Епилепсия: за лечение, симптоми и признаци, причини, удар

Епилепсия – стара, колкото света. За нея още 5000 години преди христа напреднали умове на древния Египет са оставили своите послания. Не я брои свещена, а като се комбинират с мозъчни увреждания (GM), странна болест 400 години преди нашата ера, описани великият лекар на всички времена и народи Хипократ. От епилептични гърчове са страдали много личности, признати незаурядными. Например, един човек, надарен с много таланти — Гай Юлий Цезар, влезли в нашия свят 100 години преди започване на нов календар, известен не само със своите подвизи и постижения, той също не е безопасно купа тая, той страда от епилепсия. В продължение На много векове списък на «приятелите на страдащите» пополняли други велики хора, които болестта не пречат да се отдадете на държавните дела, правят открития, да създава шедьоври.

Накратко, информация за епилепсия може да се научи от толкова много източници, които към медицината са много далечно отношение, но, въпреки това, да опровергавам установившееся мнение, че тази болест е задължително да доведе до промяна на личността. Някъде се води, а някъде няма, така че под понятието епилепсия е скрита далеч не са хомогенна група патологични състояния, обединени от присъствието на периодично повтарящи характерна черта – судорожного инфаркт.

Стелаж плюс готовност

В Русия епилепсия се наричат епилепсия, тъй водена от древността.

В повечето случаи епилепсията се проявява периодично възникващи гърчове, загуба на съзнание и спазми. Обаче симптоматика епилепсия разнообразна и не се ограничава само до двама горепосочените симптоми, освен гърчове са само с частична загуба на съзнание, а при децата често протича под формата на абсансов (моментно изключване от външния свят, без спазми).

Какво толкова се случва в главата на човека, тъй като той губи съзнание и започва да бие в гърчове? Невролозите и психиатрите показват, че на развитие на тази болест е длъжна две компоненти — изграждането на огнището и готовност за мозъка отговор на дразнене на неврони, локализирани в този фокус.

Стелаж судорожной готовност се формира в резултат на различни увреждания някаква зона на главния мозък (травми, инсулт, инфекция, тумор). Образувана вследствие на повреда или хирургическа намеса белег или киста на главния мозък се дразнят нервни влакна, те се активират, което и води до развитие на спазми. Разпространението на импулси в цялата кората на мозъка се изключва съзнанието на пациента.

Що се отнася до судорожной готовност, тя е различна (праг на високи и ниски). Висока спазми готовност кора се прояви при минимално възбуждане в огнището, или дори в липсата на най-варни (абсансы). Но може да бъде и друг вариант: огнище на голям, а до спазми готовността на ниска, след това на пристъп протича при напълно или частично сохраненном съзнанието.

Важното е сложна класификация

Епилепсия по Международната класификация включва над 30 форми и синдроми, защо си (и синдроми) разграничивают с епилептични гърчове, които имат също толкова или още повече възможности. Не ще се измъчват читателя списъка със сложни имена и определения, а ще се опитаме да подчертае най-важното.

Епилептичните припадъци (в зависимост от характера им) се делят на:

 • Частично (локални, фокальные). Те, от своя страна, се делят на прости, които протичат без особени нарушения на функциите на мозъка: удар премина – човек със здрав разум, и сложни: след инфаркт пациентът още известно време дезориентиран в пространството и времето, а освен това, той подчертава функционални нарушения, в зависимост от зоната на поражение на GM.
 • На първо място-генерализованные, протичащи с вовлечением на двете полукълба на GM, група генерализованных гърчове се състои от абсансов, клонических, тонических, миоклонических, тонико-клонических, атонических видове;
 • Отново генерализованные възникват, когато частично припадъци вече са в ход, това е така, защото фокальная патологична активност, не само на един парцел, започва да обхване всички области в мозъка, водят до развитие на судорожного синдром и автономната нарушения.

Трябва да се отбележи, че при тежките форми на заболяването при отделни пациенти често се наблюдава присъствие на няколко разновидности на эпиприпадков.

Классифицируя епилепсия и синдроми, въз основа на данни на електроенцефалограмата (ЕЕГ), има следните варианти:

 1. Обособена форма (фокальную, парциальную, локална). В основата на развитието на фокусните епилепсия е нарушение на процесите на обмяната на веществата и кръвоснабдяването в отделно взета зона на главния мозък, в тази връзка има височную (нарушение на поведението, на слуха, умствена дейност), лобную (проблеми с говора), теменную (преобладават двигателни нарушения), затылочную (локализирани и зрителни нарушения).
 2. Генерализованную епилепсия, която въз основа на допълнителни изследвания (ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ), се класифицира в симптоматическую епилепсия (съдова патология, киста на главния мозък, съраунд образование) и идиопатическую форма (причина не е установена).

Една след друга припадъци в продължение на половин час и повече, които не позволяват на пациента, на епилепсия се върне в съзнание, създават реална заплаха за живота на пациента. Това състояние се нарича эпилептическим статут, който също има своите разновидности, но най-тежката от тях е признат за тонико-клонический эпистатус.

Причинни фактори

Не търси в напреднала възраст епилепсия и добра изученность, досега произход на много от случаите на болестта остават невыясненным. Най-често я свързват появата на:

 • При новородени и деца до една година причини епилепсия виждат на усложнения перинатална период, след генерични травми, състояния на хипоксия, без да се изключва и генетичен фактор (аномалии в обмяната на веществата).
 • Ние източници деца и по-големите деца често причина за епилепсия стават заразни болести, които засягат нервната система (напр. енцефалит). Удар фебрильных спазми, възникващи при деца, при сравнително ниска температура (около 38°С), като правило, има свойството да се повтаря. Освен това, причина за епилептични гърчове при малки деца, а също така и от по-големите момчета и юноши могат да станат травми на главата и силен стрес.
 • Хората на юношеството и в разцвета на силите появата на пристъпи с спазми и загубата на съзнание често е следствие на мозъчна травма (ОМТ), с, или веднага след нея, или в далечни времена, т.е. ОМТ в миналото предразполага към развитие на епилептични нарушения в продължение на много години. Пристъпи на епилепсия при младите, перешагнувших 20-годишна възраст и които се смятат за абсолютно здрави хора, често са първият признак на развитие лоши неща mnogo процес – мозъчни тумори. В такива случаи се говори за симптоматична епилепсия. Причина за судорожного синдром или, както го наричат, алкохолна епилепсия при хора, проявяващи неумеренную глад за алкохолни напитки, разбира се, е и самият алкохол и наднорменото към него любов.
 • При възрастни пациенти, които са достигнали предпенсионна и пенсионна възраст, пристъпи на епилепсия най-често настъпват в резултат на съдовата патология на централната нервна система. Дегенеративни промени при пациенти, подложени на остро нарушение на мозъчното кръвообращение, при средно 8% от случаите водят до развитието на състояние, по-долу эпилептическим синдром. Може би развитието на болестта при пациентите, страдащи остеохондрозом на шийния отдел на гръбначния стълб с развитието на вертебро-базилярной недостатъчност (сдавление на артериите и смущение на кръвообращението на мозъка).

 • Сред всички причини епилепсия се наричат и генетичен фактор – случаи в семейството повишават вероятността да стане жертва на «падучей» болест. В днешно време, благодарение на научно проучване, е установено местоположението на виновника някои опции на тази патология – ген, отговорен за развитието на судорожных гърчове.

Очевидно е, че, въз основа на причини, почти всички форми са придобити, изключение е само с доказан вариант семейна патология (ген, отговорен за болестта). Произход почти половината (около 40%) от всички регистрирани случаи на епилептични нарушения или подобни на тях състояния, остава загадка. Къде са отишли, какво е станало причина за епилепсия — може само да се предполага. Тази форма, развиваща без видими причини, се нарича идиопатична, а като болест, връзката на които с други соматическими заболявания ясно обозначени, наричат симптоматично.

Агенти, признаци, аура

На болния-эпилептика по външен вид (в покой) не винаги е възможно да се изолират от останалите. Друг е въпросът, ако започва пристъп. Там има грамотни хора, способни да се постави диагноза: епилепсия. Всичко се случва така, защото заболяването протича периодично: период инфаркт (ярък и бурен) отстъпва на затишие (межприступным период), когато симптомите на епилепсия изобщо да изчезнат или да остават като клиничните прояви на заболяването, повлекшего эпиприпадки.

Основен признак за епилепсия, распознаваемым дори хора, далечни от психиатрия и неврология, се смята за голям эпилептический пристъп, за който е характерно внезапно, което не е свързано с определени обстоятелства, е началото. От време на време, вярно е, че успява да разберете, че за няколко дни до инфаркт пациентът е лошо чувство и настроение, главоболие, загубил апетит, беше трудно да се спи, обаче човек не възприема тези симптоми, като агенти на задаващата эпиприпадка. Междувременно, повечето пациенти с епилепсия, които имат впечатляващ стаж на болестта, все още се учи се предвидят предварително приближаването на припадъка.

И на самия пристъп протича така: на първо място (в рамките на няколко секунди) обикновено се появява аура (въпреки, че инфаркт може да започне и без нея). Тя е винаги еднакъв характер само на един конкретен пациент. Но много на брой болни и в различни зони на възпаление в мозъка, даващи началото на эпилептического освобождаване от отговорност, създават и различните форми на аурата:

 1. Психически по-характерно за поражението височно-париетални области, клиника: болният нещо уплашени, в очите му се втвърдява, ужас или, напротив, лицето изразява състояние на блаженство и радост;
 2. Моторна – се появи на всякакъв вид движение на главата, на очите, на крайниците, които явно не зависят от желанието на пациента (двигателен автоматизм);
 3. Тъчпад аура се характеризира с най-разнообразни нарушения на възприятие;
 4. Вегетативни (загуба сенсорномоторной област) се проявява кардиалгией, тахикардией, задушаване, гиперемией или бледностью кожата покрива, гадене, болки в корема и др
 5. Палов: става пълни с неразбираеми викове, безсмислени думи и фрази;
 6. Слуховата – за нея може да се говори, когато човек чува всичко, което искаш: ор, музика, шумолене, които в действителност просто няма;
 7. Обонятелния на аурата е много характерно за времето на епилепсия: изключително неприятна миризма се смеси с вкус на вещества, съставляващи нормалната храна на човека (прясна кръв, метал);
 8. Визуална аура възниква при тежки случаи тилната зона. У човека се появяват видения: разпръсквайки ярко — червени искри, блестящи движещи се обекти, като новогодишни топки и ленти, пред очите могат да се появяват лицата на хората, крайниците, фигури на животни, а понякога погледа падат или настъпва пълен мрак, тоест, зрението изобщо се губи;
 9. Сенситивная аура «изневерява» на пациента епилепсия по свой начин му става студено в натопленной стаята, тялото започва да «пълзи тръпки», крайник немеют.

Класически пример за

Много хора и сами могат да разкаже за симптомите на епилепсия (виждал), тъй като това се случва, че удар застает болен на улицата, където в очевидцах няма недостиг. Освен това, пациентите, страдащи от тежка форма на епилепсия, обикновено далеч от дома не си отиват. В района живеят винаги ще има хора, които се признават в бьющемся в конвулсии лице на своя съсед. А ние, вероятно, остава само да напомни за основните симптоми на епилепсия и да опише тяхната последователност:

 • Аурата да завършва с, пациентът губи съзнание, издава писклив вой (конвулсивни спазми и контракции на отделни мускули) и под тежестта на тялото му с трясък се разпада на земята (на пода).
 • Веднага се появяват тонические спазми: цялото тяло на време, главата запрокидывается, челюстта трескаво затворен. Дишането на пациента как да спира, лицето придобива първо бял цвят, след това бързо се превръща в синьо, на шията ясно видими подути кръвоносни съдове. Това тоническая фаза эпилептического припадка, продължителност, която обикновено е 15-20 секунди.

 • Клоническая фаза припадка започва с появата на клонических спазми (толчкообразные намаляване на мускулатурата на цялото тяло – ръцете, краката, торса, врата). Хриплое дишане на пациента може да се посочи някакво препятствие в дихателните пътища (слюнка, запавший език), че може да бъде много опасно, така че, като помага на пациента, трябва да помним това и да се опитаме по време на атака, държи главата си. Междувременно, след няколко минути синюшность с лицето започва да си тръгва, от устата на болния се появява пяна, често розов цвят (това означава, по време на пристъп пациентът прикусил език), честота на судорожных съкращения отпада и пациентът се отпуска.
 • При мускулната релаксираща околния свят за болния престава да съществува, той нищо не отговори: изпратен в очите лъч светлина не причинява разширени зеници, макар и малко сузиться, убождане с игла или въздействие на други болевым дразнител не предизвика дори и най-малкото движение, подобно на рефлекс, често се случва принудително уриниране.

Постепенно човек идва на чувството, съзнанието ви се връща и (много често) болни епилепсия веднага забравяш дълбок сън. Събуждайки се отпуснат, разбито, не отпочинали, пациентът нищо разбираемо за своя пристъп да кажа, не може – той просто не си спомня.

Това е класическо продължение на генерализирано эпилептического припадка, но, както беше посочено по-горе, частично възможности могат да протекат по различен начин, техните клинични прояви се определят кът за дразнене на кората на GM (характеристика на огнището, произхода му, че в него се случва). По време на парциальных гърчове могат да присъстват външни звуци, флаш светлина (сетивни симптоми), болка в стомаха, потене, промяна в цвета на кожата покрива (вегетативни симптоми), а също и различни психични разстройства. Освен това, пристъпи могат да преминават само с частичен нарушение на съзнанието, когато пациентът е в известна степен разбира състоянието си и възприема случва около събитието. Епилепсия разнообразна в своите прояви…

Таблица: как да се разграничат от епилепсия припадъци и избухване

Най-не е добра форма — времеви

От всички форми на заболяване най-много неприятности и на лекаря, и на пациента доставя времеви епилепсия. Често, освен характерни пристъпи, тя има други прояви, които засягат качеството на живот на пациента и неговите роднини. Времеви епилепсия води до промяна на личността.

В основата на тази форма на болестта са психомоторные припадъци с предходната характерна аура (болен обхваща внезапен страх, в областта на стомаха се появяват отвратителни усещания и същата отвратителна миризма наоколо, се появява чувството, че всичко това вече е било). Пристъпите се проявяват по различен начин, очевидно е обаче, че различни движения, повишено преглъщане и други симптоми абсолютно не се контролира болни, това има, се случват сами по себе си, независимо от неговата воля.

С течение на времето близки на пациента все по-често забелязват, че разговорът с тях се превръща в предизвикателство, той зацикливается на дребните неща, които смята за важни, проявява агресия, садистичен наклонности. В крайна сметка, болни епилепсия окончателно разгражда.

Тази форма на епилепсия често други нуждае от радикално лечение, в противен случай се справи с нея просто не може.

Ставайки свидетел на припадка — помощ при пристъп на епилепсия

Ставайки свидетел на эпилептического припадка, всеки човек е длъжен да окаже помощ, може би от това зависи живота на пациента епилепсия. Със сигурност, никакви действия не може рязко да спре удар, тъй като той започна своето развитие, но помощ при епилепсия това и не означава, алгоритъм може да изглежда по следния начин:

 1. Трябва максимално предпазване на болния от нараняване при падане и конвулсии (премахнете остриета и режещи предмети, да поставя нещо меко под главата и торса);
 2. Бързо да се освободи болния от натиск аксесоари, свали прашка, колан, вратовръзка, откопчавам куки и копчета на дрехите;
 3. Избягване на западания език и задушаване завърти главата на пациента и да се опита да задържи ръцете и краката по време на судорожного инфаркт;
 4. В никакъв случай не се опитвайте със сила опънете устата (може да бъде най-ощетено) или да вмъкнете някакви твърди предмети (пациентът лесно може да хапят, да се задави или да се нарани), между зъбите може и трябва да се сложи на руло кърпа;
 5. Да предизвика «неотложку», ако пристъп се забави, и признаци, че той минава и не се появяват – това може да означава развитие на эпистатуса.

Ако възникне необходимост за оказване на помощ при епилепсия при детето, а след това действие, по принцип, са подобни на тези, описани, е вярно, поставени на диван или друга мека мебел е по-лесно да се задържи – също. Силата на эпиприпадка голяма, но децата му все още е по-малко. Родителите, които виждат удар не за първи път, обикновено знаят какво да правят или не правят:

 • Трябва да се сложи на рамо;
 • Не се опитвайте със сила отвори устата си или да се направи изкуствено дишане по време на спазми;
 • При температура бързо да ректальную жаропонижающую свещ.

«Бърза» се предизвика, ако по-рано подобно не се е случило или пристъп продължава повече от 5 минути, както и при травмировании или при нарушаване на дишането.

Видео: първа помощ при епилепсия — програма «Здраве»

ЕЕГ ще отговори на въпроси

Всички пристъпи със загуба на съзнание, независимо протичаха те спазми или е без тях, изискват проучване на състоянието на мозъка. Диагноза епилепсия поставят след специално проучване, което се нарича Электроэнцефалография (ЕЕГ), а съвременните компютърни технологии ни позволяват не само да открият патологични ритми, но и да се определят точно локализиране на огнището на повишена судорожной готовност.

За изясняване на произхода на болестта и одобрение на диагноза за болен от епилепсия често се разширяват кръга на диагностични дейности за сметка на дестинация:

 • Магнитно-резонансната томография (MRI);
 • Компютърна томография (КТ);
 • Консултации офталмолог (проучване на състоянието на ретинопатия);
 • Биохимичните лабораторни изследвания и ЕКГ.

Междувременно, много е лошо, когато човек получава подобна диагноза, когато в действителност няма епилепсия не е. Пристъпи могат да бъдат редки и лекар, понякога, перестраховываясь, не смее напълно сложете да постави диагноза.

Какво е написано с перо – не изключите брадва

Най-често «падучая» заболяването е съпроводено от судорожным синдром, обаче диагноза «епилепсия» и диагноза «в магарешка синдром» не винаги са идентични един на друг, защото спазми могат да бъдат причинени от определени обстоятелства и се случи веднъж в живота си. Просто здрав мозък е выраженно реагира на силен дразнител, т.е. това е отговорът му на някаква друга патология (треска, отравяния и други).

За съжаление, в магарешка синдром, появата на който се дължи на различни причини (отравяне, топлинен удар) друг път може рязко завъртане на живота на човек, особено ако той е от мъжки пол и му даде 18. Издаден без служба в армията военен билет (в магарешка синдром в анамнеза), напълно се лишава от право да получи шофьорска книжка или да бъде принос към определени професии (височина, в близост до движещи се механизми, вода и т.н.). Ходи по йерархията на управлението на резултатите дава рядко, махнете статията е трудно, хората с увреждания «не грее» — така и човек живее, се чувствам нито болен, нито здрав.

При пиещите хора в магарешка синдром е често се нарича алкохолна епилепсия, така по-лесно да се каже. Въпреки това, вероятно, всеки знае, че гърчове при алкохолиците се появяват след продължителен период на запоя и на подобна «епилепсия» се провежда, когато човек напълно престава да пие, така че тази форма на болестта може да се излекува рекультурацией или друг метод за борба със зелен змием.

А детето може и да ескалира

Детска епилепсията се среща по-често от определения диагноза за тази болест при възрастни, освен това, самата болест също има редица различия, като други причини за появата и е по различно време. При деца, симптомите на епилепсия може да се прояви само абсансами, които представляват чести (по няколко пъти на ден) пристъпи много краткосрочната загуба на съзнание, без падане, спазми, пяна, сънливост и други симптоми. Дете, без да се прекъсва стартирани дела, за няколко секунди се изключва, поглед устремляет в една точка или затваря очи, е в застой, а след това, сякаш нищо не се е случило, продължава да се занимава или да говоря по-нататък, дори не подозира, че 10 секунди «отсъствал».

Детска епилепсия често смятат в магарешка синдром, в резултат на повишаване на температурата или други причини. В случаи, ако произходът на гърчове е истина, родителите могат да разчитат на пълно излекуване: причина за фиксиран дете здрав (въпреки че фебрильные спазми никаква отделна терапия и не изискват).

По-сложно стоят нещата с детската епилепсия, етиология, която остава неизвестна, а честотата на пристъпите не се намалява. За тези деца трябва постоянно да наблюдава и продължително лечение.

Що се отнася до абсансных форми, а след това ги по-вероятно да имат момичета, болни някъде преди самото училище или в първи клас, от известно време (5-6-7 години) страдат, след това пристъпи започват да посещават все по-рядко, а след това не преминават («деца израстват» — казват хората). Вярно е, че в някои случаи абсансы превърна в други възможности «падучей» болест.

Видео: гърчове при децата — д-р Комаровский

Не всичко е толкова просто

Лекува ли е епилепсията? Разбира се, може да се лекува. А това във всички ли случаи може да се очаква пълното премахване на болестта – това е вече друг въпрос.

Лечение на епилепсия зависи от причините за възникване на судорожных пристъпи, форма на заболяването, локализация на патологичните огнища, така че, преди да се пристъпи към изпълнение на поставената задача, на пациента епилепсия цялостно обследуют (ЕЕГ, ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ, ЕХОГРАФИЯ на черния дроб и бъбреците, лабораторни изследвания, ЕКГ и др). Всичко това се прави, за да:

 1. Да се разкрие причината за — може да й окаже изкорени бързо, ако конвулсивни припадъци, причинени от тумор, аневризмой, кисти и т.н.
 2. Да се определи, колко болни ще се лекуват: у дома или в болнични условия, какви мерки ще бъдат насочени към решаване на проблема – консервативна терапия или оперативно лечение;
 3. Вземете лекарства, а в същото време да обясни на семейството си, какво може да се очаква резултат и никакви странични ефекти трябва да се пазят при тях се приема в домашни условия;
 4. Напълно да гарантира на пациента условия за предотвратяване на инфаркт пациентът трябва да бъде информиран, че му е полезно, какво е вредно, как да се държат в дома и на работното място (или обучение), каква професия да избере. Обикновено, пази себе си, пациента учи лекуващият лекар.

За да не се провокира пристъпи на болки епилепсия трябва доста да спи, не се изнервят по пустякам, избягване на прекомерно влияние на високи температури, не се преуморявам и много сериозно се отнася към определени медикаменти.

Хапчета и радикално премахване на

Консервативната терапия се състои в назначаването на антиепилептични на хапчетата, които лекарят предписва на специална бланка и които свободно в аптеките не се продават. Това може да бъде карбамазепин, конвулекс, дифенин, фенобарбитал и други (в зависимост от характера на гърчове и форми на епилепсия). Таблетките нямат странични ефекти, предизвикват сънливост, затормаживают, намаляване на внимание, а техните насилствени правила (по собствена инициатива) води до учащению или възобновяване на пристъпите (ако, благодарение на медикаменти, с болестта са успели да се справят).

Не трябва да мислим, че определянето на показания на оперативното вмешателство – проста задача. Със сигурност, ако причината е епилепсия отбелязани аневризма на мозъчен съд, мозъчен тумор, абсцес, тук всичко е ясно: проведе успешно операция ще освободи пациента от придобитите заболявания – симптоматична епилепсия.

Трудно е да се реши проблема с судорожными пристъпи, настъпването на които се дължи на патология, невидимото око, или още по-лошо, ако произходът на заболяването остава загадка. Такива болни обикновено са принудени да живеят на таблетки.

Съмнения за хирургична операция – трудна работа и на пациента, и на лекаря, трябва да се подложи на изследвания, които се провеждат само в специализирани клиники (позитронно-эмиссионная томография за изследвания на метаболизма на главния мозък), разработване на тактики (трепанация на черепа?), привличане на свързаните с тях специалисти.

Най-честата претенденткой на хирургично лечение е времеви епилепсия, която не само трудно протича, но и води до промяна на личността.

Животът трябва да бъде пълноценен

Много важно при лечението на епилепсия максимално сближаване на живот на пациента към пълноценен и наситен, богат на интересни събития, за да не се чувства дефицит. Разговор с вашия лекар, правилно подбрани лекарства, предвид професионалната дейност на пациента до голяма степен спомагат за решаване на подобни задачи. Освен това, на пациента се обучават как да се държат, за себе си не провокира пристъп:

 • Разказват за предпочитана диета (млечно-растителна диета);
 • Забранява употребата на алкохолни напитки и пушенето;
 • Не се препоръчва честата консумация на алкохолни «чайове-кофеев»;
 • Съветват да се избягват всички излишни украшения, като прозорец «пре» (преяждане, преохлаждането, перегревание);

Специфични проблеми възникват при трудоустрояване на пациента, защото групата на хората с увреждания получават хората, които вече не могат да работят (чести конвулсивни припадъци). Да изпълнява работа, не е свързана с височина, механизми в състояние на движение, при високи температури и така нататък, са способни на много болни от епилепсия, но как това ще се съчетае с тяхното образование и квалификация? Като цяло, промените или намиране на работа на пациента е много, много трудно, лекарите често се страхуват да се подпише един лист хартия, а на свой собствен риск, работодателят също да се вземат, не иска… А по правилата, работоспособността и инвалидността зависят от честотата на атаките, форма на заболяването, времето на деня, когато настъпва пристъп. Да кажем, болен, когото спазми заливат през нощта, облекчават нощни смени и командировки, както и появата на пристъпи през деня ограничава професионална дейност (цял списък с ограничения). Чести припадъци с промяната на личността се поставят въпроса за получаване на група инвалидност.

***

Ние не ще скривам, ако ние твърдим, че живеят на пациента епилепсия наистина не е лесно, защото всеки иска да постигне нещо в живота, да получи образование, да направи кариера, да построи къща, да спечелите материални придобивки. Много хора, които в младостта си, в силата на някакви обстоятелства е прилеплено «епи» (а там е само в магарешка синдром), са принудени постоянно да се докаже, че те са нормални, че няма пристъпи ето вече 10 или 20 години, не, не, но те упорито пишат, че не могат да работят с вода, огън и така нататък. След това можете да си представите, какво е човек, когато тези пристъпи все още имат място, така че се избягва лечение не следва, че е по-добре тази болест ще бъде дълбоко скрита, ако в нея не може да се изкорени напълно.

Видео: епилепсия в програмата «най-важното!»

READ  Компреси от хемороиди: лечение, мнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00133 sec