Елементи venotonics: препарати при варикозе на краката, хемороиди, за мозъка

Елементи venotonics (флеботоники) – лекарствени средства с изразен ангиопротекторным действие. Те подобряват състоянието на съдовата стена и активно се прилагат за профилактика и лечение на венозна недостатъчност, която се проявява в разширение на вените, застоя на венозна кръв, излизане на течност от кръвоносните съдове в тъканите. Този процес често е придружено от тромбообразованием, тромбоэмболией, дистрофией тъкан, кървене от засегнатите съдове. В ранните етапи На болест болни се предписва елементи venotonics, а в напредналите случаи е показано оперативно лечение.

Венотонизирующие лекарства неутрализират дисфункция на кръвоносните съдове, стимулиране на съкращаване на гладката мускулатура на съдовата стена и намалява пропускливостта на капилярите. Елементи venotonics отслаби болката, намалява възпалението и имат положителен ефект върху периферното кръвообращение. Тези съвременни лекарства притежават комплексно въздействие и оказва лечебно-оздравителен ефект върху всички кръвоносните съдове на организма. Но те не лекува болестта напълно, а само пречат на болестния процес или предупреждават за появата му. Елементи venotonics премахване на симптомите на венозна недостатъчност и предотвратяват развитието на тежки усложнения.

Фармакологични свойства препарати, които ангиопротекторное действие:

 • Укрепват и тонизират съдовата стена, намаляват пропускливостта на капилярите, правят кръвоносните съдове по-еластични и по-малко чуплива,
 • Подобряват микроциркулацията в околните тъкани, пречат на образуването на отоци и на кръвни съсиреци,
 • Оказват противовъзпалително и обезболяващо действие,
 • Подобряват лимфоотток,
 • Възстановяване на работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Укрепване и повишаване на тонуса на вените се случва по два начина: чрез намаляване на гладкомышечных влакна, разположени в съдовата стена, както и чрез намаляване на пропускливостта на капилярите и ги кровенаполнения. Голяма част от лекарства-венотоников оказва поливалентное действие.

В момента фармацевтичната индустрия идват елементи venotonics на растителна основа, синтетични и комбинирани на базата.

Класификация

 1. Елементи venotonics на базата на флавоноидите облекчаване на болката, премахване на отоци и трофичните смущения, лечение на спазми и предупреждават за появата на остри хемороиди пристъпи. Към тази група се отнасят таблетки форма «Антистакс», «Диосмин», «Венарус», «Вазокет», «Детралекс».
 2. Ангиопротекторы на базата на сапонини, които притежават изразена хемолитична активност и са в солодке, конском каштане, лещине, листата на гроздето. Представители на тази група са капки за перорално приложение «Эскузан», крем и гел «Венитан».
 3. Рутозиды притежават Р-витамин активност и да се стимулира намаляване на гладкомышечных влакна на съдовата стена. Те се съдържат в гречихе, чай, орехи. До рутозидсодержащим медикаменти са: «Венорутон», «Троксерутин», «Троксевазин». Тези лекарства се предписват на болни с разширени недостатъчност, флебитом, тромбофлебит, дерматит, хемороиди. Те имат капилляропротекторное и венотонизирующее действие.
 4. Синтетични лекарства потискат медиатори на възпалението и потиска болката при венозна патология. Към тях се отнасят «Гливенол», «Трибенозид».
 5. Комбинираната лекарства-елементи venotonics съдържат растителни, полусинтетично и синтетични съставки. Те намаляват признаците на възпаление са: болка, оток, а също така укрепват стените на кръвоносните съдове. В тази група влизат «Ангионорм», «Доппельгерц», «Венорм».

Най-ефективни елементи venotonics

Лекарства за перорално приложение

 • «Детралекс» намалява разтегливост вени и венозен застой, повишава резистентността и намалява пропускливостта на капилярите, поддържа напрежението на съдовата стена и подобрява trophism тъкани. «Детралекс» е мощен ангиопротектором и коректора на микроциркулацията. След приема на лекарството, повишава тонуса на съдовата стена и изчезва болковият синдром. «Детралекс» съдържа малко химически компоненти и затова е разрешен за лечение на бременни и кърмещи жени. Съобщение на лекарство във вид на таблетки и лекарствената форма. Той се прилага на болни от хемороиди и варикозом на краката. Аналози на «Детралекса» са «Венарус», «Веназол».

 • «Флебодиа» — ефективно венотонизирующее средство за лечение на хемороиди. Компоненти на препарата оказват активно въздействие върху венозную стената, укрепват я и пречат на по-нататъшното прогрессированию болест. В резултат на първото прием на лекарството «Флебодиа» се подобрява микроциркуляция венозна кръв, спират кръвоизливи, изчезват симптоми на възпаление: подуване, сърбеж и болка. Му аналог е препаратът «Вазокет».
 • Эсцин — основното активно вещество на лекарството «Эскузан», който се произвежда под формата на капки и под формата на таблетки. Лекарството се бори с отоци, тонизира венозную стена и премахва симптомите на възпаление. Тъй като това лекарство се оказва системен ефект върху целия организъм, го предписват на болни от хемороиди, варикозом, флебитом. Съвместно прилагане «Эскузана» с външни венотонизирующими средства дава възможност бързо да се постигне устойчив на терапевтичния ефект.
 • «Ангионорм» — естествено лечебно средство, съдържащ екстракти от растения. «Ангионорм» потиска обобщаване на тромбоцитите, премахва признаците на възпалителен процес, намалява болката и отоците, има тонизиращо действие.

 • «Венорутон» — лекарство за лечение на венозна недостатъчност със силно противоотечным, болкоуспокояващо и противосудорожным ефект. Той намалява признаците на възпаление и повишава резистентността съдове към негативните външни влияния. Съобщение лекарство във вид на таблетки, с форма на капсула и под формата на гел. Цялостно прилагане на таблетки и гел повишава ефективността на лечението.
 • «Доппельгерц» — добър венотоник, който подобрява венозно кръвообращение, уменьшающий подуване, снимающий умора, стимулира обмяната на веществата в организма. Това е комплексен препарат, състоящ се от растителни екстракти и витамини В2, В6 и РР. Го предписва на пациенти, предразположени към венозна дисфункция. «Доппельгерц», укрепва и тонизира кръвоносните съдове, нормализира трофичните процеси в клетките, премахва токсините, подобрява резистентността на организма. «Доппельгерц» се понася добре от пациентите. Ефективността на лекарството се повишава при сочетанном се приема със синтетични лекарствени средства.
 • «Гливенол» — синтетичен венотоник с изразен флебодинамическим, противовъзпалително, анальгезирующим въздействие върху венозную система. «Гливенол» се произвежда под формата на таблетки и капсули, и «Прокто-Гливенол» — под формата на ректума свещички и мазила.

Прием на лекарства-венопротекторов трябва да се придружава курсове физиотерапевтични процедури, насочени към подобряване на кръвоснабдяването на различни органи и стимулиране на лимфен дренаж.

Мази и свещи

 • Мехлем за «Троксевазин» осигурява защитата въздействие върху кръвоносните съдове. В нейният състав е включено вещество троксерутин, което притежава антиоксидантно, стягане, тонизиране, противоотечным и противосвертывающим действие. Лекарството бързо се абсорбира в кръвта и се натрупва в организма. Мехлем за «Троксевазин» използват за лечение на разширени болест, тромбофлебит, тежест в краката, парестезия.
 • «Гепариновая миро» има пряко антикоагулирующее действие, намалява възпалението и предотвратява жизнеспособност. При нанасяне върху кожата, оказва местно обезболяващо действие. «Гепариновая мехлем» унищожава болестотворни микроби и решава хемороидалната възли. Тя не само премахва симптомите на патология, но и напълно да лекува хемороиди. Показания — тромбофлебит, хемороиди, флебит, трофичните язви на подбедрицата, слоновость, лимфангит, мастит, травма, на хематом.

 • Мехлем «Флеминг» — хомеопатичен крем-гел, състоящ се изцяло от естествени съставки. Това е доста популярен препарат е от хемороиди, ефрр противоболково, бактерицидно и подсушивающее действие. В резултат на нейното използване, за да се лекува хемороиди възли, укрепва стените на ануса, са убити патогенни бактерии. При редовната употреба на мехлеми се подобрява клетъчното дишане, ускорено възстановяване, увеличава резистентността на организма, намалява венозен застой.
 • «Релиф» — венотоник, притежаващи лечебни, местните иммуномоделирующим и хемостатично действие. Той намалява болката и унищожава болестотворни микроби. Основното активно вещество на лекарството рязко стеснява кръвоносните съдове, намаляват тяхната пропускливост и премахване на отока. «Релиф» регулира разхода на притока на кръв и в района на хемороиди възли и спира кървенето.

Варикоз краката

Основното приложение на венотоников е за лечение и профилактика на разширени вени на краката. Това е доста често срещано съдовите заболявания, от което страда всяка трета жена. Разширените вени е невъзможно да се излекува напълно, а може само да преустанови по-нататъшното развитие на патология или предотвратяване на възникването му. Ако заболяването е в напреднал етап, лекарствена терапия едва ли ще помогне. В такива случаи се прибягва до операция за лечение. Елементи venotonics предписват в предоперационном и следоперативния период, предназначен за предотвратяване на тежки усложнения.

Варикоз краката — заболяване с вродена предразположеност, което се проявява с течение на годините под влияние на провокиращи фактори. Жените страдат варикозом много по-често, отколкото мъжете, което е свързано с особеностите на хормоналния статус, бременност и деторождением, носенето на обувки на високи токчета и тесни дрехи.

За да се предотврати развитието на разширени вени, е необходимо своевременно лечение на съпътстващи заболявания, нормализиране на теглото, спазване на лична хигиена, да се отдадете на пластика. За профилактика може да се използва елементи venotonics, особено в случаите, когато не е възможно премахване на рисковите фактори. Да ги вземе, трябва да е 1 път в годината в продължение на 2 или 3 месеца.

Препоръчани елементи venotonics при варикозе на краката — «Детралекс», «Венарус», «Антистакс», «Доппельгерц», «Троксевазин».

Хемороиди

Хемороиди — увеличение, възпаление и загуба на венозных възли прямокишечного сплит. Хемороидалната възли се възпаляват, зудят и болки. По-малко от травматизации възникне кървене — опасно усложнение на хемороиди. Симптомите на тази болест поне веднъж в живота си са изпитвали всеки втори жител на планетата. Развитието на хемороиди допринасят следните фактори: нарушение на мотилитет на червата, колити, бременност, пу, новообразувания.

Лечението на хемороиди трябва да бъде комплексен и включва не само прием венотоников, описани по-горе, но и на местно използването на крем или мехлем, диета, исключающую солени ястия, алкохолни напитки и нормализующую стол, гимнастика, носенето на компрессионного бельо.

Навременен и адекватен подход за лечение на хемороиди осигурява пълно отстраняване на клиничните симптоми и предотвратява по-нататъшното прогрессированию патология.

Венозна дисциркуляция мозъка

Начална форма на венозна дистония на главния мозък възниква в резултат на намаляване на тонуса на вените. Причини за това състояние са ОМТ, интоксикация, хипертония. Вторична или застойна форма възниква при нарушаване на венозна отлив на мозъка. Заболяването се проявява тъпа главоболие, възникнали в сутрешните часове, гадене, слабост, виене на свят. Тези признаци се усилва при промяна на атмосферното налягане и внезапната промяна на разпоредбите на главата. Болковите усещания често са съпроводени с шум в ушите, меден вкус в устата, подуване на клепачите, цианозом носа и устните, гиперемией очите. Пациентите с това заболяване трудно стават сутрин от леглото, тялото им става много палав. През целия ден те се чувстват летаргични и слаби.

За лечение на венозна дистония на пациентите се предписват курсова прием венотоников. Медикаментозную терапия трябва да се комбинират с отстраняване на фактори на риска: не злоупотребявайте с алкохола, проветрете помещението, оптимизиране на режим на труд и почивка.

Елементи venotonics не само нормализира работата на кръвоносните съдове, но и подобряват венозен отток, повишават тонуса на вените и придават им еластичност. За лечение на венозна дисциркуляции и мозъчна дистония на главния мозък използват «Детралекс», «Веноплант», «Антистакс», «Анавенол».

Варикоцеле

Варикоцеле — мъжки патология, причинени от разширение на вените, които са около семенната връв и яйце. Причина за варикоцеле е дисфункция венозных клапани, които в норма пречат на обратния протичането на ток на кръвта. Интензивна физическа активност повишава налягането във вените, и те се разширяват, се увеличават и се разтягат. Около тестиса се появява гъста венозна мрежа, която го предпазва от охлаждане и нормалното продължение на сперматогенезата. Варикоцеле се проявява с увеличаване на скротума, чувство за тежест, болка и неприятни усещания в слабините, подобрява при ходене, сексуална възбуда, физическо натоварване. Разширени вени прощупываются като плетеница от дебели връзки. Най-често заболяването протича безсимптомно и се открива случайно по време на профосмотра. Ако заболяването не се лекува, то започва да прогресира и може да се прекрати развитието на безплодие.

В началните стадии На патологията на болни се предписва елементи venotonics. Ако въпреки лечението, варикоцеле продължава да напредва, идете на оперативното вмешателство.

***

Съдови хирурзи и флебологи смятат, че лечението на венозна недостатъчност трябва да бъде комплексен. При това трябва да бъдат не просто отстраняване на симптоми и облекчи състоянието на пациенти. Трябва да повлияе директно на венозную стена и укрепване на нея. Ако варикоз увеличат значително, а елементи venotonics не може да се справи с възпаление, преминават към хирургически лечение, след което се фиксират полученият ефект от приема на лекарствата с венопротекторным действие.

Видео: варикоз в програма «Живо страхотно!»

READ  Как правилно да глюкометром: one touch select, akku чек актив, контура на превозното средство, и неговото видео

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00075 sec