ЕЕГ (электроэнцефалография на мозъка: в крайна сметка, как и кога извършва, дешифриране

За удобство на дълга дума «электроэнцефалография» и лекарите, и пациентите се заменят съкращение и се нарича този диагностичен метод е просто — ЕЕГ. Тук трябва да се отбележи, че някои (вероятно, за да подсили значението на изследванията) се говори за ЕЕГ на мозъка, но това не е съвсем правилно, тъй като латинизированный вариант старогръцки думи «encephalon» се превежда на руски език, тъй като «мозъка» и сам по себе си вече е част от медицински термин — энцефалография.

Электроэнцефалография или ЕЕГ — метод за изследване на главния мозък (GM) с цел откриване на огнища на повишена судорожной готовността му кора, което е типично за епилепсия (основна задача), отоци, състояния след прекаран инсулт, структурни и метаболитни энцефалопатий, нарушения на съня и други заболявания. В основата на энцефалографии е запис на електрическата активност на ГМ (честота, амплитуда), както това се извършва с помощта на вградени в различни места на повърхността на скалпа електроди.

Че за проучване на е – ЕЕГ?

Периодично идващи конвулсивни припадъци, протичащи в повечето случаи с пълна загуба на съзнанието, популярно наричат епилепсия, която официалната медицина нарича епилепсия.

Най-първият и основен метод за диагностициране на това заболяване, от служител на човечеството от много десетилетия (първата хваната ЕЕГ датира от 1928 година), е энцефалография (электроэнцефалография). Определено, апаратура за научни изследвания (энцефалограф) до сега се е променила и усовершенствовался, неговите възможности, информационните технологии значително увеличен. Но същността на диагностичен метод остава същата.

До электроэнцефалографу свързани електроди (сензори), които под формата на шапки са наложени на повърхността на главата на изпита. Тези сензори са предназначени за улавяне на най-малката електромагнитна вълна и предаване на информация за тях на основното оборудване (телефон, компютър) за автоматична обработка и анализ. Энцефалограф обработва получените импулси, усилва ги и ги записва на хартия под формата на полегати линии, много напомняща на ЕКГ.

Биоэлектрическая активност на мозъка се създава предимно в кората с участието на:

 • Таламуса, курирующего и което извършва преразпределение на информация;
 • ARS (активирующая ретикулярная система), ядрото на която, расселенные в различните отдели на GM (продълговата и средният мозък, варолиев мост, диэнцефальная система), да получава сигнали от много проводящи пътища и ги предават на всички отдели на кората на главния мозък.

Електроди считывают тези сигнали и са в апарат, където се записва (графично изображение — энцефалограмма). Обработка и анализ на информация — задачата софтуер на компютъра, който «знае» норми за биологична активност на главния мозък и образование на биоритмите, в зависимост от възрастта и определена ситуация.

Например, рутинната ЕЕГ улавя образуването на патологични ритми по време на пристъп или в период между трудовото право, ЕЕГ сън или нощен мониторинг на ЕЕГ показва, как се променят биопотенциалы на мозъка по време на потапяне в света на сънищата.

По този начин, электроэнцефалография показва биоэлектрическую мозъчната дейност и координацията на дейността на мозъчните структури през периода на будно състояние или по време на сън и отговаря на въпроси:

 1. Имат ли място огнища на повишена судорожной готовност ХМ, а ако те има, в коя област са;
 2. На какъв стадий се намира болестта, как тя е далеч отишъл или, напротив, началото на регрессировать;
 3. Какъв ефект дава на избраното лекарство и е правилно да се изчислява неговата доза;

Разбира се, дори и най — «умната» машина не ще замени специалист (обикновено от лекар-невролог или нейрофизиолога), който получава правото на преписи от энцефалограммы след преминаване на специално обучение.

Характеристики на провеждане на ЕЕГ при деца

Какво да говорим за децата, ако някои възрастни, получаване на сезиране на ЕЕГ, започват да выспрашивать че идвам, защото се съмняват в безопасността на тази процедура. Междувременно, тя всъщност не може да донесе никаква вреда на детето, но тук е да се направи ЕЕГ на малкия пациент наистина е трудно. На децата до една година биоэлектрическую мозъчната активност се измерва по време на сън, преди това се измиват главата, за да се хранят и бебето, не се оттеглят от редовния си график (сън/будност), подстраивают провеждане на процедури под сън на детето.

Но ако при деца до една година е достатъчно чакам да заспи, а след това на дете от една до три (а някои – и по-големи) все още трябва да убеди, така че до 3 години проучване, проведено в състояние на будност само спокоен и връзка с децата, като се отдава предпочитание в останалите случаи, все пак ЕЕГ сън.

Подготовка за посещение на съответния кабинет трябва да започне няколко дни, превръщайки бъдещето на екскурзия в играта. Бебето може да се опитате да се поинтересувате и приятно пътуване, където той може да замине с майка си и любимата си играчка, излезе с още някакви варианти (обикновено родителите са по-наясно как да се убеди детето, така че той посидел тихо, не разбъркване, не е плакал и не говореше). За съжаление, такива ограничения за малки деца е много трудно да издържат, защото те все още не могат да разберат сериозността на подобно събитие. Ами в такива случаи, вашият лекар търсят алтернатива…

Показания за провеждане на детето дневен энцефалографии в състояние на сън или нощен ЕЕГ са:

 • Идентифициране на пароксизмальных състояния на различни генезиса – епилептичните припадъци, в магарешка синдром на фона на висока температура на тялото (фебрильные спазми), эпилептиформные припадъци, които не са свързани с истинска епилепсия и дифференцируемые от него;
 • Мониторинг на ефективността на противоэпилептической терапия при установени диагноза «епилепсия»;
 • Диагностика на хипоксия и исхемични увреждания на ЦНС (наличието и степента на тежест);
 • Определяне на степента на тежест на пораженията на главния мозък в прогностични цели;
 • Проучване на биоелектрична активност на мозъка на малките пациенти в обект на изучаване на етапите на нейното съзряване и на функционалното състояние на ЦНС.
READ  Гемобластозы: какво е това, видове, класификация, симптоми, диагностика и лечение парапротеинемической гемобластозы

Освен това, често предлагат да се направи ЕЕГ при съдова дистония с чести обморочными пристъпи и световъртеж, забавяне на придобиване на словото умения и заикании. Не трябва да се пренебрегва според метода и в други случаи, които изискват проучване на резерви на функционалните възможности на мозъка, защото процедурата и безвредни, и е безболезнен, но може да даде най-много информация за диагностика на определена патология. Электроэнцефалография е доста полезна, ако имат място, епизоди на нарушения на съзнанието, но причината за тях не е изяснен.

Различни начини на запис

Регистрация биоелектрическият потенциал на мозъка се извършват по различни начини, например:

 1. В началото на диагностично търсене, выявляющего причини пароксизмальных състояния, използват кратък от време (≈ 15 мин.) рутинен метод за запис энцефалограммы, който за откриване на скрити нарушения предвижда прилагането на провокиращи проби – от пациента се иска да диша дълбоко (хипервентилация), отваряне и затваряне на очите или дават на светлинно дразнене (фотостимуляция);
 2. Ако рутинната ЕЕГ не е предоставила необходимата информация, след което лекарят назначава энцефалографию с депривацией (лишаването от сън през нощта са напълно или частично). За да се извърши такова изследване и да получите добри резултати, човек или дори на сън, не дават, или будят го за 2-3 часа преди това, като «прозвенит биологичен alarm clock» на изпит;
 3. Предишният запис на ЕЕГ с регистрация биоелектрична активност на кората на GM по време на «тихия часа» (ЕЕГ сън) е място, ако лекарят подозира, че промени в мозъка се случват именно при престоя си в «зимен сън»;
 4. Най-информационни специалисти смятат нощен ЕЕГ запис на която се прилагат в болнични условия. Започват изследванията си още по време на будност (преди изхвърлянето на сън), продължават да се при потапяне в дрему, завладяват целия период на сън през нощта и завършва след естественото събуждане. При необходимост от регистрация на биоелектрична активност на ГМ допълват наслагване на сверхштатных електроди и използване на видеофиксирующей апаратура.

По-продължителната регистрация на електрическа активност в продължение на няколко часа по време на сън и нощен запис на ЕЕГ се нарича ЕЕГ мониторинг. Естествено, подобни методи изискват привличане на допълнително оборудване и материални средства, а също и престой на пациента в стационарни условия.

Време и обзавеждане образуват цената,

В други случаи възниква необходимостта от измерване на биопотенциалов на GM в момент на пристъп. Преследването на такива цели, на пациента, както и за извършване на нощен ЕЕГ, насочва в стационар за хоспитализация, където извършват денонощен ЕЕГ мониторинг с помощта на аудио — и видео техника. Непрекъснат в продължение на дни ЕЕГ мониторинг с видеофиксацией дава възможност да се уверите в эпилептическом произхода на пароксизмальных нарушения на паметта, изолирани аур, както и на спорадично възникващите психомоторните явления.

Электроэнцефалография – един от най-достъпните методи за изследване на главния мозък. И цената също. В Москва, за да намери това проучване може и за 1500 рубли, и за 8000 рубли (ЕЕГ мониторинг на сън в продължение на 6 часа), и за 12000 рубли (нощен ЕЕГ).

В други градове на Русия, за да се разбираме по-малка сума, например, в Брянск цената започва от 1200 рубли, «чирен» – с 1100 рубли, а в Москва започва с 800 рубли.

Разбира се, най-добре е да се направи ЕЕГ в специализирана клиника неврологичен профил, където в съмнителни случаи има възможност за колективен поставяне на диагнозата (в тези институции много специалисти може да шифрова ЕЕГ), както и да получите консултация с лекар веднага след теста или за бързо решаване на въпрос, по отношение на други методи на изследване на главния мозък.

За основните ритми на електрическата активност на ГМ

При разчитане на резултати от изследвания, се вземат предвид различни фактори: възраст на изпит, за цялостното му състояние (наличие на тремора, слабост в крайниците, нарушение на зрението и др), провеждане на противосудорожной терапия в момента на регистрация на биоелектрична активност на мозъка, приблизителното време (дата) на последното эпиприпадка и др

Электроэнцефалограмма се състои от най-различни сложни биоритмите, изходящи от електрическата активност на GM в различни периоди от време в зависимост от конкретни ситуации.

При разчитането на ЕЕГ на първо място се обръща внимание на главните ритми и техните характеристики:

 • Алфа-ритъм (честота е в границите от 9 до 13 Hz, амплитуда на колебание – от 5 до 100 мкВ), който присъства в почти всички лица на ищеца претенции към здравето си, в периода на активното будност (спокойствие по време на почивка, релаксация, плитка медитация). След като човек отваря очи и се опитва да представи визуално някаква картина, α-вълни намалява и може напълно да изчезне, ако функционална активност на мозъка ще продължи да се покачва. При разчитането на ЕЕГ са важни следните параметри α-честота: амплитуда (мкВ) над лявото и дясното полукълбо, доминираща честота (Hz), господство на определени проводници (лобно, теменное, като отворите магнум и други подобни), межполушарная асиметрия (%). Депресия α-ритъм предизвика тревожни състояния, страх, активиране на вегетативната нервна дейност;
 • Бета-ритъм (честота е в диапазона от 13 до 39 Hz, амплитуда на колебание – до 20 мкВ) – това не е само режим на нашето будно състояние, β-ритъм, характерен за активна умствена работа. В нормално състояние на тежестта β-вълни е много слаба, излишък показва незамедлительной реакция на GM на стрес;
 • Тета-ритъм (с честота от 4 до 8 Hz, амплитуда се намира в рамките на 20-100 мкВ). Тези вълни се отразяват не патологическо изменение на съзнанието, например, човек заспива, пребъдва в една мечта, в процес на повърхностен сън, той вече вижда някакви сънища, тогава и откриват θ-ритми. При здрав човек потъва в сън е придружено от появата на значителни количества θ-ритми. Засилване на тета-ритъм се наблюдава при продължително психоэмоциональной натоварване, психични разстройства, здрач състояния, характерни за някои неврологични заболявания, астеническом синдрома, сотрясении мозъка;
 • Делта-ритъм (честота е в диапазона от 0,3 до 4 Hz, амплитуда – от 20 до 200 мкВ) – характерен за дълбоко потапяне в съня (естественото заспиване и изкуствено създадени сън — анестезия). При различни неврологични патология се наблюдава засилване на δ-вълни;
READ  Систолното и диастолното налягане: норма, причините за повишаване, понижаване, лечение

Освен това, в кората на главния мозък преминават и други електрически колебания: гама-ритъм, които постигат висока честота (до 100 Hz), капа-ритми, образувани при времето проводници при активна умствена дейност, mj-ритми, свързани с психичното напрежение. Данни вълна в диагностични отношение не са особено интересни, тъй като те възникват при силно психическо натоварване и упорита «работа на мисълта», изискващи висока концентрация на вниманието. Электроэнцефалограмму, както е известно, се записват макар и в будно състояние, но в спокойно състояние, а в отделни случаи обикновено се предписва нощен мониторинг на ЕЕГ или ЕЕГ сън.

Видео: алфа и бета ритмите на ЕЕГ


Дешифрирането на ЕЕГ

За лошо или добро ЕЕГ може да се прецени само след окончателно декодиране на резултатите от научните изследвания. По този начин, за добро ЕЕГ ще отида става, ако в периода на събуждането на лентата энцефалограммы са регистрирани:

 • В затылочно-теменных проводници – синусоидални α-вълни с честота на колебание в рамките на 8 до 12 Hz и амплитуда 50 мкВ;
 • В предна области – β-ритъм с честота на колебание на повече от 12 Hz и амплитуда на не повече от 20 мкВ. В някои случаи, β-вълни, които се редуват с θ-ритъм с честота от 4 до 7 Hz и това също се отнасят към тях норми.

Трябва да се отбележи, че отделни вълни не са специфични за определена патология. Като пример може да доведе эпилептиформные остри вълни, които при определени обстоятелства могат да се появят при хора здрави, не страда от епилепсия. И, обратното, комплекси връх-вълна (честота 3 Hz) недвусмислено показват епилепсия с малки судорожными гърчове (petit mal), както и остра вълна (честота 1 Hz) свидетелстват за прогрессирующем дегенеративном заболяване на GM — болест Крейтцфельда-Якоб, така че данните на вълната при разчитането се отнасят до важни диагностични черта.

В периода между пристъпите на епилепсия може да не забележите, че, тъй като върхове и остри вълни, характерни за тази болест, са далеч не всички пациенти, които показват всички клинични симптоми на заболяване в момент судорожного припадка. Освен това, пароксизмальные прояви в други случаи могат да се регистрират при хора, напълно здрави, без никакви признаци и предпоставки за развитие на судорожного синдром.

В връзка с горе, като единственото проучване и не намери эпилептической активност на фона на ЕЕГ («добро ЕЕГ»), не може напълно да се изключи епилепсия резултатите от един тест, ако имат клинични признаци на заболяване. Трябва дообследовать на пациента е предмет на тази неприятна болест с други методи.

Записът на ЕЕГ по време на судорожного припадка на пациента за епилепсия може да предостави такива възможности:

 1. Честите електрически изхвърляния висока амплитуда, които казват, че това е един връх припадка, забавяне на активността – удар преминал във фаза на затихване;
 2. Фокальная эпиактивность (тя показва, местоположение фокус судорожной готовност и присъствието на парциальных гърчове — трябва да се търси причината за очагового поражение GM);
 3. Прояви на дифузни промени (регистрация пароксизмальных заустванията и прилив-вълна) – тези цифри показват, че удар е генерализованный характер.

Що се отнася до други заболявания, при които патологична електрическа активност на епилепсия не е без значение, тогава те могат да се регистрират под формата на очаговых поражения на мозъка и дифузни промени. Например, в забавен ритъм с преобладаване на θ — δ-вълни смятат общезначимым идентификатор полумрак на съзнанието от различен произход (инсулти, туморните процеси), които в случай на очагового поражение на мозъка е по-видимо се проявява от страна на страданията на GM, отколкото на здравата страна.

Ако произходът на поражението на GM е истина, а в ЕЕГ са регистрирани дифузни промени, диагностична стойност на настоящото изследване въпреки че не е толкова ценен, но все пак позволява да се намери на една или друга болест, далеч от епилепсия:

 • Менингиты, энцефалиты (особено, причинени от херпес инфекция) — в ЕЕГ: продължаващо образование эпилептиформных разряди;
 • Метаболитна энцефалопатию — на энцефалограмме: наличието на «трифазни» вълни или дифузно забавяния ритмичности и огнища на симетрични бавно активност в предна области.

Дифузни промени в энцефалограмме могат да се регистрират при пациенти, подложени на синини GM или шокиращ, което е разбираемо – при тежки травми на главата страда целия мозък. Въпреки това, има и друг вариант: дифузни промени се откриват при хора, не на ищеца никакви оплаквания и които се смятат за абсолютно здрави. Това се случва и това и, ако няма клинични прояви на патология, а след това и повод за безпокойство също няма. Може би, при следващото проучване на запис на ЕЕГ отразит пълната норма.

В кои случаи може да се постави диагноза помага на ЕЕГ

Электроэнцефалография от разкриване на функционалните възможности и резерви на ЦНС, се превърна в еталон за изследвания на мозъка, да я провеждане на лекарите смятат полезно в много случаи и при различни състояния:

 1. За да се оцени степента на функционална незрялост на главния мозък при младите пациенти (на дете до една година, изследване винаги се извършва по време на сън, при по-големите деца – на ситуацията);
 2. При различни нарушения на съня (безсъние, сънливост, чести нощни събуждания и други подобни);
 3. При наличие на спазми и епилептични пристъпи;
 4. За потвърждаване или изключване на усложнения възпалителни процеси, причинени от нейроинфекцией;
 5. При съдови поражения на главния мозък;
 6. След ОМТ (натъртване на мозъка, сътресение) — ЕЕГ показва дълбочината на страданието на GM;
 7. За оценка на тежестта на последствията от въздействието нейротоксических отрови;
 8. В случай на развитие на рак на процеса, засягащи централната нервна система;
 9. При разстройства на психиката на различни видове;
 10. Извършва ЕЕГ мониторинг при оценката на ефективността на противосудорожной терапия и подбор на оптимални дозировок на лекарствени средства;
 11. Повод да се направи ЕЕГ могат да станат признаци на дисфункция на мозъчните структури при деца и подозрението на дегенеративни изменения в нервната тъкан на GM при хора в напреднала възраст (деменция, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер);
 12. Се нуждаят от оценка на състоянието на мозъка на пациентите, пребиваващи в кома;
 13. В отделни случаи провеждане на изследвания изискват хирургическа операция (определяне на дълбочината на анестезията);
 14. Колко далеч отиде нервно-психични разстройства при печеночно-клетъчна недостатъчност (чернодробна енцефалопатия), както и при други форми на метаболитните энцефалопатий (бъбречна, хипоксична) ще ви помогне да разпознаете энцефалография;
 15. Всички шофьори (бъдещите и настоящите) при преминаване на здравно проучване на доклад за получаване/замяна на права оферта мине ЕЕГ за справка, предоставена на в КАТ. Проучването е достъпно за прилагане и лесно да разкрива напълно негодных за управление на превозни средства, така че е взет на въоръжение;
 16. Предписват электроэнцефалогафию призывникам, които са в магарешка синдром в миналото (на база данни медицинска карта) или в случай на предявяване на жалби на пристъпи със загуба на съзнание са придружени от спазми;
 17. В отделни случаи се използват тези изследвания като ЕЕГ, за констатация на смъртта на голяма част от нервните клетки, а именно смъртта на главния мозък (става въпрос за ситуации, когато казват, че «човек, най-вероятно, се е превърнал в растение»).
READ  Като понижаване на нивото на хемоглобина в домашни условия на народни средства за защита: рецепти, отвари

Видео: ЕЕГ и разкриване на епилепсия

Изследване не се изисква специална подготовка

Специална подготовка на ЕЕГ не се изисква, въпреки това при някои пациенти предстоящите процедури откровено се страхуват. Шега ли е – на главата му се поставя с кабели и сензори, които считывают «всичко, което става вътре в тази на черепа е кутията и предават «умен» инструмента пълен обем информация (всъщност електроди запазват промените потенциални разлики между две сонди в различни проводници). Възрастен предвидено симетрично закрепване към повърхността на главата 20 сензори + 1 без еш, който се наслагва върху теменную област, на малкото дете липсва и 12.

Междувременно, особено мнительных пациенти иска успокои: проучване е абсолютно безвреден, няма ограничения по отношение на честотата на провеждане и по възраст (поне няколко пъти на ден и във всяка възраст – от първите дни на живота до дълбока старост, ако това ще изисква обстоятелства).

Основната подготовка е да се гарантира чистота на косата, за което в навечерието на пациента мие главата с шампоан, добре прополаскивает и изсъхва, но не използва никакви химически средства за стилизиране на прическа (гел, пенка, лак). Метални предмети, служещи за украса (клипове, обеци, фиби, пиърсинг), също така се снима, преди да се направи ЕЕГ. Освен това:

 • За 2-та дни се отказват от алкохол (силна и слаба), не се консумират стимулиране на нервната система напитки, не е важен старт на подобен шоколад;
 • Преди изследване, получават съвет от вашия лекар по отношение на които вземате лекарства (хипнотици, транквилизатори, антиконвулсивни и др). Може би, отделни лекарства, согласовав с лекуващия лекар, трябва да се отмени, а ако това не може да се направи, то трябва да уведомите вашия лекар, който ще се занимава с разшифроване энцефалограммы (бележка на бланка на посока), че е имал предвид тези обстоятелства и е разгледал ги при извършване на експертиза.
 • 2 часа преди изследването пациентът не трябва да допускаме в себе си гъста храна и релаксация с помощта на цигари (подобни дейности могат да изопачат резултатите);
 • Не се препоръчва да се направи ЕЕГ в разгара на остро респираторно заболяване, както и при кашлица и запушване на носа, дори ако тези признаци не се отнасят за остър процес.

Когато всички правила подготвителен етап са изпълнени, отделни моменти – се вземат предвид, на пациента седнал на удобен стол, на мястото на контакт на повърхността на главата с електроди се намазва с гел, прикрепени датчици, носят шапка или може да мине без него, включват апарат — запис отиде… Провокативна проби се използват при необходимост по време на регистрация на биоелектрична активност на мозъка. Като цяло, тази необходимост възниква, когато рутинни методи, които не дават комплексна информация, т.е. когато има място за съмнение за епилепсия. Основание эпилептическую активност техники (дълбоко дишане, отваряне и затваряне на очите, спане, дразнене от светлина, лишаване от сън), активират електрическа дейност на кората на GM, електроди долавят се изпращат кората на импулси и предават на основните съоръжения за обработка и запис.

Освен това, при съмнение за епилепсия (особено, височную, която в повечето случаи представлява затруднение в диагностиката) използват специални сензори: височные, сфеноидальные, назофарингеальные. И, забележете, лекарите официално призна, че в много случаи именно носоглоточное отделянето открива огнището эпилептической активност през времеви зони, докато други на участието по никакъв начин не реагират на него и изпращат нормални импулси.

Видео: специалисти за ЕЕГ — информация за пациента

Видео: провеждане на ЕЕГ — медицински филм

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00165 sec