Електролити кръв: роля, елементи, норма, отклонението

Електролити кръвта — специални вещества, които представляват положително или отрицателно заредени частици, които се образуват в организма при разпадането на соли, киселини или основи. Положително заредени частици, наречени катионами, а отрицателно заредени — анионами. Към основните электролитам са калий, магнезий, натрий, калций, фосфор, хлор, желязо.

Електролити са открити в плазмата на кръвта. Без тях не струва на повечето физиологични процеси: поддържане на хомеостазата, общите метаболитни реакции, костеобразование, намаляване и отпускане на мускулните влакна, нервно-мускулно предаване, транссудация на течност от кръвоносните съдове в тъканите, поддържа осмолярности плазма в определено ниво, като се разбърква от повечето ензими.

Брой и местоположение основания и катиони се определя пропускливостта на клетъчните мембрани. С помощта на електролити отработените вещества, получени от клетки навън и хранителни вещества, за да проникне вътре. Протеини-транспортьори ги носят прехвърляне. Натриево-калиевый на помпата осигурява равномерно разпределение на микроелементи в плазмата и клетки. Благодарение на постоянния състав на катиони и основания в организма цялостна система за електролити е электронейтральной.

Съдържанието на електролити в кръвта често се нарушават от лица, които се хранят с неразумно или страдащи от различни заболявания. Дисфункция натриево-калиевого помпа води до наднормено постъпване на течност в клетките и тяхната гибел, поражения на вътрешни органи и системи, развитието на различни заболявания.

Причините за водно-електролитен дисбаланс в организма се делят на физиологични и патологични. Физиологични фактори, водещи до нарушаване на киселинно-основния баланс: недостатъчна употреба на течности или прекомерна употреба на солени храни.

До патологични причини за дисбаланс са:

 • Дехидратация, причинени от поносом или продължителен прием на диуретици,
 • Трайно намаляване на относителната плътност на урината,
 • Захарен диабет,
 • Посттравматический синдром и послеоперационное състояние,
 • Отравяне на организма аспирин.

Изследване на кръвта на електролити

Патология, при които е необходимо да дарят кръв на електролити:

 1. Метаболитни нарушения,
 2. Продължително повръщане,
 3. Диария,
 4. Кровопотеря,
 5. Изгаряния.

Анализ на кръвта на електролити се извършва с цел контрол на динамиката по време на лечение на заболявания на бъбреците, черния дроб, сърцето и кръвоносните съдове. При наличие на пациента гадене, повръщане, отоци, аритмия, хипертония и мътност на съзнанието и е необходимо да се определи броя на основания и катиони в кръвта.

Особено чувствителни към нарушения електролитен баланс в кръвта на децата и възрастните хора, което се дължи на дефектни механизми за обезщетение. Те не могат да понасят и е трудно да се адаптират към променящите се условия на вътрешната среда на организма.

Кръвта под наем от лакътната вена сутрин на гладно. Специалистите препоръчват на ден преди изследването не пия алкохол и не се пуши, да се откаже от силен чай и кафе. Физическа преумора преди провеждане на изследвания също не е желателно.

Методи за провеждане на биохимични анализ на кръвта на електролити:

 • В хода на химични преобразувания, настъпили в серума на кръвта, образува неразтворимо утайка. Го теглят, определят формула и състав, а след това перерасчитывают на чисто вещество.
 • Прилагането на стандартни разтвори за цветова реакция ви позволява да се направи извод за степента на оцветяване на плазма за растворенном вещество.

 • Експресни методи, с помощта на съвременно лабораторно оборудване бързо дават резултати, за които може да се направи заключение за нивото на електролитите в кръвта.

Интерпретация на получените лабораторни резултати се занимават само лекари. При нарушаване на нормалното съдържание на калций, калий и натрий в кръвта се развива на водно-електролитния дисбаланс, което се проявява отечностью на меките тъкани, симптоми на дехидратация, парестезией, судорожным синдром.

Калий

Калият е електролит, който гарантира поддържането на водния баланс на оптимално ниво. Този уникален елемент има стимулиращ ефект върху функцията на миокарда и защитен ефект върху кръвоносните съдове.

Основните функции на калий в организма:

 1. Антигипоксическое действие,
 2. Отделянето на токсини
 3. Увеличаване на силата на сърдечните съкращения,
 4. Нормализиране на сърдечния ритъм,
 5. За поддържане на оптимална работа иммунокомпетентных клетки,
 6. Влияние върху развитието на алергии в организма.

Отделя този минерал бъбреците с урината, червата изпражненията, потовыми жлези с пот.

Изследване на кръвта за определяне на йони на калия е показано при възпаление на бъбреците, анурии, артериална хипертония. Нормално концентрацията на електролит на калий при бебета до една година възлиза на 4,1 — 5,3 ммол/л; момчета и момичета — 3,4 — 4,7 mmol/l; при възрастни — 3,5 — 5,5 mmol/l.

Гиперкалиемия (повишаване на нивото на калий в кръвта) се развива при:

 • Спазване на гладните диети,
 • Судорожном синдрома,
 • Гемолизе червени кръвни телца,
 • Дехидратация,
 • Закислении на вътрешната среда на организма,
 • Дисфункция на надбъбречните жлези,
 • Излишък в диетата на храни, съдържащи калий,
 • Дългосрочна терапия цитостатиками и нестероидни противовъзпалителни средства.

При продължително повишаване на нивата на калий в кръвта при пациенти може да се развие язва на стомаха или внезапно спиране на сърцето. За лечение на гиперкалиемии трябва да се консултирате с вашия лекар.

Причини за гипокалиемии (понижаване на калия в плазмата) са:

 1. Прекомерна физическа активност,
 2. Психо-емоционално пренапрежение,
 3. Алкохолизъм,
 4. Прекомерна употреба на кафе и сладки,
 5. Прием на диуретици,
 6. Диета,
 7. Масивни отоци,
 8. Диспепсия,
 9. Хипогликемия,
 10. Муковисцидоза,
 11. Хиперхидроза.

Недостига на калий в кръвта може да се появи умора, разбитостью, спазми в краката, гипорефлексией, задух, кардиалгией.

Коригира гипокалиемию, причинена от липсата на получаване на елемент в организма е възможно с помощта на диети. На първо място в списъка с продукти, богати на калий, се намира сладки картофи. Го печени, пържени, варени, приготвени на скара. Пресни домати и доматено пюре, свекольная върховете, бял боб, леща, грах, кисело мляко, от мекотели, годни за консумация, сушени плодове, сок от моркови, меласа, камбала и риба, тиква, банани, мляко — най-добрите източници на калий.

Натрий

Натрий — основен внеклеточный», катион, елемент, за да помогне на организма активно расте и се развива. Тя осигурява транспорта на хранителни вещества до клетките на организма, участва в генерирането на нервни импулси, притежава спазмолитично действие, активира храносмилателните ензими и регулира обменните процеси.

Норма на натрий в кръвта, за възрастни — 135 – 150 mmol/l. (За деца — 130 – 145 mmol/l).

Натрий да напусне тялото в процеса на изпотяване. Хората постоянно се нуждаят от него, особено тези, които изпитват сериозни физически натоварвания. Компенсира състав на натрий трябва постоянно. Дневната норма на консумация на натрий — около 550 мг. Растителни и животински източници на натрий са: готварска сол, зърнени култури, соя, зеленчуци, боб, свинско месо, морски дарове, мляко, яйца, рассолы, кисело зеле.

При промяна на броя на катиони на натрий в кръвта е нарушена работата на бъбреците, нервната система, кръвообращението.

Изследване на кръвта на натрий, електролити се извършва при дисфункция на СЧ, заболявания на отделителната система, эндокринопатологиях.

Гипернатриемия (повишаване на нивото на елемент в кръвта) се развива при:

 • Переизбытке сол в диетата си,
 • Продължително гормонотерапии,
 • Хиперплазия на хипофизата,
 • Тумори на надбъбречните жлези,
 • В кома е състояние,
 • Эндокринопатиях.

Причини за гипонатриемии са:

 1. Отказ от солени храни,
 2. Дехидратация на организма, станало в резултат на многократно повръщане или продължителна диария,
 3. Хипертермия,
 4. Ударни дози диуретици,
 5. Хипергликемия,
 6. Хиперхидроза,
 7. Дълга недостиг на въздух,
 8. Хипотиреоидизъм,
 9. Нефротический синдром,
 10. Заболявания на сърцето и бъбреците,
 11. Полиурия,
 12. Цироза на черния дроб.

Хипонатриемия се проявява с гадене, повръщане, намален апетит, сердцебиением, гипотонией, нарушения на психиката.

Хлор

Хлор — електролитния на кръвта, на основните анион нормализующий водно-електролитния обмен «в двойка» с положително заредени катионами натрий и други елементи (в т. ч. калий). Той помага да се изравнят нивата на кръвното налягане, намаляване на отоците на тъканите, засилване процеса на храносмилането, подобряване на функционирането на гепатоцитов.

 

Норма на хлор в кръвта, за възрастни варира в рамките на 97 — 108 ммол/л. За деца от различни възрасти обхват на нормални стойности малко по-широк (От 95 ммол/л за повечето възрастови групи и до 110-116 ммол/л. най-много на хлор може да се съдържат в кръвта на новороденото).

Повишаване на нивото на хлор (гиперхлоремия) се развива при:

 • Дехидратация,
 • Алкалозе,
 • Патология на бъбреците,
 • Прекомерно функционирането на белооката клетки, надбъбречните жлези,
 • Недостиг на вазопресин в организма.

Причини за гипохлоремии са:

 1. Повръщане,
 2. Хиперхидроза,
 3. Лечението с високи дози диуретици,
 4. ОМТ,
 5. Ацидозная кома,
 6. Редовният прием на послабляющих средства.

При пациенти с гипохлоремией пада косата и зъбите.

Хлор е богата на готварска сол, маслини, месни, млечни и хлебни продукти.

Калцият

Калций — електролитния, отговарящ за нормалната работа на кръвосъсирването и сърдечно-съдовата системи, регуляцию на обмяната на веществата, укрепване на нервната система, мрежа и осигуряване на здравина на костната тъкан, поддържане на стабилен сърдечен ритъм.

Норма калций в кръвта — 2-2,8 mmol/l. съдържанието Му не зависи от възрастови и полови особености. Определяне на калций в кръвта трябва да се извършва при разрежении костната тъкан, болки в костите, миалгии, — ЧРЕВНИ заболявания, на сърцето, на кръвоносните съдове, патология.

Гиперкальциемия се развива при:

 • Хиперфункция на паращитовидните жлези,
 • Раковом разграждането на костите,
 • Тиреотоксикозе,
 • Туберкулезном възпаление на гръбначния стълб,
 • Патология на бъбреците,
 • Лечение на подагра,
 • Гиперинсулинемии,
 • Прекомерно постъпване в организма на витамин D.

Причини за гипокальциемии са:

 1. Нарушение на образуване на кост при деца,
 2. Разрежение костната тъкан,
 3. Недостатък на хормоните в кръвта,
 4. Възпалително-дегенеративни процеси в панкреаса,
 5. Недостигът на магнезий,
 6. Нарушение на процеса на желчевыведения,
 7. Дисфункция на черния дроб и бъбреците,
 8. При продължително приемане на цитостатиков и антиепилептични лекарства,
 9. Кахексия.

Източник на калций са следните хранителни продукти: мляко, бял боб, консерви от риба тон, сардини, сушени смокини, зеле, бадеми, портокали, сусам, морски водорасли. Киселец, шоколад, спанак — храни с антагонистическим действие, които потискат въздействието на калций. Усвоява този минерал само при наличие на оптимално количество витамин D.

Магнезий

Магнезият е жизнено важен електролит, работещи самостоятелно или съвместно с други катионами: калий и калций. Той нормализира намаляване на миокарда и подобрява работата на главния мозък. Магнезият предотвратява развитието на калькулезного, холецистит и камъни в бъбреците. Да го вземат за предотвратяване на стрес и нарушения на сърдечната дейност.

Обща норма на магнезий в кръвта е 0,65-1 mmol/l. Определяне на броя на катиони на магнезий в кръвта прекарват болни с неврологични заболявания, заболявания на бъбреците, ендокринната патология, нарушения на ритъма.

Гипермагниемия се развива при:

 • Недостатъчно количество в кръвта на хормоните на щитовидната жлеза,
 • Патология на бъбреците и на надбъбречните жлези
 • Обезвоживании,
 • Продължителна и бесконтрольном прием магнийсодержащих лекарства.

Причини за гипомагниемии са:

 1. Гладни диети
 2. Колит,
 3. Глисти,
 4. Панкреатит,
 5. Тиреотоксикоза,
 6. Рахит,
 7. Наследствен дефицит на фосфор,
 8. Гиперкальциемия,
 9. Алкохолизъм.

Източник на магнезий са някои храни — овесени ядки, отрубной хляб, тиквени семки, орехи, риба, банани, какао, сусам, картофи. Усвояването на магнезий е нарушен при злоупотреба с алкохолни напитки, честа прием на диуретици, хормонални средства.

Желязо

Желязо — електролитния, осигуряване на пренасянето и доставката на кислород до клетъчен елементи и тъканите. В резултат на това кръвта се насища с кислород, нормализира процеса на клетъчното дишане и образуването на червените кръвни клетки в костния мозък.

Желязото постъпва в организма отвън, се абсорбира в червата и разносится с тока на кръвта в целия организъм. Източници на желязо са: отрубной хляб, скариди, раци месо, говеждо месо, черен дроб, какао, яйчен жълтък, сусамово семе.

Желязо в организма на новородени и деца до една година варира в рамките на 7,16 — 17,90 мкмоль/л, при деца с година до 14 години — 8,95 — 21,48 мкмоль/л, при възрастни — 8,95 — 30,43 мкмоль/л.

При лица с дефицит на желязо се развива желязодефицитна анемия, намалена имунна защита и общата резистентност на организма, повишена умора, бързо се появява умора. Кожна покривка става бледа и суха, тонуса на мускулите намалява, нарушава процеса на храносмилане, губи апетит. От страна на сърдечно-съдовата и бронхолегочной системи отбелязват, също така и специфични промени: повишаване на сърдечната честота, затруднено дишане, недостиг на въздух. При деца се нарушават процесите на растеж и развитие.

Жените в по-голяма степен се нуждаят от желязо в сравнение с мъжете. Това се дължи на загуба на определена част на елемента по време на месечно кървене. При бременност това е особено вярно, тъй като жлеза се нуждаят от незабавно два организма — на майката и на плода. Не позволите на недостиг на желязо в организма на бъдещите мамочкам и кърмещи жени ще помогнат специални препарати — «Гемофер», «Сорбифер», «Мальтофер Фал», «Хеферол» (всички медикаменти, назначени от лекар!)

Повишени електролити на желязо в кръвта при:

 • Гемохроматозе,
 • Хипо — и апластической анемия,
 • В12, е, В6 и фолиеводефицитной анемия,
 • Нарушаване на синтеза на хемоглобина,
 • Възпаление на клубочков на бъбреците,
 • Гематологических патологиях,
 • Оловна интоксикация.

Причините за дефицит на желязо на кръвта са:

 1. Желязодефицитна анемия,
 2. Липсата на витамини,
 3. Инфекция,
 4. Патология
 5. Масивна загуба на кръв,
 6. Стомашно-чревни дисфункции,
 7. Прием на нестероидни противовъзпалителни средства и глюкокортикостероидов,
 8. Психо-емоционалното пренапрежение.

Фосфор

Фосфорът е минерал, който е необходим за изпълнението на липидния метаболизъм, синтез на ензими, разпадането на въглехидратите. С участието му се формира четка за емайл, протича процес на образуване на костите, предаването на нервните импулси. Когато в организма възниква дефицит на фосфор нарушен метаболизъм и усвояването на глюкозата. В тежки случаи се развива грубата забавяне на психическо, физическо, психическо развитие.

Фосфор постъпва в организма с храната, се абсорбира в СЧ заедно с калций.

При новородени количество на фосфор в кръвния серум варира в диапазона 1,45-2, 91 ммол/л, при деца над една година — 1, 45-1,78 ммол/л, при възрастни — 0,87-1,45 mmol/l.

Гиперфосфатемия се развива при:

 • Продължително гормонотерапии и химиотерапия,
 • Лечението на диуретични средства и антибактериални лекарства,
 • Хиперлипидемия,
 • Разпадането на новообразувания и метастазировании в костите,
 • Дисфункция на бъбреците,
 • Гипопаратиреозе,
 • Диабетическом кетоацидозе,
 • Гиперпродукции аденогипофизом на хормона на растежа
 • Намаляване на минералната плътност на костите.

Причини за гипофосфатемии са:

 1. Нарушение на мастния обмен, стеаторея,
 2. Възпаление на клубочкового апарат на бъбреците,
 3. Хипофункция на хормона на растежа
 4. Дефицит на витамин Д,
 5. Гипокалиемия,
 6. Нерационалното хранене,
 7. Отлагането на уратни в ставите,
 8. Предозиране на инсулин, салицилатов,
 9. Паратгормонпродуцирующие тумори.

Продукти, които съдържат много фосфор: мая, печена тиква, покълнали зърна пшеница, речни и морски риби, месо, соя, яйца, ядки.

***

Всички електролити кръвта са необходими за здравето на тялото. Те участват в метаболитните процеси, влизат в състава на ензими, витамини, протеини. При промяна на един микроелемент е нарушена концентрация на други вещества.

Пациенти с дефицит на един или друг електролит специалисти предписват цялостни витамин-и минерални препарати. Пълноценното хранене е от съществено значение за предотвратяване на недостиг на електролити в кръвта.

READ  Амилаза в кръвта: норма при мъже, жени, увеличен, намален, причини и декодиране

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00142 sec