Енцефалопатия: форма, симптоми, лечение, диагностика

Енцефалопатия на главния мозък (псевдоэнцефалит, церебропатия, энцефалоз) – синдром на разрозненного, истощающего на поражение на мозъка, носещи възпалителен характер, възникнали на базата на никакви болести вече съществуващ по-рано.

В зависимост от времето на възникване и основни причини енцефалопатия на главния мозък се разделя на:

 • Вродени (перинатальная енцефалопатия) – са се появили в резултат на това вътречерепна травма, получена при раждането, нарушения на мозъка развитие на генетични отклонения в обмяната на веществата и т.н.
 • Придобити, които могат да се разделят на следните подгрупи:
  1. Токсични енцефалопатия – поради постоянно въздействие на отровни вещества, наркотици, алкохолна енцефалопатия;
  2. Посттравматични енцефалопатия – развиващи се на фона на травма на главата (ОМТ);
  3. Метаболитни – въз основа на нарушения на обмяната на веществата при сериозни патологични промени на вътрешните органи: чернодробна, уремическая, панкреатическая, гипогликемическая, гиперосмолярная, гипергликемическая (диабетна), постдиализное деменция, и т.н.;
  4. Лъчева – чрез въздействие върху мозъка на йонизираща радиация;
  5. Съдови енцефалопатия, дисциркуляторные – свързани с постоянна дезорганизацией на кръвоснабдяването на мозъка: хипертония, венозна, смесени генезиса.

Най-често заболяването прогресира постепенно. Но има случаи, когато тя се развива внезапно и рязко: при злокачественном рамките на хипертония или тежко заболяване на черния дроб и бъбреците.

Енцефалопатия допринася за намаляване в мозъка на броя нервни клетки, появата на малки области на разрушаване на тъканите, малки кръвоизливи, застой на кръв и оток на черупките. Забелязана различна концентрация и степента на огнища на поражение, в най-вече е засегната сиво или бяло вещество и прекратяване на мозъчното кръвоснабдяване.

Видео: появата на енцефалопатия при деца

Общи симптоми

В зависимост от вида на симптомите, съпътстващи това заболяване, са различни. Изберете общи и най-характерните:

 1. Шум в ушите;
 2. Обща слабост;
 3. Виене на свят;
 4. Мигрена;
 5. Темперамент;
 6. Висока умора;
 7. Остра промяна на настроението;
 8. Слезливость;
 9. Влошаване на качеството на зрението и слуха.

В началния етап На тези състояния се появяват при промяна на времето, в стресови ситуации, физическо претоварване, въпреки че през останалото време здравето на човека може да бъде съвсем нормално. Но дори и периодична поява на признаци, изброени по-горе, вече показва недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка и се нуждае от допълнително проучване.

Проучването разкрива засилване на мускулния тонус и рефлекси на сухожилията, открити неестествени рефлекси и катастрофи функциониране на вегетативната нервна система и двигателната координация.

В последните стадии се добавят симптоми на неврологично естество — парализи, паркинсонизъм и парези.

По време на остро енцефалопатия предполага доста бързото развитие на общата клинична картина на заболяването. Пациентът рязко се чувства безпокойство, силно главоболие, гадене, световъртеж и нарушение на зрението. Езика, устните и пръстите на ръцете немеют. Нарушен говор и съгласуваност на движенията. След това идва период на летаргия, потънал и нарушения на съзнанието.

Дадено заболяване негативно променя психически процеси на човека. Кръг от интереси е стеснен, замечаются трудности в произношението на някои думи. Пациентът добре си спомня за събития с по-голям срок на годност, но актуални моменти бързо се забравя. Вниманието му рассеяно, трудно се превключва от една дейност към друга, не са редки изблици на агресия, раздразнителност, са възможни апатия и депресия. В напреднали стадии се развива деменция.

READ  Иридоциклит: причини, симптоми, лечение, прогноза

Диагностика

Към днешна дата медицина разполага с широк набор от методи, които да ви помогнат установи точна диагноза:

 • Компютърна томография;
 • Электроэнцефалография;
 • Реоэнцефалография (РЭГ) – позволява да се оцени мозъчна притока на кръв и общото състояние на кръвоносните съдове;
 • Ултразвукова допплерография — ще покаже с каква скорост напредва кръв в отделен съд;
 • Ултразвуково мониторирование – показва причината за образуване на кръвни съсиреци и локализиране на эмболов, определяне на степента на заплаха от развитие на инсулт;
 • Ултразвуково сканиране – се занимава с проучване на съдовата стена, идентифициране на плака или крампи;
 • Метод на ядрено-магнитен резонанс;
 • Биохимични изследвания цереброспинальной течност, урина и кръв.

В основата на диагнозата и служи като анамнеза. Ако енцефалопатия вродена, а след това информация за нарушения на развитие в пренатальный период, протекании на бременност или травми по време на раждането е много важно. При възрастни болни пациенти откриват наличието на ОМТ, вредни навици и наследствени заболявания на обмяната на веществата и заболявания на кръвоносните съдове. Също така се взема предвид неврологична статус.

Основните видове энцефалопатий и тяхното лечение

Нека разгледаме някои видове и характерни черти на энцефалопатий в таблицата:

Форми / видове энцефалопатий Описание, подтипове Причини Симптоми Лечение на
Вернике Енцефалопатия Остро или като «други разходи» нарушение във функционирането на средния мозък и хипоталамуса, поради липсата на витамин В. • При авитаминози;
• При алкохолизма;
• При гастроинтестинальных заболявания;
• Наличието на силна повръщане при бременни или при отравяне с някакви лекарства;
• На базата На злокачествени образувания;
• СПИН;
• Дълготраен гемодиализ.
Процедурата нестабилна: да е с амнезия, различни невролигии органичен произход, полиневропатии.

Класически комплекс: офтальмоплегия, психични нарушения, атаксия.

Възможно е развитие на нарушения на будно състояние и съзнание с прогресия до кома.

Въвеждането на витамини В,В2, В6, аскорбинова и никотинова киселина, анаболни стероиди, магнезиев сулфат съвместно с лечението на основното заболяване.
Токсични енцефалопатия Класифицира в зависимост от това, кое вещество причинява отравяне:
• Живак;
• Олово;
• Сероуглерод;
• Маргонец;
• Бензин;
• Толуол;
• Арсен;
• Лекарствени препарати.
Редовното получаване на доза отравляющего вещества. На 1-ри етап: възбуда, нарушение на координции, безпокойство, агресивност, негативност, еуфория, халюцинации, гърчове.

Нататък: отпадналост, адинамия, сънливост, депресия и изчезването на рефлекси, нарушение на съзнанието до кома. Може да бъде придружено от развитието на гипоталамического синдром, паркинсонизъм, эпилептического синдром, психични разстройства (налудности, халюцинации, психомоторным възбуда и др).

Специфични случаи се характеризират с техните клинични прояви.

Лечението трябва да започне възможно най-рано: отделянето на токсини от организма, е възможно с прилагането на антидотом. Необходимо използването на лекарства, нормализирующих кръвообращението, витамини.

При добро лечение често може да се възстанови по-голяма част загубени мозъчни функции.

Дисциркуляторная енцефалопатия мозъка •Атеросклеротична;
• Хипертонична енцефалопатия;
• Смесени;
• Венозна;
• Поради други причини (вегето-съдова дистония, ревматизъм, увреждане на кръвоносните съдове с различна етиология, системни хемодинамичните нарушения, кръвни заболявания и други);
• Енцефалопатия сложно генезиса.
В зависимост от вида, основната причина е водещо заболяване. 1 етап: дискомфорт, болки и шум в главата, виене на свят, безпокойство, бърза умора, нарушение на паметта, съня, работоспособността, эпизодическое повишаване на кръвното налягане. Симптомите се появяват или засилват при натоварване и в края на деня, намалени след почивката.

2 етап: по-нататъшно увеличаване на нервно-психически недостатък.

3 етап: загуба на съзнание, епилептичните гърчове, намаляване на паметта, нестабилност при ходене, шум, тежест в главата, нарушения на съня, познавателна дейност, на интелекта, развива деменция (слабоумие).

Целта на лечението на дисциркуляторной энцефалопати — забавяне на прогресията на ишемизации мозъка, предотвратяване на инсулти и терапия на основното заболяване.

В терапията медикаменти са:
• Хипотензивно лечение
• Негативно облекчение на атеросклероза и исхемия
• Повишаване на реологических свойства на кръвта
• Антиоксидантна и метаболическая терапия

Прогноза:

Зависи от стадия на заболяването. При 1 етап на работоспособността на болните се запазва в пълна или частична степен. 2 етап, както и 3, се дава право на хората с увреждания.

Напредва многоочаговая лейкоэнцефалопатия Бързо прогресиращо проява на полиомавирусного заболявания с поражение на главния мозък. Активиране на JC вирус. Изложени на хората с нарушение на функцията на Т-лимфоцитите (имунитета), например при лейкозе, лимфоме или Спин. Мъжете са засегнати по-често от жените. Основно се наблюдават нарушения на висшите мозъчни функции и разстройство на съзнанието, което води до деменция. Алопеция корковая симптоматика — гемипарезы, нарушения на зрението, афазия, дизартрия, нарушения на чувствителността, дисфагия. Не толкова често се появяват атаксия и епилептичните припадъци. Лечението е неефективна, зависи от имунната система на даден човек.
Прогресивна съдова лейкоэнцефалопатия Появата на парцели демиелизации в бялото вещество на главния мозък, явлениялокального некроза и дегенеративни процеси в мозъчната тъкан. Артериална хипертония, стенозирующее поражението на екстра — и интракраниальных съдове, нарушения в микроциркулацията. Симптомите често не броеници: главоболие и виене на свят, гадене, повръщане, в тежки форми могат да се появят нарушения на съзнанието, психопатии, фобии, халюцинации и налудности, нарушения на паметта, астения. Може да доведе до деменция. Се прилагат успокоителни лекарства, които подобряват цялостната гемодинамику.

Артериалното налягане (с помощта на дибазола), повишаване съсирваемостта на кръвта, пропускливостта на стените на кръвоносните съдове, подобряват притока на кръв и мозъчна микро-циркулацията (с помощта на пармидина).

Перинатальная енцефалопатия при деца (ПЭП, PE) Разделя в зависимост от произхода, продължителността, степента на увреждане, клинични прояви на неврологични нарушения, предполагаем резултат.

3 степени на тежест ПЭП:
• 1 степен — лесно;
• 2 степен — средна;
• 3 степен — тежка.

Нива на поражение:
1) кората на мозъка и ликворопроводящие на пътя;
2) Кората на главния мозък;
3) Подкорковые структура;
4) мозъчния ствол;
5) малък мозък.

• Постгипоксическое състояние (асфиксия);
• Хронични заболявания на майката;
• Вредни въздействия на околната среда;
• Травма (с изключение на вътречерепна раждане);
• Инфекция;
• Интоксикация;
• Нарушение на обмяната на веществата;
• Ендокринни и хормонални въздействия;
• Аутоиммунный конфликт;
• Стресови въздействия;
• Неуточненные и некласифицирани фактори.
1) Високи нейрорефлекторная реакция;
2) Астения;
3) Хипертония;
4) Гипертензионно-гидроцефальный синдром;
5) Гърчове;
6) Кома.

Синдромами периоди за възстановяване перинатална енцефалопатия при децата са:

•Астеноневротический (церебрастенический);
• Вегегативно-висцеральные дисфункция;
• Нарушения на двигателната сфера
• В магарешка;
• Хидроцефалия;
• Забавяне на психомоторното и развитие на речта (ЗПМР, ЗПР, ЗРР),
• Нарушения на психиката.

Энцефалопатию при новородени се третират в зависимост от степента, присвоенной болест: неподвижно, бране на индивидуален режим, като се използват техники за педагогическа корекция, масаж, лечение упражнения и физиотерапия. Вместо лекарствата, често се използва фитотерапию и хомеопатични лекарства. Последици ПЭП варират от възстановяване или забавяне на темпа на речта и психическо развитие до тежки заболявания като церебрална парализа, олигофрения, епилепсия и алалия.
Гипертензивная енцефалопатия Интензивно развиваща поражението на мозъчните клетки. Високо кръвно налягане – хипертония. • Главоболие болка;
• Гадене;
• Повръщане;
• С нарушение на съзнанието (от спутанности до кома);
• Конвулсивни припадъци;
• Нарушение на зрението (блясък в очите, зрителни халюцинации);

Състоянието може значително да се подобри при намаляване на кръвното налягане.

Вдигане на кръвното налягане и подпухналостта на главния мозък.
Резидуальная енцефалопатия Постоянни (най-често непрогрессирующий) неврологична дефицит се дължи на излагане на по-рано негативни фактори. При деца:
• Възпалителни и инфекциозни заболявания на мозъка;
• Травма;
• Нарушения на кръвоносната и други фактори;
• Перинатальная енцефалопатия, не проявившаяся в периода новорожденности
• Летаргия;
• Парези;
• Постоянна мигрена;
• Загуба на съзнание;
• Съдова дистония;
• Инстинктивно-пирамидная дефицитность;
• Психологически стрес;
• Нарушения на двигателните функции и паметта;
• Промяна на емоционалното състояние;
• Гадене, повръщане, които не дават да се улесни и т.н.
Лечение резидуальной енцефалопатия се определя от причината, която е предизвикала тази патология: препоръчват симптоматические лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение, се извършва витаминотерапию. Съветват по-често да излиза на чист въздух, сън и почивка, да се откажат от лошите навици. При присутсвии нарушения в двигателната сфера, си струва да посетите масажи и терапевтични комплекси по физическо възпитание.

Можете също така да се прилага придружаваща лечението на народни средства за защита, но без консултация с лекар не трябва да го направи, тъй като някои видове энцефалопатий може да доведе до тежки последици. Още повече, че без качествена диагностика поставяне на правилна диагноза ще бъде трудно.

Превантивни мерки

Профилактика на вродени енцефалопатия е предотвратяване и отстраняване на усложнения на бременността (хипоксия, резус-конфликт, гестоз), професионално родовспоможение, предотвратяване на увреждане раждане.

В превенцията на закупения от вас енцефалопатия на първо място стои ранното откриване и лечение на заболявания, в резултат на които се превръща в заболяване на мозъка, с квалифицирано използване на лекарства, отказ от вредни навици, предотвратяване на ОМТ.

Също така съветват при първите симптоми на енцефалопатия да се ограничи консумацията на холестериносодержащей храна и легкоусвояемых мазнини. По-често правя масаж областта на шията-яка област, за да се подобри кръвообращението. Акупунктура е по-добре да се прилага на жени.

Енцефалопатия мозъка – това е сериозно заболяване, което изисква много съвестно изследване, а също и за продължително лечение. Да се постигне положителен ефект ще получите, ако пациентът ще спазвате всички съвети компетентен специалист.

Съдова енцефалопатия (дисциркуляторная) — най-честата форма (видео)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00177 sec