Ебола: симптоми, лечение, ваксина, усложнения, диагностика

Хеморагична треска Ебола

За цялото си съществуване човечеството преживява голям брой епидемиологични заболявания, които се пренасят на живот на милиони: чума, сифилис, шарка, различни видове грип. Една от тези болезный на двадесет и първи век се превръща в Ебола (БВВЭ).

Болестта се отличава с бързо прехвърляне на въздушно-капково и пин чрез заразения към по-здравословен, по време на остра треска. Вирусът ебола бързо се размножава, да се удря в тялото, защото голяма смъртност, която през две хиляди и четиринадесета година възлиза на около деветдесет процента на заболелите в Западна Африка. Заразяване са подложени не само хората, но и някои животни (примати, свине, дукеры).

История

Заразяването се случва не само в гъсто населени градове в горещите страни с недостатъчни гигиеническими условия за живеене, но и в северните райони, и дори в лабораториите.

Вирус на треска ебола е бил регистриран в края на хх век в Заире, Судан, Габон. Бяха идентифицирани три вида, които се различават един от друг (Ласса, Марбурга и Ебола). Още по-рано, по-близо до средата на века заболяване посочено в Нигерия, Сенегал, Етиопия.

Някои факти от историята на двадесет и първи век:

 • 2003 година Конго, загинаха 128 души. И в момента огнището се случват, последната е била регистрирана в дванадесетия година. Тогава са загинали четиринайсет души.
 • Западна Африка. През зимата са загинали осем хиляди души, регистрирани, и още повече от две хиляди нерегистрирани. В петнадесетото г. е обявено, че повече на вирус не, но все пак за началото на лятото на същата година скончалось повече от триста жители.
 • Америка, Англия, Канада и някои други страни в северното полукълбо, така че също са заразени. Прилетевшие заразени туристи, могат да заразят своите близки. Така че през хiv г. служители на СЗО болестта, призна световната обезпокоителни. Тогава се празнува и случаи на първите смъртни случаи.

В Русия в лабораторни условия така също са случаи на заразяване:

 • В края на хх век, чрез изучаване на вирус в центъра на НОИ на Руската Федерация почина лаборантка, от попадане на патогени чрез кожен пункция. Тя инъецировала на зайци, и по невнимание задела пръста си с игла.
 • Две хиляда и четвъртата година на висока лаборантка в научния център «Вектор» е убита от разрез на кожата, когато се работи с морски свинете.

Причината

Причина за БВВЭ е попадането на вируса на вида Филовирус семейството Филовиридае. Както бе споменато по-горе, има три ги щам на различни по структура, по генетика, биология и биохимия. Вирусът не понася околната среда, така че в лабораториите, за да поддържа своята жизненост използват примати.

READ  Monthly без кръв: гипоменорея, момичета, жени, причини, симптоми, лечение

Разпространение

Огнища на вируса са разположени в тропическите гори с влажен климат. Това райони на Централна и Западна Африка. Светкавица, настъпили през пролетта и лятото. Първата причина е възможно да служи на гризачи. В друг случай на маймуна. Така в Судан първите заболевшими са били работници от фабрики. В Заире хората употребяват в храната на мозъка на маймуни, най-вероятно попалось заразено животно. Заминаване в болница за установяване причините за възникнали треска само увеличава огнище на разпространение на вирусната инфекция.

Пациентът е много опасно за околните. При висока скорост на трансфер и унищожение на всички органи вирус установят в различните тъкани, кръв, урина, сперма, лигавиците.

Отбелязано е, че при продължителна грижа за жертвите на инфекциозни надвишава осемдесет на сто, при кратък – двайсет процента. Имунитет след пренасяне на болестта, което се е случвало много рядко, стана достатъчно устойчиви, за да издържат на заразе. Регистриран на по-малко от пет процента от повторно заболяване.

Разпространението на вируса в страната на северното полукълбо, при август хора принуди Международната система за надзор предоставяне на информация на всички за това, как изглеждат симптомите на пациенти эболой.

Служители на СЗО, разпределени признаци, потвърждаващи съществуването на тази инфекция в тъканите на човека:

 • вирус е налице;
 • четири кратно увеличаване на серумните антитела към него през максимум две седмици след оградата.

Патогенетический механизъм

Попаднал в тялото на вируса на ебола се концентрира в лимфните възли и далака. Остра трескава етап съвпада с разпространението на патогени по протежение на лимфните тъкани към различни отдели на тялото. Поражението на клетки и тъкани се извършва под действието на самия вирус и, възникнали на имунните клетки, които разрушават здравите. Съдове започват да пропускат кръв през стените, чрез натрупване на течност около тях, се случва диссеминированное нарушение на съсирването на кръвта. Този симптом е основният.

При аутопсията на тялото на пациента чрез чести некротические промяна в органите и тъканите, а също и кръвоизливи. Имунитет се понижава и не се образуват анти клетки. Ако човек достатъчно дълго е живял с чумата вътре, имунната система се задейства, но все пак, това вече е много късно.

Симптоми

Време от момента на попадане на микроб в тялото на човека до проява на първите симптоми-треска още няколко дни, а след това три седмици наред. След като вирусът започва да се разпространява в тялото се издига висока температура до четиридесет градуса, главоболие, болки в ставите, в мускулите, гадене, се възпаляват сливиците. След известно време се появяват силни болка в областта на корема, повръщане, диария.

READ  Компютърна томография: показания, противопоказания, кръвоносните съдове, мозъка, корема, гръдния кош

Нататък прояви на кръвоизлив от кръвоносните съдове и капиляри. Това изглежда като кръв от носа, повръщане, посиняване на тялото. Нарушена психика, човек става раздражителен и агресивен, което се записва в някакъв период от време, дори ако той се е възстановила. След седмица се появява обрив по кожата.

След тази агония смърт на човек не принуждава себе си да чакат. От различни кръвоизливи, поява на кръвни съсиреци в съдовете, интоксикация на живот на пациента идва краят на една седмица.

Ако фаза се забави до полумесец, това може да се говори за възстановяване. В такъв случай човек силно отслабване, губи косата си, възникване на психически нестабилна.

Диагностика

За определяне на треска ебола се използват два вида диагностика:

 • Диференциална, е много трудна поради липсата на клинични симптоми, а скоростта на развитие е много бързо.

Лабораторните изследвания включват:

 • метод за молекулярна биология, която ви позволява да увеличавате малките концентрации на правилните елементи на нуклеиновите киселини (ДНК) в биологичен материал;
 • лабораторен имунологичен метод за качествено или количествено определяне на различни вируси;
 • реакция иммунофлюоресценции;
 • методи за изследване на определени антитела или антигени в кръвния серум на пациенти, въз основа на реакциите на имунната система на човека.

Диагностика треска ебола вторият начин се извършва само в специализирани места, със строг режим.

Усложнения

За усложненията треска е посочено по-горе, към тях се отнасят:

 • Кръвоизлив на мозъка;
 • Драстично появата на недостиг на кръв в тъканите;
 • Голямо съдържание на токсични вещества в тъканите и органите.

Възстановяването се случва изключително рядко, дори и при провеждане на лечение, така че прогнозата е неблагоприятна. Смъртността е до деветдесет процента от заболелите.

Лечение на

Заразившиеся вируса подлежат на незабавна хоспитализация в специални боксовые клон, където се наблюдава строжайший режим при всякакви опасни епидемиологични болести (чума, шарка). Тези, които успеят да оцелеят след две седмици за намиране на такива места, се проверяват за наличие на вирусна инфекция в кръвта. Ако резултатът е отрицателен, а лабораторните измерване правят три пъти. След това пациентът се смята за здравословен и выписываются. Всички предмети, с които пациентът е в контакт по време на своята жизнена дейност на лични и маркирани. Те са дезинфекцирани в специални камери.

За провеждане на лечебни мероприятия всички инструменти за еднократна употреба, след което те изгарят, или ги почистете с помощта на автоклав.

READ  Лейкоцитоз при бременност: причини, какво да правя, лечение, норма, таблица

Лекари, медицински сестри, санитарки работи винаги в специален античумном костюм на първия тип. Разработени специализирани камери за работата им, снабдени с механизъм, така че въздухът се получи отвън навътре. Освен това, те имат всичко необходимо за безопасна работа в карантинна зона. Най-опасни се считат за проучване с биологичен материал от заразени (кръв, урина, слюнка).

При всички подозрения на инжектиране, дори ако човек просто дълго време се е намирал в близост до с пациента, се изпраща в такава бокс за разглеждане. Надзор продължава три седмици. С прилагането на имуноглобулин от серум на коне, имунизирани големи дози антиген. Срокът му на действие е около десет дни.

До 2016 г. посока на лечение, тъй като такава не съществува. Лечение на треска ебола бяха сключени за премахване на симптомите, а самият вирус е нито в това, което не реагира. През 2015 г. под егидата на Световната организация за здравеопазване са били проведени изпитвания за реакция на вируса на ваксината. И те са успешни. В края на 2016 г. ваксинация показа най-високото ниво на защита на човека от заразяване.

Профилактика

Посочват няколко прости правила, които препоръчват като превантивни дейности при свинете:

 • Да се въздържат от пътувания в страни от Африка;
 • При намиране в страни – центрове трябва да се използва защитна маска, и да заобиколят големи участъци, с изключително внимание, за да осъществи контакт с болни;
 • В помещението трябва често да се избърсват и се излъчва, за да се спазват правилата за лична хигиена;
 • Ако са налице подобни симптоми (широко разпространената болка и висока температура) трябва да се обадите в здравно клон. Да се избегне разпространението на вируса, трябва да се облича маска;
 • При поява на симптоми след завръщането си у дома, трябва да се обърнем в болницата и да уведоми лекуващия лекар, когато пътува и къде.

По този начин, Ебола е сериозен эпидемиологическим заболяване, тъй като бързо се предава от човек на човек, бързо се развива в организма и води до смъртта на две седмици по-късно. Начало на сложността на този вид заболяване е липсата на ваксина. Но с най-новите уреди в 2016 г. тя е открита и до края на годината са били поставени преживявания, които са сто процента успех.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec