Экстрасистолия желудочковая и наджелудочковая: симптоми, лечение

Днес огромен брой хора страдат заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система. И не на последно място в този списък заема экстрасистолия. Экстрасистолия – това е вид аритмия, при което възникват извънредни намаляване или сърце, или определен го парцела. Хората, страдащи от такова заболяване, обикновено се оплакват от «атака» вътре в гръдния кош, краткосрочно замирание на сърцето (обикновено за няколко секунди), а след това той отново започва да работи както обикновено.

Най-често срещано нарушение на сърдечния ритъм е желудочковая экстрасистолия. Пациентите, страдащи от тази болест се нуждаят от адекватни антиаритмической терапия и трябва да бъде под постоянно наблюдение от лекар-аритмолога.

Симптоми

Симптомите на екстрасистоли, независимо от причините за възникване на заболяване, не винаги ярко изразена. Най-често болните се оплакват от:

 • Смущения в работата на сърцето (може да се появи чувството, че сърцето ми сякаш се обърна в гърдите);
 • Слабост, дискомфорт;
 • Повишено изпотяване;
 • «Горещи» вълни;
 • Недостиг на въздух;
 • Раздразнителност, чувство на страх и тревожност;
 • Виене на свят. Чести экстрасистолы могат да бъдат придружени от головокружениями. Това се случва и във връзка с намаляване обема на изтласкване на кръв от сърдечния мышцей и, като следствие, кислородным глад в клетките на главния мозък.

Экстрасистолия може да бъде симптом на други заболявания. Например, экстрасистолия при съдова дистония (ВСД) е причинено от прекъсване на автономната регулация на сърдечния мускул, повишена активност на парасимпатиковата нервна система, и тъй като може да възникне и при физически натоварвания и в спокойно състояние. Придружени тя именно симптоми на разстройства на нервната система, което означава, тревожност, страх, раздразнителност.

Экстрасистолия, което настъпва при остеохондроза, е свързана с факта, че при болест, между позвоночными дискове се случва свиване на нервни окончания и кръвоносни съдове.

При бременните жени също доста често се свързват появата на экстрасистол. Обикновено екстрасистоли при бременност се появява при умора или гадене, а също и ако жените са имали проблеми с щитовидната жлеза, сърдечно-съдовата и бронхо-белодробната системи. Ако бременната се чувства добре и няма оплаквания не се прави, то в този случай не се изисква лечение.

Экстрасистолия след хранене – също не е необичайно. Тя е функционална и обикновено лечението не се изисква. Такава экстрасистолия е свързана с парасимпатиковата нервна система и възниква, ако човек, след консумация на храна, взе хоризонтално положение. След ядене на сърдечната честота намалява, и сърцето започва да включи свои компенсаторные възможности. Се случва точно това е за сметка на допълнителни, извънредни удари на сърцето.

Органични и функционални екстрасистоли

Екстрасистоли се делят на органични и функционални. При органични екстрасистоли, болки, докато е в легнало положение, да се чувства по-добре, отколкото в изправено положение. При функционална и съща екстрасистоли всичко е на обратно. Причини за появата на екстрасистоли са различни и доста многообразен.

Причини за появата на функционалните экстрасистол:

 1. Стресови ситуации;
 2. Прекомерната употреба на кофеин и алкохолни напитки;
 3. — Умора;
 4. За пушене;
 5. Менструация (при жените);
 6. Инфекциозни заболявания, придружени от висока температура;
 7. ВСД (вегето-съдова дистония).

Причини за появата на органични экстрасистол:

 1. Исхемична болест на сърцето (ИБС – най-честото заболяване, което води до смущения на сърдечния ритъм);
 2. Хронична сърдечно-съдова недостатъчност;
 3. Заразна болест на сърцето;
 4. Някои видове пороци на сърцето (могат да бъдат придобити и вродени);
 5. Заболяване на щитовидната жлеза (като тиреотоксикоза).

Наджелудочковая экстрасистолия

Наджелудочковая экстрасистолия – вид аритмия, при която, нарушение на ритъма на сърцето не се случва и в проводяща сърдечна система, а в предсердиях или в атриовентрикулярной преграда. В резултат на подобно нарушение се появяват допълнителни сърдечни съкращения (те са причинени необикновени, непълни съкращения). Този вид аритмия още известен като суправентрикулярная экстрасистолия.

Симптоми наджелудочковой екстрасистоли: недостиг на въздух, усещане за недостиг на въздух, замирание заболявания, виене на свят.

Класификация наджелудочковых экстрасистолий

Според локализацията:

 • Предсердные (огнището локализуется в областта мъждене);
 • Атриовентрикулярные (местоположението на огнището – в преграда, отделяющей желудочки от мъждене);
READ  Болест на Алцхаймер: причини, симптоми, етап, диагностика, лечение, профилактика

По броя на огнища на:

 • Един огнище (монотопная экстрасистолия);
 • Две или повече огнища (политопная экстрасистолия);

По време на възникване:

 • Ранните (образуващ се при намаляване мъждене);
 • Интерполированные (точка локализация – на границата между съкращения камерна и мъждене);
 • Късно (могат да възникнат при намаляване на камерна или при пълен отдих на сърдечния мускул – в период на диастолы).

По честота (за една минута):

 • Единични (пет или по-малко экстрасистол);
 • Няколко (повече от пет);
 • Групово (няколко последователни);
 • Двойка – (по две едновременно).

Желудочковая экстрасистолия

Най-често срещаната разновидност на аритмия – желудочковая экстрасистолия. В този случай на нарушения на сърдечния ритъм се формира в проводната система на камерна. Отделят правожелудочковую экстрасистолию и левожелудочковую.

Причините за възникване на камерна аритмия достатъчно много. Към тях се отнасят заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система, постинфарктный кардиосклероз, сърдечна недостатъчност (хронична вид), ИБС, перикардиты, артериална хипертония, миокардиты. Желудочковая экстрасистолия може да възникне също така и при остеохондроза на гръбначния стълб (най-често шийните) и при съдова дистония.

Желудочковая аритмия има своя собствена класификация. Реши да отпусне 5 клас экстрасистол (те се поставят само след извършване на 24-часово наблюдение на ЕКГ):

 • I клас – экстрасистолы не са регистрирани;
 • II клас – час, регистрира до 30 монотопных экстрасистол;
 • III клас – час разкри 30-монотопных экстрасистол, независимо от времето на деня;
 • IV клас – се регистрират не само монотопные экстрасистолы, но и политопные;
 • IV «а» клас – за филма регистрирани монотопные, но вече сдвоени экстрасистолы;
 • IV «б» клас – има политопные сдвоени экстрасистолы;
 • V клас – на филма се регистрират групово политопные желудочковые экстрасистолы. В продължение на 30 секунди не може да има до пет последователни.

Желудочковые аритмии I клас се отнасят към физиологичен. Те не са опасни за живота и здравето на пациента. А ето экстрасистолы от II до V клас, са придружени от постоянни нарушения на гемодинамики и може да доведе до предсърдно камерна и дори до смърт на пациента.

Разновидности на желудочковых экстрасистол

 1. Единична желудочковая экстрасистолия (или, както я наричат, рядко) – в рамките на една минута възниква 5 и по-малко экстрасистол. Могат да бъдат асимптоматични;
 2. Средната экстрасистола – до 15 в една минута;
 3. Честа желудочковая экстрасистолия – повече от 15 экстрасистол в рамките на една минута.

Колкото повече възниква экстрасистол в една минута, толкова по-силен става пулс, пациентът започва да се чувства по-зле. А това означава, че ако при единични экстрасистолах не се изисква лечение, а след това и с чести – състоянието на пациента значително се влошава и лечението му е просто необходимо.

Също отделят следните подвидове аритмии:

 • Желудочковые аритмии, протичащи доброкачественно. Тук няма никакви признаци на увреждане на сърдечния мускул, и на практика не съществува риск от внезапно спиране на сърцето;
 • Потенциално злокачественно преминаващ экстрасистолия. В този случай вече са налице някакви органични поражения на сърцето и хемодинамичните нарушения. Увеличава риска от внезапно спиране на сърцето.
 • Аритмия злокачествен тип. Предвид сериозни органични увреждания на сърдечните тъкани и устойчиви гемодинамических нарушения са многобройни экстрасистолы. Висок риск от смъртност.

Симптоми

Правожелудочковая экстрасистолия по своите клинични черти прилича на блокадата на десен бедрен блок и възниква в долния желудочке, а левожелудочковая – съответно обратното. Симптомите на камерна екстрасистоли почти не се различават от предсердной екстрасистоли, само ако причината не е ВСД (може да се появят слабост, раздразнителност, болки отбелязва бърза умора).

Диагностика

Най-популярен и достъпен начин за диагностика е электрокардиографическое изследвания – ЕКГ. Също така широко се прилагат такива техники, като велоэргометрия и тримедил-тест. С тяхна помощ може да се определи, свързани экстрасистолия с физически натоварвания.

Как изглежда экстрасистолия на ЕКГ?

При поява на пациента оплаквания, свързани с работата на сърцето, трябва да се насочат към ЕКГ. Електрокардиограма помогне за идентифициране на всички видове экстрасистол. Филмът ще преждевременно извънредно намаляване на миокарда при смяната на нормални, правилни съкращения. Ако такива извънредни намаления няколко, това ще говори за двойно или дори на група экстрасистолах. А ако экстрасистолы рано, те могат да наслаиваться на върха на зъба предишния комплекса, са възможни го деформация и разширяване.

READ  Защо след месец отива на кръвта: причини, нарушения, контрацептиви

Холтеровское мониторирование

Экстрасистолия не винаги може да бъде установена по ЕКГ. Това се дължи на факта, че това проучване се провежда достатъчно бързо (около 5 минути), и единични экстрасистолы просто не могат да влязат в колата. В този случай се използват други видове диагностика. Една от методи е холтеровское мониторирование. Тя се провежда в рамките на деня, в познатата на двигателната активност на пациента, след което лекарят определя, дали са настъпили през това време някакви нарушения в сърдечния ритъм и доколко те са опасни за живота на болния.

Видео: урок аритмиям и экстрасистолиям

Лечение на

Преди да започнете лечение, трябва задължително да се консултирате с вашия лекар. В никакъв случай не трябва да се самолечение, тъй като аритмия – сериозно заболяване, което може да доведе до различни усложнения. Лекарят ще проведе необходимия преглед, измерит кръвното налягане, ще ви предпише допълнителни методи на изследване и, ако е необходимо, ще ви предпише прием на подходящи лекарства. Запомнете: лечение на екстрасистоли на сърцето трябва да се предписват само от специалист!

 • При функционална екстрасистоли, лечение, най-вероятно няма да се наложи. Но така или иначе риск съществува. Така че на пациента трябва да се намали пиенето на кафе, алкохолни напитки и броя на изпушените цигари.
 • Ако причината е стрес, то в този случай ще бъде достатъчно определяне успокояващи капки. Това може да бъде тинктура валериана, дяволска или глог. Също така е позволено да се смесват (приемат по 40-50 капки 3-4 пъти на ден). Капки, освен упойка действие, притежават още и слаб седативен ефект, което оказва положителен ефект при лечение на стреса.
 • При екстрасистоли, възникнала в резултат на остеоартрит, е необходимо медикаментозно лечение. Това могат да бъдат съдови лекарства (милдронат или мексидол), медикаменти, отпускащи мускулите (миореалаксанты) и притежаващи лек седативен и успокояващ ефект (сирдалуд). Последните по-добре да се вземат преди лягане, тъй като те могат да забавят реакцията.
 • Ако причина за нарушаване на ритъма на сърцето – преумора, в този случай е необходимо да променяте режима на ден, повече почивка и посещения на открито. Да Не забравяме и за сън: оптимално време на сън, по време на която човешкото тяло почивка и се подготвят за новия ден, 8 часа. И при това е по-добре да си лягам до 23:00 часа.
 • При органични екстрасистоли, първото нещо, което трябва да направите е да разбера какво е причинено, и след това вече се лекува основното заболяване. Допълнително ще трябва да мине и съответната терапия. Най-често, независимо от това, предсердная экстрасистолия или наджелудочковая, на пациента се предписват бета-блокери (эгилок, метопролол, бисопролол). Дозата предписана от вашия лекар строго индивидуално. По време на лечението трябва да се следи пулса, тъй като тези лекарства урежают сърдечната честота.

 • Бета-блокери не се предписва на пациенти, при които е установено брадикардия (HR по-малко от 60 удара в минута). В този случай, ще служи като алтернатива на тези лекарства, като беллатаминал. Освен това при изразена екстрасистоли, когато състоянието на болния се влошава, могат да бъдат причислени противоаритмические лекарства – кордарон, амиодарон, дилтиазем, новокаиномид, анаприлин, обзидан и някои други. При прием на лекарствата пациентът трябва постоянно да бъдат наблюдавани от лекар, периодично се проведе на ЕКГ и холтеровское мониторирование.

При неефективност на консервативната терапия може да оперативната намеса – инсталация за изкуствен водач на ритъма. Той ще предотврати възникването на аритмии и значително ще подобри качеството на живот на пациента. В случай на липса на положителната динамика след провеждане на антиаритмической терапия, болните могат да бъдат причислени радиочестота катетерная аблация.

Видео: терапия тахиаритмий и наджелудочковых экстрасистолий

Народни методи за лечение на екстрасистоли

Ако экстрасистолия не опасно за живота и не е придружен от гемодинамическими нарушения, може да се опита да победи болестта от себе си. Например, при прием на диуретични лекарства от организма на пациента се извеждат на калий и магнезий. В този случай е препоръчително да се приемат храни, съдържащи тези минерални вещества (но само в случай на липса на заболяване на бъбреците), – сушени кайсии, стафиди, картофи, банани, тиква, шоколад.

READ  Гел Нифедипин от хемороиди: крем емулсия - цена и мнения

Също така, за лечение на екстрасистоли, може да се използва настойка от билки. Той има кардиотоническим, противоаритмическим, успокояващи и несильным успокоително действие. Трябва да се приема по една супена лъжица 3-4 пъти на ден. За това ще се нуждае от цветовете на глог, маточина, motherwort, хедър обикновен и шишарки на хмел. Те трябва да се смесва в следните пропорции:

 1. По 5 части маточина и дяволска;
 2. 4 част хедър;
 3. 3 част от глог;
 4. 2 част от хмел.

Важно! Преди да започнете лечение с народни средства за защита, трябва да се консултирате с лекуващия лекар, тъй като много билки са в състояние да предизвика алергични реакции.

Экстрасистолия при деца

По-рано се е смятало, че по-често встречаемая форма екстрасистоли при деца – желудочковая. Но сега всички видове экстрасистол се срещат почти с еднаква честота. Това се дължи на факта, че детският организъм расте бързо, и сърцето, не справяне с такъв товар, «включва» компенсаторные функции за сметка на същите тези извънредни намаления. Обикновено, след като растежа на детето се забавя, заболяването изчезва от само себе си.

Но да се игнорира экстрасистолию не може да бъде: тя може да бъде признак на сериозно заболяване на сърцето, белия дроб или щитовидната жлеза. Децата обикновено имат същите оплаквания, че и възрастните, т.е. се оплакват за «прекъсване» в работата на сърцето, световъртеж, слабост. Затова при появата на тези симптоми, детето трябва внимателно да изследваме.

Ако детето е установена желудочковая экстрасистолия, това е напълно възможно, че лечението тук, и не е необходимо. Детето задължително се поставят на диспансерный счетоводство и обследуют един път в годината. Това е необходимо, за да не се пропусне влошаване на състоянието му и появата на усложнения.

Медикаментозно лечение екстрасистоли при деца се назначава само в случай, ако броят на экстрасистол на ден до 15000. След това се назначава метаболическая и антиаритмическая терапия.

Усложнения

При физиологични екстрасистоли, преминаващ доброкачественно, без гемодинамических нарушения, рядко възникват усложнения. Но ако тя тече злокачественно, това усложнение се случват доста често. Това е опасно экстрасистолия.

Най-честите усложнения при екстрасистоли – фибриляция камерна или мъждене, пароксизмальная тахикардия. Тези усложнения могат да застрашат живота на пациента и изискват спешно, спешна помощ.

При тежка форма на екстрасистоли, сърдечната честота може да надвишава 160 удара в минута, в резултат на което може да се превърне в развитието на аритмичного кардиогенного шок и, като следствие, оток на белите дробове и спиране на сърцето.

Экстрасистолия могат да бъдат не само тахикардией, но и брадикардией. Сърдечната честота в този случай не се увеличава, а напротив, намалява (може да има до 30 контракции в минута и по-малко). Това е не по-малко опасен за живота на пациента, тъй като при брадикардия нарушена проводимост и е голям риска от възникване на блокади на сърцето.

В заключение

При откриване на симптомите на екстрасистоли трябва незабавно да се консултирате с лекар и по-добре веднага да кардиологу. Не си струва да се оставят болестта без внимание, защото, неопасная на пръв поглед, тя може да доведе до много печални последици. И в никакъв случай не правете самолечение, без да се консултирате със специалист, – до нищо добро не водят.

Погрижете се за здравето си и пазете себе си и вашите близки!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00093 sec