Эктопический ритъм предсердный, идиовентрикулярный, AV възлова и др

Ако сърцето на човек винаги е работил правилно и намаляват с една и съща закономерност, няма да има такива болести, като нарушения на ритъма, и не биха съществували обширни крепи кардиология под името аритмология. Хиляди пациенти по целия свят възникват едни или други видове аритмии, причинени от различни причини. Не е получил аритмия и е съвсем малките пациенти, които също доста често регистрация на подаване на сърдечната честота по кардиограмме. Един от честите видове аритмии са тези нарушения, като эктопические ритми.

Какво се случва при эктопическом ритъма на сърцето?

В нормални условия човешкото сърце има само един начин на провеждане на електрически импулс, което води до последователно възбуждане на различни участъци на сърцето и до ползотворна сърдечен намаляване с достатъчно изхвърляне на кръв в големи съдове. Този път започва в ухото на дясното предсердия, където се намира синусовый възел (водач на ритъма на 1-ви ред), след това минава по проводната система мъждене до предсердно-желудочковому (атрио-вентрикулярному) връзка, и след това по системата Гиса и влакна на Purkinje достига до най-отдалечените влакна в тъканта камерна.

Но понякога, в сила от действията на различни причини на сърдечната тъкан, клетка синусового възел не е в състояние да генерира електричество и освобождаване на импулси в основните отдели. След процеса на прехвърляне на възбуждане на сърцето се променя – в края на краищата, за това, че сърцето не е спряло напълно, той трябва да разработи компенсаторную, замещающую система за генериране и предаване на импулси. Така възникват эктопические, или подмяна на ритми.

Така че, эктопический ритъм – това е появата на електрически възбуда във всяка част на проводими влакна на миокарда, но само не в синусовом възел. Буквално, эктопия означава появата на нещо не е на място.

Эктопический ритъм може да дойде от плат мъждене (предсердный эктопический ритъм), в клетките между предсердиями и желудочками (ритъм от аудио / ВИДЕО връзка), както и в тъкани камерна (желудочковый идиовентрикулярный ритъм).

Защо се появява эктопический ритъм?

Эктопический ритъм появява в резултат на отслабване на ритмична работа синусового възел, или пълно прекратяване на дейността му.

От своя страна, изцяло или частично инхибиране на растежа на синусового възел е в резултат на различни заболявания и състояния:

 1. Възпаление. Възпалителни процеси в сърдечния мускул могат да се засягат и клетки синусового възел, а мускулните влакна в предсердиях и желудочках. В резултат на това е нарушена способността на клетката да произвежда импулси и ги предава в основните отдели. В същото време кърпа мъждене започва усилено да генерира вълнение, което достига до атрио-вентрикулярному възел с честота по-висока или по-ниска от обичайната. Тези процеси се дължат най-вече, вирусни миокардитами.
 2. Исхемия. Остра и хронична исхемия на миокарда и спомага за нарушена дейност синусового възел, тъй като клетките, лишен от достатъчно кислород, не могат да функционират в нормален режим. Така че исхемия на миокарда е на едно от водещите места в статистиката arisings нарушения на ритъма, и эктопических ритми включително.
 3. Кардиосклероз. Замяната на нормалното миокарда процъфтяващата съединителна тъкан, вследствие на пренесени миокардитов и инфаркти пречи на нормалното предаване на импулси. В този случай при лица с ишемией и постинфарктным кардиосклерозом (ПИЙКС»), например, значително увеличава риска от появата на эктопического ритъма на сърцето.

Освен патология в сърдечно-съдовата система, да доведе до эктопическому на ритъма може да вегето-съдова дистония, а също така и нарушения на хормоналните нива в организма – захарен диабет, патология на надбъбречните жлези, на щитовидната жлеза и др

Симптоми эктопического ритъм

READ  Подуване на краката: причини, в напреднала възраст, при бременност, при онкологията, при сърдечна недостатъчност, като се махне

Клинична картина заместващите ритми на сърцето може да е ясно изразена или не проявляющейся съвсем. Обикновено на първо място в клиничната картина на появяват симптомите на основното заболяване, например, задух при натоварване, пристъпи на жгучих болки зад гръдната кост, отоци на долните крайници и т.н. В зависимост от характера на эктопического ритъм, симптоми могат да бъдат различни:

 • При эктопическом предсердном ритъм, когато стелаж за генериране на импулси се намира изцяло в един от мъждене, в повечето случаи симптомите са изчезнали, а нередности са идентифицирани по кардиограмме.
 • При ритъм от аудио / ВИДЕО връзка се наблюдава сърдечната честота, близка до нормалната – 60-80 удара в минута, или под нормата. В първия случай симптомите не се наблюдава, а във втория чрез пристъпи на световъртеж, чувство на дурноты и мускулна слабост.
 • При екстрасистоли пациентът отбелязва чувство замирания, спиране на сърцето последвано от рязък тласък в гърдите и по-нататъшното липсата на усещания в гръдния кош. Колкото по-често или по-рядко экстрасистолы, толкова по-разнообразни симптоми продължителност и интензивност.
 • При предсердной брадикардия, обикновено сърдечната честота не е много по-нормално, в рамките на 50-55 в минута, вследствие на което пациентът не може да празнуват никакви оплаквания. Понякога го дразнят пристъпи на слабост, рязко утомляемости, което се дължи на намалената получаването на кръв към скелетната мускулатура и до клетките на главния мозък.
 • Пароксизмальная тахикардия се проявява много по-ярка. При пароксизме пациентът отбелязва рязко и внезапно усещане за ускорена сърдечна дейност. От думите на много пациенти, сърцето ми тупти в гърдите, като «заячий опашка». Сърдечна честота може да достигне до 150 удара в минута. Пулс ритмични, и може да остане в рамките на 100 в минута, се дължи на факта, че не всички сърдечни съкращения достигне периферните артерии на китката. Освен това, възникват чувство за недостиг на въздух и загрудинные болка, причинена от недостатъчен получаването на кислород към сърдечния мускул.
 • Блясък и трептене мъждене могат да имат пароксизмальную или постоянна форма. В основата на предсърдно мъждене заболявания е хаотичное, неритмичное намаляване на различните зони на тъкани мъждене, както и честотата на сърдечната честота е при пароксизмальной формата на над 150 в минута. Въпреки това, се срещат времена на труда и брадисистолические варианти, при които сърдечната честота в рамките на нормалното или по-малко от 55 на минута. Процедурата пароксизмальной форма прилича на пристъп на тахикардия, само с неритмичным пулс, а също и с чувство за неритмичного на сърцето и прекъсвания в работата на сърцето. Брадисистолическая форма може да бъде придружено от виене на свят и предобморочным състояние. При постоянна форма на аритмия на преден план излизат на симптомите на основното заболяване, довело до нея.
 • Идиовентрикулярный ритъм почти винаги е признак на сериозна патология на сърцето, например, тежък остър инфаркт на миокарда. В повечето случаи се отбелязват симптоми, тъй като то миокарда в желудочках е в състояние да генерира електричество с честота не повече от 30-40 в минута. Във връзка с това пациентът може да се появят епизоди на Morgagni-Эдемса-Стоукс (МЕА) – пристъпи на загуба на съзнание с продължителност от няколко секунди, но не повече от една-две минути, тъй като през това време сърцето «включва» компенсаторные механизми, и започва да се свива отново. В такива случаи, казват, че пациентът е «мэсует». Тези състояния са много опасни, поради възможността от появата на пълно спиране на сърцето. Пациентите с идиовентрикулярным ритъм угрожаемы на риск от развитие на внезапна сърдечна смърт.
READ  Аневризма на сърцето: видове и локализация, причини, лечение

Эктопические ритми при деца

При деца този вид аритмия може да бъде вроден и придобит характер.

Така, эктопический предсердный ритъм възниква най-често при съдова дистония, при хормонална преструктуриране в пубертатный период (при юноши), както и при патология на щитовидната жлеза.

При новородени деца и деца в ранна възраст правопредсердный, ляво — или нижнепредсердный ритъм може да е следствие от недоношенности, хипоксия или патология на раждането. Освен това, невро-гуморальная регулация на дейността на сърцето при съвсем малките деца се различава незрелостью и растежа на бебето всички показатели на сърдечната честота могат да се съвземе.

Ако детето не е разкрита никаква патология на сърцето или централната нервна система, предсердный ритъм трябва да се счита за преходно, функционално разстройство, но бебето трябва да бъде редовно наблюдавана от кардиолог.

Но наличието на по-сериозни эктопических ритми — пароксизмальной тахикардия, предсърдно мъждене, атрио-вентрикулярного и желудочкового ритми — изискват по-подробна диагноза, тъй като това може да се дължи на вродена кардиомиопатия, вродени и придобити сърдечни заболявания, ревматической треска, вирусни миокардитами.

Диагностика эктопического ритъм

Водещ метод за диагностика е електрокардиограма. При откриване на ЕКГ эктопического ритъм лекар трябва да назначи план дообследования, в който са включени УЛТРАЗВУК на сърцето (ЕХО-ЧЕНГЕ) и провеждането на дневния измерване на ЕКГ. Освен това, на лица с ишемией на миокарда се назначава коронароангиография (КАГ), а на пациентите с други аритмиями – чрезпищеводное электрофизиологическое проучване (ЧПЭФИ).

Признаци на ЕКГ при различни видове эктопического ритъм се различават:

 • При предсердном ритъм се появяват негативни, високи, или двуфазна шипа Р, при правопредсердном ритъм – в допълнителни проводници V1-V4, при левопредсердном – във V5-V6, които могат да предхожда или припокриват на комплекси QRST.
READ  Ректоскопия на ректума: подготовка, коментари, видео

 • За ритъм от аудио / ВИДЕО връзка е характерно наличието на отрицателни направления Р, наслаивающегося на комплекси QRST, или наличното след тях.

 • Идиовентрикулярный ритъм се различава ниска честота на сърдечните съкращения (30-40 в минута) и наличието на видоизменени, деформирани и уширенных комплекси QRST. Зубец P липсва.

 • При предсердной екстрасистоли се появи преждевременно, извънредно нормалните комплекси PQRST, а при камерна – променените комплекси QRST и следващата след тях компенсаторная пауза.

 • Пароксизмальная тахикардия се различава редовен ритъма с висока честота на честота (100-150 в минута), разклоненията Р често е доста трудно да се определи.
 • За трептене мъждене и трептене на ЕКГ се характеризира с нередовен сърдечен ритъм, зубец Р липсва, характерни вълни на трептене f или вълни на трептене Е.

Лечение эктопического ритъм

Лечение в случай, когато пациентът се наблюдава эктопический предсердный ритъм, не причинява неприятни симптоми, а патология на сърцето, на хормоналната и на нервната системи не е разкрита, не се извършва.

В случай на умерена екстрасистоли е показано определяне седативни и общеукрепляющих лекарства (адаптогенов).

Терапия брадикардия, например, при предсердном ритъма с ниска честота, честота, при брадиформе предсърдно мъждене, е назначаването на атропина, препарати от женшен, сибирски женшен, лимонова трева и други адаптогенов. В тежките случаи, с сърдечната честота по-малко от 40-50 в минута, с пристъпи на МЕА, оправдано имплантиране на изкуствена водача ритъм (электрокардиостимулятора).

Бърз эктопический ритъм, например, пароксизмы тахикардия и трептене-трептене мъждене изискват предоставяне на спешни повиквания, например, въвеждането на 4% разтвор на калиев хлорид (панангина) венозно, или 10% разтвор на новокаинамида венозно. В бъдеще на пациентите се предписват бета-блокери или антиаритмические лекарства, конкор, коронал, верапамил, пропанорм, дигоксин и др

И В двата случая – и замедленных, и ускорени ритми, е показано лечение на основното заболяване, ако има такъв.

Прогноза

Прогнозата при наличието на эктопического ритъм се определя от наличието и характера на основното заболяване. Например, ако пациентът е регистрирал ЕКГ предсердный ритъм, а за заболявания на сърцето не е разкрита, прогнозата е благоприятна. А ето и появата на пароксизмальных ускорени ритми на фона на остър инфаркт на миокарда се поставя прогностични значение эктопии в редиците на сравнително неблагоприятни.

Във всеки случай, прогнозата се подобрява с навременното обръщение към лекар, както и при изпълнение на всички лекарски назначения по отношение на изследване и лечение. Понякога лекарства трябва да се вземат за цял живот, но благодарение на това несравнимо се подобрява качеството на живот и увеличава неговата продължителност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00145 sec