EFFIE на сърцето (электрофизиологическое проучване): какво е това, как се извършва, дешифриране

Същността на метода, предимства и недостатъци

Същността на EFFIE изследване на сърцето е както следва:

 1. Обикновено различните нарушения на ритъма на сърцето или исхемична болест на сърцето могат да бъдат определени на база стандартната електрокардиограма.
 2. Ако аритмию или ишемию на миокарда не може да се регистрира с помощта на еднократна ЕЛЕКТРОКАРДИОГРАМАТА, лекарят предписва провеждането на дневния измерване на АДА и ЕКГ по Холтеру. В условията на обикновените домакински дейност за денонощието в повечето случаи могат да бъдат регистрирани посочените заболявания.
 3. Ако и на монитора не успя да ги открие, пациентът изпълнява проба с физическо натоварване. Като цяло, на базата на тези проби (каране на колело, бягаща пътека, тест на 6 минути пеша) се определя точна диагноза, тъй като сърцето се намира в условия на повишено натоварване, но повишен естествено (ходене, бягане).
 4. Когато по-горе методи не позволяват надеждно да инсталирате диагноза аритмия или исхемия, а на пациента се съхраняват оплаквания от страна на сърцето, той се назначава от EFFIE (электрофизиологическое проучване на сърцето).

При EFFIE натоварването на сърцето също се увеличава, но не вследствие на физическа активност, а в резултат на електрическа стимулация на миокарда. Подобна стимулация се извършва с помощта на електроди, които започват да се подават към сърдечния мускул электротоки физиологични мощност, но с по-висока честота. В крайна сметка то миокарда намалява по-бързо, възниква предизвикан от учестен пулс. А при по-висока честота на сърдечните съкращения се появяват или аритмия, или исхемия, ако човек вече има патологични процеси в миокарда, които са предпоставка за развитието на тези болести. С други думи, EFFIE позволява да провокират желаната от заболявания и да ги регистрират в ЕКГ с цел по-нататъшното лечение на пациента.

А ето в зависимост от това, по какъв начин електроди подвеждат към сърдечния мускул, излъчват три вида техники:

 • Чреспищеводное EFFIE (ЧПЭФИ). Електроди подводятся с помощта на сонда, въведени в лумена на хранопровода. Е неинвазивна техника, както и техника прилича на обикновена фиброгастроскопию. Се извършва по-често от следните два вида EFFIE. (На техниката На провеждане на ЧПЭФИ в тази статия твърде подробно няма да се спирам, за него има отделен материал).
 • Эндокардиальное EFFIE (эндоЭФИ). Е инвазивна методика, електроди, с помощта на стерилен сонда, въведени в големи съдове и вървят под контрола на рентген оборудване. Принадлежи към високо-технологичным видове медицинска помощ (ВТМП). Въпреки сложността на изпълнение, както и необходимостта от използване на висококачествен персонал и скъпоструващи технически съоръжения, е много информативен метод за диагностика, както кардиологични разкрива по-добре, отколкото ЧПЭФИ.
 • Эпикардиальное EFFIE (эпиЭФИ). Също така е инвазивна методика, при стимулация на миокарда се провежда по време на операция на открито сърце с рассечением на гръдния кош (торакотомия). По информативност не е по-малък эндоЭФИ. Във връзка с този недостатък, като необходимостта торакотомии, се извършва най-вече при провеждане на операция на сърцето за други заболявания.

Когато е показано провеждане на EFFIE?

Всяко от вида на EFFIE се извършва в присъствието на пациента определени оплаквания, които лекарите не успяват да се свържат с идентифицирани по ЕКГ нарушения или които възникват при пациент при положителни резултати от изследванията, или при съмнение за определени болести.

Така инвазивное EFFIE на сърцето се извършва при възникване на симптоми на следващия знак:

 1. Приступообразные прекъсвания в работата на сърцето, особено краткосрочните, но причиняват значителен субективен дискомфорт,
 2. Прекъсвания в сърцето, придружен от силен общ лош самочувствием, както и от задух и хрипове в гърдите на мира, синьо оцветяване носогубного триъгълника на кожата или други части на тялото (цианоза), силна бледностью кожа, много високо или ниско кръвно налягане, силна болка зад гръдната кост или в гръдния кош от ляво,
 3. Загуба на съзнание и предобморочные състояние, при изключване на патология на централната нервна система или други заболявания (в случай на кардиологических причини загуба на съзнание се нарича удар или еквивалентен на Morgagni-Адамс-Стоукс, удар МЕА),
 4. Епизоди на спиране на сърцето (асистолии), водещи до клинична смърт с успешна реанимацией на пациента.
READ  Нарушение на притока на кръв по време на бременност: 1а, 1б, причини, диагноза, лечение и последици

От заболявания, изискващи изпълнение на агресивни EFFIE на сърцето, за изясняване на диагнозата, може да се отбележи като:

 • Пароксизмальные видове аритмии — трептене-трептене мъждене, наджелудочковая тахиаритмия, често желудочковая экстрасистолия с преминаването в желудочковую тахикардию,
 • Синдром на слабост синусового възел (СССУ), сопровождающийся редуването на тахи — и брадикардия (синдром на тахи-бради), както и брадикардией с посочените по-горе пристъпи на МЕА,
 • Фибрилляция камерна с преминаването в асистолию,
 • Исхемична болест на сърцето.

В случай, когато ЧПЭФИ не помага автентично установи или отхвърли диагнозата, т.е. в диагностически неясни случаи, пациента се извършва ендо — или эпиЭФИ.

Освен това, эндоЭФИ се провежда в рамките на симултанно проучване при изпълнение на внутрисосудистой операция RFA (радиочестотна аблации), при която внутрисердечным сондата се унищожават патологични маршрут на пулса, които са причина на един или друг вид аритмия.

В случаите на провеждане на EFFIE е противопоказан?

Всеки от видовете EFFIE сърцето има редица противопоказания. Към тях се отнасят следните:

 1. Развитието на пациента остър инфаркт или инсулт,
 2. Появата на висока температура, остри инфекциозни заболявания,
 3. Нестабилна ангина пекторис (за първи път възникнала или прогресивна),
 4. Подозрение за тромбоэмболию белодробната артерия (ТЭЛА),
 5. Остра хирургична патология,
 6. Вдигане на декомпенсация на хронични заболявания (захарен диабет, бронхиална астма)
 7. Развитието на остра сърдечна недостатъчност (сърдечна астма, оток на белите дробове), или вдигане на декомпенсация на хронична сърдечна недостатъчност,
 8. Декомпенсированные пороци на сърцето,
 9. III етап на хронична сърдечна недостатъчност,
 10. Изразена дилатационная кардиомиопатия с ниска фракция емисии (по-малко от 20=30%).

Как се подготви за тази процедура?

Всички нюанси на обучение за изследване трябва да бъдат внимателно изяснени лекар на пациента. Първо, пациентът (под надзора и според указанията на вашия лекар !) трябва да спре да приема всякакви антиаритмических лекарства, тъй като те са в състояние да нарушат резултатите от проучването. Второ, преди процедурата ЧПЭФИ, на пациента, има дори лек дискомфорт от страна на стомаха, трябва да фиброгастроскопию с цел изключения остър гастро-эзофагеальной патология.

Преди процедурата эндоЭФИ за пристъпи на загуба на съзнание лекар-невролог трябва да се изключи патология на главния мозък, което послужи като причина за обмороков, а за това може да се наложи провеждането на компютърна ТОМОГРАФИЯ или ядрено-магнитен резонанс на черепа.

Във връзка с това, че провеждането на ендо — или эпиЭФИ изисква хоспитализация в стационар, на пациента, който минава преглед рутинно, трябва да се осигури лекар на резултатите от тестове за ХИВ, сифилис, хепатити и в съсирваемостта на кръвта не по-късно от две седмици години (в различни заведения на времето си).

READ  Кръвта при хемороиди след изхождане: какво да правя, лечение

Изследването се провежда строго гладно. Необходимостта от провеждане на эпиЭФИ на празен стомах се дължи на факта, че по време на обща анестезия може да настъпи повръщане на приетата храна или течност и аспирация рвотными на масите.

След необходимата подготовка се извършва хоспитализация на пациента в стационар. В ръцете На него, за да бъдат резултатите на изследване (ЕХОГРАФИЯ на сърцето, дневен монитор), както и извлечение от амбулаторна карта или vypisnoy эпикриз от институции, в които той е получавал изследване и лечение преди това. В извлечение трябва да съдържа обосновка на необходимостта от провеждане на EFFIE с максимизиран клинични диагноза.

Провеждане на EFFIE на сърцето

Във връзка с това, че същността на електрическа стимулация на миокарда на всичките три методики един и същ, а ЧПЭФИ по техника прилича на ФЭГДС, има смисъл повече да остане на инвазивни методи на EFFIE.

Така че, инвазивное эндоЭФИ се провежда в министерството на рентгено-хирургични методи за диагностика, докато пациентът е на стационарно лечение в кардиологическом, кардиоаритмологическом или кардиохирургическом отделение.

След малко обучение под формата на интравенозна въвеждането на седативни лекарства, пациентът лежачей количката се доставя в рентген-операция. Лекар, провеждане на изследване, в условията на пълен стерилитет осъществява достъп до бедрената (по-рядко до subclavian) виена под местна упойка. Се прави малък разрез на виена, в най-успешния за техники на място (нарича венесекцией).

Нататък получен чрез разрез в виена на пациента се въвежда тънък пластмасов или метален проводник, наречен представяща. По него се отвежда сонда с електроди на края, като рентгено-контрастни свойства, и защото вижда на екрана. След постепенното популяризиране на сонда за виена към дясното предсердию, контролирано на екрана, и за постигане на сондата е необходима за изследвания камера на сърцето (предсердия или камера), се извършва стимулация на миокарда на физиологичен режим.

Сондата обикновено е от три до пет миниатюрни електроди, които са свързани към устройството, способному сменят работата си с режима на стимулация на режима на регистрация, и обратното. Запис на получен cardiograms се извършва с помощта на компютърни устройства.

Продължителността на процедурата е между половин час и повече, не допринася за появата на значими болезнени усещания. Болки по време на цялата операция е в съзнание. След извличане на сонда на кожата в зоната венесекции ще бъде положена клаустрофобия асептическая превръзка.

ЭпиЭФИ се провежда в отделение за сърдечна хирургия. След потъването на пациента в медицински сън (обща анестезия) се извършва дисекция на гръдния кош с достъп до перикардиальную кухина. Въпросът за използването на апарат на изкуствено кръвообращение (AIC) се решава строго индивидуално. След оголване на вътрешния заплатата на външната обвивка на сърцето (эпикарда) към него подводятся електроди, и започва стимулация с едновременна регистрация на получен отговор от сърдечния мускул. Изследвания по време отнема повече от час. След изпълнението на всички необходими манипулации раната слоеве ушивается, а в плевралната кухина остават дренажи, удаляемые на 2-3-и ден.

След всеки от инвазивни методи на EFFIE пациентът остава под наблюдение в отделението за интензивна терапия и реанимация на период от време от деня, или повече, в зависимост от тежестта на състоянието на пациента.

READ  Хипертрофия на дясната камера на сърцето: какво е това, симптоми, лечение, диагностика, профилактика на

Възможни ли са усложнения?

Както и при всеки агресивен метод на изследване, усложнения ендо и епи EFFIE са възможни, но се срещат те в изключително редки случаи. Основните нежелани ефекти са кардиологични остри състояния, външните провокирани изкуствено създадена тахикардией. Към тях се отнасят:

 • Пристъп на стенокардия,
 • Развитието на остър инфаркт на миокарда,
 • Тромбоемболични усложнения, причинени от попадение оторвавшегося от кухината на сърцето тромба, ако последният не е бил открит до процедури с помощта на эхокардиографии (ЕХОГРАФИЯ на сърцето).

Профилактика на подобен тип усложнения е обстоен преглед на пациента преди операцията, както и правилното определяне на показанията за изследването.

В постоперационном план, има изключително ниска вероятност от развитие на възпалителни и за тромбоемболични усложнения, както и появата на жизнеугрожающих аритмии.

Оценка на резултатите от

Тълкуване на резултатите се извършва от лекар, извършващи проучване и лекуващия лекар, ми изпратиха своите пациента процедура.

В норма на электрограмме, получена при EFFIE, запис на синусова тахикардия с сърдечната честота от 100 до 120 в минута и повече. Тази тахикардия е преходящей и не е опасно за пациента.

Ако в протокола на изследванията е посочена фраза за това, че с помощта на всички видове стимулация на нарушения ритъм не бъде постигнато, това означава, заподозрян вид аритмия при пациента липсва, а резултатите EFFIE се разглеждат като нормални. Също в норма не трябва да бъде открит на депресия или повдигане на ST сегмент и отрицателни работни T, които свидетелстват за исхемия на миокарда.

Ако такива промени идентифицирани, се посочва тяхната локализация, както и вид на електро-стимулация, при която те са възникнали.

При откриване на аритмия се посочва нейният вид (трептене мъждене, разходка камерна тахикардия, често желудочковая экстрасистолия и др), както и параметрите на стимулация, при която се е появил нарушаването на ритъма.

Всяко от нарушения, регистрирани в электрограмме, изисква внимателен лекарски контрол във връзка с необходимостта от назначаването на едни или други антиаритмических препарати или провеждане на RFA.

Приблизителна цена на EFFIE

EFFIE на сърцето може да бъде извършено във всеки голям клиничната институция, позиция за съответното кадрово-техническо оборудване. Обикновено EFFIE се извършва в общинските или областни центрове, а също и в градски болници в големите градове (Москва, Санкт-Петербург, Тюмен, Челябинск и др.).

Обикновено EFFIE на сърцето се извършва от квотата Начин с използването на парични средства от федералния бюджет. Обаче, ако пациентът може да плати процедура, не е необходимо да се изчака няколко седмици, тъй като може да побере EFFIE за платени услуги.

Цените на электрофизиологическое проучване на сърцето силно се различават. Така, стойността на ЧПЭФИ е от 2000 до 4000 рубли, в зависимост от институцията, съоръжения и оборудване. Цената на эндоЭФИ много по-висока и да достига до 60-180 хиляди рубли, в зависимост от плащането на сондата и катетри, както и от последващо плащане престой в клиниката.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00116 sec