Емболизация на маточните артерии при матката: как се правят, последствията, цената

Репродуктивна медицина – това е изключително деликатна сфера. Тя засяга най-скъпото, което има в живота на жената – възможност да се изказват и да роди здраво бебе. И методи, които се прилагат в тази индустрия медицина, също са известни със своята деликатност, тъй като тяхната основна цел става появата на нов живот, както и подготовка на организма на жената към това събитие и привеждането му към нормалното си функциониране. За съжаление, трябва да се посочи факта, че в съвременния свят броят на жените, страдащи от заболявания на репродуктивните органи, като например възпалителни процеси, появата на тумори с различна етиология, безплодие, постоянно се увеличава с всяка изминала година. И най-често срещан тумор при жените е миома на матката. Именно с това заболяване има за цел да се бори този метод на лечение, като емболизация на маточните артерии (ЭМА), за който нататък ще говорим.

Какво представлява миома на матката?

Фиброми – доброкачествени новообразование, което се случва на мускулната слой на матката. Обикновено тя изглежда като на възел с неправилна форма, изтъкан от влакната на гладката мускулатура, с размер от няколко милиметра до няколко сантиметра. Най-често основният симптом на това заболяване е вагинално кървене, а също и усещане за натиск в долната част на корема, марков, в тянущую болка. По-рядко симптоми на миома могат да бъдат безплодието и нарушаване на работата на пикочния мехур.

Трябва да се отбележи, че честотата на този вид образувания е много голяма – според оценки на специалисти, миома се среща при всеки 2-4 жените в репродуктивна възраст (от 16 до 45 години).

Интересен факт: най-голяма миома, фиксиран в света, тежала 63 кг.

Метод эмболизации маточните артерии: какво е това и кога се прилага?

Като цяло, емболизация на кръвоносните съдове на матката се прилага в следните случаи:

 • Миома на матката в етап на растеж, ако отсъства патология на шийката на матката, на яйчниците, както и сред пациенток, които са диагностицирани безплодие на фона на миома.
 • На маточно кървене, което постави под заплаха живота на жената.

Основен фактор за дестинация от тази процедура, като основната терапия е желанието на пациентката в бъдеще да имат деца, да се запази целостта на матката, както и появата на фобия преди операцията. Има случаи, когато матката емболизация на артериите се прилага непосредствено преди операция за отстраняване на миома, за да се намали риска от кървене.

В нашата страна тази процедура се счита за фундаментално нов метод за борба с миомой. Въпреки това в целия свят, той успешно се прилага още от 70-те години, първоначално – за премахване на маточни кръвоизливи при оперативна интервенция, а по – късно- като самостоятелна техника за лечение. От 1996 година тази процедура е получила разрешение за извършване на САЩ, а от 1998 г. – тя е включен в списъка на разрешените эндоваскулярных интервенции на Министерството на здравеопазването на Руската Федерация.

В какво е същността на эндоваскулярной эмболизации на артериите на матката? Този метод за тяхната ефективност е длъжен прекратяване на кръвоснабдяването на тумора, в резултат на което е налице намаляване на възли миома, а след това – възможно пълното им изчезване. В този случай, след прилагане на эмболизации жена не губи способността потомство, възстановява нормалния менструален цикъл и има възможност да води пълноценен сексуален живот. Техниката се смята за иновации на фона на по-рано применявшегося единствения метод за борба с миомой на матката чрез премахване по време на хирургическа операция. При эмболизации на артериите на матката не се случва чужеродного въвеждането на тялото, не се прилага обща анестезия. Този метод се счита за малоагрессивным и да жалят за женското тяло. До 1998 г. в нашата страна миома била лечима единствено хирургично. Често тази операция се предполага отстраняване на тумора, заедно с матката и яйчниците, в резултат на което нито за какъв продължаване на рода става вече да не може.

Как се извършва емболизация на миома на матката?

В процес на подготовка пациенткам предписва мине ултразвуково изследване на органите в малкия таз. Също така се извършва ограда на цервикалната слуз. Това е необходимо, за да се изключи вероятността от онкологични образувания, възпалителни процеси в органите на малкия таз, при които този метод не се препоръчва да се прилагат. Освен чрез пункция в гънката на слабините, както и при всяка процедура ангиопластика, бедрена артерия се инжектира трубочка-катетър. Процедурата не е твърде болезнени, но тъй като се извършва под местна упойка. След този лекар, чрез контролиране на процеса на въвеждане с помощта на рентгенография, провежда катетър в маточната артерия, там, където тя започва да се отклонят, осигуряване на кръв възли миома.

За потвърждение на правилността на местоположението на катетър, а също и за потвърждаване на миомата, се провежда артериограмма – катетър се вкарва за разлика материал, видим под рентгеном. Ако всичко е извършено правилно, хирургът започва въвеждането чрез катетър в артерия малки частици желеобразна гъба или пластмасови лекарства, като поливинилалкоголь или полиуретанов дунапрен. При контакт с тесни съдове, тези частици запушват ги, в резултат на което кръвта не попада в тъканта на тумора. За пълно запушване на миома на подобна процедура се извършва в двете бедрото артериите. След това се извършва още една, шах артериограмма, за да се елиминира напълно възможността на кръвообращението новообразувания. На мястото на пункция се наслагва стерилен превръзка на 12 часа, след което емболизация на миома на матката се счита за завършила.

Видео: 3D анимация на процеса на эмболизации

Възстановяване след процедурата

Пълното възстановяване след провеждане на тази процедура отнема около две седмици. Обаче остане на стационарно лечение в този период не се изисква – много жени отказват клинку точно в деня на операцията. От характеристиките на грижа за пациента в период на рехабилитация е необходимо спазването на спално режим в продължение на 6-7 дни, прием на обезболяващи лекарства, за да се избегне болка регионална синдром и контрол на температурата на тялото, за да следите за определяне на евентуален възпалителен процес. В този случай лекарят може да назначи противовъзпалителни лекарства. За успешна рехабилитация след эндоваскулярной эмболизации специалистите препоръчват пациенткам да се придържа към следните правила:

 1. Да се увеличи приемът на течности през първата седмица след провеждане на запушване;
 2. Да избягват приема на аспирин и други разжижающих кръвта медикаменти;
 3. Да откаже приемане на вани и посещения на баня или сауна в продължение на няколко дни след процедурата;
 4. На пациентите е показан пълен физически и сексуален покой в продължение на няколко седмици;
 5. Трябва да се откаже от използването на хигиенни тампони в първите 3 месеца след провеждане на эмболизации.

Видео: репортаж от операционната перинатална център

Предимства на прилагането на эмболизации

 • Ефективността на подобен метод достига марка в 95%.
 • В резултат на провеждане на эмболизации не остава видими следи, нито съкращения, нито белези.
 • След прилагане на лекарството от повторна поява на миома е много малко вероятно, за разлика от оперативния метод на лечение.
 • Да Не се използва обща анестезия, както и в резултат – не се изисква дълго и мъчително възстановяване след прекратяване на анестезия.
 • По време на престоя в болницата при эмболизации маточните артерии малък – обикновено не повече от два дни.
 • Провеждане на тази процедура е показано много категории хора, на които е забранено хирургическа намеса.
 • След эмболизации напълно запазена способност на потомство.

Противопоказания за процедурата

И все пак, дори и при този метод има своите ограничения. Противопоказания за эмболизации следните:

 1. Субмукозная миома,
 2. Възпалителен процес в органите на малкия таз;
 3. По време на бременност;
 4. Наличието на алергични реакции към лекарства, използвани за анестезия.

Усложнения след эндоваскулярной эмболизации

Като цяло, рискът от възникване на усложнения от всякакъв вид след извършване на такава терапия е много ниска. Средно той е не повече от 1%. Усложнения в резултат на эмболизации съдове на матката могат да бъдат следните:

 • Нарушение на течението на менструален цикъл в продължение на половин година след провеждане на процедура;
 • Появата на възпалителен процес в рамките на първите няколко дни след въвеждането на препарата;
 • При субмукозном вид миома може би появата на нови възли;
 • Изключително рядка гледка усложнения може да има перфорация на маточните артерии.

В случай на възникване на усложнения, най-вероятно, че на пациент, може да се наложи оперативна намеса за отстраняване на миома за завършване на лечението, но вероятността е ниска и е 1 случай на 1000 процедури.

Къде и от кого се извършва процедура эмболизации?

След описанието на толкова магически куршум метод много от жените могат да се запитаме: къде се провежда емболизация? Тъй като този метод изисква наличието на достатъчно скъпо оборудване, включващ ангиографичекие космос, стойността на които е около 1 милион долара, за провеждане на эмболизацию маточните артерии могат далеч не всички клиники. Също така за нейното провеждане се изисква специална рентгенооперационная, която също не е навсякъде. Ограничения за провеждане на подобен намеса налага и малко на брой квалифицирани специалисти, които могат да извършват тази процедура. Те се наричат эндоваскулярными хирурзи и са специалисти пряко по провеждането на операции върху кръвоносните съдове чрез подкожни пробиви. Тъй като посоката эндоваскулярной хирургия е сравнително ново в областта на медицината, броят на тези, които има практика за изпълнение на подобни операции са много малко.

Ако е необходимо да мине эмболизацию на маточните артерии на пациент, трябва първо да се консултирате с вашия гинеколог, а след това да отидете в специализирана клиника, където извършват тази процедура. В Русия най-често това са частни медицински репродуктивни центрове.

Цената на въпроса и мнението на хората

Трябва да бъдете готова към това, че цената на эмболизации маточните артерии неприятно да ви изненада. Често тя надхвърля марка от 100 000 рубли за пълно провеждане на процедурата. Това се дължи на първо място споменатия вече по-горе скъпо оборудване, както и на относителната новост процедури и висока стойност на входящите продукти и епидурална анестезия. Освен това, според мнението на пациентите подобни клиники далеч не винаги провеждане на эмболизации води до пълното унищожаване на миома. Често тази процедура е просто спира растежа си и допринася за намаляване на някои възли. И почти всички на пациентката, оставившие мнения за метода, се оплакват от силни болки в период на рехабилитация.

Както става ясно от по-горе, този нов метод на лечение на миома на матката, като емболизация на маточните артерии има както своите привърженици, така и противници на редове и лекари и пациенти. Предимствата на тази техника над хирургически метод за решаване на проблема в мала травматичности за организма, бързината на провеждане и сравнително малък восстановительном период. Основен недостатък е много високата цена на провеждане на подобни смущения, както и малко количество квалифицирани эндоваскулярных хирурзи, които могат да се эмболизацию без усложнения и на негативните последици за здравето на пациентката. Затова в решаването на дилемата какъв метод да се ползва за отстраняване на миома, трябва внимателно да се претеглят всички «за» и «против» на всеки от методите, преди да се реши да прибегне до эмболизации на артериите или на операция за премахване на миома. Въпреки това, трябва да се помни, че след эндоваскулярной эмболизации оперативната намеса е не само възможно, но и ще се проведе с по-малка вероятност от възникване на кръвоизливи, така че, ако има възможност, да изпробват тази техника стои уникално, защото по-рано си често използват по целия свят именно като предоперативна подготовка на пациенти.

Видео: Митове за ЭМА

READ  Могат ли глисти да причини хемороиди: разлика симптоми

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00069 sec