ДУШИ, алфа-фетопротеин: анализ, норма в кръвта, повишен

За диагностика на различни заболявания са изследвани десетки показатели на кръвта, които позволяват да се определи неблагополучие в организма не само при възрастни и деца, но и на етап на развитието на плода у плода. Един от тези маркери се счита за ДУШИ, на нивото на която се увеличава при дефекти на развитието. Освен това, ДУШИ отразява наличието на някои тумори.

За първи път протеини алфа-фетопротеин е бил открит в серума на ембриони и възрастни хора от американските учени през първата половина на миналия век. Казал го е алеко, алфа-фетопротеином се дължи на факта, че той е специфична за трансфер на ембриони.

По-подробни изследвания, извършени от руските биохимиками от втората половина на XX век. Анализ на неопластични растеж, е установено наличието ДУШИ в кръвния серум на пациенти с рак на черния дроб, което позволява да го отнесем, през 1964 г. към опухолевым маркерам на този орган. Също така стана ясно, че алфа-фетопротеин се образува при бременност и в определени концентрации е нормално проявление. Тези изследвания са се превърнали пробив в биохимията и са регистрирани в Регистъра на откритията на СССР.

Професор Tatarinov Ю С. предложил тест на ДУШИ в серума на кръвта, която и до ден днешен остава само при диагностициране на гепатоцеллюлярной карцином.

Днес повече от всичко се интересуват и искат да знаят за този показател бъдещи майки, защото неговата концентрация може да се говори за сериозна патология и нарушения в развитието на плода. Опитайте се да разберете какво точно е ДУШИ и как се тълкува резултатите от научните изследвания.

Свойства и значение ДУШИ за организма

Алфа-фетопротеин е специален протеин, произвеждан тъкани на ембриона (желточный чанта, клетки на червата, гепатоциты). При възрастни хора в кръвта могат да бъдат открити само следи от него, а плодовете концентрация ДУШИ на властите, което се дължи на выполняемыми им функции. При развитието на организма ДУШИ прилича на альбумину възрастни, той се свързва и пренася на различни вещества, хормони, предпазва тъканите на бъдещото бебе от имунната система на майката.

Важна способност ДУШИ е свързването им полиненаситени мастни киселини. Тези компоненти са необходими за изграждане на мембраните на клетките, синтеза на биологично активни вещества простагландини, но те не се образуват нито тъкани на ембриони, нито в организма на майката, а идват отвън с храната, затова доставка в точното място зависи само от специфични протеини-носители.

Оказва важно влияние върху растежа на ембриона, ДУШИ трябва да присъства в правилното количество, в съответствие със срока на бременността. В първите етапи на развитие на плода ДУШИ се синтезира в жълто тяло на яйчника, на майката, и вече към 13 седмица от бременността на неговата концентрация в кръвта и околоплодных води става голяма.

След полагането на черния дроб и на червата при бебето, техните клетки се произвеждат ДУШИ за собствените си нужди, но значителни количества проникват през плацентата и в кръвта на майката, така че до третата триместру бременността, в 30-32 седмица, ДУШИ се превръща в максимална степен и при бъдещата майка.

Към момента на раждането на детето, тялото му започва да продуцировать албумин, който поема функциите на плодного протеин, както и концентрацията ДУШИ се намалява постепенно в продължение на първата година от живота. При възрастни в норма може да се открие само следи от ДУШИ, и подобряването му показва сериозна патология.

Определение ДУШИ използват като един от скрининговых показатели за нормалното протичане на бременността, който се променя при различни аномалиях развитие, дефекти, вродени синдромах. Веднага трябва да се отбележи, че резултатът не винаги е точно казва за наличието или липсата на патология, така че оценката на неговите вибрации трябва да се извърши в комплекс с други изследвания.

При възрастни хора нерезкое повишаване на алфа-фетопротеина обикновено се говори за нарушения в работата на черния дроб (цироза, хепатит), значително превишение на нормата показва, злокачествени тумори. Клетки на рак при висока степен на злокачествено заболяване могат да придобиват не само външно сходство с эмбриональными, но и характеристиките на функциониране. Висок титър ДУШИ с низкодифференцированным и эмбриональным опухолям на черния дроб, яйчниците, простатата.

READ  Като спре кръвта след разрез: бръснач, пръст, бръснене, виена, оказване на първа помощ

Нито стадий на тумора, нито стойността му или на скоростта на растеж не се отразява на степента на нарастване на ДУШИ, т.е. агресивни тумори могат да бъдат последвани от по-значително увеличение на броя на този протеин, отколкото по-диференцирани карциноми. Обаче е доказано, че около половината от пациентите с рак на черния дроб имат повишена ДУШИ още за 1-3 месеца и преди появата на симптомите на тумор, което ви позволява да използвате този анализ като скрининг при предразположени лица

Когато е необходимо да се определи ДУШИ и как се прави

Основните показания за определяне на нивото ДУШИ в кръвния серум смятат:

 • Подозрение за пренатальную патология: хромозомни заболявания, нарушение на развитието на мозъка, пороци и други органи.
 • Изключение печеночноклеточного рак и диагностика на метастази на други видове рак на черния дроб.
 • Изключение тумори на половите органи (тератом, гермином, низкодифференцированных раци).
 • Контрол на ефективността на антитуморни терапия, тъй като преди да започне, така и след това.

Определяне на алфа-фетопротеина се извършва при заболявания на черния дроб (цироза, хепатит), при които съществува висок риск от развитие на рак. При такива пациенти анализ може да помогне за ранна диагностика на новообразувания. Заслужава да се отбележи, че за скрининг на рак по принцип този тест не е подходящ с оглед на неспецифичности, така че му се извършва само при съмнение за някои видове рак.

По време на бременността тест за ДУШИ включен като скринингового изследвания, проведени в период на нарастване на неговата нива при жените – между 15 и 21 седмица. Ако в началото на бременността, пациентка се проведе амниоцентеза или хорионна биопсия, а след това тя е необходима също и за контрол на нивата на ДУШИ.

Абсолютни показания за определянето ДУШИ в бременната жена смята, че:

 1. Кровнородственный брак;
 2. Наличието на генетично дължащи се на заболявания от страна на родители и близки роднини;
 3. Вече са налични в семейството на деца с генетични аномалии;
 4. Първо раждане след 35-годишна възраст;
 5. Прием на токсични вещества или провеждат рентгеновите изследвания на бъдещата майка в ранните срокове на бременността.

Подготовка за анализ

За определяне на концентрация ДУШИ подготовка, изключително лесно. Преди планираното изследване трябва да:

 • Да се откаже от прием на медикаменти в продължение на 10-14 дни;
 • В навечерието на анализ не са мазни, пържени и солени продукти, които не консумират алкохол, последният прием на храна – не по-късно от девет часа вечерта.
 • За няколко дни, за да се ограничи силни физически натоварвания, включително вдигания на тежести;
 • На сутринта се отправят към анализ на гладно, но може да се пие не повече от чаша вода;
 • Непушачите не трябва да пушат поне за половин час преди анализа.

На сутринта обследуемого такса около 10 мл венозна кръв, определяне на протеин се извършва с помощта на иммуноферментного метод. Резултатът може да зависи от някои фактори, за които и специалист, и пациентът трябва да знае:

 1. Въвеждането на моноклонални антитела и големи дози биотин променят нивото на виртуално протеин;
 2. На представителите на негроиден раса фетальный протеин, по-голяма от средната норма, като – по-малко;
 3. Инсулинзависимый захарен диабет при бъдещата мама предизвиква понижаване ДУШИ.

В случай с бременна жена трябва да се спазват определени правила. Така че, трябва точно да се определи срок на бременността и нивото ДУШИ, валиден през този период. Отклонения от нормата при липса на други признаци на патология от страна на плода не може да бъде точен знак за порок, т.е. възможни са фалшиво положителни или ложноотрицательные резултати. От друга страна, колебания протеин извън нормални стойности говорят за повишен риск патология – преждевременно раждане, гипотрофия на плода и т.н.

READ  QT Интервал и удължаване на: концепцията за норма в ЕКГ, лечение на синдром на удължен

Норма или патология?

Нормата на концентрация на алфа-фетопротеина в кръвта зависи от възрастта, пола, наличието на бременност при жените. При деца до една година той е по-висок, отколкото при възрастни, но постепенно да намалява, а при момичетата-голям, отколкото при момчетата, и само след дванадесет период на концентрация се определя по същите стойности и за двата пола. При възрастни лица, неговият размер не трябва да надвишава много малки концентрации, в противен случай това ще бъде патология. Изключение правят бъдещи майки, но и при тях прирастът ДУШИ трябва да бъде в определени граници.

При бременност ДУШИ изведени съответно на срока на бременността. В първия триместър на неговата концентрация е до 15 Международни единици на милилитър семенна кръв, след което постепенно нараства и достига максималната си стойност до 32 седмица – 100-250 IU.

Таблица: норми ДУШИ при бременност по седмици

При не-бременни нормално се счита за такова ниво на ДУШИ:

 • Новородените момчета (до 1 месец) – 0,5 – 13600 IU/мл;
 • Новородените момичета – 0,5 – 15740 IU/мл;
 • Деца до години: момчета — до 23,5 IU/мл, момичета – до 64,3 IU/мл;
 • При деца след година, възрастни мъже и не-бременни жени в норма е един и същ – не по-6,67 IU/мл.

Струва си да поясним, че норма може да зависи от начина на определяне на протеини в серум. Използването на някои автоматични анализатори предполага по-ниски от нормалните стойности ДУШИ, за което обикновено оповещен и лаборант и лекар.

 

Ако ДУШИ не са в норма…

Повишен ДУШИ кръв говори за възможно наличие на патология, като:

 1. Новообразувания – печеночноклеточный рак, герминогенные тумори на тестисите, тератомы, метастатическое увреждане на черния дроб и някои локализация на рак (стомах, бели дробове, млечната жлеза);
 2. Неопухолевая патология на черния дроб – цироза, възпалителен процес, алкохолно поражение, пренесени хирургически интервенции на черния дроб (резекция на пазарния, например);
 3. Нарушение на хомеостазата и на имунитета (вродени иммунодефициты, атаксия-телеангиэктазия);
 4. Патология в областта на акушерството – аномалии в развитието, заплахата от преждевременно раждане, многоплодная бременност.

При бременни жени ДУШИ оценяват въз основа на продължителността на бременността и данни от други изследвания (УЛТРАЗВУК, амниоцентеза). При наличието на признаци на патология на УЛТРАЗВУК, шансовете, че и ДУШИ ще се промени. В същото време, изолирана повишаване на този протеин – това още не е причина за паника, тъй като декодиране на анализ трябва да се извършва в комплекс с други резултати от изследвания на бъдещата майка.

Известни са случаи, когато една жена игнорировала повишен ДУШИ и се отказвах от такива процедури като амниоцентеза или проучване на хорионната биопсия, а по-късно е бил роден здраво бебе. От друга страна, някои пороци може да не предизвика колебания на този показател. Във всеки случай, проучване ДУШИ е включена в програма за скрининг при бременност, така че да го определят трябва така или иначе, и тогава какво правим – жена решава заедно с лекаря на женската консултация.

Повишен ДУШИ заедно с доказан когато ултразвукови изследване на тежки малформации често изисква прекъсване на бременност, тъй като плодът може да загине, преди раждането или да се роди нежизнеспособни. Поради липсата на специфичност и ясно установената връзка между количеството ДУШИ и малформации, само този процент не може да бъде повод за някакви заключения. Така, повишен ДУШИ заедно с дефекти на невралната тръба се наблюдават само при 10% от бременните, а на останалите жени да раждат здрави деца.

По този начин ДУШИ може да бъде важен показател и дори един от първите признаци на патология, но в никакъв случай не е единственият, то винаги трябва да бъдат допълнени от други изследвания.

В областта на акушерството анализ на кръвта на ДУШИ може косвено да сочи към такива пороци на формиране на плода, като:

 • Отклонение от страна на нервната система – липсата на мозъка, разделяне на прешлените, хидроцефалия;
 • Пороци на системата мочевыделения – поликистоза, аплазия на бъбреците;
 • Пупочные херния, дефекти на предната стена на корема;
 • Нарушение на формиране на костната тъкан, остеодисплазии;
 • Внутриутробная тератома.
READ  Кои лекари лекуват съдове: вените и артериите, варикоз и атеросклероза

Признак на проблеми може да бъде не само увеличава, но и намалява нивото на ДУШИ, които се наблюдават при:

 1. Хромозомна патология – синдром на Даун, Едуардс, Патау;
 2. Внутриутробной смърт на плода;
 3. Наличието на затлъстяване при бъдещите майки;
 4. Нарушаване на образуването на плацентата – пузырный мини.

Въз основа на изброените възможни прояви на промени на ниво ДУШИ, става ясно, че и повишаване и понижаване на него трябва да бъде повод за внимание към пациентка и изисква по-нататъшно проучване.

При колебания на алфа-фетопротеина при мъжете и не-бременни жени за лекар, на първо място, подозира онкологические болести и патология на черния дроб, така че провеждането на допълнителни изследвания: анализ на кръвта на онкомаркеры, чернодробни ензими, УЛТРАЗВУКОВО изследване на органите на коремната кухина, се назначават консултации тесни специалисти (уролог, онколог, гепатолога).

При потвърждение на факта тумор на растеж, наблюдение на нивото на ДУШИ придобива друго значение: намаляване на броя на свидетелства за ефективността на провеждания на лечение, а на нарастваща – за прогрессировании и възможно метастазировании рак.

Възможностите за прилагане на ДУШИ

Внимание ДУШИ се дължи не само като към маркеру при различни заболявания, но и възможност за неговото приложение в като лечебно средство. Известно е, че алфа-фетопротеин засилва образуването на фибробластите в съединителната тъкан, стимулира апоптоза (запрограммированное унищожаване на видоизменени клетки), пречи негова помощ вирусни частици с лимфоцитами и автоантитела с клетките на организма.

Прилагат ДУШИ като на лекарствения продукт, когато:

 • Захарен диабет;
 • Аутоиммунной патология (тиреоидит, артрит, миастения гравис, ревмокардит и др);

 • Бронхиална астма;
 • Матката матката;
 • Урогенитальных инфекции;
 • Тромбозах;
 • Дифузна склероза;
 • Язвенном поражение на червата.

Освен това, забелязано е, че лекарства ДУШИ са в състояние да подобрят потентността, а също така оказва благоприятно влияние на кожата, затова се използва в козметологията.

Пример за лекарства на базата на алфа-фетопротеина е альфетин, разработен от руски учени, успешно е преминал клинични изпитания и вече е регистрирана като лечебно средство. Той притежава добро болест-модифициращи антиревматични лекарства действие, намалява активността на автоимунни реакции, помага в лечението на онкологични заболявания, при тази доза химиопрепаратов може да бъде намалена.

Альфетин са изработени от фетального (плодного) ДУШИ, получен от абортной серум. Разведен суха лекарството се инжектира в мускул или интравенозно като в процеса на лечение, така и за профилактика на много заболявания.

Алфа-фетопротеин – важен показател за състоянието на здравето, така че, когато лекарят вижда необходимостта да се анализира, да се откаже не си струва. Ако концентрацията на протеин се различават от нормата – това още не е причина за паника, защото от него може да се говори не само за дефекти от страна на плода или злокачествени тумори, но и за възпалителни процеси и напълно доброкачествени образувания.

При навременното установяване на факта промени ДУШИ, в арсенала на специалист не само ще допълнителните много точни методи на изследване, но и всички възможни начини за лечение на много заболявания. Използването на лекарства на базата на ДУШИ прави по-успешна терапия на широк спектър от заболявания и дава надежда за излекуване на много пациенти.

Видео: ДУШИ в перинатальном проверка на бременни

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.01640 sec