Ендокардит (инфекциозен): симптоми, лечение, причини

Ендокардит – заболяване, поразително на вътрешната обвивка на сърцето, както и аортальные и сърдечни клапи. Това е сериозна, заплашително живот патология, се характеризира с бързото развитие на сърдечна недостатъчност, опасността от емболия на кръвоносните съдове, вътрешните жизнено важни органи и развитието на иммунопатологических процеси.

Эндокардиты, класифицирани в инфекции (бактериални) и неинфекционные. Въпреки че в повечето случаи эндокардиты носят инфекциозен характер, се срещат патология, развиващи се като реакция на метаболитни промени в рамките на иммунопатологического процес или при механично увреждане на сърцето.

До неинфекционным эндокардитам включват:

 • Атипичный бородавчатый ендокардит при системна червена волчанке;
 • Ревматический ендокардит;
 • Эндокардиты при ревматоиден, реактивен артрит;
 • Фибропластический ендокардит Леффера;
 • Небактериальный тромботический ендокардит.

Почти винаги тези заболявания са показател, че рискът от развитие на инфекциозен эндокардита (IE) в тези случаи е изключително висок, а именно това е най-голямата опасност за живота на пациента.

Причини за развитието на инфекциозен эндокардита

Заболяването се среща рядко, но в последно време се наблюдава устойчива тенденция към увеличаване на случаите на развитие на IE, което е свързано с увеличаване на устойчивост (резистентност) на бактериална микрофлора към антибиотици, в резултат на мутации. Друга причина за нарастването на броя на септичен эндокардита – увеличаване на броя на хора, които приемат венозно наркотични вещества.

Най-често патогени това заболяване се намират на патогените грамположительные микроорганизми: в повечето случаи това е стафилококковая, стрептококковая, энтерококковая инфекция. Значително по-рядко го провокира развитието на други микроорганизми, сред които могат да се окажат грамотрицательные бактерии, редки нетипични представители и гъбични инфекции.

Поражението на сърдечната обвивка при IE възниква при бактериемии. Синоним на понятието «инфекциозен ендокардит» служи като определение, като септичен или бактериален ендокардит. Бактериемия (наличие на бактерии в кръвта) е в състояние да се развият при благоприятни условия, дори и след най-безобидни процедури.

Процедури с висок риск от развитие на бактериемии са:

 1. Стоматологични операции с увреждане на лигавиците на устната кухина и венците;
 2. Извършване на бронхоскопия при използване на твърд инструментариум;
 3. Цистоскопия, манипулации и оперативни интервенции на органите на отделителната система, ако е налице инфекциозни компонент;
 4. Извършена биопсия мочевыделительного канал или простатата;
 5. Операция на простатната жлеза;
 6. Аденоидэктемия, тонзилектомия (отстраняване на сливици и аденоиди);
 7. Операции, извършени в жлъчните пътища;
 8. По-рано се проведе литотрипсия (унищожаване на камъни в бъбреците, пикочния мехур, жлъчния мехур);
 9. Гинекологични операции.

Кардиолозите отделят в риск, които имат предпоставки за възпаления эндокарда, за които е необходима антимикробни терапия за профилактика на эндокардита.

В групата с висок риск включва:

 • Болни, перенесшие по-рано бактериален ендокардит;
 • Експлоатирани за протезиране на сърдечна клапа, ако използват механични или биологични материали;
 • Като вродени и придобити сложни сърдечни заболявания с нарушения, засягащи аортата, сърдечна камерна – така наречените «сини» пороци;

Умерен риск са изложени следните категории пациенти:

 • Болните с пролапсом митралната клапа;
 • С хипертрофична кардиомиопатия;
 • Като всички други сърдечни заболявания (вродени и придобити), не попадат в първата група риск, без цианоза.

Други по-малки опасност от развитие на това заболяване е изложен на пациенти със следните диагнозами:

 • Исхемична болест на сърцето и кръвоносните съдове;
 • Дефект межпредсердной и межжелудочковой разделители, включително и прооперированный, в срок до шест месеца след оперативна намеса;
 • Имплантирани пейсмейкъри и дефибрилатори;
 • Ревматични атака без поражение клапани.

Видео: Ендокардит. Защо е толкова важно да се лекува зъбите навреме?

По какъв начин се случва развитие на IE?

Период от проникване на инфекция до развитие на клиника IE е различен – от няколко дни до няколко месеца. Това зависи от вирулентности на патогена, състоянието на имунната система на болния и на сърцето.

Вътре в кухината на сърцето се установява причинителят на на крилата клапан и започва да расте, при него се образуват колонии от микроорганизми (растителност). Освен микроорганизми в тях се намират червените кръвни клетки, lactic, тромбоцити, фибрин. С развитието на инфекции на повърхността на клапани на деформирани, образувайки бугристую повърхност или язви с тромботическим покритие.

READ  Заболяване от групата на кръвта: 1, 2, 3, 4 група плазма на човека

Когато деформация достига значителни размери, клапи губят способността плътно смыкаться, което води до развитието на гемодинамических нарушения и появата на остра сърдечна недостатъчност. Това състояние се развива бързо и има опасност за живота на пациента. От разбития клапан може да се откъснат парчета от разрушени крила, късчета от колонии от микроорганизми. С тока на кръвта те са разпръснати на малкия и големия кръг на кръвообращението, може да предизвика ишемию важни органи и мозъка, че да са придружени от различни неврологични нарушения, парезами и параличами и други сериозни усложнения.

Класификация эндокардита

При поставяне на диагноза, лекарят трябва да се формулира изискан диагноза резерв на основните характеристики, присъщи на този тип заболяване, което ви позволява да състави по-точна и подробна представа за хода на болестта.

 1. Активността на патологичния процес отделят активен, излеченный, рецидивирующий ендокардит;
 2. По вероятност и сигурност на диагнозата (вероятен или определен);
 3. По вид инфекциозен патоген (идентифициран или не е инсталиран);
 4. По характер на засегнатата клапа, ако има място протези.

Също така се откроява няколко вида течения и выраженности възпалителен процес, с оглед на характеристиките на оригиналния повредени клапани.

 • Остър септичен ендокардит може да се развие в рамките на няколко часа или дни, за него е характерно изразена гектическая треска, бързото развитие на усложнения в сърдечно-съдовата система. Различен остър IE и изразена способност за проникване в околните тъкани, което се дължи на вида на причинителя с високо ниво на вирулентности;
 • Подострый инфекциозен ендокардит се развива по-бавно от проникване на причинителя в кухината на сърцето си до клинични прояви се провежда от няколко седмици до няколко месеца. Неговото време е по-благоприятно, тъй като причинителят на по-малко агресивен и е способен за проникване в околните тъкани.

Освен това заболяване се класифицира в следните видове:

 1. Начална IE – засегнати първоначално непокварен эндокард;
 2. Средно IE – може да се развие на фона на наличната патология на сърцето.
 3. Така наречените «протезный» IE – се развива при инфицировании изкуствена клапа на сърцето.

IE при деца, симптомите

За по-малките деца, от период на новорожденности до 2-годишна възраст, е възможно развитие на вроден IE. Като причина за болестта са инфекциозни заболявания на майката или на внутриутробная инфекция на плода. Може да се развие при деца, придобито эндокардита, като усложнение менингококковой инфекции, салмонелоза, бруцеллеза, скарлатины, ХИВ. По-често при деца, засегнати аортна клапа, възпаление, което води до разрушителни промени, перфорация, разкъсване на крила. През това заболяване деца понасят трудно голям риск от развитие на усложнения и летального., изм.

Признаци и техники за диагностика на IE

Септичен ендокардит започва остро. Внезапно до 39-40 С изкачва температурата на тялото, възниква силно втрисане, болки в мускулите и ставите. Лигавиците и кожата е бледа, в нея се появяват малки обриви (хеморагична обрив), се намират узелковые обриви по стъпалата на стоп и дланите малинов оттенък (възли Оспера), изчезващ през няколко дни след началото на заболяването. Ако се присъединява инфекция, обрив нагнаиваются, а в бъдеще ще им белези. До ногтевым фалангам сгъсти пръстите на горните и долните крайници, те приемат характерен вид, известен като «барабанни пръчки», а ноктите – «часови стъкло». Могат да бъдат кръвоизливи под ноктите под формата на ивици в червеникаво-кафяв цвят.

При выслушивании сърдечни тонове ясно се определят на фоновия шум, с различен тон и сила на звука, в зависимост от степента на увреждане на клапани, често едновременно с диагноза миокардит, аритмии, сърдечна недостатъчност.

Ако изумени от дясно отдели на сърцето и се развива инфаркт на белия дроб, може да се наблюдава развитие на плеврит, hemoptysis и оток на белия дроб. Почти винаги при пациенти, се случва поражение на бъбреците под формата на нефритов, има опасност от развитие на бъбречна недостатъчност. Не по-малко често се развива поражение на далака, черния дроб, развитието на хепатит, абсцес или инфаркт на черния дроб. В някои случаи се случва поражение на очите, което може да доведе до слепота. Често се срещат прояви на артралгии, при развитието на периостита, кръвоизливи и емболия съдове периоста болните имат оплаквания от болки в костите.

Това са класическите признаци на эндокардита, но понякога те са различни или частично липсват. За прецизиране на диагнозата е необходимо да се разкрие наличието в кръвта на патогенни патогени, за което лабораторни методи за изследване на артериалната кръв. Периода на вегетация микроорганизми в сердечном клапа може да се открие с помощта на эхокардиограммы — ЕХОГРАФИЯ на сърцето. Често в началните етапи на болестта, ендокардит не успява да разпознае, тъй като такива или подобни симптоми могат да съпътстват и други остри инфекциозни заболявания.

READ  Невроза на сърцето: причини, симптоми, лечение и профилактика на сърдечна невроза

При съмнение за IE лекар трябва да направи оценка на всички признаци на болестта, взети заедно. Ако първото засаждане на кръв не е дал положителен резултат, го прилагат многократно, многократно. Също така при съмнение за това заболяване е необходимо определяне ЭхоКГ, тъй като това е най-информативен метод, позволяващ да се открият и визуализират патология на сърдечна клапа и разпространението на микроорганизми. В процеса на провеждане на лечение с помощта на ЭхоКГ извършва контрол на ефективността на провежданата терапия. В отделни случаи по показанията се извършва диагностична биопсия эндокарда, за да се потвърди диагнозата.

 • Биохимичен и общ анализ на кръвта потвърждават преминаващ възпалителен процес в организма;
 • Радиография на гърдите определя промените в белите дробове при белодробна емболия;
 • ЕХОГРАФИЯ на сърцето ви позволява визуално да се определи наличието на IE и подробно да го опише.

Видео: инфекциозен ендокардит на ЭхоКГ

В този клип: инфекциозен ендокардит трикуспидального клапан, растителността. Ехокардиография, апикална достъп.

Лечение при инфекциозен и неспецифическом эндокардите

След потвърждение на диагнозата IE лекар е предписал огромни антибиотично лечение: на пациента се инжектират антибиотици в големи дози интравенозно. След определяне на патогена е необходимо да се избере най-ефикасният медикамент, който е в състояние да потискат патогенните микроорганизми, за това в лабораторията се извършва засаждане на патогена эндокардита в стерилна среда въздействат върху него от няколко лекарства. Лечение при эндокардите се провежда дълго, в продължение на 1,5-2 месеца до пълното унищожение на инфекция, която трябва да бъде потвърдена многократно микробиологическим анализ на кръвта, контрол върху състоянието на пациента, данните ЭхоКГ , УЛТРАЗВУК и други диагностическими методи.

По-трудно се поддават на лечение эндокардиты гъбични произход. Най-често те се установяват при немощни пациенти с потиснати имунитет, преди хранени продължително безрезультатное антибактериално лечение; при пациенти с хронични системни заболявания: злокачествени тумори, ХИВ-инфекция, лейкозами. При силно изразена сърдечна недостатъчност може да бъде взето решение за провеждането на операция на сърцето и иссечению микробни пролиферация.

При назначаването на антибактериален лечение на острите прояви на болестта могат да споделя, обаче, ако микроорганизми да се окажат устойчиви към въздействието на антибиотиците, те са в състояние да бъдат покрити със защитно фолио, при които инфекцията се запазва. Този период може да продължи дълго време, при възникване на подходящи условия за филм унищожава микроорганизми отново се активизират, което предизвиква рецидив на болестта в продължение на 2-3 седмици след края на лечението.

Едновременно се провежда симптоматична терапия за поддържане на сърдечната дейност на пациента, за облекчаване на явления на интоксикация, предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Всички дейности трябва да се извършват при непрекъснат контрол на състава на кръвта, навреме, за да се види динамиката на заболяването.

READ  Норма СОЭ в кръвта: имате деца, мъже, жени, по време на бременност, дешифриране и метод за определяне на

При възникване в процеса на IE недостатък на клапани, застрашаващо живота на сърдечна недостатъчност, емболия съдове, възникване на огнища на инфекция извън клапанного пръстени, лекарите могат да вземат решение за необходимостта от провеждане на хирургична операция при активна фаза на болестта, за да спаси пациента си живот. По време на намеса на хирурзи поправят дефект клапани, зашива скъсани на крилото. При пълно разрушаване на клапана може да се проведе ги протезиране, с подмяна на изкуствени клапи.

При лечение на неинфекционного эндокардита голямо внимание трябва да се лекува основното заболяване. За премахване на вегетаций, назначени от антикоагулянтные препарати, допринасящи за тяхното изчезване.

Каква е прогнозата при эндокардите?

Доскоро, докато на практика не е въведена терапия с антибиотици и химиопрепаратами, прогнозата при това заболяване е изключително неблагоприятно, отбелязан висок процент на смъртност сред пациентите, както и случаи на оздравяване са били изолирани. В момента прогнозата зависи от много съпътстващи фактори.

При благоприятно съвкупност от обстоятелства се излекува от 55 до 85% от всички пациенти с тази диагноза. В по-голяма степен на заболяването и прогноза зависят от агресивност и одобрен инфекциозен агент и възприемчивост към инфекции на самия пациент.

Независимо от тежестта като страда от заболяване, ендокардит в повечето случаи оказва влияние върху цялата по-нататъшна живота на човека, тъй като по-нататък постоянно ще има място за риск от развитие порок на сърдечна клапа и свързаните с тях усложнения. Към тях се отнася развитие на миокардита – възпаление на средния слой на сърдечния мускул, което носи още по-тежки последици, тъй като може да доведе до развитие на кардиомиопатия, бързото развитие на сърдечна недостатъчност и нарушение на ритъма на сърцето. Това състояние може да наложи допълнително симптоматична терапия. По-голяма опасност представлява бъбречна недостатъчност и произтичаща при тази интоксикация на организма.

Профилактика на заболявания

За да се сведе до минимум риска от развитие на тази ужасна болест, трябва да се придържат към прости правила и да следи за здравето си:

 1. Необходимо своевременно санировать огнища на инфекции в организма, лечение на кариес, заболявания на носоглътката. Трябва внимателно да се отнасят дори и към най-обичайните хронични заболявания – тонзиллиту, синуситу, риниту; специално отношение и внимание изискват остри и хронични заболявания на бъбреците.
 2. След проведени оперативни интервенции при хора, състоящи се в групи в риск, е необходимо провеждането на антибактериални терапия с превантивна цел. Към операции включват и всички дентални процедури, включващи манипулация на венците с нарушаване лигавицата на устната кухина.
 3. Трябва да се избягва стресови ситуации, прекомерни физически и психически натоварвания, остри вирусни инфекции;
 4. След прекаран инфекциозен эндокардита болните трябва да бъдат в постоянна диспансерном помощ от лекар-кардиолог, своевременно да се проведе курсове разходи за лечение в санаториуми;
 5. Трябва целенасочено укрепване на имунитета си, за това трябва да се хранят пълноценно, да водят здравословен начин на живот и редовно да приемате мултивитамини;
 6. От голяма полза в предотвратяване на развитие на усложнения носи навременна имунизация срещу вируси, паротит, морбили, краснухи;

Болните с перенесенным инфекциозен эндокардитом трябва през целия си живот трябва внимателно да следят за здравето си, след това те ще получат възможност да водят пълноценен, активен начин на живот без страх от развитие на рецидив на заболяването.

Видео: лекция инфекциозно эндокардите

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00116 sec