Трябва внимателно да наблюдават и изследват жени, заразени с вируса на краснухи или като свързани с патология.

Трябва да се осигури на детето адекватни грижи: подходяща храна, физическа активност, физиологичен и емоционален комфорт.

READ  Ревматизъм: на сърцето, на ставите, нервната система, при деца, симптоми и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00132 sec