Енцефалит: клещевой, мозъка, причини, симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Какво е енцефалит

Чувствате зле? Температура, болки в главата и постоянно се дърпа в сън? Стрес, накопившаяся умора? Може би всички-сериозен, отколкото изглежда. Енцефалит на първо време може да се маскира и да приличат на сериозни заболявания. Въпреки това, по-нататъшни прояви носят тежък характер и са опасни за живота на болния.

Какво е това

Энцефалиты – това е доста по-голяма група заболявания, при които е възпаление на самото вещество на главния мозък. Се случва това, под въздействие на съвсем различни фактори, но се проявява в човека еднакво, независимо от причините за заболяването.

Причини

Въздействието на широк спектър от микроорганизми води до развитието на тази патология. Ако бактерии и вирусни инфекции — причини за развитието на энцефалитов, казват, като энцефалиты носят инфекциозен характер. Все още има с токсични ефекти и алергични характера на поражението.

В последния случай, на вещество на мозъка не влияе на самия инфекциозен агент (бактерии и вируси), както и продуктите му на отделяне на токсините.

Пътя на попадане на микроби в организма на човека могат да бъдат съвсем различни:

 • въздушно-капков (при кашляне или кихане на болен, капчици от слюнка и храчки вдыхаются все още здрав човек).
 • болт, при ухапване от насекоми (гематогенный).
 • алиментарный (или с храна).

Важно условие за заразяване — попадането на микроорганизми в кръвта. Директно попадение, при травматизации кожата покрива, или чрез усвояването на лигавицата на стомашно-чревния тракт. По-нататък те са разпръснати ток на кръвта по всички органи и тъкани, удря най — «любими», включително и мозъка.

Видове

Енцефалит се основава на различни признаци. Най-популярната класификация – според вида патогени. В края на краищата, от вида на представител ще зависи от клиничното проявление и, съответно, по-нататъшно лечение.

Основните видове энцефалитов:

 • Вирусни.
 • Микробните.

Вторични энцефалиты (тези, които са причинени от действието на токсини):

 • Вирусни.
 • Бактериална.
 • Поствакцинальные.

Етап

Всички симптоми и признаци на енцефалит са разделени на две големи групи: общи и локални прояви на поражение, това означава, неврологическая симптоматика. Те могат да бъдат в различни комбинации и с различна выраженностью, и зависят от вида патогени.

READ  На АСЕ-инхибитори (ace-инхибитори): действие, списък на лекарства

В първия етап На енцефалит се появяват общи признаци на неразположение: повишаване на температурата до 38С, саднение в гърлото, слизистое отделяемое от носа. Възможни симптоми чревни нарушения. От няколко часа до няколко дни – докато течението продромального период. След това се присъединява към общата симптоматика поражение на главния мозък. Проявява неизразени главоболие, гадене, повръщане, което не носи облекчение, неприятни усещания в очите при разглеждане на ярка светлина, болки в мускулите.

Вегетативни разстройства се изразяват в изобилие, дълго не прекращающимся на кабинета на слюнка, разстройство в работата на сърцето, постоянно изпотяване, рязък спад на кръвното налягане, обмороками, разстройство на дишането.

Нататък настъпва загуба на съзнание. Нарушение на формула сън се характеризира с постоянна сънливост. Човек може да спи в различни места. В работата и у дома. Седнало и легнало положение. Сън по-често повърхностно. При желание на пациента може да се събуди. Само изчерпване идва бързо, и човек отново заспива. Има случаи, когато идва инверсия на съня. Страданието безсъние през нощта отстъпва на най-дълбок сън през деня.

При развитието на болестта, се присъединяват очаговые неврологични нарушения: загуба на функции (пълна или частична загуба на двигателната активност на крайниците, загуба на речта) и симптоми на дразнене полукълба (епилептичните гърчове).

Остра етап на енцефалит по-често завършва с пълен выздоровлением. Но в някои случаи след определен период от време, който продължава от няколко месеца до няколко десетки години, възниква плавно прогресивно хроничен стадий.

Диагностика

Задължително се усъвършенства эпидемиологический фактор. Сезонно проявление е характерно за много форми на енцефалит. Също се усъвършенства регионарное местоположение човек напоследък, заминаващи в гората или почивка в парка зони.

Най-важното в диагностиката на енцефалит е лабораторно изследване на гръбначно-мозъчната течност. При вземането на материал обръща се внимание на повишено налягане ликвора. Понякога той произтича чести капки, понякога тече на тънка струйка. Външен вид цереброспинальной течност различен: от прозрачни до мутно-гнойного, се случва блясък. Според лабораторни изследвания се отбелязва повишено съдържание на левкоцити и протеини в ликворе. Като цяло анализа на кръвта на пациенти също се увеличи lactic.

READ  Кардит: при деца, възрастни, ревматический, причини, симптоми, диагностика и лечение

На ЕЕГ се регистрират разпръснати огнища на неспецифични промени. При наличие на епилептични гърчове се регистрира огнището на повишена активност. На снимките компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс може да выявляться обемни джобове с различна плътност. Офталмолози, след проучване на фундуса, подписват застой явления на зрителния нерв и полнокровие съдове на ретината.

Голямо значение за диагностиката, пренасяни от кърлежи енцефалит има анкета на пациента и събиране на данни: ухапване от кърлеж, заболяване в пролетно-летния период, престой на човек в Далечния Изток, Урал, Сибир.

В лабораторни условия може да се определи нарастването на титра на антивирусни антитела на 3-5 седмица на заболяването. В случай на оздравяване, се формира силен имунитет. В кръвта в продължение на няколко години се съхраняват вещества, неутрализиране на тези вируси.

Клещевой енцефалит

Заболяването се причинява от вирус, способен да проникне от кръвта в мозъка. Специфични преносители са иксодовые клещи, пик на активност които се пада на топлото време на годината: пролет и лято. Този факт обяснява сезонността на светкавицата, пренасяни от кърлежи енцефалит. Зоните на местообитанията на кърлежи в нашата страна – Урал, Сибир, Далечния Изток.

Начини на заразяване

Да попаднат в човешкия организъм вирусът може по два начина. Първо – при укусе кърлежи.

Заслужава да се отбележи, че не всяко ухапване от кърлеж води до заболяване на клещевым енцефалит. Само 0,5-5% кърлежи са заразени с вируса.

Вторият начин е чрез стомах. Се разболее човек при консумация на млечни продукти и прясно мляко от заразени животни. След като е имало ухапване от кърлеж, вирус веднага прониква в кръвта и разносится по тялото. Установено е, че в мозъка той попада след 2 дни, а до 4-5 ден достига своята изключителна концентрация.

Лабораторни тестове, изследване на ликвора, е възможно да се потвърди наличието на вируса в организма. Въпреки това, в началните етапи, той може да се клинично не се проявяват. Ако настъпили хапка, а след това инкубационният период продължава до 20 дни. Заслужава да се отбележи, че срокът скрит период зависи от два фактора: състояние на микро — и макроорганизма.

READ  Сегментоядерные неутрофили: процент деца, жени, мъже, причините за повишаване и понижаване на

При хора със слаб имунитет патология се проявява по-бързо. Което улеснява диагностиката и прави лечението, пренасяни от кърлежи енцефалит. Множество ухапвания от кърлежи далеч по-опасно единични.

Симптоми

При заразяване на енцефалит, симптоми винаги се проявяват много рязко:

 • Се издига на телесната температура до 39-40С.
 • Започва да боли главата по челото.
 • Гадене и повръщане отива, без да последващото облекчение.
 • Характеризира се с болки в кръста, ломящая болка в краката.
 • Лицето се зачервява, очите се подуват кръв.
 • Възможни са стомашно-чревни нарушения — болки в корема, чести редки изпражнения.
 • Симптомите на ОРИ са рядкост.

До втория ден на заболяването, температурата се намалява и се задържа на постоянно ниво 38С. На петия ден идва втората вълна треска с общемозговой симптоматикой под формата на главоболие, епилептични гърчове, нарушения в съзнанието. Регистрирани патологични неврологични признаци.

Форма

Различни комбинации от неврологични симптоми са дали основата за разпределяне на няколко форми, пренасяни от кърлежи енцефалит:

 • Полиоэнцефаломиелитическую.
 • Менингеальную.
 • Менингоэнцефалитическую.
 • Энцефалитическую.
 • Полирадикулоневритическую.

Освен остър, за пренасян от кърлежи енцефалит се характеризира още и хронично течение, което се проявява в подергивании малките мускулни групи. Понякога потрепвания, които преминават в неуспешно эпилептический пристъп.

Неврологични прояви, пренасяни от кърлежи енцефалит се набира до 7-10 ден. След това бавно отслабва. При менингеальной форма, пренасяни от кърлежи енцефалит възстановяване настъпва средно след две седмици. Но в някои случаи срокът за възстановяване отнема няколко години.

Профилактика

Профилактика на енцефалит е повишаване на имунните свойства на населението опасни райони и борбата с кърлежи.

При планиран посещение на гори и лесопарковых зони, трябва да се носят специално облекло, предпазва от ухапвания. Хората, които живеят в эпидемичных огнища, може да се извършва вакцинопрофилактику. Ваксинация се прави трехкратно, след това се повтаря през 4 и 12 месеца.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00078 sec