Ехокардиография (ЭхоКГ, УЛТРАЗВУК на сърцето): показатели, норми, дешифриране, как и с кого правят

Един от начините за изследване и оценка на сърцето на човека, го съкратителната активност е ехокардиография на сърцето (ЭхоКГ), наречена още УЛТРАЗВУК на сърцето. Това определение включва 3 компонента: echo (ехо), «кардио» (сърце), «графо» (представят). Въз основа на основният компонент, може да се заключи, че прекарват эхокардиографию кардиолозите.

Именно тя дава възможност за получаване на подробно графика на сърцето и кръвоносните съдове. Този метод се отнася до ультразвуковому, т.е. изследването се извършва чрез прилагане на звукови вълни с висока честота, не слышимых човешкото ухо. Направи эхокардиографию − това означава да се прецени в реално време:

 • Работата на сърдечния мускул;
 • Състоянието на 4 камери и клапи;
 • Размери на сърдечните кухини и налягането в тях;
 • Дебелината на стените на сърцето;
 • Скорост на внутрисердечного притока на кръв (движението на кръвта).

Този метод позволява да се разкрие внутриполостные тромбы, сърдечни заболявания (вродени или придобити), зона асинергии (нарушена възможност за извършване на цикъла на определени движения), клапанные промени.

Приложете този ултразвуков метод за оценка на сърцето е в нормално състояние, така и ако открие някакви сърдечно-съдови заболявания. Ехокардиография се използва също и, ако е необходимо измерване на налягането на белодробната артерия.

Предимства На ЭхоКГ

Процедура ЭхоКГ по време на откриване на сърдечно-съдови заболявания, включително и дефекти на сърцето, е ключов поради своите основни характеристики, които включват:

 1. Модерността;
 2. Сигурност;
 3. Безболезненность;
 4. Висока описателния.

Ехокардиография не оказват вредни въздействия върху организма, не е травматична, не носи облучений, на болката, странични ефекти. Процедурата може да отнеме от няколко до 45 минути — всичко зависи от симптомите и за целите на извършване.

Именно с това проучване се оценяват намаляване на сърцето, които са неговата основна функция. Извършва това с помощта на получаване на количествени показатели, анализирующихся в резултат на това и въз основа на които лекари се прави заключение. Специалистите могат да разпознаят намаляване на тази функция, дори в първоначалния етап, след което се назначава необходимото лечение. Повторно ехо-преглед ви позволява да видите динамиката на протичането на заболяването, както и в резултат на лечение

Показания за провеждане на

За помощ към лекарите, които задължително се предписват преминаването на УЛТРАЗВУК на сърцето, трябва да се справят в случаи на поява на такива симптоми:

 • Шум в сърцето, открити в хода на выслушивания, както и нарушения ритъм;
 • Болки в областта на сърцето и гръдния кош;
 • Признаци на сърдечна недостатъчност (например, увеличаване на размера на черния дроб, отоци на краката);
 • Как хроничната и остра (инфаркт на миокарда) исхемия;
 • Бързо утомляемости, задух, недостиг на въздух, често придобиване на кожата бял цвят, синюшности на кориците на кожата около устните, ушни мивки, горните и долните крайници.

Ултразвуково изследване се провежда след пренесени травми на гръдния кош, операции на сърцето. Трябва да се подчертае група пациенти, които трябва да ЭхоКГ. Това са тези, които се оплакват от постоянно главоболие, превратившиеся в хронични. Обяснява необходимостта от такива изследвания факта, че възможна причина за болки могат да станат микроэмболы – частици на кръвни съсиреци, които се движат от десния отдел на сърцето в ляво, по причина на дефекта преграда.

За диагностициране на дефекти на сърцето, често са вродени, както и при наличието на протезированных клапани е необходима също и ехокардиография. ЭхоКГ минават пациенти с хипертонична болест, атеросклероза, при назначаването курс на лечение с антибиотици в онкологията. Ако имате малко дете наблюдава лош набор от теглото, също могат да предписват ЭхоКГ.

READ  Признаци на инсулт: жени, мъже, общемозговые, неврологични, как изглеждат

Скритите душевни отклонения помогне за идентифициране на ехокардиография при хора, активно занимаващи се със спорт, изискващ различни натоварвания на сърцето: вдигане на тежести, гмуркане, парашютным спорт, бягане на дълги разстояния и т.н. Провеждане на диагностика ще ви помогне своевременно да назначи лечение и предотвратяване на тежки усложнения-сърдечни болести.

Провеждане на эхокардиографии

Никаква особена сложност на подготовка за эхокардиографии не причинява. Трябва да се съблече до кръста и се установяват на дивана в лявата страна. Тази поза спомага за сближаването на лявата страна на гръдния кош и върха на сърцето. Това, от своя страна, дава по-добра картина на сърцето с четырехкамерной позиция.

Нататък гел мазен област на гръдния кош, където са монтирани сензори. Различни позиции ви позволяват да видите всички отдели на сърцето и изпълнение на измерване с фиксиране показатели на работа и размери. Сензори, plug-in эхокардиографу, не причиняват болка или дискомфорт. Ултразвукови вибрации от сензори са в човешкото тяло. Акустични вълни се движат в тъканите и различни, и след това се връща към сензора. Тук се случва техните преобразуване на электросигналы, които се обработват и эхокардиографом. Промяна на вълните, свързани с промени в състоянието на вътрешните органи. Именно в това е разлика Ехо КГ от ЕКГ (електрокардиограма), демонстрирующей графична запис на активност на сърцето, а не го разпознава.

Получените резултати са показани на екрана под формата на ясна картина. Описан метод за изследване е най-често и носи името «трансторакальная ехокардиография» (от лата. «thorax» – торакс), обозначаващ достъп до сърцето чрез повърхността на тялото на пациента. Лекар, исследующий сърцето на човек, при такова състояние на пациента седи от ляво или от дясно на него, управлява настройките на апарата в зависимост от изход на картината.

Ако са установени хронични сърдечно-съдови заболявания, след това извършва ЭхоКГ препоръчват поне 1 път годишно.

При извършване на ЕХОГРАФИЯ за бременни в 11-13 седмица на срока е възможно да се определят основните показатели за работата на сърцето на плода, наличието на камери и определяне на ритъма.

Чреспищеводная ехокардиография

Има случаи, при които провеждането на трансторакальной ЭхоКГ пречат на някои фактори. Например, подкожно-мастната целулоза, ребра, мускули, белите дробове, а също и протезированные вентили, являющие себе си акустични бариери по пътя на ултразвукови вълни. В подобни случаи се прилага чреспищеводная ехокардиография, второ, името на който − «трансэзофагеальная» (от лата. «oesophagus» — пишевод). Тя, както и ЭхоКГ през гръдния кош, може да е триизмерна. При подобно проучване сензор се вкарва през хранопровода, който се намира в непосредствена близост директно на ляво предсердию, което дава възможност най-добре се виждат малки структура на сърцето. Противопоказан за такова изследване при наличието на заболявания на хранопровода на пациента (разширени вени на хранопровода, кръвоизливи, възпалителни процеси и т.н.).

За разлика от трансторакальной, задължително подготвителна стъпка към провеждането на чреспищеводной ЭхоКГ е гладуване пациента в рамките на 4-6 часа преди истинското провеждането на процедурата. Помещаемый в хранопровода на сензора се обработва ултразвуков гел и често се намира в зоната на не повече от 12 минути.

Стрес-ЭхоКГ

За да проучи дейността на човешкото сърце с физически упражнения по време на ЭхоКГ по показанията извършват:

 1. Подобна на натоварването определени дози;
 2. С помощта на фармакологични препарати предизвикват засилено работата на сърцето.

При това изследване на промените, които настъпват със сърдечна мышцей по време на зареждане на страницата тестове. Липсата на исхемия често обозначава малък процент на риск от различни сърдечно-съдови усложнения.

READ  Третата отрицателна кръвна група: характеристика, съвместимост, хранене и диета

Тъй като тази процедура може да има характеристиките на тенденциозната оценка, използват «хуманитарна помощ» на програмата, която едновременно да показват изображения на монитора, записани по време на различните етапи на изследването. Това е ясна демонстрация на работата на сърцето в спокойно състояние и при максимално натоварване позволява да се сравняват данните на показателите за изпълнение. Подобен начин на изследване – това е стрес-ехокардиография, която позволява да останат скрити нарушения в работата на сърцето, незабележим в състояние на покой. Обикновено цялата процедура отнема около 45 минути, нивото на натоварване, при него се подбират за всеки пациент поотделно в зависимост от възрастовата категория и здравословно състояние. Като подготовка за провеждане на стрес-ЭхоКГ може да се нарече следните действия пациента:

 • Облекло трябва да бъде свободно, не сковывающей движение;
 • За 3 часа до стрес-ехо трябва да спре да физическо натоварване и консумация на храни в по-големи количества;
 • 2 часа преди изследването се препоръчва да се пие вода и малко закуска.

Видове изследвания

Освен разликите в начина на провеждане, ехокардиография е три вида:

 1. Е, в М-режим.
 2. Двухмерная.
 3. Допплеровская.

При эхокардиографии в М-режим (от англ. Motion) сензор служи на вълни по протежение на един от избраната ос. В резултат върху екрана се извежда картина с изображение на сърце, получена като отгоре в реално време. Промяна на посоката на ултразвук, може да се провери желудочки, аортата (съд, който излиза от лявата камера и поставляющий богат на кислород кръв до всички органи на човека) и предсърдие. Поради съображения за сигурност провеждане на процедурата, изследване може да се прилага за оценка на функционирането на сърцето като възрастен човек, така и за новороденото.

С помощта на двумерни ЭхоКГ лекари се получава изображение в две измерения. В процеса на провеждане на ултразвукова вълна с честота от 30 пъти за 1 секунда. изпращат в дъга от 90°, т.е. равнината на сканиране перпендикулярна четырехкамерной позиция. Промяна на позицията на сензора, може да се благодарение на отпечатана на качествена снимката анализира движението на сърдечно-съдови структури.

Превозвани на същото ехокардиография с допплеровским анализ позволява да се определи скоростта на движението на кръвта и притока на кръв турбулентност. Получените данни могат да носят информация за дефекти, попълване на лявата камера. В основата на допплеровских на измерванията е да се изчисли промяна на скоростта на движение на обекта по отношение на промяна на честотата на отражаемого на сигнала. При сблъсъка на звука от движещите эритроцитами честотата се променя. Допплеровским срязване, се нарича стойност на подобна промяна. Обикновено тази промяна е в рамките на воспринимаемых човек звуци и може да се играе ехо-апарат под формата на слышимого на сигнала.

Видео репортаж от клиника за провеждането на ЭхоКГ

Дешифрирането На ЭхоКГ

След провеждане на ултразвукови изследвания с помощта на эхокардиографа се извършва оценка эхокардиограммы. Напълно и точно си анализ може да се проведе само кардиолог. Изучаване на получени и продемонстрированных в заключение показатели може да даде само приблизителна разбиране на общата картина. В зависимост от целите на провеждане, възрастта и състоянието на пациента преглед може да покаже малко по-различни резултати.

В никакъв ареста след проведената эхокардиографии отговаря на редица задължителни показатели, цифри които са на дисплея на структурата и функциите на сърдечните камери: посочват параметрите на лявата и дясната камера, межжелудочковой преграда, мъждене, на състоянието на клапите на сърцето и перикарда (фина и плътна околосердечной чанти). С помощта на обезщетение данни «Стандарти в медицината» (Москва, 2001 г.), могат да се изведат определени норми.

READ  RDW (ширина на разпределение на червените кръвни клетки, по обем)

Параметри на лявото и дясното камерна

Основните показатели, определящи нормалното състояние на сърдечния мускул, са данните за работата на камерна и разделители между тях.

1. Параметри на лявата камера (ПС) са представени 8 основни показатели:

 • тегло на миокарда ПС (за мъже норма е 135-182 г, жени – 95-141 г);
 • ИММЛЖ (индексът на телесна миокарда ПС): 71-94 g/m2 за мъже и 71-80 г/м2 за жени;
 • KDO (обем на ПС в състояние на покой): при мъжете 65-193 мл, при жените 59-136 мл; КДР (размер на ПС в състояние на покой) трябва да бъде 4,6-5,7 см и КПР (размер на ПС по време на намаляване)− 3,1-4,3 см;
 • дебелината на стената извън съкращения на сърцето при работа: 1,1 виж Ако има натоварване на сърцето, повишаване на показателя показва хипертрофия, при които дебелината на стената на камера се увеличава (параметър на 1,6 см и по-горе показва голяма хипертрофия);
 • фракция на изтласкване (EF) не трябва да бъде по-малко от 55-60%. Фракция количество се нарича фигура, която показва количеството на выбрасываемой сърцето на кръв при всяко намаляване на емисиите. Ако цифрата EF има по-малко значение, отколкото установената норма, то това може да бъде признак за сърдечна недостатъчност. Подобно явление е сигнал за неефективно перекачивании кръв с наличието на застаивания;
 • ударен обем: 60-100 мл. Параметър определя размера на выбрасываемой кръв за едно съкращение.

2. Нормални показатели на дясната камера включват дебелина на стената до 5 мм, индекс размер от 0,75 до 1,25 см/м2 и размер на камера в състояние на покой от 0,75 до 1,1 виж

Норми на УЛТРАЗВУК за клапани и перикарда

Оценка на получените резултати след изследване на клапите на сърцето се смята за по-лесна. Отклонение от нормите може да е сигнал за две налични процеси: стенозе или недостатъчност. Първото заключение казва за намаляване на диаметъра на отвора на клапана, вследствие на което се затруднява прокачивание кръв. Недостатъчност също е обратният процес: крилото клапи, които пречат на обратния на движението на кръвта, по някаква причина не се справят добре с възложената функции. В такъв случай кръвта, изпратено в следващата клетка, има възвръщаемост, което, от своя страна, прави работата на сърцето по-малко ефективни.

До честата патология перикарда са на този възпалителен процес, като перикарден излив. При такова отклонение е възможно натрупване на течност или образование места съединения (сраствания) на сърцето с околосердечной чанта. Норма на течности е от 10 до 30 мл, при повишаване на същия показател над 500 нормалната работа на сърцето може да бъде възпрепятствано чрез изцеждане.

Основна стъпка към откриването на сърдечно-съдови заболявания – провеждане на ЕХОГРАФИЯ на сърцето. Приблизителната стойност на такава процедура варира от 1400 руб. до 4000 евро. в зависимост от местоположението на медицински център, наличното оборудване, репутация и квалификация на специалисти. Разчитам на получените резултати ЭхоКГ под силата на квалифицирани лекари, на които са способни въз основа на показатели за да се постави диагноза и да назначи лечение. Опитите за себе си, за да разберат всички цифри на сключване може да доведе до нежелани и погрешни заключения.

Видео: образователен филм за ЭхоКГ

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00098 sec