Енцефалит: симптоми, признаци, клещевой, присаждане

Учените от древността със сигурност са се сблъсквали с такава тежка патология, като енцефалит, но тъй като медицински познания само зарождались, точни методи за диагностика не е, а представа за микроорганизми липсва изобщо, възпалителни процеси на мозъка, често придружени от повишаване на температурата на тялото, просто е било отнесено до лихорадкам, промяна на съзнанието, при които никой не е изненадан от и до ден днешен.

С развитието на медицинската наука е натрупан достатъчно доказателства за това, че възпалението може би не само видими око тъканите, но и във вътрешните органи и мозъка – не е изключение. Неврологическая симптоматика на фона на ярките признаци на интоксикация и висока температура позволява да има съмнения за енцефалит вече при проверка на пациента, въпреки, че точната причина за заболяването може да се установи далеч не винаги.

Причини и форми на възпаление на мозъка са доста различни, но особено място заема клещевой енцефалит, в размер опасно е самостоятелно заболяване, често като причиняват широко разпространени себе си трагичен изход. Клещевому энцефалиту ще обърнем специално внимание малко по-долу.

Въпреки цялото многообразие от причини и видове енцефалит, прояви доста стереотипни при тежко протичане на болестта, но ако е възпаление на нервната тъкан се придружава други заболявания, а след това да признае енцефалит като такива се случва да не е толкова просто. Случва се, например, че промяна на съзнание, главоболие, повръщане и други симптоми на проблеми в мозъка задължения на интоксикация, висока температура, обезводняване. Като цяло, ако енцефалит е вторичен характер при други тежки заболявания и се развива като ги усложнение, пациентът по това време вече получава доста широка гама от медикаменти, а в болницата има възможност за бързо прекарване на съответните изследвания. Това не може да се каже за особена форма на поражение на мозъка – клещевом энцефалите. Ухапване от кърлеж не всички имат желание за опознаването му на предмет наличие на инфекция, и тогава болестта може да изненада.

Възпаление на тъканите на мозъка – това е тежък процес, обрекающий в най-лошия случай на смърт, в най-добрия – на груб промяна на дейността на нервната система и закономерную на хората с увреждания. Сравнително благоприятен изход при энцефалите макар и да се случва, но доста рядко, така че всички подозрителни симптоми по отношение на поражение на мозъка, не трябва да остават без надзор на лекар.

Видове и причини за възпаление в мозъка

В зависимост от причината, отделят:

 1. Энцефалиты инфекциозен произход (вирусни, бактериални, гъбични).
 2. Токсичен енцефалит при отравяне с различни отрови.
 3. Аутоиммунный енцефалит.
 4. Поствакцинальный.

В повечето случаи инициаторите на енцефалит стават вируси или бактерии, попадащи в мозъка с тока на кръвта или лимфата. Някои микроорганизми веднага избират нервната тъкан като най-благоприятна за себе си местообитание (нейротропные вируси), а други попадат там при тежко протичане на инфекциозни заболявания друга локализация.

При грип, морбили, ХИВ-инфекция, краснухе или ветрянке поражение на мозъка е вторичен характер и присъщо на тежки форми на протичане на тези заболявания, докато вируси бяс, херпес вирус, пренасян от кърлежи енцефалит първоначално избират нервната тъкан за препитанието си, не се засяга при това на други органи. Повечето нейротропных вируси са склонни да предизвика эпидемические огнище на болестта с ясна сезонността и географски характеристики. В горещите страни, с изобилие от кръвосмучещи насекоми, в тайгата, където активността на кърлежите е много висока, флаш енцефалит се регистрират доста често, така че бдителност сред медицински специалисти в тези региони е изключително висока в периодите на максимално риска от заразяване, а населението информировано за възможните ефекти от заболяване и активно вакцинируется.

Бактериални энцефалиты се срещат няколко по-рядко, могат да протекат с гнойни възпаление и вовлечением в процеса на мека мозъчна обвивка (менингоэнцефалит).

Основният начин на разпространение на инфекцията в мозъка се счита за гематогенный (с тока на кръвта), когато след ухапване от комари или кърлежи вирусите попадат в кръвта и се изпращат в нервната тъкан. Не е изключено също и математика-домакински пътя на предаване, въздушно-капков (херпес), алиментарный при контакт на инфекции през стомашно-чревния тракт (энтеровирусы).

Въпреки това, не винаги е причината за поражението на мозъка стават микроби. В част от случаите енцефалит се развива на фона на токсичното въздействие на различни токсини (тежки метали, въглероден окис), са автоимунни процес, алергична реакция.

Чести ваксинация, неспазване на сроковете, посочени в календара за ваксинация, също могат да бъдат причина за възпаление на веществото на главния мозък. Най-опасни в това отношение се считат за ваксината DPT, срещу естествена шарка и бяс, които могат да съдържат живи микроорганизми и при определени условия да предизвика усложнения под формата на лезии в мозъка.

Често не е възможно да се определи точната причина за заболяването, така че се взема предвид и локализиране на разпространението и за енцефалит. Ако възпалителен процес, започнал първоначално в мозъка, а промените са ограничени нервната тъкан, енцефалит ще се наричат първични. В този случай, най-често виновник за него, ще бъде нейротропный вирус. За вторичния энцефалите се говори тогава, когато има предпоставки за по-нататъшна ангажираност на мозъка в болестния процес при други заболявания: трудно преминаващ шарка или грип, нарушения на имунитета, злокачествени тумори, аутоиммунный процес, ХИВ-инфекция и т.н. Отделянето на тези форми се отразява и върху следват тактиката на лечението на пациента.

Възпалителния процес може да засегне предимно в бялото вещество на мозъка (лейкоэнцефалит) или сиво (кора), тогава се говори за полиоэнцефалите. Възпаление и на бялото и сиво вещество заедно с проводник на нервни пътища, представлява най-тежката форма на поражение на мозъка – панэнцефалит. В някои случаи участва не само вещество на мозъка, но и на своята черупка, по-специално, съдова, това състояние наричат менингоэнцефалитом.

Какво се случва при энцефалите?

Промени в нервната тъкан при энцефалите доста стереотипни, и само в някои случаи могат да се открият признаци на конкретно заболяване (бяс, например). Значение за организма и последиците от всякакви възпалителни промени на мозъка винаги са сериозни, така че не си струва още веднъж да напомня за тях опасност.

Оток, кръвоизлив, струпването на кръвни клетки възпалителен редица (lactic), чупене на черупки и самите издънки неврони водещи до необратими промени, както и ниската способност на нервната тъкан на регенерация не дава на болните възможност за благоприятен изход и възстановяване на изгубените функции.

Често се повреждат структурата на подкорковых ядра, бяло вещество, продълговата мозъка и багажника, така че прояви не са ограничени до общемозговой симптоматикой, а непременными другари такива энцефалитов ще парализи, нарушения на дишането, функциите на сърдечно-съдовата система, и т.н.

Освен увреждане на нервните клетки, състоянието на пациента се усложнява и от нарастващ оток на мозъка, който със сигурност е с възпаление на всеки, независимо от неговото естество и местоположение. Увеличен в размер, едематозното мозъка лошо побира в тази на черепа кутия, повишава внутричерепное налягане и състоянието на пациента прогресивно се влошава. Заедно с увреждане на жизнено важни нервни центрове, подуване може да стане причина за летального резултат при энцефалите.

При бактериална инфекция, възпаление често придобива характер на гнойного, разширяване на мека мозъчната обвивка. В такива случаи, освен огнища гнойного стопяване на тъкан на мозъка, се формира своеобразен «шапчица» или, както още се нарича, «гнойный чепчик», окутывающий и без това страда и мозъка. Такова състояние е много опасно, а отлагането с медицинска помощ, може да ви струва живота.

Прояви на енцефалит

Признаци на енцефалит се определят причина, локализиране на огнището на възпаление, течение на заболяването, но в повечето случаи са на фона на очаговых неврологични промени са изразени и често срещани симптоми на поражение на мозъка. Към това се отнасят:

 • Главоболие, по-често интензивен, по цялата глава, без ясна локализация.
 • Гадене и повръщане, което не носи облекчение, което позволява да се изключи патология на стомашно-чревния тракт в полза на мозъка.
 • Нарушение на съзнанието – от лека сънливост до кома със загуба на реакция към външни дразнители.
 • Спазми.
 • Температура, при която температурата, като правило, надвишава прага на 38 градуса и слабо се поддава на намаляване, тъй като е свързана с поражение на съответните структури на мозъка.

Очаговые симптоми на енцефалит предопределяются това, в кой отдел на мозъка най-изразени патологични промени. Така, пациентите могат да загубят способността за координация на движенията при намесата на малкия мозък, нарушения на зрението при поражение от тилен дял, изразени промени в интелектуалната сфера и поведенчески реакции soputstvuyut възпаление на предна дялове.

Енцефалит може да протече под формата на т.нар абортивной форми, при симптоми на поражение на мозъка са ограничени до умерена болка в главата и ригидностью врат. При наличието на такива симптоми-треска, признаци на дихателна или стомашно-чревна инфекция трябва да се изследва гръбначно-мозъчната течност за изключване на патология на мозъка.

Клещевой енцефалит

Задавшись цел да разберете малко повече за възпалителни процеси в мозъка, не е трудно да забележите, че голяма част от информацията на този проблем е посветена на клещевому энцефалиту. Това не е изненадващо, защото клещевой енцефалит, като самостоятелно заболяване, засяга абсолютно здрави лица, на всяка възраст и пол, както и сезонността и массовость заразяване причинител на инфекцията карат да се ориентират в същността на заболяването не само медработников, но и лица, изложени на риск.

Опасност, пренасяни от кърлежи енцефалит се състои в това, че в почти всички случаи той оставя след себе устойчиви неврологични нарушения, които не само ограничават проследяване на жизнените функции на переболевшего, но са в състояние да) го завинаги към леглото. При децата заболяването протича по-трудно, отколкото при възрастни, както и остатъчни явления и опасни последици могат да преобразят живота на малкия човек далеч не е в по-добра посока.

Малко история

За първи път публикува описание на сезонно заболяване, преминаващ с поражение на нервната система, се появиха още в края на XIX век. В първата третина на миналия век вече са били извършени мащабни научни изследвания, даде своите плодове: е изолиран причинител вирус (вирус), има переносчик (кърлеж), подробно описан клинична картина на заболяването, разработени подходи в лечението и, че е много важно да се вземат превантивни мерки.

Въпреки това, обучението, пренасяни от кърлежи енцефалит, както и всеки друг заразного заболяване, не е минало без трагични епизоди, когато безкористен труд на учени, води до тяхната смърт.

Овладяването на Сибир и Далечния Изток през 30-те години на миналия век, развитието на индустрията и укрепване на границите изисква навлизане в тези региони квалифицирани кадри, а заедно с изграждането на множество възпитателни институции доведе до преместването на огромно количество хора, за които климат и природни дадености на местността се оказаха изисквания. След това и да привлече вниманието на А. Г. Ивайло масови огнища на сезонни заболявания с поражение на централната нервна система. Вече през 1937 година е организирана експедиция под ръководството на професор Л. А. Zilber, участниците в която близо работихме за изследване на природата енцефалит.

Благодарение на усилията на вирусологов, инфекционистов, при активната помощ на хабаровских лекари-невролозите, от първа ръка познаващи за опасна болест, бил е причинител на инфекции, които се оказа вирус, а също и най-вероятният переносчик – иксодовый кърлеж, предпочитано място за обитаване на които се считат за souzga райони.

Болестта не щадило никого. Повечето от тези, които са ухапани от кърлежи, се разболяха енцефалит, а рискът от смъртоносен изход остана и остава доста високо. Сред засегнатите от коварна инфекция на доста учени, служители вирус лаборатории, лекари, проводивших изследвания в полеви условия. Така, един от откривателите на вирусната природа, пренасяни от кърлежи енцефалит М. П. Maria заразени с инфекция по време на аутопсията на починалия пациент. Остра форма на болестта и сфери на хронична и преследовала учен до края на живота си. Не гледам на увреждането на слуха и двигателни нарушения, академик Maria продължава активно да работи дълги години, а тялото му завещава за изследване на хроничната форма на енцефалит, протекавшего при него в продължение на десетилетия. Един от энтомологов, Vb, Vi, Померанцев, проводивший търсене на превозвача инфекция, почина след ухапване от кърлеж от тежка форма на енцефалит.

Не мина без политика. Скоро след началото на експедицията, в разгара на изследователската дейност са били арестувани нейният ръководител професор Зильбер и още две служител, които са заподозрени в разпространение на японския енцефалит в региона, но прокуратурата е невярна, а от 1937 година бе белязан и с откриването на вирус пренасян от кърлежи енцефалит благодарение на целенасочени руски учени.

Откъде идва заразата?

Както вече беше отбелязано по-горе, клещевой енцефалит разпространен в гората и лесостепна зони на Сибир, Урал, Далечния Изток, се срещат в много страни от централна и западната част на евразийския континент (Франция, Германия, Полша, Беларус, прибалтийский регион). Случаи, пренасяни от кърлежи енцефалит, са определени също и в Монголия и гориста част на Китай. Всяка година само в Русия за медицинска помощ след ухапване от кърлеж се обръщат повече от половин милион души, сред които има и деца. Особено тежко протича инфекцията сред жителите на Далечния Изток, където честотата на тежките усложнения и летальных резултати особено висока.

В природата вирус пренасян от кърлежи енцефалит открит в животни и птици, гризачи, вълци, лосове, едър домашен добитък, които служат за източник на храна за акари, заразяване ги. Човек сред тях се оказва случайно, но за кърлеж не е от значение, чия кръв ще яде и на кого ще предадат вируса.

Отбелязва изразена сезонност заболявания, връх на която се пада на пролетно-летния период. Виновни за това са иксодовые акари, които след дълъг зимен сън пълзи към повърхността и започват да ловуват. Лов на червеи в буквалния смисъл на думата, т.е. има жертва и атакува.

Гладни червеи предпочитат да се очаква производството в сенчестите храсти или трева, выползая от горската постеля и простираща се нагоре на височина до пет метра. Така се случва в случай на посещение на гори, но трябва да се помни, че кърлеж и сам може «да дойде» в дома: с цветя, клонки, дрехи, домашни любимци, така че може да пострада дори член на семейството, избегающий горски разходки.

Благодарение на способността им да се чувстват промяна в концентрацията на въглероден двуокис в околната среда и топлинното излъчване, кърлеж безпогрешно определя доближаване на източник на храна и атакува. Не като способност да скачат или да лети, той се е вкопчил или пада на своята жертва. В тялото на човека кърлеж пълзи винаги нагоре, достигайки фина и нежна кожата на шията, корема, гърдите, подмишниците зони. Тъй като в слюнката на насекоми има вещества с антикоагулянтными и анестезирующими свойства, ухапване може да бъде видна далеч не веднага, затова го като комар или мошку няма да стане. Освен това, ако женската се отдават за дългосрочен период от време, а след това мъжете го правят бързо, така че самият факт на ухапване от кърлеж може да мине незабелязано, тогава и причината на неразположение и последващото развитие на болестта се получава да не се установи веднага. Женската може да остане в тялото на човека много дни, и само след като ядоха колкото искаха кръв и което представлява увеличение в теглото в десетки и стотици пъти, оставя жертвата.

В групата на риска по отнесе вирусен клещевому энцефалиту може да се дължи на лесовъди и други специалисти, чиято дейност е свързана с посещение на гори, геолози, строители на пътища, туристи, най-запалените фенове събиране на гъби и плодове, или просто да сърфирате и да се организира пикници сред природата. В ендемични за энцефалиту райони това може да бъде опасно.

Заразени клещевым енцефалит може да не е само в гората, но и в градските паркове и градини, градински и крайградските зони. За това си струва да помните, които възнамеряват да се разходят в сянката на дърветата, дори в рамките на градската черта.

Освен трансмиссивного пътя на предаване на инфекцията (чрез ухапване от насекоми), са описани случаи на заразяване при консумация на сурово козе или краве мляко. Това се случва при деца, които дават сурово мляко частни домакинство. Кипи унищожава вирус на енцефалит, така че не пренебрегвайте тази проста процедура, особено, когато става дума за най-малките.

Характеристики на течението, пренасяни от кърлежи енцефалит

Вирус пренасян от кърлежи енцефалит, след като в кръвта се насочва към нервната тъкан, удря кората на главния мозък, бяло вещество, подкорковые ядрото, черепните нерви, спинномозговые на корените, което води до парези и парализи, промяна на чувствителността. Включването на различни структури на мозъка може да причини спазми, нарушения на съзнанието до кома, мозъчен оток. Колкото по-голямо е пациентът, толкова по-висок риск от усложнения и тежко протичане на заболяването, а след 60-годишна възраст вероятността летального резултат е особено висока.

Както и всяка друга инфекция, клещевой енцефалит протича със скрит период, през който признаци на заболяване не може да бъде изобщо.

Средно инкубационният период продължава 1-2 седмици, максимум – 30 дни, когато причинителят на инфекцията усилено да се размножава вече в човешкото тяло. До края на скритото течение може да се появи слабост, съкрушеност, болки в тялото, повишаване на температурата, а след това има симптоми, типични за много инфекциозни заболявания, така че е важно да се установи фактът на ухапване от кърлеж, защото има съмнения за енцефалит в такива случаи не е толкова просто.

В зависимост от господстващо положение на един или друг признак на заболяването, са били изолирани форми на течението, пренасяни от кърлежи енцефалит:

 1. Трескава.
 2. Менингеальная.
 3. С очаговым увреждания на нервната тъкан.
 4. Хронични възможности течения.

Първите три форми се отнасят към остър энцефалитам, както и на дял от нездрав и менингеальной разновидности представляват около 90% от всички случаи на заболяването. Значително по-рядко се диагностицира хроничен клещевой енцефалит, който може да продължи с години, непрекъснато прогрессируя и води до устойчиви неврологични нарушения.

Не обръщайки внимание на детайлното описание на всички възможни симптоми на поражение на нервната система, необходимо е да се уточни на развитие при пациенти три основни синдроми:

 1. Общо инфекциозен характер.
 2. Менингеального.
 3. Синдром на очаговой патология на нервната система.

Признаци общо инфекциозен характер, свързани с повишено размножаване на вируса и разпространението му не само в нервната тъкан, но и други паренхиматозные органи, както и влиянието върху стените на кръвоносните съдове. При пациенти възниква силна треска с покачване на температурата до 39-40 градуса, втрисане, слабост, болки в мускулите и костите, възможни са диспепсические нарушения.

Менингеальный синдром е свързан с поражение на мека мозъчна обвивка и повишаване на вътречерепното налягане. Той включва в себе си най-силните главоболие, гадене, многократно повръщане, не носи облекчение, нарушение на съзнанието, фотофобия, спазми, психомоторна възбуда.

Синдром на очаговых неврологични нарушения, свързани с увреждания на специфични участъци на нервната система и се проявява параличами, парезами, в нарушение на чувствителност и функцията на сърдечно-съдовата, дихателната система, судорожным синдром.

Трескава форма на заболяването се характеризира с благоприятна прогноза и бързо выздоровлением. Това е най-лека форма на течението, пренасяни от кърлежи енцефалит, преминаващ в почти без щети от вируса на нервната тъкан. Процедурата се свежда до повишаване на температурата, обща черта инфекциозен процес (гадене, слабост, главоболие). Повишена температура и грипоподобни промени държат около три-пет дни, след което започва неговото възстановяване.

Менингеальный вариант течения енцефалит се счита за най-чести, а прояви са главоболие, възпаление на очите, гадене и повръщане. Освен характерните симптоми, може да открие и промени в гръбначномозъчната течност. Признаци на мозъчните обвивки под формата на ригидности мускулите на тила и други менингеальных симптомите, без труд ще определи медработник всяка специалност, така че диагностициране на тази форма на заболяване след ухапване от кърлеж не причинява големи трудности. Свинете продължава около една-две седмици, а след това настъпва оздравяване. Менингеальная форма се счита за благоприятна, въпреки че последиците под формата на главоболие могат да съпътстват пациента доста дълго време.

Форма, пренасяни от кърлежи енцефалит с очаговыми неврологични нарушения най-рядка и, едновременно, най-тежка по веригата и последици. Смъртност при нея достига 40% при далекоизточен вид инфекция. При едновременно поражение на мозъчните обвивки и на вещества в мозъка (менингоэнцефалит) период на заболяването е много тежко: повишена температура, гадене и повръщане, главоболие, гърчове до эпистатуса, нарушение на съзнанието като делириум, халюцинации, кома. Процесът на възстановяване се забави до 2 и повече години, както и последиците под формата на параличей и атрофия на мускулите се запазват за цял живот.

Освен големите полукълба, може би поражението на ствола на мозъка, гръбначния корени и периферните нерви. Тези случаи са придружени от устойчиви параличами, силен болевым синдром и неизбежно водят до сериозни нарушения, превращающим по-рано здрав човек в инвалид, беше прикован към леглото, които нямат възможност да се движат и дори да се говори. Тези болни остават дълбоки увреждания, които се нуждаят от постоянни грижи и наблюдение, тъй като дори и на хранене се превръща в проблем.

При децата заболяването протича тежко и по-често се регистрира при момчетата от началното училище. Форми на протичане на инфекцията са подобни на тези, които са описани за възрастни. Симптоми на поражение на мозъка се развиват бързо и да оставят последствия като епилепсия, параличей и др. При деца по-често, отколкото при възрастни, се наблюдават усложнения под формата на судорожного синдром и гиперкинезов – непроизвольных излишни движения на ръце и крака, глава, торс, спиращ понякога забравят цял живот. Тъй като детето често не знае за опасностите от ухапване на кърлежи, а още повече, не изследва внимателно кожна покривка след разходки в гората или парка, това е задачата на превенция и навременно откриване на кръвосмучещи насекоми лежи върху родителите.

Видео: последици пренасян от кърлежи енцефалит

Идентифициране и лечение на пренасян от кърлежи енцефалит

Диагноза енцефалит се основава на характерната клинична картина, данни за посещение на гората, наличието на факт присасывания кърлеж. За потвърждаване на диагнозата се използват лабораторни методи, които позволяват откриване на специфични антитела (протеини), вырабатывающиеся в организма на болния в отговор на въвеждането на вируса. При обръщение към лекар, първото нещо, на пациента се предлага дарят кръв, в която могат да бъдат открити повишени lactic, експресна СОЭ, но тези промени, че не са специфични и придружават много други заболявания, затова е толкова важно да се серологические изследвания за намиране на антитела.

Не по-малко важно е анализ на ликвора, в който се увеличава съдържанието на лимфоцитите и протеини, както вытекание под налягане показва внутричерепную гипертензию. Заслужава да се отбележи, че не винаги е възможно да се изследва гръбначно-мозъчната течност. Например, при кома и нарушения на функцията продолговатого мозъка на тази манипулация е противопоказан, а лекарите са принудени да чакат стабилизиране на състоянието на пациента. В същото време, при сравнително лесен трескава форма на заболяване на промени в ликворе липсват, а диагнозата се основава на намирането на антивирусни антитела.

Неоценима полза може да донесе анализ на кърлеж на наличието на вирус пренасян от кърлежи енцефалит, така че е важно не просто да го изтриете при откриването на тялото, а още и да запази и да предаде в съответната лаборатория. Ако опасенията за инфекция на мите, се потвърждават, след това има възможност предварително да се предотврати заболяване и лечението да започне възможно най-рано.

Лечение на пренасян от кърлежи енцефалит изискват задължителна хоспитализация в отделение за интензивни грижи. Болен е показан строг режим на легло с информация до минимум на всякакви дразнители. Рационално хранене играе важна роля, още повече, че често инфекцията придружени с нарушение на функцията на храносмилателните органи.

Давана на терапия включва:

 • Средства за детоксикация, за да се отделят токсини и продукти на разрушените вируса на тъкани – за интравенозна и пероральное инжектирането на течност под контрола на водно-електролитен обмен.
 • Витамини от група В и аскорбинова киселина – помагат за възстановяване на функцията на нервната тъкан, имат антиоксидантно действие, стимулира надбъбречните жлези.

 • Резултатът от противовирусная терапия, включваща прилагането на интерферонов, рибонуклеазы (ензим, които нарушават размножаването на причинителя на инфекцията), имуноглобулин срещу вируса, пренасяни от кърлежи енцефалит. Прилагане на имуноглобулин дава добър терапевтичен ефект при тежка и умерена до инфекция, както идва той толкова по-бързо, отколкото по-рано започна наркотик. Вече в първите 12-24 часа на лечение може да се наблюдава подобрение на състоянието на пациента – намалява температурата, намалява главоболието, менингеальные симптоми могат да изчезнат съвсем. Имуноглобулин унищожава вирусът, не само находящ се в кръвта, но и вътре в клетките, а също така и го предпазва от проникване на невроните.
 • При очаговых форми на поражения на нервната система задължително е определяне на глюкокортикоиди във вид на таблетки при сохраненном съзнанието и акта на преглъщане, а при тежки случаи продолговатого мозъка, кома лекарства се инжектират венозно.
 • Антиконвулсивни средства са показани при явления на епилепсия.
 • Лекарства, които подобряват обменните процеси в нервната тъкан, мускулни релаксанти, назначени от парализа, високо мускулната тонизирана, гиперкинетических нарушения.

Видео: какво да правя след прекаран енцефалит?

Профилактика, пренасяни от кърлежи енцефалит

Обикновено «болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува» работи много добре по отношение на клещевых инфекции, а защото превантивни мерки са от първостепенно значение в огнища на разпространение на заболяването.

Профилактика, пренасяни от кърлежи енцефалит включва неспецифични мерки, които е препоръчително да се спазва и да знае за тези, които живеят в опасни райони и посещения на местообитания на акари. Специфичната профилактика се състои в прилагането на ваксини чрез разработени схеми.

При посещение на гори и други местообитания, кърлежи, трябва да спазвате прости правила:

 1. Облекло трябва да е максимално затворена, предпочитани тела, е задължително шал или шапка, и на врата и главата за по-добра защита на качулка. Яка, маншети ръкави, чорапи трябва да прилепва плътно към повърхността на кожата. По възможност, трябва да носят леки и однотонную дрехи, така че в случай на нападение на кърлежи, му беше по-лесно да забележите. Къщата облекло трябва да се отърси и е препоръчително да я оставите далеч от жилищни помещения;
 2. Полезно колкото се може по-често да проверяват кожни воалите не само себе си, но и иска околните, защото волосистую част на главата, гърба, задната повърхност на шията е доста проблематично да се разгледа внимателно, дори с помощта на огледала;
 3. Растенията, както и други предмети, получено в резултат от гората, може да се превърне в източник на кърлеж за всички членове на семейството, затова е по-добре да се избегнат подобни «подаръци». Домашните любимци също трябва да бъдат оценени, защото и те могат да станат жертва на «кръвопийци»;
 4. При необходимост нощувки в гората, по-добре да изберете място без трева, на откритите участъци с песъчлива почва, за да се сведе до минимум възможността за атака на кърлежи;
 5. Използването на репеленти, наносимых на кожни воалите, както и акарициди за обработка на дрехи помага да се предпазите от насекоми, така че не пренебрегвайте този начин за превенция. Децата трябва да се справят с възрастни, а при разходки с малки деца трябва да се вземат предвид склонността им засовывать в устата с пръсти, така че по-добре да оставите за ръка, без да се обработват.

Ако кърлеж все пак е бил нападнат, след това, трябва правилно да го извадите или да отидете в медицински институт (спешното отделение, станцията за спешна помощ). В домашни условия за извличане на «кровососа» мястото на ухапване постулира, намазана с олио, а от кърлеж вземете пинсети или памук, обвязав си около врата, при това-правите раскачивающие на движението, като ще выкручивая насекомо от кожата. Това се случва, че при опит за отстраняване на кърлежа тялото му е разкъсан, а главата остава в кожата. В такива случаи трябва незабавно да се обърнете към специалист, тъй като рискът от заразяване се запазва.

Специфичната профилактика, пренасяни от кърлежи енцефалит се състои в ваксиниране на населението ендемични за болестта области, както и посетители. Сред местните жители споделят, ваксинирани, не трябва да бъде по-ниска от 95%, а специално внимание се отделя на лица, чиято професионална дейност е свързана с престоя им в местообитания на акари.

Стандарт вакцинопрофилактики се счита за наркотик два пъти с последващо ревакцинацией пъти в годината. Ефектът ще бъде в случай, че ваксинацията е извършено не по-малко от две седмици преди заминаване в эндемичный огнището или до началото на епидемичен сезон. Ваксина от пренасян от кърлежи енцефалит може да се направи като екстра в случай присасывания акари, така и за планиране по стандартната схема, подразумевающей поне една ревакцинацию. Спешна профилактика се провежда в първите дни след ухапване от насекоми.

Освен, пренасяни от кърлежи енцефалит, се срещат, макар и много по-рядко, вторични възпалителни процеси в мозъка, което усложнява рамките на други заболявания – тумори кроветворной система, сепсис, морбили и варицела, травматични увреждания. Подходи към лечението при тези състояния се определят от характера на основното заболяване и симптоми на поражение на мозъка.

В случай клещевых инфекции бдителност и предпазливост при посещение на местообитания кръвосмучещи насекоми, ранното откриване и премахване на акари, ваксинация и началото на обжалване пред специалистите в голяма степен позволяват да се намали рискът от заразяване, както и за подобряване на резултатите терапия при развитие на енцефалит.

Видео: енцефалит в програма «Живо Страхотно!»

READ  Атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък: симптоми, лечение, причини, народни средства за защита

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00147 sec