Дуктус артериозус: при деца, недоносени и новородени, отколкото опасен, операция

Дуктус артериозус (ОАП)

Това заболяване не е толкова опасно, колкото изглежда на пръв поглед и отлично се лекува по обикновен медикаментозным и хирургическа намеса, дори и за най-късен етап, за всяка възрастова категория. Самият процес на работа не е много усложнения и не минава в напрегната обстановка, и централен орган не участва. Дуктус артериозус (ОАП) при деца и възрастни, от гледна точка на анатомията на съдовете който обединява отводящую аортата с белодробна артерия. Лечение на това състояние трябва да бъде веднага след откриването, в противен случай тя може да даде значителни усложнения на сърцето.

Произход

При бременност ембрионът, намиращ се в утробата си, не е в състояние да диша сам. Органи на дишането не са готови за функциониране на този етап, и не са в състояние да произвеждат кислород, а само вземат. Така че кислородът той получава чрез кръвта на майката, която прониква в органите на бъдещото бебе от дясната камера.

Както вече се разбра, дуктус артериозус играе роля на проводник. В резултат на високо налягане, кръвта не може пълноценно да се насити на деформирани леки, и желудочек не разполага с възможности за стабилизиране на циркулацията на кръвта в най-пълна степен. Извежда излишната кръв се извършва пряко, чрез дуктус артериозус с артериите на белия дроб в началната аортата. Благодарение на това, надясно желудочек не е подложен на голямо натоварване, а кръвта постъпва веднага в основния кръг на притока на кръв, заобикаляйки малкия.

Когато новороденото се случва за първи дъх, дробовете разжимаются, чрез премахване на излишната кръв. Така че налягането започва да намали натоварването на съдовете на белия дроб се намалява и кръвообращението се възстановява напълно и кръвоносната система започва да се пълноценен циркулация. При необходимост в открито кръвно кадри изчезва.

В обикновени условия артериозус при деца, започва да затваря още в първия ден и напълно припокриване в продължение на 15 седмици. Неадекватността на детето може да повлияе на дуктус артериозус, който ще затварят за много по-дълго. И ако това не се случи в продължение на три месеца, след което най-вероятно това е станало причина за появата на патология.

Развитието на патология

Да признае на дуктус артериозус не е трудно, ако се използва дори най-простите и познати техники като ултразвук и допплерографию. Други начини за диагностика използват само в крайни случаи, ако е налице на това основание.

В един-единствен случай на заболяване, когато размерът на открито канал не е значителен и се развива без наличието на симптоми, не рядко се открива при предотвратяване на други заболявания като бронхит или пневмония. В този случай, тези заболявания са съпътстващи.

При ембриона излишък на кръвното налягане в белите дробове, се изхвърлят в аортата от ляво на дясно, което допринася за облекчаване на функционирането на дясната камера. При възрастни с широка трафик на кръвното тръбата, налягането се увеличава и изхвърляне на кръв се случва в обратна посока. Казано по-просто, в малък кръг на притока на кръв пристига на излишната кръв и перенасыщает белите дробове.

READ  Пу: причини, последици, профилактика

При доста тесен коридор без отпадане на излишната кръв, болестта не може да подаде сигнали на своето присъствие. По принцип това състояние не включва никаква опасност. При жените с незначителни кръвно протоком, вегетационния период минава без никакви усложнения. Заплаха, той може да бъде, само при риск эндокардита на сърцето.

При промяна на отпадане на кръв се случва следната ситуация. Ляв желудочек започва да функционира в средно режим, за да изпревари излишната течност, в резултат на което е налице рязко повишаване на налягането в белодробни съдове. Във връзка с това в белите дробове се образува кръвен застой и ляв желудочек е изложен на хипертрофия. Ако не се лекува тази аномалия е на сърце и на дихателната система на детето подвергнутся деформация.

Такива нарушения в организма на новороденото бебе, може да доведе до развитието на възпалителни процеси и да доведе до следните недугам — бронхиту, простудни заболявания и пневмония. Причината за това е личност изтичането на кръв от дихателната система.

Лечението на тези симптоми няма да даде желания резултат. Но буквално след половин година, могат да възникнат допълнителни симптоми, които ви позволяват да се определи присъствието на открито на кръвното канал и да назначи пълна проверка.

Дуктус артериозус при новородени може да има следните влошаване на:

 • При огромен товар на ляво желудочек, са нарушени някои от функциите на сърцето, които могат да доведат до появата на сърдечна недостатъчност.
 • Ако своевременно не се пристъпи към по-здравословен, може да възникнат застывание на кръвта в органите на дихателната система и провокират — оток на белите дробове.
 • Отмирането на отделните секции съдовата система може да доведе до инфаркт, че може да свърши фатално.
 • Аневризма на аортата, при която се случват рязко разширяване и разкъсване на тръбата. Ако се случи разминаване главната аневризма, това ще свърши тотално.
 • Възпаление на обвивката на сърцето, може да предизвика разстройство на функциите на единия система.

Всичко това не може да се случи, ако своевременно се прилага в клиника и да започне лечение. В началния етап На открито на кръвното поток не се наложи сложна хирургическа намеса. Можете да го направите по традиционния начин, като се вземат лекарствени препарати, които спомагат за затварянето на тръбата.

Причини

Дуктус артериозус в повечето случаи е присъща на новороденото бебе, но конкретните причини за появата на непознати.

READ  Декодиране на анализ на кръвта при децата, дали всичко е в норма

Причините за открито артериална канал при новородени или преждевременно родени деца:

 • Рентгеново облъчване. Дейност свързана с подобни излучениями, предизвикват генна структура, която в последствие става причина за различни заболявания.
 • Химически вредни вещества, отделяна при пушене или консумирани с алкохол и енергийни напитки, оказват негативно влияние.
 • Инфекциозни заболявания и смущения на обмяната на веществата, също предизвикват отрицателни реакции. Такива могат да бъдат — захарен диабет, остри настинки, херпес, нарушения на функции на имунната система, рубеола и много други вирусни заболявания.
 • Геномные мутации.
 • При преждевременно раждане на дете се разкриват липсата на теглото и развитието, както и кислороден глад. Това е основните причини за развитие на заболяването, да е опасно ОАП.

Симптоми

Симптомите на открито на кръвното канал при деца не показват специфичен характер на развитие, а само показват наличието на каквато и да било нарушения. Точни признаци се проявяват по малко диагностициране на болестта. Ако проходимостта на кръвното канал е малък, тогава съответно признаци също липсват.

При деца

Признаци за артериална канал дете:

 • леко набирание на тегло или загуба на тегло;
 • липсата на активност, постоянна умора и негативно настроение;
 • затруднено дишане, засилено ритмичность на сърцето след незначителни натоварвания;
 • акроцианоз на кожата (синюшность) в резултат на прекомерно мобилност;
 • кашлица с дрезгав глас;
 • нисък имунитет към простудни заболявания.

При възрастни

Симптомите на болестта при възрастни също не са за сигурност. Суженый duct не дава никакви признаци.

При отпадане на кръв в разширеното кадри започват да се проявяват основните симптоми на сърдечна недостатъчност и хипертония дихателната система:

 • умора при малко натоварване и затруднено дишане;
 • нощни пристъп на задух;
 • асцит, надуе на черния дроб и на маточната на кръвоносните съдове;
 • при отпадане на кръвта се проявява моментна умора в долните крайници.

Тесен артериозус с сбрасыванием кръв в дясната страна не представляват особена опасност, в сравнение със среден и широк протоком, с лявата ръка заустването на течности, значително намалява продължителността на живота. Причината за това е появата на белодробна и сърдечна недостатъчност, като усложнение AOP.

Диагностика

Ако новороденото дете присъства подозрителен шум в сърцето, след това по всяка вероятност той се развива дуктус артериозус.

В този случай на пациента се предписва на рентгенова снимка, която ще покаже настъпили промени в съдовете и тъканите на белия дроб. Както и ултразвуков преглед и эхокардию, които разкриват гипертрофию на лявата камера и е в състояние да установи в каква посока се облива с кръв.

За по-точни резултати правят наблюдение, чрез въвеждане на специална сонда в главната артерия и да търсят неговото движение. На практика тези методи се използват при откриване на аномалии при възрастни и юноши.

 • Ултразвуково изследване открива не само присъствие на кръвното канал, но и дава информация за неговите размери. А още по начин е възможно да се прояви и редица други анормални процеси.
 • Заедно с УЛТРАЗВУК правят допплерографию, с помощта на които определят точния брой на перегоняемой течност.
 • С помощта на рентген може да се установи точната стойност на сърцето и белодробни промени.
 • Метод на ЕКГ не може да даде точна представа, ако duct твърде тесен. В този случай той не разкрива никаква промяна. И тук при по-широк, вече показва значителни промени в разделите на сърцето.
 • Катетеризация не само показва точни данни, но и може да се използва за припокриване на кръвното канал. Този метод предполага въвеждане на катетър в кръвоносните съдове.
READ  Витамини за съдове: мозъка, сърцето, очите, списък на лекарства

Лечение на

Лечение на отворено артериална канал медицински препарати основно се предписва на бебета ако не приемат лечение. Това се прави с една и мотивация, за да се провокира от внезапно застъпване на кръвното канал. За това предписват антибиотици, които могат да блокират производството на нежелани вредни вещества. При назначаването на тази група медикаменти, е възможно риска от възникване на пневмония или эндокардита.

По-ефикасен, медицински начин може да бъде в първите седмици от живота на бебето. Ако се прилага след изтичането на този период — това е само при суженном кадри.

Специалисти твърдят, че най-благоприятен период за провеждане на операции — това е възрастта на детето от две до пет години. Аномалия която минава при нормални условия също може да се отрази на работата на съдовата система и дихателните органи.

Припокриване на кръвното канал се извършва по два основни начина:

 1. Метод катеторного изпълнение, се използва за всяка възрастова категория болни и освен това той е по-малко травматичен. Катетър се въвежда през малък разрез в набедренной виена. Той напредва към кадри и я блокира. След това работата на органите на кръвообращението се връща към нормалното.
 2. Този начин предполага хирургическа намеса. Операцията е пережиме на кръвното канал, при разширеното състояние. Най-подходящата възраст — до 3 години. Но ако има такава необходимост, то операцията се изпълняват във всяка възраст.

Дуктус артериозус на сърцето ‑ това е необичайно състояние, което предполага пълно възстановяване, без заплахи за вторично проявление. Но все пак успехът на операцията зависи в голяма степен от навременното лечение. Ако не намерите паралелни заболявания и нарушения, а след това най-вероятно пациентът ще оздравее.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00142 sec